Wednesday, April 30, 2014

Kisah kek lagi ...


Huhuhu...

Janganlah click 'X' dulu. Hari ni entri takda panjang berjela-jela. Beri ruang untuk kawan-kawan bernafas dengan tenang. Nanti kang semput siapalah nak bertanggungjawab? Of course bukan MDlahkan ....

Semalam as usual, kita ronda-ronda kat shopping mall dulu sebelum gerak ke sekolah Abang. Alhamdulillah, hujan pun takdalah lebat macam hari sebelum tu. Kurang sikit rasa takut...

Kali ni niat di hati nak membeli Pandan sponge cake lagi. Macam biasalah, bila plan tak menjadi, bahan utama pun dah kena 'baham'. Kalau sebelum ni kita beli chocolate sponge cake yang harganya RM2.99 aje tapi semalam kita beli pandan sponge cake yang mahal sikit, RM5.50 satu. I rembatlah dua sebab keknya versi kecil molek gitu. Takut habis dimakan sebelum sempat cheese meleleh ...

Walaupun kata PK tajuk resepi 'Pandan Snow Cheese Yogurt', I tetap gak nak menderhaka dengan membeli chocolate sponge cake pada mulanya. Sikit ajekan. Bukan banyak mana pun. Janji cheese lelehnya ada, itu yang penting dan lepas  tu kita tukar nama jadilah resepi hak milik sendiri dengan penghargaan kat bawah sekali untuk pemilik asal *___*  Alah, bakal besan pun! Takkanlah nak merajuk, ya tak PK?

Nasib baiklah dah kekenyangan makan pizza, terus kek cheese meleleh-leleh tidak sempat dibuat *sengih sensorang* 

Sampai kat Aeon, sepatutnya kena pergi supermarketlahkan kalau nak cari sponge cake (yes, semalam nak cari sponge cake aje...) takkanlah nak pergi bahagian pakaian kanak-kanak mahupun bahagian jual pinggan-mangkuk pulak.

Lantas kaki pun melangkah dengan lajunya kerana nak mengejar masa. Dalam pada melangkah tetiba keluar Daiso dengan beg plastik di tangan *___* 

Pelik tak rasanya? Pelik kan... macam ada magik aje tau!






24 comments:

  1. Weyh AEON mana ni? BMC ke? Nape tak habak mai...mak nak skodeng .... Hilang ingatan lagilah tu macamana boleh masuk Daiso sambil keluar membimbit bag...cer ingat betul betul! Kotnya ada jin yg tolong kendong kot haha...
    Tapi mmg best pun gi Daiso tu ...belek belek barang kat situ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu. Hahaha.Hehehe. Cak! Cak! Arghhhhh... emmm chak lagi :)

      Sure berbulu aje Mak Jilapah. Grrr.... jangan marah. Kita dekat-dekat situ aje...kalau tak Balakong, Hussein Onn, kalau tak Giant Connaught, kalau tak BMC sesekali sesekala...kalau tak Leisure Mall... kalau tak....huhuhu...panjang ler penat nak tulis!

      Delete
    2. Menci mak.....kang injek chip baru tau...baru senang mak nak kesan dia hehe

      Delete
    3. Alah, mak ni! Gurau sikit pun tak boleh....menci tau :) Ummmm... chak! ...Ummmm....chak! *sambil keluar masuk bawah tangga Aeon BMC*

      Delete
  2. perempuan klu shopping sentiasa buat magic yg bukan2..
    hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Real magic, Lyn. Tak main tipu-tipu :)

      Delete
  3. pening baca n3 ni .. pusing2 kepala memikir tpi tetap nak baca smpai ke titisan taip yg terakhir hehehe.. MD, MD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu...Camna ni KA boleh pening. Pendek aje entri ni hah. Cuma kisah benar tu banyak simpang peranangnya ya tak? Ish, ish, ish...kesian MD. Dah pendek dah ni still orang pening lagi :(

      Delete
    2. see..
      bukan kita je pening..
      tapi kita baca jugak tau..


      mcm ketagih kalau sehari tak kacau md..

      Delete
    3. PB, you tell me, where you pening? Ni nasib baik I citer pasal kek aje. Kalau I meroyan manyakkk menda dalam satu entri, u think u can understand or not nih? Tell me, tell me, tell me before I type long, long entry lagi....

      Waste my time ler write short-short you tak understand my feeling pun....

      Delete
  4. magic sbb pendek je entry tapi gi daiso buat mende weh. ada brg baguih ke. saye ni nak gi daiso sejak bulan januari tak kesampaian lagi ni. dah lama tak 'main ambil dan bayar' kt daiso. seronok hoih sbb semua harga rm5.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best apa gi Daiso ni.... masuk without intention tapi bila keluar aje, macam-macam ada kupegang :) Lyd, jangan berbelanja tak berhemah macam sesetengah orang. Kita harus bijak berbelanja sekarang ni....

      Delete
  5. ok, i got it. top commentators. lupa nak bg nama penuh, nor salida abdul rahman

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni citer pasal kek ke apa ni? Ni lagi pening tukang menulis entri nih...

      Ok, I got your full name. Barang belum cari nanti kita hantar bila dah siap beli...

      Delete
  6. maksudnya tak pergi pun supermarket bahagian barang kek erkh...kaki langkah ke kedai RM 5 tu ke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, masuk gak ...lepas kaki dengan tak sengaja melangkah ke Daiso :)

      Delete
  7. tak habis2 dengan magic ye MD..mmg boleh je guna apa kek pun..tp pandan paling sedap kan kalau bergabung dengan cheese..lepas ni sy nk cuba strawberi plak..aesal MD beli kek coklat tak jadi kek kenapa?huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini cerita belakang tabir macamana susahnya nak buat Pandan Snow Yogurt PK tu...See, makan masa ler nak buat. Camna PK leh buat tengah malam buta masa orang sedap bermimpi nih...

      Mula saya beli kek coklat murah kat Aeon Big tapi tak buat sebab dah terbongkang kekenyangan makan piza. Esok balik, kek dah selamat dihadamkan.

      Saya beli pulak pandan kek kat Aeon sampai dua hok yang mahal sikitlah...pun tak buat gak... yogurt dah watammat, kek-kek pun dah selamat masuk perut.

      Ni kalau nak buat, kenalah gi beli yogurt dan kek lagi....
      Delete

      Delete
  8. Haha.. nape diorang pening2 tu? Ada yg alahan entry pendek MD ke? Sesungguhnya saya kalau nampak Syahira(murid sy yang suka habiskan buku dia) memang teringat MD. Rasa kagum tul...

    kalau dah kaki shopping ni, ya? Boleh buat magic, eh bukan sepatutnya syaa kata, memang pandai buat magic kalau bab shopping tu ya.. yang kwluar dari Daiso tu, agaknya lagi banyak barang dari tujuan utama ya? Haha.. baik mengaku...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang memang dah jadi ahli silap mata pulak... Eh, bukan... kaki aje yang selalu buat magik nih....

      Oh, ada anak murid AN macam saya ya? So selalu bila dia tulis meleret-leret dan penuh details, AN bagi apa kat dia? Takkan tak dapat 100%, sampai hati penat tau menulis panjang ni. Tapi kalau tulis aje, isinya takda, tak bagus gak. Teringat pesan cikgu, jangan tulis panjang-panjang, nanti banyak buat kesalahan :)

      Saya pun peliklah PB dan KA ni...nape they all cam tak faham entri terpendeks saya nih? Ish lepas ni nak buat test drive entri pendek dan panjanglah...nak tengok mana yang lebih difahami :)

      Delete
  9. entry ni yg magic sbb pendek aje..
    itu semestinya le kan.. nama pon prempuan.
    mana masuk ada aje brg yg dijinjing keluar.
    apa yg dibelinya dekat daiso tu. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat Daiso tu boleh juling mata kalau menengok. Padahal kebanyakan barang tak perlu pun. Ngengada aje nak bagi tokey kaya cepat.

      Delete

Kisah Rumahtangga...

Salam kawan-kawan! Amboi, tajuk! Takut mendengarnya! Macam nak menjaja kisah rumah tangga aje kekdahnya.  Tapi kenalah sedia maklum...