Thursday, August 2, 2018

Scrabble & Scammer

Salam kawan-kawan!

Apa khabar semua hari ni ya?

Aduhai, susah juga tau nak mengekalkan momentum untuk tegar mengemaskini blog!

Ingatkan bolehlah sehari satu entri macam dulu-dulu tapi satu minggu satu entri pun susah weyh!

Hari ni kita bercerita yang ringkas-ringkas ajelah ya. Tak payah bersusah-payah disulami dengan mukadimah corner baring macam selalu sebabnya I nak cepat-cepat update hari ni 😊

Scrabble

Kepada yang biasa mengikuti kisah my anak-anak bujang, memang sedia maklumlah yang si Bubbly Abang ni menjadi ahli kelab ni sejak tahun lepas lagi. Bukan dia yang mahu tetapi cikgu Bahasa Inggeris yang 'menariknya' keluar dari segala aktiviti ko-kurikulum hari Rabu untuk turut serta dalam kelab ni. Ahli pun bukan ramai' 4,5 orang je 😊

Tahun ni kelab tak aktif sebab ada UPSR di penghujung tahun nanti tapi Bubbly Abang 'diangkat' pulak jadi president  untuk Storytelling. Aduh, mengeluh my anak bila beritahu hal ni tau! Bukannya dia happy sakan melenjan dapat jadi president!

So, hari Isnin yang lepas tetiba dapat panggilan dari Bubbly Abang. Waktu tu waktu sekolah. I dah cuak. Manalah tahu dia call dari pejabat sekolah or handphone pak guard nak beritahu yang dia nak balik sakit perut! Itu tradisi zaman berzaman sejak Tahun 1 lagi tu...

He called me nak beritahu hari Isnin tu tak jadi balik pukul 1.30 petang. Sepatutnya minggu ni   Bubbly Abang balik awal sebab ada sesi peperiksaan untuk murid Tahun 1 hingga 5 termasuklah anak bujang I yang satu lagi tu - Adik Cute a.k.a. Pakcik Bawang dah sekarang titlenya!

Cikgu BI nya suruh praktis main Scrabble sampai pukul 5 petang! Aduh...kesian tahu my anak! Sebabnya, pagi tu dia dah berulang kali beritahu bawa bekal sikit je sebab balik cepat sekali dengan adiknya. Dan, dia tak nak bawa duit pun sebab balik cepat! Tahu-tahu hari tu kena stayback sampai 5 petang. Bekal pulak cuma ada nugget 8 ketul! (By the way, nugget tu 8 ketul sebab nanti waktu rehat mereka kenduri-kendara makan reramai pulak tu!)

So petang tu I ambillah di sekolah pukul 5 petang. I tanya makan apa waktu rehat pagi tadi? Jawabnya nugget 2 ketul je, Mommy. Bekal air pun pukul 2 petang dah habis....

So bertahanlah my anak bujang yang gebu itu sampai petang tak makan...

Bila nampak kereta cikgu keluar dari perkarangan sekolah, I pun informedlah kemusykilan di hati.

He told me this morning that he will finish school at 1.30 pm. So I didn't pack extra food for him and he didn't bring money at all today...

Oh, sorry Mommy! 

Eh, takpa! Dah lepas.... tak payahlah sorry! Just at least kenalah beritahu awal sikitkan so takdalah my anak bujang susut seinci dalam beberapa jam tu sebab tak cukup makan😊

 I pun terus bawa anak berjimba di Burger King. Kasihan tau my anak dah kebulur dah tak makan setengah hari!

So, back to Scrabble ya! Pertandingan peringkat WP pada hari Rabu, semalam. Makanya dari pukul 7.15 pagi sehinggalah 5.30 petang Bubbly Abang kena bermain dengan teamnya di SMK Orkid Desa. 

Kali ni I bekalkan makanan secukupnya, air dua botol and duit RM20. Tak mahulah my anak susut suku inci lagi kali ni. Belajar dari pengalaman katanya...

Jadinya semalam, balik aje kerja teruslah menunggu di sekolah. Sampai sekolah around pukul 5 petang. Of course buanglah masa main handphone -buka FB, tengok instastory orang and blahblahblah. Masa itu emas tapi buang masa itu laksana berlian tau! 

Bubbly Abang sampai sekolah dalam pukul 6 petang. Masuk aje dalam kereta, I pun tanyalah tak sabar-sabar ni nak tahu menang ke kalahkan.

Selamba aje dia jawab,

Mommy nak dengar story ke?

Eh, of courselahkan! Apalah Bubbly Abang ni...

Dapat no. 3, Mommy! Kalah dengan sekolah TTDI je. Kita beat sekolah Convent, La Salle, Cochrane and lain-lain tu tak familiarlah nama sekolah! Yang dapat no. 2 tu SJKC Chong Hwa tapi kita tak lawan dia orang! Cikgu happy gila!

You rasa I buat apa lepas tu?

Of courselah ucap tahniah, usap rambut anak and hug him sebelum start enjin kereta and cari makan!

Hari ini again kena pergi sekolah tu semula untuk upacara penyampaian piala dan sijil. Tak tahulah pukul berapa pulak hari ni balik. Kalau lewat, kena tunggu Mommy ambillah. Kalau cepat, cikgu kena hantar balik rumahlah 😊

Scammer

Kisah kedua pulak berlaku semalam juga ya.

Lebih kurang selepas Maghrib, I  terima satu panggilan dari nombor ini 03-2712 5600.

Knowing me, I memang tak akan jawab nombor panggilan yang I tak kenal. Kalau banyak kali call, I akan call balik guna nombor lain or check dulu online nombor mana ni. 

This nombor dah called me dekat 3,4 kali sebelum ni. So masa kali pertama I dapat panggilan, I pun traced that number. Denganlah machine dok sebut 'RHB Bank'. So I pun terus simpan nombor ni sebagai 'RHB Bank'. 

Lepas tu dapat call lagi tapi waktu tak sesuai so memang tak berangkatlah. Kebetulan pula semalam tu I tengah free, so I pun angkat. Pelik juga kenapa RHB keeps calling me. Online kata RHB debt collector tapi I takda hutang dengan RHB pun...

Angkat-angkat aje perempuan India ni terus sebut my nama penuh. I pun iakan ajelah. Lepas tu dia terus kata dia call berkaitan info my akaun and terus minta last 4 digits of my ID.

I pun jawablah, 

You adakan my ID number in your system! Akaun I kenapa pulak?

Oh, ada kaitan dengan akaun puan tapi puan kena bagi IC number dulu!

Why you need my ID?

Kalau puan tak percaya boleh call nombor ni waktu pejabat esok!

I pun okaykan ajelah. Dia pun letak telefon...

Kebetulan I ada satu nombor handphone staff RHB ni  yang I ambil masa gatal-gatal RHB buat promosi loan apatah! I pun mencuba nasib call lah this number. Nasib baik berjawab. Baguslah staff macam ni. I like sesangat!

Katanya dah beberapa customer bank yang mengadu kena macam ni. RHB staff tak akan tanya soalan macam tu. Confirmedlah scammer katanya. Lain kali tak payah jawab lagi katanya. 

Dan yang paling best sekali, dia pi suruh I transferkan aje duit dalam akaun ke bank lain πŸ˜‚

Bio bebenor budak nih....

So end of the story, I tak lah menjadi mangsa scam ni. Alhamdulillah. 

Banyak dah dengar cerita macam ni tapi bila terkena batang hidung sendiri, adakalanya kita pun boleh buat silap. Betul tak?

Okaylah, lain kali kita sambung kisah kerenah Adik Cute yang menjadi-jadi sekarang kebawangannya. Maklumlah dalam kelas tu dia seorang je kumbang 'Melayu' dikelilingi 7 bunga 'Melayu' tau....

Oh, by the way! I dah ada satu calon menantu untuk Adik Cute ni. Dia sendiri yang offer diri. Hahaha!

Thursday, July 26, 2018

Putih atau Hitam?

Salam kawan-kawan!

Jadi, yang mana pilihan hati? Putih atau hitam ni?

Yang sebenarnya, sudah tiada pilihan lagikan sekarang ni...

Okeylah, bercakap tanpa mukadimah ni memang kebanyakan orang tak faham tapi kalau selalu mengikut perkembangan terkini, sudah tentu tahu apa yang I nak kisahkan hari ni.

Pelik pula rasanya kalau I berceloteh tanpa mukadimah separuh novel, ya tak? Nampak sangat tak macam MD dulu-dulu. Well, manusia memang kerap berubah-ubah sikap πŸ˜„

Sebenarnya I ni bercakap tentang kasut sekolah ...πŸ˜„

Awal pagi dalam minggu ni, sewaktu tengah berebut-rebut nak keluar rumah tetiba Adik Cute menjerit,

Mummy, kasut sekolah Adik dah tak boleh pakai! Macamana ni?

I pun bergegas tengok apa masalahnya si kecil ni...

Rupa-rupanya dah tercabut bahagian gam untuk melekatkan kasut tu. Aduhai...

Nasib baiklah ada sepasang lagi kasut sekolah putih. Sarungkan ajelah dan off to school kami tiga beranak πŸ˜„ Masalah pun selesai.

Mujurlah tahun ni I cuma belikan dua pasang kasut untuk setiap anak. Kalau masa Bubbly Abang masuk Tahun 1 dulu, 4 pasang kasut I belikan tau. Bila memikirkan pembaziran yang berlaku kerana saiz kakinya yang cepat melebar (mujurlah pandai juga belajar dari pengalaman πŸ˜„), I pun decided nak belikan dua pasang kasut aje untuk anak-anak tahun ni. Bijaknya pilihan...

The next masalah - I tengah fikir mampukah si Adik Cute ni 'survive' dengan sepasang kasut untuk 5,6 bulan akan datang? Si Adik Cute ni by hari Isnin petang bila dia balik sekolah aje kasut putih dah bertukar warna. Alasan yang diberi kerana tiap-tiap pagi kena duduk kat kantin sekolah dari 7.00 pagi sampai 7.30 pagi. Kalau hari Isnin tu memang disebabkan perhimpunan pagi dan 4 hari lagi kena dengar apatah sebelum kelas bermula!

Makanya hampir setiap malam I kena kapur balik kasutnya. Nak dibasuh takut tak sempat kering. Kalau kita dulu, lepas basuh kasut kalau tak kering, letak aje bawah fridge. Sekarang bawah fridge pun dah tak nampak πŸ˜„ Kalau nak ditukar setiap hari, sama juga kekdahnya; kalau kasut yang dibasuh tak kering, susah juga nanti.

Jadi, I pun berkira-kira nak belikan sepasang lagi kasut putih. But you knowlah, harga kasut sekolah ni kalau tak silap around RM30-RM40+ kalau mengikut saiz kaki Adik Cute. Beli tu boleh lagi tapi yang buat stress memikirkan tahun depan kasut putih dah nak ditukarkan dengan kasut hitam. Kalaulah saiz Adik Cute tu I muat, boleh juga I pakai kasut putih tu ketika memandu kereta 😊 But then, masalah lainnya - I drive kereta berkaki ayam! Takkan nak pakai kasut putih sekolah pergi kerja pulakkan...

Eh, serius betullah masalah yang I hadapi sekarang ni!

Walaupun I selalu mengeluh dan membebel ketika menyental kasut putih anak-anak, I tetap juga suka kalau kasut sekolah ni berwarna putih; sesuai dan kemas aje bila dikenakan dengan pakaian seragam sekolah. Kalau dulu-dulu zaman kita belajar, yang pakai kasut hitam ni ada pangkat. Ya tak?πŸ˜„

Tetapi I dengar grup gosip-gosip membawang mencili kata, dah dibuat kajian makan tahun tentang penukaran kasut sekolah dari putih ke hitam ni. Grup emak-emak mungkin akan menyokong penukaran warna putih ke hitam ni sebabnya I pun boleh faham... 

Bayangkan kalau ada anak kembar 7 masuk Tahun 1 dan semua pakai kasut putih! 

Memang menangis hilang suaralah si emak menyental kasut anak7 tersebut πŸ˜„ Bapak budak-budak tak payah tanya, kasut kerja pun kita yang keluarkan dari dalam tempat kasut dan kilatkan and then bila balik kerja kita yang simpankan semula, inikan pulak kasut anak-anak. Silap haribulan depa tak tahu pun anak-anak pakai kasut putih pergi sekolah, ingatkan pakai selipar jepun je... So, mereka tak pedulilah kalau kasut sekolah bertukar dari putih ke hitam. Small matterlah, itu pun nak kecoh senegara!

But, of course tak semua bapak-bapak begitu ya, jangan terbakar kelambu pulak nak marah! (Nampak tak ayat nak selamat dari kena bambu? πŸ˜„)

I bukan tak menyokong penukaran kasut sekolah dari putih ke hitam ni, tapi personally, I lagi prefer kasut putih. Don't ask me tak penat ke membasuh kasut sekolah putih anak-anak. Oh, hampir setiap minggu mengeluh, menjerit dan nak kejung tangan ni menyental kasut tau. Tapi preference tetaplah sama πŸ˜„

I  rasa kalau my anak-anak pakai kasut hitam nanti, kalau hilang pun I tak tahu. Maklumlah mereka dah decide tak payah basuh kasut sekolah untuk setahun! 

Bila pertama kali I 'berbincang' tentang kasut sekolah ni, Bubbly Abang terus menyampuk,

Mummy, senanglah! Tak payah basuh kasut langsungkan...

Aduh... sesak nafas mendengarnya! Hari-hari pakai pergi sekolah, pijak lantai kotor, padang kering/becak dan bilik air yang ehem-ehem, boleh kata tak nak basuh kasut selama setahun?

Tahun depan rasanya I dapat berjimat lebih lagi dengan kasut sekolah hitam ni. I rasa sepasang pun sudah cukup untuk setiap anak. 

Hitam, tentu tak nampak kotorkan...

Lagipun mereka telah berikrar akan 'membebaskan' I dari azab sengsara menyental kasut ini dengan mengambil keputusan untuk tidak membasuh kasut hitam sepanjang sesi persekolahan 2019 nanti!










Tuesday, July 24, 2018

Apa khabar semua?

Salam kawan-kawan semua!

Apa khabar ya masing-masing? Rindu kat semua kawan-kawan yang rajin meninggalkan komen di sini dan kalaulah I ni ada silent readers, rindu juga kat you all semua!

Lama dah tak muncul di blog ni dan tetiba sahaja teringat nak tengok keadaan blog yang terbengkalai ni macamanalah rupanya...

Sebenarnya I ada sahaja di luar ini. Sihat walafiat macam biasa. Alhamdulillah! Life pun as usual. Banyak perkara yang berlaku tetapi takdalah awesome mana pun!

Lama jugalah I 'mendiamkan diri'. Like 6,7 months kan? Banyak cerita yang boleh dikongsi bersama tetapi simpan ajelah semua bebelan. Tak macam dulu-dulu, perkara kecil pun nak dikongsi bersama rakan-rakan alam maya!

Tahu ajelah bila dah dilanda kemalasan, satu benda pun tak menjadi...

By the way, Adik Cute dah selamat melalui bulan-bulan pertama sebagai murid Tahun 1. Kasihan dia, takda pun kisahnya diabadikan di sini. Nantilah  tunggu masa bila rajin nak buat throwback, tak pun tunggu sampai awal tahun depan bila Adik Cute menjejakkan kaki masuk Tahun 2 ~_^

Bubbly Abang pula dah nak menghampiri penghujung sekolah rendahnya. InshaAllah, bulan September nanti dia akan menduduki UPSR. Mummy tak suruh dapatkan straight As, so hopefully takdalah terbeban nak menduduki peperiksaan 'besar' yang pertama ni. Apa-apa pun keputusan, tetap juga kena meneruskan pengajian di sekolah menengahkan; bukan kena suruh cari duit kerja kat IKEA pun! So, takda masalah rasanya for him sampai nak tertekan-tekan jiwa raga! Alah... UPSR Tahun 6 je pun!

Dan perkara paling mendugakan tahun ini, of courselah berkaitan dengan HD. Buat masa ini, HD tak tahulah tengah buat apa di kampung halamannya. Dah dekat sebulan HD balik ke Tashkent. Yes, tujuan utama sudah tentulah sebab nak memperbaharui passport antarabangsanya. Lagipun dah sedekad HD tak balik ke home country kesayangannya, Uzbekistan. Jadi, I have to let go....

Oh, meraung jugalah minggu pertama! Jangan ditanya langsung, cengeng aje jadinya. Kalau boleh nak duduk kat rumah aje melalak. Itu tak boleh buat, ini tak boleh buat. Masa menghantarnya pulang di KLIA tu pun, tiga beranak melekap berpelukan kesedihan. Tak tahu berapa liter airmata yang tertumpah. Kalau sempat ditakung airmata tu, mahu banjirlah sebahagian Kuala Lumpur ni....

La ni takdalah macam tu. Walaupun masih kesedihan kena tinggal sendirian dengan anak-anak di bumi Malaysia ni, bolehlah kawal emosi tu jangan sampai keterlaluan. Tapi ada masa-masanya, memang rindu berkepul-kepul dengan bapaknya oi! Faham-faham ajelah, selama ni sentiasa serumah tetiba aje kena tinggal!

Trauma ditinggalkan sedekad lalu pun tak habis lagi kalau diingat-ingatkan, tetiba pula kena tinggal sekali lagi... Nasib baiklah ada anak-anak menghiburkan hati! Anak-anak menangis teringatkan Daddy, Mummy pun turut serta. Mummy menangis teringat Daddy, anak-anak pun turut serta. Tak berkesudahanlah selalunya... 

Dramatik sungguh!

So, setakat ini dahululah ya intro kembalinya MD ke bumi alam maya.

Lain kali kita berborak lagi tapi, tak janjilah bila boleh muncul semula ^_^








Scrabble & Scammer

Salam kawan-kawan! Apa khabar semua hari ni ya? Aduhai, susah juga tau nak mengekalkan momentum untuk tegar mengemaskini blog! ...