Monday, May 9, 2016

JJCM : Trulia Cafe @ Cyberjaya

Salam 2 Syaaban kawan-kawan!

Ke mana hujung minggu yang lalu?

Duduk rumah aje?

Jalan-jalan cari makan?

Mengukur keluasan shopping mall?   

My family and I, macam biasalah. Kalau tak duduk rumah menonton movie marathon, kita keluar berjalan mengukur kawasan. Kalau tak, dah tentu-tentu pergi cari makan di luar ~_^

Selagi belum masuk bulan Ramadhan, selagi itulah langkah mencari makan diteruskan...

Kali ini kita ke Cyberjaya!

Asalnya nak ke satu restoran ni tapi lewat sungguh nak buat keputusan. Keluar pun dah nak lewat petang. Sampai di restoran yang diingini, tengok-tengok dah tutup!

So, kita ke sini ...

Gambar diambil dari sini

Dah lama sebenarnya nak ke sini tapi biasalah, kalau malas menimpa memang tak sampailah ke Cyberjaya ni. Banyak restoran kat Cyberjaya ni, memang seronoklah kalau kerja nak makan aje ^_^

Hari Sabtu petang yang lalu ni, hujan bukan main lebat ya. Kilat sambar-menyambar. Petir berdentum-dentum. Masa tu kami di dalam restoran ni. Baru selesai makan. Nasib baiklah sampai sebelum hujan lebat turun. Tapi, takut nak balik masuk kereta. So, kita lepak-lepak ajelah di sini sementara menunggu hujan reda.

Masa tu pun takda pelanggan lain kecuali kami. Kamikan selalu aje jadi yang terawal tau. Pembawa rezeki, jangan tak tahu ~_^

Jangan terpedaya macam ramai aje pelanggan! Itu dinding okey!



Oh, ya! Beri alamat siap-siap manalah tahu ada yang nak mencuba sebelum Ramadhan menjelma!

Trulia Cafe
4809-0-36, CBD Perdana 2
63000 Cyberjaya
Tel : 03-8688 5964
Dibuka :
Isnin -Jumaat (10 pagi-9 malam)
Sabtu (12 tengahari-10 malam)
Ahad dan cuti umum - TUTUP

Apa yang kami order semasa makan di sini?

Ini aje yang sempat snap ^_^




Macam biasa, pesanan HD tak dapatlah den nak menolong snapnya! HD pilih nasi goreng dengan ayam merah kalau tak silap (lupa pulak ~_^) Si Adik Cute tak payahlah ambil sebab dia makan nasi putih dengan kuah sup kosong aje!

Laksa tu I lah yang punya. Besar portionnya. Rasa pun sedap. Tapi dek kerana selepas dikaut laksa dan dihirup kuah sampai separa kenyang, saki-baki sayur tu tugasan hakiki HDlah untuk melangsaikannya ^_^

Bubbly Abang macam biasalah tak jauh dengan nasi lemak ayam gorengnya. Pun katanya sedap  tapi tak cukup makan sebab drumstick tu kecil sangat untuk saiz badannya ^_^ Siap minta tapaukan McD lagi. Amboi! Fikir Mommy nak melayan ke? Pergi cari satu owner francais McD tu, tackle anak perempuannya dari sekarang! Itu pun kalau nak pagi, petang, siang malam makan McD ler... 

Kalau tidak, cari anak orang lainlah buat bakal menantu Mommy yerk! Cari yang pandai masak. Anak dapat makan sedap, mak mertua pun boleh tumpang merasa selalu ~_^

Harga makanan di sini pun boleh tahan, takdalah sampai kena pecah tabung ayam katanya!

Selesai makan, lepak-lepak dulu menunggu hujan reda. Ada plan lagi tu nak pergi membeli roti john kat Alamanda nun. Hujan pun hujanlah, plan tetap berjalan macam biasa. Itu yang kena tunggu sampai hujan reda. Takut weyh dengar petir berdentum-dentum, dengan kilatnya lagi.

Sampai di Putrajaya, beginilah keadaannya ... 


Sampai satu simpang empat tu, air naik. Toleh sebelah kiri simpang,  nampak sebuah kereta Honda City baru habis dah terbenam masuk dalam air. Hampir separuh badan kereta, okey! Seriau ahkak melihatnya! Tak tahulah apa nasib pemandu di dalam. Dah keluar ke atau masih lagi di dalam kereta. Hopefully, pemandunya tak apa-apalah!

Dan-dan dapat beli roti john, off we went back to KL!

Sampai di Tol Sg Besi, ambil hah! Teruk betul sesak jem! Dekat pukul 9 malam baru sampai rumah! 

Kesian nasib kami! 

Kesian nasib roti john juga ^_^

Esoknya, kita makan di luar lagi ^_^ 

Keluar awal sikit supaya tak kena hujan lebat macam semalamnya.

Kali ni makan nasi beriani aje di JM Beriani, makanya takdalah masuk dalam rancangan JJCM di blog ahkak ya ^_^    

   







  

 

 

     

       


38 comments:

  1. jarang aina sampai area cyberjaya ni.. tapi bila tgk laksa tu semachiaam menyengat je.. harus jugak di usahakan utk sampai ke sana. Hiksiks.. bab makan ni jangan la.. =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak tempat makan kat sini, Aina. Lain kali bawa geng drive ke Cyberjaya untuk JJCM. Best tau!

      Akak ni setakat Putrajaya, Cyberjaya, Shah Alam dah macam sebelah longkang rumah aje tau. Itu kalau nak cari makanlah. Hahaha!

      Delete
  2. mana laksa..kuah ngan sayur je..he he..sampai hati MD..tinggal tu je untuk en.HD nya.acik kan MD walaupun kurang makan sayur..tapi kalau setakat timun ngan salad tu boleh je acik telan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Acik... itu saya belum makan lagi! Haruslah laksanya tenggelam dalam kuah laksa ^_^ Lepas saya makan, kuah dah tinggal separuh dan laksa dah habis, baru saya pass kat suami minta tolong licinkan ^_^ Mithali sangat isterinya nikan, Acik ~_^

      Saya bab timun dan salad tu yang tak boleh telan. Kalau boleh main telan tanpa rasa, saya cuba juga. Tapikan Acik, banyak juga timun halus-halus tu jadi mangsa perut saya tau! Tertelan ^_^

      Delete
  3. Tengok laksa tu CH dah telan air liur dupuloh kali tau MD..
    Nampak sangat kesedapannya..
    Memang hujan lebat hari tu..
    Kata banjir kilat kat Putrajaya..
    Ada gak dapat gambar yg kereta dah terbenam tu..
    Kereta MD boleh lepas pulak ye..
    Hang naik lori ke apa MD..
    Boleh jer terjah banjir kilat tu ye hahhaha..

    Janji roti john amanda tu misi nya tercapai ye dok..
    apa sudah jadi dengan roti john tu bila sampai rumah MD ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. CH takpa. Tak susah mana. Kalau dah telan air liur duplohlapankali tu, apa kata petang ni masak laksa pulak CH? Orang rajin di dapur ni, tak rugi. Perut untung aje kenyangnya. Hahaha!

      Lainlah macam saya. Nak makan laksa kena redah ribut petir, jauh ke Cyberjaya nun. Tak main dekat-dekat punya laksa!

      Takut CH tengok kereta tu terbenam. Hai, kalau saya dah menggelupur kat dalam kereta tu tak tahu nak buat apa. Memang tak boleh nak cool lagi dah!

      Roti John itu sampai aje di rumah kita simpanlah dalam peti sejuk. Tak selera dah tempuh jem lama sangat!

      Delete
  4. LAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA....panjang hah laaa lieya kak...alkisahnye akak laa antara org yg terlibat dlm hujan lebat sabtu tu yeak ....lieya org putjraya pun dok diam dlm umah jek kak...takut wooo ribut die..... sampai ade beberapa tempat naik air kat putrajaya...abis keter teperangkap dlm air (tgk gambar kat fb jeee heheheeh).....tu kensel nak pergi sg buloh cari pokok2 tu....mujur!

    ooo akak ngidam roti john putrajaya yeeee...ehem..ehem.... beli yg cheese selambak ye kak...lieya pun tak try lagi tu...selalu beli roti john kat taman warisan jek sebab suke pekena bihun sup meletop ngan nasi belauk kat situ yg sedap heeheheheheeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah! Akak sekeluargalah tu yang berani jerk berada di luar rumah masa ribut petir tu. Scary gila, Lieya. Masa sampai kat Putrajaya pun dah mendung semacam. Gelap aje suasana. Boleh pulak si abang celupar kata, 'Daddy! Macam nak tsunami jerk!' Cis! Kita dahlah terbayang-bayang segala musibah dalam 5th Wave, dia takutkan lagi. Tapi dek kerana makan punya pasal, terjah juga dah terlanjur berada di atas highwaykan ^_^

      Haaaa... akak dah merasa! Lieya bila lagi? Dekat aje tu Alamanda dengan rumah dia pun tak rasa-rasa lagi?

      Delete
  5. cyberjaya belakang taman dekat lea duduk je. memang best kalau nak jjcm. macam2 pilihan ada

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak tempat nak makan di Cyberjaya ni. Memang janganlah kata kebulur kalau dah sampai sini ^_^

      Delete
  6. rawang pun ujan lebat MD..kami lepak diam2 kat dlm rumah je..syok layan tido...hahaha...
    laaaa, mati2 ingat ramai betul pelanggannya...rupanya dinding je..ekekek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami dah keluar rumah masa tu walaupun cuaca mendung. Tiba-tiba dah sampai Putrajaya hari terus gelap. Nak tak nak, kenalah teruskan perjalanan. Takut weyh dengar bunyi petir!

      Delete
  7. Dah dekat rumah ai MD. Tapi I pun tak abis lagi cover kedai2 mkn Cyberjaya ni. Maklum lah, kalau dah jadi penduduk setempat, mmg tak teruja sgt nak explore. Asyik "next time" je. Mentang2 dekat! =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, I baru baca blog you! You dah pindah balik ke Semenanjung rupanya. I rajin tau pergi Cyberjaya, be it weekend tak weekend ^_^ Cari makan aje kerjanya. Tapi bulan puasa ni takdalah nampak kelibat I kat sana ^_^

      Delete
  8. kitorang pon sangkut gak kat MEX highway sabtu lepas..dari shah alam kengkonan nak try roti john cheese sekilo tapi sebab hujan lebat terus kensel..nasib la highway tak banjir..siap petir tu tak tahan..takott..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, samalah nasib kitakan! Takutkan dengar bunyi petir berdentam-berdentum. Macam nak terbakar jiwa. Hehehe!

      Nak lepaskan suami pi lari ke kereta pun takut gila. Rasa macam tak selamat aje. Kita dan anak-anak lagilah tak mahu langsung kena hujan. Takut....

      Delete
  9. Cyberjaya skrg ni mcm2 ada dah..paling best tmpt mkn2nya..

    Skrg ni ptg2 hujan..kami pun lepak dlm umah aja...nk try juga roti john cheese byk tu juga laaa ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu. Kalau nak makan, datanglah ke Cyberjaya. Pilihlah apa nak. Semua boleh bantai makan ^_^

      Itulah, asal petang aje hujan. Itu takpalah lagi. Tapi kalau dah hujan lebat dengan petirnya, dengan kilatnya, aduhai... separuh nyawa ketakutan!

      Delete
  10. Rugi lah hujan² lebat tu stuck dalam keta...hehehe...Cyberjaya memang banyak tempat makan yang best2. Sampai tau tau nak makan kat mana. Trulia cafe ni blom pernah gi lagi.

    Alahaiiii...laksa tu sungguh menggoda. Tapi iolls kena pantang laksa 2 tahun...uuwwaaaaa...baru habis pantang bersalain kan. Orang kat tak elok makan laksa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa hujan dah reda tu baru masuk kereta, Fiza. Masa tengah lebat, petir berdentam-dentum tu, kami dok kat dalam Trulia. Takut nak keluar!

      Hahaha! Pantanglah dulu demi masa depan. Lepas dua tahun baru kita borak pasal laksa ek ^_^

      Delete
  11. Adoiiii kat mana pulak jual Roti John kat Putrajaya ni? Konpius tau mak! Mak ni kalau tak gi Pasar Malam mmg tak delah terliur dengan Roti John katanya.Tp sesekali makan sedap jugak tu. Makan dlm keta....

    Hish ....tak sangka sampai cenggitu sekali dalam airnya. Tak pernah Putrajaya banjir rasanya kan....

    Mak kalau nak makan laksa mesti cari kat Mid Valley. Lain dpd tu lum jumpa yg sedap mcm kat sana....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Roti John tu jual kat foodcourt di Alamanda. Famous tu masuk JJCM TV3 lagi. Tapi sebelum tu pun dah tau pasal roti John ni cuma tak berkesempatanlah nak pergi. Cheesenya marbeles, yummy!

      Dalam Mak oi air. Yalah, kita lalu dok fikir sekerat tayar aje air naik manalah tau jalan tu sebenarnya menurun lagi sampai air boleh naik separuh pintu kereta! Nasib baiklah laluan kami tak begitu dalam airnya. Seriau!

      Delete
  12. Amboi jjcm ajelah kerjanya.nmpk macam biasa saja makanan kt sini.sedap ekk.laksa tu.hehe..

    Dasyat kan air naik sampai cmtu sekali..

    Roti john terliur la pulak.nasib takda gambar.hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selagi belum puasa, selagi tulah kita JJCM, PK. Ingatnya tahun ni tak payahlah membazir berbuka kat luar. Serba-serbi dah mahal. Lebih baik kita beli ikan mahal dan masak di rumah. Chewah! Plan bukan main ^_^

      Sebab takut orang terliur tulah tak mahu letak gambar (padahal tak sempat pun nak ambil gambar, dah malam!)

      Delete
  13. rajin MD pi jjcm. tapi memang nampak menyelerakanlah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya memang suka JJCM ni, Raihanah. Kalau ada peluang memang nak pergi try makan di restoran yang tak pernah cuba.

      Delete
  14. Saya sukalah gambar kat dinding tu..betul2 ingat outdoor tadi. Cantik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya ni bukan pandai sangat ambil gambar. Tapi masa ambil tu tak perasan pun nampak real. Dah masuk dalam blog baru perasan ^_^

      Delete
  15. wuuuu takutnya air naik tu. selalu terfikir kalau stuck dalam banjir tu cam mana hukkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang scary. Tapi macam akak ni pun dah terbiasa kena lalu air banjir macam ni kalau hujan lebat sangat. Kalau musim macam ni, kurang-kurang 4,5 kali akak kena tempuh banjir nak sampai ke rumah. Takut memang takut tapi nak buat macamana. Harapnya takdalah silap pertimbangan macam kereta yang teruk tenggelam dek banjir kilat kat Putrajaya tu!

      Delete
  16. musim-musim hujan ni takut nak duduk luar melainkan terpaksa..sebabnya takut terperangkap macam kes Honda City tu lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak pun sebenarnya lagi takut musim hujan berbanding cuaca panas terik. Kalau hujan berserta petir dan kilat tu, lagilah seriau. Tak senang hati walaupun dalam rumah tau!

      Delete
  17. Laksaaa my feveret. Hahaha. Sedapnya, tengok pun terliur sudah. Macam pernah nampak restoran ni tapi entah tak ingat kat mana. Ke dia ada satu cawangan je. Hahaha. Memang ada satu hari tu hujan lebat sungguh kan, sampai air pun naik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak pun suka laksa ni, Nani. Kalau jumpa yang sedap, memang mengulang makan aje kerjanya. Boleh tahan laksa kat sini. Semangkuk besar diberinya memang kebuntanglah kalau makan habis!

      Tak pastilah akak Trulia ni ada cawangan lain ke tidak. Yang akak tahu di Cyberjaya ni aje.

      Delete
  18. nak pergi.. nak laksa dia yg sedap tuh..
    ermm selalu jugak pergi cyberjaya, tapi kenapa tak perasan ekk.. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ya, Lyn selalu pergi lepak dengan geng kat Cyberjaya yerk! Bolehlah try sesekali. Tapi jangan pilih hari hujan petir berdentam-dentum ya! Sangkut atas jalan nanti ^_^

      Area CBD tu, Lyn. Banyak tempat makan kat sini.

      Delete
  19. saya yang dah 10 tahun keja cyber nie idok la rajin mencari kedai makannya. nampak macam menarik tapi saya lagi suka makan kat luar cyberjaya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dekat memang tak rajin tapi cubalah duduk jauh sikit, memang rajin sungguh cari makan tau ^_^

      Delete

Kisah Rumahtangga...

Salam kawan-kawan! Amboi, tajuk! Takut mendengarnya! Macam nak menjaja kisah rumah tangga aje kekdahnya.  Tapi kenalah sedia maklum...