Friday, January 20, 2017

Bila tiba hari Jumaat...

Salam sayang dan salam Jumaat kawan-kawan!

Bila tiba aje hari Jumaat, I dah tak tahu nak merapu pasal apa! Asyik merapu aje pun penat tau. Apa! You all fikir senang ke merapu tanpa sempadan nih? Susah tau...

Hari ni tak tahulah nak kata ceria, takdalah seceria mana. Nak kata tak ceria pun, tak juga. Undetectedlah perasan yang wujud hari ni tapi apa yang penting, esok dan lusa tak payah pergi kerja. Bestnya...

I takda apa rancangan pun sebenarnya hujung minggu ni. Menghadap 'keluarga' ajelah macam selalu sejak beberapa minggu sudah. Seronok yerk! Eh, sendiri nak tanya, sendiri dah terjawab! Nampak sangat takda mood nak merapu hari ni...

Oh, ya! Yang sebenarnya nak tanya kat you all ler - kenal tak kat Coco? πŸ˜†

Bukan coconut, coco powder, coco pops tu yerk! Ini King Coco Mix 😊

Manusia budak perempuan ni yerk, bukannya buah mahu pun makanan!

Alahai, yang 'I have many mixed blood' tuh....

Takda idea juga?

Pi lah google! Malas nak explain panjang lebar! Nak letak link youtube pun malas eh, carilah sendiri kalau tak tahu.


Motif viral? (Kehkehkeh)

Sebab lepas ni bila I jadi 'Cou-Cou' (sebut with a right slang ya tuanpuancikadikcikabang!) janganlah you all rasa nak mengecam pulak. I pun speaking London slang Kenyan, you allπŸ˜‰

I pun ada 'maannyyy mixed blood - Jaws, Lay-nun, Italian, Prenchhh, a bit Brit-tish, Americano (eh,eh,eh)' and many, many, many more sampai I can't re-mem-berh 😍

That's whylah kalau I speak English, it sounds like Chinese from mainland gittew... Banyak sangat slang I tek tayhu nak ikut slang yang mano gamaknya!

Okey, lets stop about Coco style of speaking London Bridge is falling down, falling down, falling down....  Oppsss! Ternyanyi pulak duh!

Bercakap pasal motif viral ni semua (πŸ˜†) teringat pulak kat my anak bujang tercomel@ Adik Cute. Maaflah yerk lama tak dapat tempek gambar cute-mutenya sebabnya malas nak upload!

Satu hari tengah I sibuk memasak di dapur, Adik Cute telah datang melawat lalu berkata,

Mommy! Tengok sini! (suruh tengok ke arahnya)

Nak apa? Mommy tengah sibuklah!

Tengoklah!

I pun tolehlah nak tengok...

Tahu apa aksi dia buat?

Dikocok, kocok! Dikocok, kocok! (sambil buat aksi durjana itu!)

I tanya mana dia tahu dan jawabnya...

Adik nampak dalam TV kat rumah MakNgah! (sambil ulang sebut 'dikocok, kocok! dikocok, kocok! duh!)

Dan yang paling tak menahan, lagi I kata jangan buat, lagi dia teruja nak buat depan I tau!

Duh! Duh! Duh! Budak nih....



37 comments:

  1. Adoi terhibur baca entry ni. Hahahah! Kak, Nani hari tu lagi lah ingatkan si Coco tu lelaki. Dasyat kan. Daripada tak tahu cerita dia tapi sebab dalam group WhatsApp sana sini orang bercakap pasal dia, rasa nak tahu kemain lagi.

    Err tengah bayangkan macam mana adik cute buat gaya dikocok kocok tu. Hahaha! Pengaruh iklan tv sangat kan. Heheh πŸ˜†

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, kiranya Nani dah belajarlah macamana nak speaking dengan pro-nun-ci-a-shon yang betul? Hahaha!

      Paling tak menahan benda macam ni bila dah viral, mulalah ada yang buat parody. Kita ni tak naklah buang masa katanya tengok benda bukan-bukan tapi bila tertengok tu, parahlah oi! Nak gelak kuat-kuat!

      Adoi! Janganlah bayangkan, Nani. Akak sendiri pun tak sanggup mengingati peristiwa ittew ^_^

      Delete
  2. Ha ha adik cute..apasal la mami tak videokan gaya dia tu..acik pernah nmpk sekali iklan tu..iklan apa la pulak tu sebab tengok tak habis he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sempat Acik nak capai smartphone. Budak-budak nikan selalu sangat buat lawak impromptu gitu!

      Iklan apa lagi kalau bukan DHerbs Dato' Aliff Syukri tu. Tahu ajelah iklannya macamana!

      Stress tau tengok gaya Adik Cute buat ala-ala Dato' Aliff Syukri 'dikocok-kocok, dikocok-kocok!' tu!

      Delete
  3. Kalau nak jadi viral yg +ve macam budak remaja buat motor dwi-alam tu ok juga MD. Tumpang bangga org kampung dia. Tapi kalau yg kurang manis tu sebaiknya tak payahlah...

    Adik ni manalah tahu MD dia ikut apa yg dia nampak. Kelakar betul budak cute itu kan:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang tak bagus tu yang selalu diviralkan, kak! Nak tengok, kuat ke tidak iman supaya tak jadi keyboard warrior - mengumpat, mengata, menuduh bukan-bukan ^_^

      Tapikan lupalah si Coco ni asal mana yerk... Kalau bangsa Johor, buat malu bangsa aje! Tak nak ngaku pulak tu keturunan, many mixed blood kononnya!

      Akak tahukan iklan Dato' Aliff DHerbs tu? Itulah yang ditirunya. Terkujatlah saya menengok gelagat anak!

      Delete
  4. Amboi.. Bnyknya mixed blood. Hehe..
    Hahahaha.. Iklan tu mmg la.. Geli tgk..
    Nasib baik husband ira tiru sebut perkataan dikocok kocok je, kalau skali dgn aksi, mau pengsan ira menengoknya..

    Kelakar la adik cute.. Jgn dia buat aksi tu kat dpn neneknya udah la ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Well, what can I say... I memang mannyyyy mixed blood dalam badan tau ^_^

      Menyampahlah tengok iklan DHerbs ni. Selalu pun entah apa-apa aje. Sebab Mommynya menyampah itu ler tetiba boleh pulak si anak buat aksi sama! Aduhai! Malang sungguh nasib si ibu ^_^

      Delete
  5. MD, you made me curiouslah so I pun google what is dikocok kocok. And the iklan. Muahahahaha!!! I don't know if I found the right thing but seriously that dikocok kocok action by Inul make me feel like a slipped disc coming on. I have bad back, so I cannot tahan see people gyrating like that. I automatic a sakit pinggang >.< Aduh!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha! PH! You made me LOL! Oh, my! Nak nangis tau! It's not that Inul's dikocok-kocok dear ^_^ You go and check the ads for DHerbs - Dato' Aliff's dikocok-kocok, ok!

      You'll feel geli satu badan for no reason ^_^

      Delete
  6. Apakah? Apakah ini semua?
    Bila mak tanya dengan anak dara pasal coco ni baru mak tahu tau kisah sebenar yg Kak Ton cerita ni tau. Maklumlah mak kalau bab instag ni mmg lambat pickup sikit hihi...

    Weyh sebenarnya mak baru terpikir pasal jamu dikocok kocok ni. Ingat nak belilah nak try makan. Maklumlah diusia lewat maghrib ni.....haha
    Agaknya bagus tak ek jamu tu?

    Hihi mesti cute je adik buat aksi tu. Adik bukannya paham apa tu.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Ton kan muda lagi, sebab itulah Kak Ton tahu benda-benda merapu ni semua ^_^ Mak lainlah, dah kilauan gemerlapan emas permata gitu. Hahaha!

      Mak checklah sendiri ya hal si Coco ni. Memang gelak. Apahallah dia boleh jadi gini. Siap masuk TV Awani lagi tu yang apa rancangan ek - Motif Viral? Hah! Gitulah lebih kurang.

      Kak Ton tak percaya dia semulajadi cakap gitu, memang sengaja dibuat-buat untuk cari populariti maggi mee!

      Ni sebab Coco dah terkenal, Coco nak buat bisnes. Katanya ubat untuk terseliu mulut dan juga putihkan ketiak! Hahaha!

      Mak nak minum ke dikocok-kocok tu? Ei, tak sanggup Kak Tonlah!

      Delete
  7. Aduh pengaruh tv lah tu MD..
    Mami nampak tak adik cute buat macam tu..
    Ingat apalah tadi si nom cakap di kocok kocok dalam Aweks Blog tu hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak. Ni dia buat depan saya aje tadi. Ada juga cakap pada Daddynya. Sengih ajelah. Anak sebaya gini memang suka meniru gayakan.

      Hahaha...bahana iklan DHerbslah tu!

      Delete
  8. Coco.. Hehe.. Prnh tgk waktu mula2 viral dlu.. :p.. Hihi.. Mesri lps dia tua n ingt blik malu sangat2 ape yg dh die buat. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang malu sungguhlah kalau dia tengok lepas beranak pinak nanti. Tak tahulah nak letak muka kat mana ^_^

      Delete
  9. MD apa bendalah coco tu ek. bab viral2 ni memang lambat sikitlah saya nak tahu. kalau tak kawan2 atau anak2 bagitau, memang tak tahulah kita! kat ofis takleh bukak youtube, kalau tak kejap2 ni saya pergi cari!

    Dikocok-kocok tu menyampahlah saya nak menengoknya. rasa nak termuntah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun biasalah lambat juga kalau bab viral ni. Adakala suka juga join sekaki, ada masanya malas nak masuk campur.

      Saya yang selalu beritahu benda macam ni kawan sepejabatlah. Itulah nasib badan bila ada rakan sepejabat yang jauh lagi muda daripada kita. Dengan kita-kita pun jadi 'orang muda' juga ^_^

      Saya pun tak suka semua iklan DHerbs senang cerita. Ada rasa meluat sikit. Macam dibuat-buat!

      Delete
  10. Kakcik ahu juga tentang Coco tu...tapi tahu-tahu gitu je lah... hehehe

    Yang kocok kocok tu rasanya ada tertengok tapi kakcik tukar siaran sebab tak berkenan. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun tau-tau gitu juga, Kakcik. Tapi, tetiba aje teringat kat Coco masa nak taip entri minggu lepas tau! Sajalah nak buat dosa macam pahala tu dah banyak sangat ^_^

      Delete
  11. Akak pun sama dgn Kak Cik tau tau gitu je pasal coco tu.
    Iklan Dherb tu kadang2 over...Budak2 memang lah seronok ,mereka mana lah tau apa .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mostly memang overlah, Kak Saniah! Saya memang tak gemar tengok iklan D'herbs tu. Lain macam aje kekdahnya. Samalah juga dengan iklan yang ada Dato' Vida tu...

      Delete
  12. mmm. x tgk pon coco tu .
    kalut nk pindah kmas rumah itu ini

    mommy, su pon xdan nk p balik kt komen mommy. pastu x da no hp..
    lau tak senang lah..

    alahai adik. pengaruh iklan sungguh nih.. hiks..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baiklah tak tengok, CikSu. Kalau tengok, confirmed memang tambah dosa. Ada aje yang nak ditiru sama. Hahaha!

      Takpalah, CikSu. Memang kalut masa tu. Saya pun tetiba aje rasa nak 'bersara' sebentar masa tu. Takdalah follow up bagai pun.

      Lain kali punya ceritalah ya, CikSu. Manalah tau bertemu jua satu hari nanti!

      Delete
  13. King coco la sgt. Kenapa mst guna king eh?! Bkn queen ke? Adik cute mst comel buat aksi dikocok2... Haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia kan sukahati dia aje nak buat apa. Itulah, tak boleh ngumpat banyak-banyak nanti ustazah saya marah tau ^_^

      Delete
  14. Ni nak kena tampo lagi ni kan, ishh..tak serik ek, kr nak kena siku sampai tertungjeng, biase nih, ate..bio nye lantak lah dia, tak pasal2 dia kaut pahala ekau tau tak, cepat gi mintak mahap^~

    Bebudak ni mmg cepat je dpt pengaruh yg tak elok kan. Cepat je pandainya, cer pi suruh hafal adab makan kr, lama kemain dia nk ngingat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adoi! Sakitlah!

      Amboi, garang sungguh cikgu ni! Rilekslah...tegur slow melow barulah menusuk dalam kepala. Kalau main belasah-belasah gini, takda maknanya tau KakG. Hahaha!

      Okeylah! Okeylah! Nanti kita berubahlah. Ni nak berubahlan ni. Tapi tahu ajelah ya cabarannya. Kiri-kanan, depan belakang ajak join sekaki kurangkan pahala. Nak buat camna... Hehehe!

      Nasib baik budak-budak ni cepat dipengaruhi dan cepat belajar. Kalaulah orang tua yang mudah terpengaruh, cuba KakG bayangkan betapa hodohnya hidup. Hahaha!

      Delete
  15. memang menyampah gak iklan tu, tapi terhibur jugak. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menyampah, menyampah pun sempat juga tertengokkan, Raihanah. Yalah, kalau tak tertengok, manakan pulak datang rasa menyampah tu. Hahaha!

      Delete
  16. koko tu aida x tgk pun.
    aida just tgk nabila huda tiru gaya dia balik ha ha ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang Nabila Huda buat parodi tu memang kelakar habis. Segala 'koko' keluar ^_^

      Delete
  17. tak follow pun cite pasal dia
    cam duhhh...maleh nak follow. haha

    lorr...si adik cute pun terjebak juga ke dengan iklan tu
    seriously jijik tau iklan tu. sangat disturbing.
    at least pada saya.
    cam takde idea lain nak bagi orang ingat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak payah follow. Baca buat bahan gelak aje sudahlah ^_^

      Sesekali syok juga sebenarnya melayan cerita bodoh macam ni. Terasa ringan kepala. Tapi kalau KakG dengar ni, memang nak minta kena hempuk katanya! Suka sangat tambah dosa ^_^

      Delete
  18. Baru juga kenal coco ni tu pun tgok video sapa ntah share di fb..klu tak tak kuasa nak ambik tau.huhu

    Adik cute memanglah comel..dot byg aksi dia di kocok2 tu.hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun kawan pejabat yang beritahu. Disuruhnya tengok aksi Coco yang 'nakal' berbicara. Kelakar juga tengoknya. Yalah mixed blood banyak sangat sampai tergeliat lidah. Kesian gitu...

      Saya tak biasa ambil video. Kalau tidak, memang banyaklah video anak-anak ni saya punya kerja!

      Delete
  19. tau coco tu. budak tak matang baru nak naik. ehhh :p

    hahahaha adohaiii adik cute. nasib mommy tak kocok2 awak pulak tauuuu

    ReplyDelete

Okay, ni entri terpendek ^_^

Salam kawan-kawan! Hari ni bukan nak meronta tak tentu arah ya! Takda mood nak bercerita. Fikiran melayang entah ke mana sudah perginya...