Posts

Showing posts from February, 2015

Bon Voyage, Abang Afiq!

Image
Salam kawan-kawan!

Lamanya tak menulis. Tepu idea terperap dalam kepala. Kalau lama lagi dibiarkan blog ni, memang habislah I menulis entri setiap sejam satu pulak! Buat aniaya orang yang membaca aje. Tapi takpa juga, sekarang ni cuaca panas tak menentu. Boleh je sediakan 2,3 jug fresh orange dengan cheese cake kat sebelah komputer sambil membaca entri I yang panjang ni kan...

Don't ask me what went wrong or why I went missing for many days, because I malas nak explain. Nanti jadi lagi panjang entri ni. I want to dedicate this entry for my beloved nephew, my eldest sister's second son.

Seperti yang diberitahu sebelum ni, my nephew ni akan mula bertugas di Kuwait. Penerbangannya pada 22hb Februari yang lalu. Ya, cerita dah basi. Dah selamat sampai pun my nephew ni di sana. Dah mula bekerja pun.... I aje yang tak sempat nak up entri on time. Sepatutnya entri ni keluar pada hari Isnin yang lalu!

My nephew dapat tahu yang dia akan ditugaskan di Kuwait for three years sejak bulan Novem…

Muzium Askar @ Port Dickson

Image
Salam kawan-kawan!

Bersiaran sekali lagi dari Port Dickson tapi ini bukan our latest trip ya ~_^

Memandangkan hari ni lagilah takda mood nak kerja sebab asyik teruja nak bercuti sama, makanya kita buatlah entri yang tertunggak-tunggak lamanya. Eh, lama tau! Makan tahunlah juga, akhir Disember lalu *_*

Biarlah gambar berbicara kali ini ya dah I 'suapkan' dengan cerita tak bergambar dua hari lepas, haruslah penat membaca karangan SPM makbudak yang cerdik ni....

Oh, ya sebelum itu, I nak komen sikit pada sesiapa yang tak percaya bukan diri ini dalam salah satu gambar entri semalam! Susah juga jadi blogger pemalu macam I ni. I kata bukan, orang komen kalau ya pun kata bukan, tak siapa tahu!

Serius, I tak menipu. Itu adalah gambar my niece yang selalu keluar lepak dengan my family. My superheroes sangat rapat dengannya termasuklah both my nephews, anak-anak lelaki my eldest kakak. Percayalah ~_^ Nyanyi lagu CTNurhaliza kang, terkejut pulak dengar kemerduan suara I ni. Dulu-dulu banyak k…

Alkisah kononnya...

Image
Salam kawan-kawan!

Ini entri autopublishlah ya sebab I tak boleh nak tidur semalam. Kelmarin pun begitu juga. I tertidur pukul 9 malam lepas tu tersedar pukul 3 pagi. Teruslah berjaga sampai pagi....

Nope, takda apa yang I fikirkan mahupun risaukan. Memang kadangkala jadi macam ni. Terlebih pengaruh zombie dalam Walking Dead gamaknya. Tak pun sebab berkawan dengan ketua gangster segala hantu yang ada di alam maya ni ~_^ 

Ni nak cerita sikit....

I ada berita gembira yang tak berapa gembira sebenarnya (untuk diri sendiri je bukan untuk semua). My boss kan dah nak balik Jepun makanya this coming March, a new boss akan sampai; diterbangkan khas dari Beijing, China.

Luruh terus hati I bila mengetahui bos baru nanti bukannya pretty boys ala-ala retis KPop yang-nak-kupeluk-malu-tapi-terpeluk-jua tu. Bukan juga Jepun ganteng seperti bekas boyfriend dalam mimpi si pelakon Yutaka Takenouchi, Takuya Kimura mahupun Hideaki Takizawa ya! 

Yang didatangkan khas dari Beijing ini adalah seorang wanita Jepun…

Bowling time!

Image
Salam kawan-kawan!

Alahai sunyi sepi office hari ni! Rasa macam nak  turut serta bercuti sempena CNY je tau! Tak syoklah kalau datang kerja tapi pejabat sunyi-sepi macam ni. Takda feeling nak work hard gitu ~_^

Si Bubbly Abang dah lama merengek nak ajak main bowling. Selalunya kalau main bowling ni, kami pergi bersama-sama dengan my niece and  nephews. Barulah best sikit. I rasa dah lama sungguh kami tak jejak ke tempat bowling ni, sejak Abang berumur 5 tahun dan selepas Adik Cute lahir. Memang tak ada jejak kaki ke sini. Congak-congak dah lebih 4 tahun ya! Memanglah lamakan....


Adik Cute pun teruja sama nak pergi walaupun dia takda pengalaman. Setakat tengok gambar je dah teruja kononnya... Macam pandai main jer padahal tak pernah sampai lagi sejak lahir. Makanya, minggu lepas mereka pun pujuk-pujuk manja sepupu-sepupu kesayangan mereka  tu untuk bermain bowling. I on aje walaupun tak main. Tukang tengok superheroes macam biasa...

Janji Melayu nak pergi pukul 10 pagi. Maklumlah hari cuti…

JJCM Berulang ^_^

Image
Salam kawan-kawan!

Hujung minggu baru ni kami takda apa-apa plan nak berjalan cuma sibuklah mencari tempat makan untuk aktiviti JJCM. Hubbydearie sibuklah dok nak makan tomyam. Mengalahkan orang mengidam je tau. I dulu pun mengidam tak teruk macam ni.

Kebetulan sebelum tu my sister ada datang rumah. Siap bawa artikel suratkhabar lagi. My sister ni pantang nampak artikel tentang restoran sedap, mulalah digunting dan simpan. Dek kerana tau adiknya ni rajin JJCM tempat baru, my sis pun tunjukkanlah pada I beberapa artikel yang dibawanya ~_^ I pun snap alamat restoran dalam artikel tu simpan dalam handphone. Senang nanti kalau nak JJCM.

I bacalah satu restoran ni, nampak macam so tempting jerk nak dicuba. Makanya selepas buat grocery shopping, kami pun meninjaulah tempat ni. Mana tau untung sabut timbul katanya... 


Sampai aje kat depan pintu restoran, bergrill bagai ya. Dan paling best sekali, siap ada papan tanda di atas pintu restoran - 'For Sale' ~_^ 

Oh, kasihannya kami empat beran…

Restoran Sukhumvit

Salam kawan-kawan!

Mohon maaf terlebih dahulu kerana entri ini memang tiada gambar. I pun tak mahu review restoran ni, maybe next timelah. Kali ni kita bercerita panjang lebar ajelah tentang my journey to this restoran ~_^

Since my sister suka juga JJCM (Bekas geng tegar masa I muda-muda dulu. Lepas I kahwin, kadang-kadang aje my sis turut serta JJCM with us) I pun bukan main lagi 'cucuk jarum' tentang Khadijah's Kitchen yang mana I 'stress' berulangkali perkataan pedas menggila tu. My sister ni suka masakan yang pedas-pedas. Kalau takda cili, bukan pilihannyalah. Western food memang jauh dari tekaknya! Makanya, my sis pun terpengaruh juga. Diajaknya pergi ke Khadijah's Kitchen untuk mencuba.

I pulak yang geleng kepala lepas tu kerana macam baru sangatlah ke situ. Tak thrill pulak rasanya tapi dek kerana keceluparan mulut I yang mempromosi, haruslah tanggung akibatnya ya!

Kebetulan anak lelaki bongsunya akan mula bertugas dan berlepas ke Kuwait next week, maka …

Adik Cute, hero filem Tamil yang separa Uzbek *_*

Image
Salam kawan-kawan!

Peninglah fikir nak ke mana CNY ni nanti. Bubbly Abang dapat cuti seminggu. Jari-jemari I pun dah gatal nak buat booking tapinya ada urusan keluarga di tengah-tengah minggu cuti tu. Kalau nak jenjalan jauh sikit keluar KL ni, sehari dua manalah best.... 

Plan dah ada, empat penjuru semua dah ada lokasinya cuma masalahnya entah boleh pergi ataupun tidak. Lagipun jalanraya masa cuti CNY ni sungguhlah 'menggugat kesabaran' rasanya. Tak sanggup nak berjam-jam duduk dalam kereta. Paling senang, yang tak perlukan reservation untuk penginapan dan makan-makan of courselah balik kampung, rumah my second sister ^_^

Okeylah, lupakan dulu kegusaran sebab tak dapat nak ke mana-mana cuti CNY nanti. Ada je 'tempat lepak' yang muncul dalam kepala last minute... Bab JJCM pun boleh juga. Banyak restoran boleh terjah, makanya banyaklah entri berderet untuk dipublish, dengan syarat rajinkan diri nak watermark gambar diambil ~_^

Ini nak bercerita tentang si 'anak bongsu&…

Kisah Bubbly Abang dan dentist

Image
Salam kawan-kawan!

Kalau takda entri dan I menyepi seribu-bahasa, itu maknanya memang cutilah....

Eh, tak perasan ke? Ohhh... takpa, takpa! I know I' m not famous amos *_*

Lets sambung story mory lalaland....

Hari Sabtu yang lalu, I bawa si Bubbly Abang berjumpa dentist. Asyik mengadu sakit gigi. Dah beberapa batang juga gigi susunya tercabut sendiri, berganti gigi kekal. Nak buat appointment untuk jumpa dentist ni punyalah susah. I set the appointment in middle December last year, minggu pertama bulan Februari barulah dapat jumpa dengan dentist. Sementara itu, Abang kenalah tahan kesakitan sana-sini. 

Our appointment pukul 9.30 pagi. Makanya hari Sabtu tu terpaksalah I start my day lebih awal daripada selalu. Seorang-seorang I kejutkan bangun. Bersiap bagai, kami pun pergilah dihantar Hubbydearie.

Tanya juga pada Abang sama ada dia berasa takut. Ini bukan kali pertama baginya. Kat sekolah pun ada jugakan check gigi bagai ni. Abang kata dia cuma 'seram' sikit jer...

Dia tanyalah …