Friday, May 5, 2017

Adik minta maaf...

Salam kawan-kawan!

Hari ini kita berkisah tentang Adik Cute lagilah ya ^_^

Selagi my anak bujang tercomel ni masih di tahap manja-manja begini, memang banyaklah kisahnya dalam blog ni. Kalau mula-mula berblogging dulu, memang banyak kisah Bubbly Abang sebab dia pun boleh tahan potpetpotpetnya. Adik Cute masa tu kecil lagi jadi kita beri peluang pada Bubbly Abang berpotpetpotpet dulu ^_^

Sekarang ni Bubbly Abang terasa dirinya dah besar, tak sesuailah nak masuk dalam blog Mommy selalu. Cerita mostly rahsia. Siap tanya tu kadang-kala sama ada Mommy nak 'bercerita' dalam blog ke apa. Kalau I kata ya, mulalah dia 'mohon' jangan cerita! Malu katanya ^_^



Baru-baru ni si kecil ni beritahu...

Mommy! Adik nak tukar nama tau!

Nak letak nama apa?

Do-dol!

Dodol??? Dodol apa?

Dodol Uzair!

Punyalah dalam banyak-banyak nama, 'Dodol' yang dipilihnya...

Kenapa 'Dodol'?

Pernah satu ketika Adik Cute ni asyik sebut perkataan 'dodol' padahal masa tu dia tak tahu pun dodol tu apa. Agaknya sedap sangat bunyi dodol tu, kejap-kejap dia ber 'dodol' ^_^

Jadi bila dia nakal, I pun selambalah panggil dia 'Dodol' Hahaha! Mommy pun satu! Nasib baiklah nama ni tak kedengaran pada my mother. Kalau tidak, habislah my anak dapat nick name melekat 'Dodol'! My mother ni expert bab memberi nickname yang bukan-bukan pada cucu-cucunya. Itu dululah masa sihatnya, sekarang emak dah tak kuasa nak ingat tentang cucu-cucunya yang ramai tu!

Bila dia nakal of courselah kena marah. Bila dah kena marah tu, merajuklah. Si kecil ni bab merajuk nombor satu. Maklumlah dia tahu dia paling bongsu. Memang manja sungguh! Bila dah merajuk tu mulalah masam muka, muncung mulut tak mahu cakap. I pun apalagi, panggil ajelah 'Dodol' banyak kali, serta-merta senyuman terukir; tak tahan geli hati mendengar perkataan tu berulangkali gamaknya...

Adik Cute ni kan suka bercerita 'Pada suatu hari.... ' Makanya bila I tengah sibuk dan dia sibuk nak bercerita 'Pada suatu hari...' nya, I pun menyampuklah...

Pada suatu hari, Mat Dodol nak minum Milo... blahblahblah....

Maka mulalah dia gelak tak ingat dunia. Adakalanya dia merajuk. Lama-lama nama tu jadi sinonim merujuk kepada dirinya sendiri ^_^

Oh, by the way I tak 'luluskan' permintaannya nak tukar nama! Dah sedap-sedap I beri nama boleh pulak minta tukar! Rasa-rasanya kenalah stop panggilan 'Dodol' ni semua kalau tidak melekat pulak sampai ke tua ^_^ Tak ke jenuh nanti kalau dikenali dengan Mat Dodol. Hahaha!

Okay, ini pula satu cerita lain...

Baru-baru ni mereka dua beradik bergurau-senda sambil bermain bersama. Tiba-tiba dalam pada bergurau tu boleh pulak dia tersebut...

Mommy! Taktak! Mommy! Katak!

(I bet dia main-main pelatlah konon bercakap dengan abangnya...)

Aiyok, Dik! Berdosa panggil Mommy 'katak'! Adik kena minta maaf dengan Mommy!

Adik bukan cakap Mommy katak, Adik tak cakap pun!

Ya, tadi Adik panggil Mommy 'katak'! Adik kena juga minta maaf dengan Mommy!

Si Bubbly Abang ni memang suka menyakat. Serentak itu juga dia terus mengadu to me kononnya adiknya panggil I 'katak' ^_^ I tengah duduk menonton TV. Terdengar jugalah perbualan mereka berdua. Si kecil ni keras hati sikit ya. Walaupun abangnya kata begitu, puas dia berfikir patut ke dia minta maaf dengan Mommynya...

Bila I nampak dia berjalan menuju ke my arah, I pun pura-pura jual mahal. Si kecil ni terus memegang my tangan dan minta maaf,

Mommy, Adik minta maaf! Adik tak cakap pun Mommy katak... Adik sayang Mommy!

Terus nak dipeluknya Mommy. I pun pura-pura mengelak...

Tak payah dah sayang Mommy lagi. Siapa suruh panggil Mommy 'katak'? Dah! Dah! Jangan cakap dengan Mommy lagi. Mommy dah tak kawan Adik lagi,okay!

Dia pun berlalu pergi membawa diri, terus menuju ke abangnya semula.

Lama I  tengok mereka berbincang ^_^ Agaknya Adik Cute beritahu pada abangnya yang Mommy 'marah' dan si abang pula mulalah mainkan peranan - mengajar macamana cara minta maaf yang betul. Berkali-kali abangnya suruh dia minta maaf, terkebil-kebil si kecil ni menengok Mommynya. Kejap-kejap si kecil ni tengok I ...

Nak datang dekat takut gamaknya sebab dah sekali datang minta maaf tapi Mommy buat tak tahu aje ^_^

Tak naklah, Abang! Mommy marah!

Kalau Adik tak minta maaf, lagi Mommy marah! Pergilah! Pergilah cepat!

Tak nak....

Berbisik lagi dua beradik....

Bila semua tak jalan setelah bersusah-payah Bubbly Abang berbisik mengajar adiknya, akhirnya dia pun tunjukkan cara nak minta maaf dengan Mommy...

Tiba-tiba Bubbly Abang datang pegang my tangan sambil berkata,

Mommy, I am sorry! Forgive me for whatever I have done wrong today!

Mulalah dia cium my pipi. Oh, cium pipi pun ada urutan ya sebabnya masa dia kecil dulu setiap kali I pakaikan baju atau buatkan something untuk dia, I will kiss his right cheek, left cheek, dagu, dahi dan gomol hidung ^_^ So dah  jadi habitnya. Bila dia kiss me pun dia akan kiss my right cheek, left cheek, dagu dan dahi. Gomol hidung taklah dia buat kat Mommynya. Hahaha!

Adik Cute pun buat sama juga tapi versi ganas sikit ^_^ Dipegangnya terus my muka dengan dua belah tangan sambil kiss here, kiss there laju-laju but adakalanya dulu, air liur pun melekat kat my muka ^_^

So, masa Bubbly Abang minta maaf, Adik Cute ni pun perhati ajelah. Kononnya si abang tunjuk contoh macamana proper way nak minta maaf dan menambat hati Mommy semula..

Lepas tu I perasan Bubbly Abang beri signal pada adiknya. Mungkin bunyinya dalam hati begini...

Go now. It's a right time to actlah, Adik!

Hahaha!!!

Si kecil ni quite keras hati juga. Berguling-guling depan I bermain isyarat dengan abangnya tapi masih lagi tak mahu minta maaf!

But then slowly, slowly dia datang ke my arah...

Mommy, Adik minta maaf! Adik bukan tak sayang Mommy. Adik sayang Mommy sangat-sangat! Sorry eh Mommy...

Ohhh... I dah melt! Maklumlah si kecil ni kalau buat salah memang bijak nak mencairkan kembali kemarahan. Memang tetiba lebur segala kemarahan bila tengok muka dan keletah comelnya tu...



I pun peluklah sambil cium mukanya macam yang I selalu buat dekat dua beradik ni...

Dia sempat jeling ke arah abangnya dan tiba-tiba terus melutut and pegang my kaki, angkat dan letak hampir ke mukanya...

Eh! Adik nak buat apa ni?

Dia tengok abangnya lagi sambil berkata dan melemparkan senyum...

Tadi Abang kata kena cium kaki Mommy!

Abang! Kena cium kaki Mommykan?

Berguling-guling si Bubbly Abang gelakkan adiknya ...


 
 
P.S. Ingat kisah ini? Dah beritahu pada gurunya tapi baru hari ni, selepas hampir 3 minggu principal called me bertanya apa kisahnya my anak nih... Agak-agak, sakit tak hati I ni bila merasakan duit banyak keluar tapi anak kita tak dipedulikan langsung kehadirannya? Okay, I tutup buku sebab tak mahu merosakkan hari Jumaat yang indah ini...

30 comments:

  1. haha.. comel je anak2 memujuk. i sekarang pun kuat merajuk, sb Luth pun dah besar..bila dia merajuk, i pun merajuk jugak..ckp luth dah x syg mak.. then, dia mesti pujuk i..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. I memang terkenal suka menyakat anak. Tengok ajelah Bubbly Abang tu dulu, puas kena sakat. Sekarang ni dah besar sikit tak bestlah sakat dia. Dia dah faham banyak perkara. Tak heran dah!

      Yang kecil punya turnlah sekarang ni kena sakat selalu!

      Delete
  2. Hahaha..comey je dua beradik ni.. Pndai si abg ajr adik nk pujuk mommy.. Tp, last si abg kenakan adik plok yer suh cium kaki mommy..x pe... Syurga kan bwh telapak kaki mommy.. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abangnya memang ambil peluang aje mengenakan si adik. Itu yang selalu bergaduh. Sorang kuat mengadu, sorang lagi kuat menjerit!

      Delete
  3. Abang tengok filem hindi tu sebab tu pandai ajar adik cium tapak kaki hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bubbly Abang mana reti tengok filem Hindustan. Rasanya tak pernah satu pun filem Hindi yang ditontonnya. Dia memang suka tu menyakat adiknya. Kalau adik terkena, mulalah dia ketawa lepas tu bergaduh dua beradik!

      Delete
  4. hahahhaha..
    Saja pekena adik lah tu..
    Suruh cium kaki..
    tapi dia tak pulak tunjuk cara cium kaki ye MD..
    Yang adik ikut pulak cakap abang nya..
    Mahu tak tergolek-golek abang nya ketawa..
    tangok adik lurus bendul..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia berbisik-bisik. Kononnya beri petunjuklah tu. Tapi macam tunjuk cara kotnya kesilapan dia hari tu tak banyak mana, jadi tak payahlah cium kaki. Tapi si Adik ni lurus bendul, apa abangnya ajar, dia ikut ajelah!

      Delete
  5. Baiknya abang tolong ajar adik camne cara nak minta maaf kat mummy.. adik pun baik sgt dengar cakap abang! Cute siblings :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lurus bendul si Adik Cute ni. Masa itu pulak dia dengar sepenuh kata abangnya. Selalunya sentiasa tak ngam.

      Delete
  6. Hahah! Nama dah sedap dia nak tukar nama dodol pulak. Pnadai mummy berlakon merajuk ni sampai abang ajar adik suruh minta maaf dengan mummy. Hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asyik kena panggil 'Dodol' itu yang tetiba nak tukar nama. Dia fikir sedap betullah tu nama 'Dodol' tu. Dia bukan tahu pada mulanya dodol tu apa sebenarnya.

      Mommynya memang sejak Bubbly Abang kecil dulu suka sangat menyakat, Nani... ^_^

      Delete
  7. nak tukar nama dodol pulak dia ya..hehehe adik tau ke dodol tu apa, tapi dodol sedap dimakan, kalau diletak nama dodol tak sedaplah.

    padai abang ajar adik cara nak minta maaf ye, siap kena cium kaki lagi tu hehehe...cute sangat dua beradik nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulanya dia tak tahu pun dodol tu apa. Tapi bila dah ditunjuk gambar, tahulah dia dodol tu sejenis kuih ^_^ Mungkin seronok dengar bunyi perkataan dodol tu gamaknya, itu yang buat dia suka dok cakap dodol, dodol, dodol!

      Delete
  8. comey jer dua beradik ni..chubby sungguh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu! Thank you, Mrs. Fuzy. Gene chubby-chubby nih ^_^

      Delete
  9. Alahai MD..your Adik Cute is so adorable!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macamana boleh sampai hati nak marah-marah dengan si kecil nikan? For the time being, memang tidaklah... ^_^

      Delete
  10. Lahai...kelakar lah adek...dah lah si abang mengena kan adek.Alhamdulillah bertuah MD dapat anak2 yang baik...berani minta maaf ketika rasa bersalah.Pandai MD didik anak2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beria-ia saya tengok si abangnya mengajar adik macamana nak minta maaf yang diterima oleh Mommynya ^_^ Tak sangka pulak dengan pakej cium kaki!

      Delete
  11. dodol?! ha ha ha :-)

    anak2 ni memang.
    ada aje idea mereka.
    sampai tahap cium kaki.
    aduhai :-)

    sweet ekk perkara2 gini dlm life kita as a mom.
    keletah anak2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan! Boleh pulak nak tukar nama jadi 'Dodol'! Mahu menangis Mommynya nanti siang-malam!

      Betul tu, Aida. Perkara macam ni lah yang akan buat kita terkenang-kenang bila mereka dah besar nanti. Huhuhu... tetiba sedih!

      Delete
  12. Haha....nak panggil jiran Mommy Mat Dodol ah! Best jugak tu....

    Ohhh mak Kat Ton suka bagi nick name ek. Kat belah mak yg suka bg nama nama gini arwah abg Ipar. Anak anak dia semua ada nick name. Kelako kelako pulak tu namanya....

    Hihi....bab menyakat budak kecik mmg best. Syok ooo tengok dia susah hati ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapikan Mak, zaman kita kat kampung dulu banyak aje nama timangan yang kelakar macam nikan.. Mat Chonchoilah, Mat Lebarlah, macam-macam nama orang dulu-dulu beri. Kelakar kalau ingatkan!

      Mak saya pun suka beri nickname - sinkilah, kembanglah, kedotlah (arwah dah si kedot ni...) Memang menangislah kalau nama tu kekal jadi nama panggilan. Ikut suka mak aje apa nama 'sedap' nak diberinya!

      Delete
  13. Mommy kemain lagi berlagak anak minta maaf..tp aungguh comel keletah dua beradik ni..kesian adik kena bang bamg boom dengan bubbly abang.cium ajelah kaki mommy..syurga kan kat situ.hahaha..

    Kenapa pulak kisah yg part last.tu dh tertinggal train kita ni.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sayakan suka menyakat anak-anak sejak dari dulu lagi. Dulu Bubbly Abang yang selalu kena. Sekarang ni turn Adik Cutelah pulak...

      Mereka berdua ni time bagus, okeylah. Time tak bagus, memang berantakan dibuatnya. Ni antara ciri-ciri nilai murni yang diajar oleh abangnya. Hahaha!

      Oh, panjang kisahnya, PK! Tak settle lagi sampai sekarang!

      Delete
  14. Pandai akak mendidik anak. You remind me of kak Azya Gursoy, I don't know why. Part 'dodol' tu sangat kelakar. Ada juga cerita lucu untuk dikongsi dan diingati, especially when he gets older how naive he is.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak-anak akak ni manja dengan Mommy mereka. Kalau dengan Mommy memang boleh bergurau senda. Tapi kena fahamlah, bila agak-agak Mommynya dah berubah jadi singa betina, kena behave elok-elok ^_^

      That's the point why I started blogging. Nak mengabadikan kisah anak-anak. Maklumlah makin tua, makin pelupa jadinya!

      Delete
  15. Alahai comel betul abang dan adikni...

    Dodol tu pun comel...haha
    ..kiut la adik ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada ke nak tukar nama dodol. Mana mungkinkan... Tapi sekarang ni ada 'ajaran' baru. Kalau dia tak suka menjawab soalan abangnya, senang aje dijawabnya, "My name Jeff'. Hahaha!

      Delete

Lada

Salam kawan-kawan! Nampak tak moodnya ke mana? Pilih tajuk pun bukan main senang cerita 😊 Tapi, jangan bimbang! I bukannya nak men...