Posts

Showing posts from March, 2014

Berenang-renang ke tepian ...

Image
Dah lama tak bawa anak-anak pergi mandi kat swimming pool. Baru-baru ni kena cuti jaga merekakan. I pun dok fikir apa nak buat. Kita mulakan hari dengan pergi breakfast tiga beranak. 

Bak kata Abang,

Kalau Mommy tak pergi kerja, memang bestlah!

Lepas sarapan, pergi bank kejap and then terus cuci kereta. Kalau nak tahu, I memang jarang in charge cuci kereta. Selalunya Hubbydearie yang buat. Oh, no...tunggu dulu! Jangan beri pujian pada beliau. Hubbydearie hanya akan cuci kereta I bila dia rasa perlu aje tapi kereta sendiri setiap minggu pun kalau boleh nak cuci. Kalau jatuh tahi burung sikit pun nak cuci sesegera mungkin.

But my car, Hubbydearie suruh 'simpan' dulu sampai betul-betul kotor. Dan betul-betul kotor tu boleh makan masa 2,3 minggu ya *_* Kesian kat I kan....

Memandangkan I dah cuti dan of course tempat car wash tu tentu tak ramai orang ketika waktu bekerja, I pun pergilah cuci kereta tanpa izin suami (Well, I informed Hubbydearie right after reaching home yang I pergi cu…

Masa bersama anak-anak

Image
Salam Jumaat kawan-kawan semua!

Alahai, baru hari ni dapat 'bersiaran' macam selalu. Semalam I cuti kerana menguruskan anak-anak yang ketiadaan babysitter. Tahu ajelahkan bila dah bertiga-tigaan di rumah. Memang kelam-kabut jadinya. 

Kesian kat my superheroes berdua kerana cuti sekolah ni tak ke mana-mana. So, I pun bawalah mereka jalan-jalan pergi makan, main-main dan jerit-jerit kat shopping mall. Maklumlah mereka berdua ingatkan kat semua shopping malls di KL ni Mommynya ada shares. So mereka buat macam kat rumah aje. Nak terlentang atas lantai, nak menjerit sebab tak cukup masa diberikan untuk main game dan tak dapat apa yang dimahukan... By the way, ini bukan cerita semalam. Ini cerita tiga hari lepas masa I cuti setengah hari, pun kerana kena jaga anak-anak di rumah @_@









Selesai makan dan main-main, kami pun geraklah pergi ke kedai buku Popular di Tesco. Puas I berfikir macamana nak mengelakkan si Adik Cute daripada nampak mainan semua tu lagi. Si Bubbly Abang dah tak heran …

24 jam sehari, dulu dan sekarang...

Image
Sebenarnya hari ni nak lambat bersiaran sebab kerja pun boleh tahan gak banyak. Tetiba dapat panggilan dari Hubbydearie ada hal penting katanya. So, kenalah I ambil cuti separuh hari.

Oh, ya! Kat office ni memang senang nak cuti. Main cakap mulut aje dengan boss. Lepas tu baru isi borang cuti. Senang. Itu ajelah yang best *_^

I nak cerita apa sebenarnya ye? Oh, of courselah nak berbalik pada tajuk di atas. 

Kalau ditanya pada semua orang, memang rasa macam tak cukup aje 24 jam sehari tu, kan. Apalagi mak-mak yang super busy macam kita ni. Selalu aje mengeluh. Kalaulah dapat 1 jam extra setiap hari ...



Sejak jadi mak ni, memang banyak aktiviti yang diminati kena korbankan, beri laluan pada suami dan anak-anak. Selalu aje sedia untuk beralah. Betul tak?

I rasa sebagai mak, rutin harian kita ni sama aje. Setiap hari bangun pagi kena uruskan segala hal dalam rumah. Dari yang sekecil-kecilnya sehinggalah yang sebesar-besarnya. Semua terpikul di bahu kita. Itu belum ditambah dengan tanggungjawab…

Yeah, cuti sekolah!

Salam sayang semua !
Apahal I pulak yang terover excited dengan cuti sekolah ni? Bukannya nak ke mana-mana pun. Duduk rumah aje, bercucuk tanam *_^ Hah, percayalah tu sebijik-sebijik apa yang I cakap. I ni kan suka meroyan dalam blog. FYI, I  memang tak reti part-part bercucuk tanam ni ye. Kalau dibuat juga, memang tak tahulah apa nasib segala tanaman tersebut.
Sebenarnya hari ni ada sedikit perasaan malas melanda. Maklumlah cuti sekolahkan. Nak keluar rumah pun bukan main lemah-lembut, sopan-santun nak kasi merah punch card, kan. Nasib baik juga jalanraya tak begitu sesak. 
Yang membuatkan I malas hari ni kerana dah bercuti tiga hari. Oh, ya... Jumaat lepas I bercuti kerana pejabat di'public holiday'kan sempena cuti umum di sana *_* Pun I tak ke mana-mana. Bila MD dah duduk di rumah bertapa, memang meriahlah dapur. Dah ala-ala dapur restoran gitu. Asyik masak aje. Sayangnya bukti tak ada kerana I malas nak pegang handphone baru I... 
Kerja makan ajelah kami empat beranak sampaika…

Bubbly Abang, Adik Cute & Zon Aulad, TV AlHijrah

Macamanalah boleh lupa yang ini....
Sebenarnya dah lama rakamannya, dalam pertengahan Dec 2013. Masa yang I kena viral fever sampai seminggu hilang dari alam maya. Promo ni ketika iklan Zon Aulad di TV AlHijrah.
Mungkin ada ramai yang dah pernah nampak sebab sejak Jan 1, 2014 promo ni dah berlangsung sampailah akhir tahun nanti. 
Ada satu lagi scene Adik tertanggal kasut dan sibuk main football tapi I tak tahu bila atau keluar dalam TV tak nanti. 
Oh, yes, yes! Yang paling tinggi berbaju merah belang hitam tu my Bubbly Abang dan yang paling kecil cute mute (sampai terkeluar dari age limit budak-budak yang ada di situ) memanglah my superhero, Adik Cute.


Berdebar-debar ya !

Wah, berdebar-debar ke mak-mak di luar sana dek kerana keputusan SPM keluar hari ni? Kepada kengkawan yang ada anak gi ambil result exam hari, cerialah sikit ^_^ SPM ni bukan pengakhirannya, baru permulaan hidup baru yang lagi indah, Insya Allah !

Kesian kat anak-anak yang berdebar dap, dup, dap, dup tu. So, sebagai mak kita upkan sikit semangat mereka. Tunjuk manis muka ajelah walaupun dalam hati Tuhan aje yang tau @_@ 

Ada pengalaman anak ambil result exam ke, MD?

Takda ....

Tolong nasihatkan aje @_@

Tapi pengalaman diri sendiri ambil keputusan exam memanglah tak lupa. Mana boleh lupakan ....

I tak lupa betapa berdebarnya bila tahu keputusan exam akan keluar. I memang confident I takkan gagal. Cuma I tak confident cemerlang ke tidak keputusannya tu nanti. Lagipun mak sedara I guru BM di sekolah yang sama. 

Bila tahu keputusan nak keluar esok, dada ni dah berdebar rasa macam nak meletup. Ingatkan tak mahu contact mak sedara. Tunggu aje sampai esok pukul 10 pagi. Nak pergi dengan abah. Tapi …

Anak-anak dan masa depan mereka

Hari ni keputusan peperiksaan keluar ya? Esok SPM pulak ke? Tengok kawan-kawan yang ada anak nak ambil result exam, masing-masing dah kecut perut. Alahai, rilekslah. Sebenarnya keputusan dah lama ada tinggal nak umumkan hari ni aje, kan. Redha ajelah. Nak menangis, meraung pun dah tak guna. 
Chewah, bukan main pandai lagi bercakap! Mentang-mentanglah anak MD takda ambil exam penting. Bolehlah jadi tukang menyakitkan hati orang aje. Cuba kalau anak sendiri yang kena ambil result exam, mahunya MD cuti seminggu ya. 3.5 hari untuk pra-exam result dan lagi 3.5 hari untuk post-exam result nya fever ^_^
Ok, ok... I ngakulah! Jadi mak-mak ni memang tension memanjang sampaikan anak yang nak sit for exam, nak ambil keputusan exam, kita yang terlebih-lebih fobianya. Kalau anak nak kahwin nanti pun, kita jugakan yang sibuk nak menerima menantu. Adatlahkan jadi emak ni ~_^
Jiran sebelah rumah katanya nak menghilangkan diri mulai esok. Tak mahu dikesan dek mana-mana radar. MD rasalahkan OKje, esok Sud…

Budak-budak ini ...

Image
Lama pulak rasanya tak bercerita pasal my anak-anak. Katanya dulu dedicatekan this blog untuk mereka. So, kenalah tahan telinga, tahan mata membaca kisah anak-anak MD ya ^_^




Ini nak bercerita pasal si Adik Cute nih. Bukan main perangai sekarang. Boleh tahan serba-serbi. Dok pening-pening lalat Mommy ni bila balik rumah. Rasa macam nak pitam pun ada.

Beberapa hari lalu, I ambil Bubbly Abang dari sekolah. Dalam kereta Abang dah buat 'pengakuan bersalah'. Katanya, coffee table Mommy dah patah ! Bukan salah Abang sahaja. Salahkan juga beg sekolahnya yang dok atas meja tu semasa ia patah ! Salahkan juga Adik yang tolong goyang lebih-lebih meja tu !





Ceritanya : salah satu kaki coffee table tu memang dah loose screwnya. Superheroes berdua ni pulak excited sakan  tengok meja tu boleh buat  'goyang pinggul'. Makanya mereka dua beradik dengan penuh teruja naik atas meja 'berzam-zam ala kazam' macam naik magic carpet tu. 

Walaupun tak cukup korum bertiga (nasib baik Daddydear…

Kata laluan, password bagai !

Image
Salam Isnin kawan-kawan !
Tak mahu cerita lagi pasal MH370. Memang sepanjang hujung minggu yang baru ni I tak mengikuti perkembangan pencarian MH370 ni pun. Sumber berita terkini semuanya dari mulut Hubbydearie. Kalau HD menokok-tambah mana yang tak patut, memang nasib isterinyalah mendengar berita tak sahih.
I cuma nak dengar tentang kejayaan menemui mangsa atau sekurang-kurangnya dapat jumpa pesawat yang dah 10 hari hilang ni. Lain-lain cerita yang kena tokok-tambah bubuh serbuk berperisa berapi-api memang malas nak layan. Apatahlagi pasal bomoh glamor tu ya! (Wah, tok bomoh sedunia pernah main tampar-tampar dengan buaya ke?)
Tapikan kalau nak gelak, bolehlah baca artikel dari columnist ni ye ... 
Errr... tadi kata tak ambil pot lagi rupanya baca gak. Ok, I baca The Star this morning lah. Kononnya nak baca cerita-cerita lain yang sudah tenggelam tak timbul-timbul ^_^
Walau apapun, semoga pesawat ini ditemui secepat mungkin dan ada perkhabaran gembira buat ahli keluarga khasnya dan seluru…

Katanya ...

Salam Jumaat buat semua kawan-kawan!
Pejam, celik, pejam, celik rupanya dah Jumaat kembali. Memang pantas sungguh masa berlalu. Terasa macam tak cukup nafas aje 24 jam sehari ni. Minggu ni agak huru-hara juga rasanya. Entahlah mengapa..
Selain daripada kisah MH370, I memang extra sibuk di pejabat sejak hari Isnin lagi. Macam-macam nak dibuat dan semuanya urgent belaka. Kalau boleh, pagi terima arahan, by noon kerja dah disiapkan. Arghhh, memanglah tak terkejar jawabnya. Kalau satu arahan aje oklah. Kalau dah beberapa arahan sampai serentak dan nak jawapan serentak, memang pening kepala memikirkannya...
Pada kawan-kawan yang I tak sempat bertandang tu, minta maaflah (Eh, ada mereka kisah ke I tak datang mengomen?) But don't worry. I ni kan kalau sekali datang menjenguk, memang tak ingat dunia. Main baca, komen, baca dan komen aje kerjanya. Minta maaflah kalau tengok kat komen tu memang nama MD aje yang muncul *sengih macam kerang busuk*
Sebenarnya I ada aje entri-entri yang dah didraft…

Khamis yang kelam

Salam sayang kawan-kawan! 
Selamat Hari Khamis yang kelam ...
Apa? Rindu kat I? Iya ke ni....
Sebenarnya I entah mengapa sibuk pulak di pejabat ni. Semua pun main guna 'urgent' aje kerjanya. I ni cuma guna dua belah tangan untuk bekerja, makanya tak terkejar itu ini kemahuan boss bertiga ni. Semput sekejap ...
Sejak semalam petang keluar aje dari pejabat tengok cuaca di luar alahai sedihnya. Sakit sepasang mata yang ayu ni! Pedih rasanya bila tengok semuanya seakan-akan kekuningan. KLCC and the gang pun I tak boleh nampak from my office. Selalunya tersergam megah aje I tengok.
Pagi ni buka aje pintu rumah, naik sesak nafas rasanya. Kepala pun dah nak rasa pening-pening lalat. Mata tak payah ceritalah, memang terasa pedih sepanjang memandu ke pejabat.
I lambat keluar rumah hari ni. Ingatkan mestilah merah punch card for the first time. Rupanya alhamdulillah, selamat sampai sebelum 8.30 pagi. Jalanraya pun takdalah sesak mana. Abang polis dah standby menunggu kat 'hot spot' ka…

Hujung minggu apa ceritanya?

Bila berhujung minggu di rumah, memang I jarang sekali mengupdatekan diri dengan segala peristiwa yang berlaku di luar sana. Seluruh jiwa raga untuk keluarga. Maklumlah hari-hari yang lain biasanya sibuk bekerja. Bila pulang ke rumah, memang menguruskan rumahtangga dan anak-anak sahaja dalam kepala. 

I memang tak pernah baca suratkhabar mahupun mendengar berita di kaca TV apatah lagi nak duduk menghadap komputer dan melayari internet apabila tiba hujung minggu. Tak kuasa nak buat semua itu. Kalau ada pun maybe once in a blue moon. Lebih baik masa berharga yang ada dikhaskan untuk anak-anak dan suami. Itulah I, ya!

Berbeza sekali dengan Sabtu yang lalu. Sebaik pulang dari menghantar Abang ke Art Class di sekolah, Hubbydearie memberitahu perihal pesawat MH370 yang hilang. Hubbydearie ni memang funny. Walaupun pulang ke kampung halaman menaiki pesawat, beliau sebenarnya seorang yang fobia bila terpaksa menaiki kapal terbang. 

Itulah sebabnya sampai sekarang plan nak ke mana-mana tertunda. B…