Wednesday, April 26, 2017

Cita-cita

Salam kawan-kawan!

Alkisah cuti extra yang I dapat tu sempena 'terbekerja' pada Hari Pertabalan YDPA Isnin lepas, ada syaratnya ya... 

I kena ambil dalam masa sebulan dari tarikh tersebut. Maka, sebab malas nak fikir panjang, I pun kononnya naklah ambil setengah hari untuk hari ni dan another setengah hari cuti this Friday. Tetiba boleh pulak kata tak boleh. Makanya I ambillah cuti penuh sehari Jumaat nih. Yeah! Panjanglah I bercuti hujung minggu ni tapi... takda plan pulak!

Asalnya tiga minggu sudah I dah booked hotel di dotdotdot tetapi HD suruh batalkan sebab takda hati nak ke sana. I ni pun akurlah kata suami. Tiba-tiba sebaik aje kita cancel, boleh pulak tanya kenapa cancel cepat sangat; cantik juga hotel tu!

Arghhh! Ahkak feels like crying blood gitu...

Ni tengah termangu-mangu main pensel dok memikirkan mana nak tuju. Nak balik kampung makan-makan lagi, baru aje balik minggu sudah. Takda feel pulak rindu kampung halaman kalau baru sangat terjah.

Tapi takpa, masalah tak tahu mana nak pergi masa cuti panjang hujung minggu ni, biarlah I selesaikan sendiri. Yang penting hari ni kita nak potpetpotpet pasal anak bujang lagi...


Sila jangan tunjuk muka jealous sebab dok fikir I aje yang ada anak-anak eh... Siapa suruh tak nak buka blog, boleh cerita 24-7 sehari pasal anak sendiri aje? Lantak pi lah orang jemu pun kan... Hahaha!

Ini kejadian baru berlaku semalam...

I terdengar perbualan dua beradik ni sambil main-main...

Abang, bila Abang lahir kat KFC? Eh, Abang lahir kat KFC kan? Ke McDonald?

Abang pura-pura tak dengar, maka tak dijawabnya!

Abang, bila eh Abang lahir kat KFC tu?

Kali ni Abangnya menjawab, 

Abang tak lahir kat KFC lah!

Habis tu kat McDonald ke? Abang tak ingat ke masa tu Abang jumpa kawan Abang yang pakai topi tu?

Ehhh.... I pun menyampuk...

Adik, macamana pulak masa Abang lahir Abang jumpa kawan dia?

Mommy tak ingat ke? Adik ingat masa Abang lahir dia jumpa kawan dialah!

Oh,alahai! Hebatnya si Adik Cute ni! Dia boleh INGAT masa abangnya lahir. I sendiri tak ingat dia kat mana...
😊

Yang sebenar-benarnya, soalan si Adik Cute telah terputar belit
😊

Apa yang dia ingat tu sebenarnya waktu kami menghantar mereka menyambut hari lahir kawan sekolah Bubbly Abang di McDonald! Macamana entah birthday party kawan abangnya boleh jadi hari kelahiran abangnya!

Tapi bukan main marah bila orang joke dia lahir kat McDonald...
😊

This is another conversation quite a long time before...

Mommy, dalam movie tu orang jahat panggil apa?

Orang jahat panggil orang jahatlah!

Bukan! Bukan! Orang jahat selalu Daddy panggil apa eh?

Oh, orang jahat panggil 'bad guy'!

Hah, betul! Adik nak jadi orang jahatlah!

(Dia bertegas nak jadi orang jahat dan selepas itulah timbul statement dalam entri semalam ' Kalau adik buat juga, Adik bukan anak Mommy!' Selepas tu bila dia minta susu, I kata tak mahu buat. Maka terpacullah kata-kata balasan, ' Kalau Mommy tak nak buat, Mommy bukan anak Adik!' Penuh confident gitu...
😊 )

Tahu kenapa Adik Cute nak jadi bad guy dalam movie?

Sebabnya...

Polis selalu pakai gun kecil aje, Mommy! Adik tak nak! Kalau jadi orang jahat, boleh pakai pistol besar-besar. Ada banyak pistol boleh pakai tau!

Oh, gitu!


I pun sedaya tenaga membangkang cita-citanya dalam movie 😊

Oh, don't worry! His latest ambition nak jadi angkasawan
😊 Ini cita-citanya selepas nak jadi arkitek, bomba dan polis 😊 Urutannya memang terbalik - mula-mula dia nak jadi arkitek dulu, lepas tu bomba, lepas tu barulah jadi polis. Daripada susah ke senang nak capai! Apa-apalah, dik...

Kenapa Adik nak jadi angkasawan?

Sebab senang nanti Adik boleh buat macam-macam kerja!

Abangnya pun menyampuk,

Dik, kalau dah jadi angkasawan semua kerja pun tak boleh buat. Sorang-sorang terapung tau! Jumpa Mommy and Daddy pun tak boleh! Balik raya pun tak boleh!

Puas dia fikir ikut logik akal tetiba,

Kalau macam tu, kita sama-sama jadi angkasawanlah!

Eh, Abang tak nak jadi angkasawan! Abangkan nak jadi hacker! 

Sampai saat ni cita-cita belum beralih angin lagi tau walaupun dia bukan faham sangat angkasawan tu apa...
😊

Tiba-tiba I terimbau kenangan lalu sewaktu Bubbly Abang lebih kurang usia Adik Cute...

Waktu tu ada World Cup kalau tak silap. Waktu HD tengok bola, Bubbly Abang sibuk main 'jentolak'nya. Kami pun jokelah tak tahu Bubbly Abang ni agaknya nak jadi apa. I pun tanya kat Bubbly Abang yang tengah busy betul bermain,

Luth, nanti dah besar jadi pemain bola ajelah ya!

Bubbly Abang pun tengok sekali lalu pemain-pemain yang sedang bermain bola dalam TV lantas menjawab,

Taknaklah!

 
Tak nak kenapa?

Kalau Luth main bola, macamana nanti nak balik jumpa Mommy! Dah masuk TV, macamana nak keluar balik jumpa Mommy?

Oh, ya! Logik juga tu...dah masuk dalam TV macamana nak keluar balik! Bukan senang ...
😊

Back to these days, my eldest son @ Bubbly Abang told me something on the way balik sekolah baru-baru ni,

Mommy, tadi masa PK  kita belajar pasal eiii, malu nak cakap!

Pasal apa?

Errr.. pasal organ perempuan dengan lelaki tu... ada gambar bird, Mommy! Yang perempuan pun ada... malu betul!

Eh, memanglah kena belajar! Makin besar, makin banyak kena belajar. At least takdalah dok panggil 'bird', 'telur' , 'bird', 'telur' aje! Kenalah tau penis apa, skrotum apa!

Yang perempuan pun nak kena belajar buat apa! Belajar lelaki ajelah...

Oh, malu ya! Nantilah dah besar sikit aje lagi, tengok menggelitis ke tidak nak belajar over-over!

Lalu, teringat pulak kisah si Adik Cute,

Mommy, bila Adik kecil dulu? (Maksudnya berapa umurnya yang dia dianggap masih kecil/baby)

Kenapa? Adik nak kecil balik ke, nak jadi baby?

Tak! Adik nak tahu, Adik hisap susu apa?

Ohh... Adik hisap dua! Sebelah Milo, sebelah lagi milk! (sajalah I joke dengannya...)

Dia pun terus gelak tak ingat dunia! 

Berlarilah ke arah abangnya,

Abang, abang tahu tak dulu abang hisap apa?

Hisap apa, apa?

Sebelah kiri Coke, sebelah kanan Pepsi! Sebab itulah Abang suka air sedap!

Dua-dua beradik bergelak sakan. Gelihati benar dapat hisap Coke, Pepsi dan Milo ikut kesukaan masing-masing
πŸ˜‰





Tuesday, April 25, 2017

Makna ISTERI ... ^_^

Salam kawan-kawan!

Aduhai, macamanalah suara ni nak datang balik... Dah macam suara anak itik tokwi mandi dalam kolam aje kekdahnya bila I bercakap!

Tapi bagus juga! Kurang sikit adegan bergosip 😊 Sayang juga Allah kat I ni ya...

Berbalik pada entri ini, nak tahu tak apa jawapan yang I beri bila my anak bujang tercomel bertanya soalan?


Apa soalannya, kenalah baca dulu ya tetapi inilah jawapannya...

Bila diaju soalan sebegitu 'HOTS' tergamam juga kami suami-isteri. HD pandang I dan I pun menjeling ajelah ke HD. Macamanalah si Adik Cute ni boleh ada idea nak bertanya begini...

I pun terangkan pada si kecil ni dengan mengambil Daddynya sebagai contoh 😊

Daddy pun bila sampai rumah terus masuk bilik buka seluar - dari seluar panjang tukar ke seluar pendek. Rimaslah pakai seluar panjang di rumah...

Jadi selalu aje kalau Daddy dalam bilik, Mommy pun ada dalam bilik 😊 Bukan bermakna lelaki bila jumpa perempuan, suka buka seluar πŸ˜ƒ Kadang-kadang masa 'buka seluar' tu kebetulan isterinya sebagai contoh macam Mommy ni, ISTERI Daddy ada sama dalam bilik...

Okay, settled sudah! Dia pun angguk fahamlah kononnya tapi datang pulak satu statement baru lepas tu....

Suatu hari kami nak pergi makan di luar tapi macam selalu tak boleh nak buat keputusan nak makan di mana. So I pun suggestlah susah-susah sangat jomlah pergi Burger King. HD pulak tak berkenan sungguh nak makan fast food ni...

Jadi my suggestion tak dipersetujui...

Tiba-tiba si kecil ni dari tempat duduk belakang membebel...

Apalah Daddy ni... ISTERI nak makan Burger King, bagi ajelah. Takkan nak suruh ISTERI lapar!

Aduh!

Dan sejak-sejak itu, memang sikit-sikit dia akan kata,

Apalah Daddy ni! ISTERI blahblahblah ... ... ... ...

Memang masaklah membara aje hati Daddynya kena sound 😊

Bila kerap sangat Adik Cute guna perkataan 'ISTERI', maka Bubbly Abang pun bertanya,

Adik, Adik tahu tak makna 'isteri' tu? Wife tau tak makna wife?

Tak pulak dijawabnya...

Adik ada isteri tak?

Ada! Mommylah isteri Adik...

Oh, alahai... salah tafsiran si kecil ni...

Sama juga suatu masa dulu bila I kata,

Kalau Adik buat juga, Adik bukan anak Mommy...

Tetiba bila berlaku situasi yang lebih kurang serupa, dia pulak berkata,

Kalau Mommy tak nak buat, Mommy bukan anak Adik!

Eh, eh, eh, dia nih....






Monday, April 24, 2017

Kerja pada hari cuti umum...

Salam kawan-kawan!

Alkisah yang sebenarnya I bekerja hari ni. Memanglah rasa cemburu bila semua orang seronok bershopping bercuti tetapi I pula kena bekerja. Yang sebenarnya, I yang 'terdatang' ke pejabat 😊 Nak tahu mengapa? Beginilah kisahnya...

Hari Jumaat minggu lepas I bekerja separuh hari. Tak larat rasanya dek tetiba kena batuk berpanjangan dan datang sekali dengan pakej demam. Nak pergi jumpa doktor pagi Jumaat tu terasa seganlah pulak. Nanti doktor kata sajalah tu nak cuti lama-lama memandangkan hari Isnin minggu depannya cutikan. Jadi I gagahkan ajelah diri memandu ke pejabat.

Sampai di pejabat memang tak tahanlah nak bekerja dalam sepoi-sepoi aircond gitu. Sejuknya sampai menusuk ke tulang hitam katanya!  I pun terus minta cuti setengah hari nak balik rumah.

Memang pun I tahu hari Isnin kami kena bekerja tapi takda hitam putih lagi. Ada yang kata kena datang bekerja macam biasa, siapa nak cuti kenalah isi leave form. Ada yang kata boleh pilih nak datang ke tidak; kalau datang dapat cuti extra sehari. Menunggulah kami ni hitam putih dari pihak HR yang entah bila nak merasmikan 'khabar-khabar angin' tersebut. 

Terlanjur dah cuti setengah hari, I pun pesan kat my colleague kalau ada apa-apa berita just let me know kemudian. 

I sebenarnya memang ada plan nak balik kampung hujung minggu dek kerana HD ada urusan di JB pada hari Ahad. So kalau betul cuti hari Isnin, best jugalahkan walaupun hakikatnya I takdalah merancang nak duduk di BP sampai hari Isnin. Cuti tak cuti, hari Ahad tetap balik ke KL. Kalau Isnin I dapat cuti, bolehlah berehat-rehat di rumah pulak cuci pakaian, lipat pakaian dan iron pakaian.

Dek kerana dah cuti setengah hari, lagi afdallah kalau balik kampung lepas solat Jumaat. Lagi best dapat berlama-lama di kampung halaman kononnya.  Badan tak sihat tapi bila bab jalan-jalan ni, yang tak sihat pun disihatkan serta-merta 😊

Sebab utama I kasihankan HD. Kalau kami tak balik kampung, HD terpaksa memandu dari KL-JB-KL pada hari Ahad. Penat weyh! Jadi kalau kami ikut balik sampai ke BP, dapatlah HD rehat. Hari Ahad just drive dari BP-JB-KL. Takdalah penat sangat. Nampak tak betapa isteri mithali yang ini sayangkan suami? Hahaha...

Maka berkonvoilah kami dua kereta - HD memandu sendirian manakala I pula memandu another car bersama anak-anak termasuk Ngah. Eh, kalau kena bawa kereta berasingan I memang macam ni; anak-anak semua with me. HD bawalah kereta sorang-sorang!

Sakit badan, batuk tak berhenti, gigil kesejukan semua dilupakan demi nak balik kampung! Ingatnya nanti balik kampung barulah pergi klinik tapi hmmm... cakap ajelah! 

Cerita di kampung tak payah elaboratelah ya. Kalau tidak, memang panjang bedo'oh entri ni jadinya nanti 😊 I tak susah menaip tapi you all yang susah membaca nanti!

So, plan hari Ahadnya, HD bertolak dari BP ke JB dan kami pula bertolak cari brunch dulu sebelum gerak balik ke KL 😊 Rugilah kalau balik kampung takda aktiviti makan-makan. Makan kat Johor semestinya lebih best dari JJCM merata kat KL ni...

Dah sampai di rumah barulah teringat nak tengok kotnya ada mesej dari my colleague...

Tengok handphone takda apa-apa mesej. I pun segeralah WA. Kata my colleague ni dia tak pasti apa cerita sebab ada terima email tapi lewat sangat maka dia tak check. Yang pasti memang kena kerja. Disuruhnya I check dengan another colleague.

I pun WA another colleague. Katanya ya kena kerja macam biasa tapi dapat extra leave (Nanti cuti Hari Raya pun sama, hari Selasa kena kerja dan dapat one day extra leave... duh!) I pun dok tanya balik maknanya kami semua kena kerjalah, kalau tak datang kena ambil annual leave ke?

Dan inilah kisahnya blue ticks tu... Lambat sangat masuk dan bila masuk, mata pun baca antara pejam dengan celik 😊 Malam tu I tak lena tidur dek batuk berpanjangan dan nak demam balik. Mengenangkan kalau tak kerja kena ambil cuti dan kalau nak MC pun kat mana nak cari? I bet klinik pun tutupkan sebab public holiday. So malas nak fikir tentang MC, malas nak mohon cuti tahunan makanya I pun pergilah kerja...

Seronok tau memandu ke tempat kerja hari ni. Macam kena pergi kerja di pagi Ahad. Lengangnya jalan....

Yang best, bos pun terkejut tengok I datang. Bos ingat I tak datang sebab katanya tak sihat. Bila I bersuara aje terus dia angguk-angguk,

Ohh! Your voice...

Oh, yes..... my suara kalau tak serak-serak basah macam Ella, adalah macam bunyi itik serati, ayam serama tu semua! Sekodi je okay!

Tentu bos pun pelik. Selalunya sakit sikit dah cuti. Ini dah hilang suara pun masih nak datang kerja bila mana semua orang TAK kerja!

Arghhhh... itulah ceritanya!

Yang sebenarnya hari ni semua pekerja dibenarkan bercuti kerana cuti umum tetapi ada beberapa section yang staffnya diminta datang bekerja. Dan sesiapa yang kena datang bekerja memang akan diberi satu hari cuti percuma. Yang tak datang, sukahati koranglah!

Aduh... menyesalnya I datang kerja hari ni!

Kalau tidak, boleh lepak-lepak dengan my sister dan anak-anak di shopping mall jalan-jalan dan makan-makan!

Nak balik, kad dah punched. Lagipun tak akan tak mahu cuti extra satu hari!

Begitulah kisahnya...










Friday, April 21, 2017

Rant

Salam kawan-kawan!

I want to rant today. Please listen/read though you don't like this kind of stuff. I did rant yesterday; to a group of my online friends and unfortunately for them, they've to read and tried to relate the story and what happened to the jovial 'me'!

Thank you my friends for listening impatiently yesterday. 

It's about my youngest son, Adik Cute... and I warn you, it's going to be a long, long, long entry!

However, lets  take a break first and let me tell you the 'history' ...

Oh, tetiba 'ruh' Melayu masuk balik dalam badan....

I did tell here before tentang Bubbly Abang dan tadikanya. Masa tu belum ada blog so semua cerita hanyalah tentang kisah lama. Bubbly Abang ni I hantar ke Smart Reader (SR) ketika umurnya 5 tahun. I memang dah plan nak hantar anak-anak ke sekolah Cina. Maka masa tu hanya SR yang menawarkan intensif English dan Mandarin di sekitar kawasan perumahan. So, I beritahu teacher yang my anak ni akan belajar di English medium untuk tahun pertama dan bila masuk tahun kedua (6 tahun) akan dipindahkan ke Mandarin medium. Yang sebenarnya, mesti ada 2 tahun foundation untuk belajar di sekolah Cina  tapi I assume yang my anak ni a quick learner; setahun pun mungkin cukup untuk intensif Mandarin.

For your info, Bubbly Abang ni introvert tau. Memang selalu lone ranger. Takda kawan sangat. Masa masuk SR ni, dia dah boleh berbahasa Inggeris dengan lancar sebab dia suka tengok kartun. Channel kartunnya semua I tukar bahasa ke English. Masa tu, HD pun tak sepatah perkataan Melayu yang difahaminya. So, it helped him to learn English better.

Tak sampai pertengahan tahun, dia dah lancar membaca. I was happy. Tapi bila masuk ke Mandarin medium tahun berikutnya, I terima komplen dari laoshinya. Laoshi kata dia diam sangat masa kelas Mandarin. In fact, dia memang pendiam pun, tak lasak macam budak-budak lelaki yang lain. Kata laoshi lagi, kalau dia tahu pun dia tak pernah nak angkat tangan, tak pernah tanya apa-apa dan duduk senyap-senyap buat kerja. Ditanya pun apa masalah, dia tak jawab. Oh, sudah!

Kali pertama I  terasa guilty. Kata-kata cikgunya macam indirectly merujuk kepada I,

Kaulah punya kerja kan! Kau yang beria-ia nak anak belajar Mandarin. Kan dah susah hidup anak kau!

Ditanya lagi,

Are you sure you want to send him to chinese school?

Ohhh, Tuhan ajelah tahu macamana rasa bersalahnya; walaupun hakikatnya I memang nak anak-anak belajar lebih bahasa manalah tahu dapat membantu masa depannya! Bukan demi impian sendiri. Kalau ikutkan my impian, I hantar anak belajar bahasa Jepun dan Korea because it was my dreams masa muda-muda dulu. But I didn't. 

Terlanjur HD pun berbeza bangsa, bahasa dan warganegara, I really hope patut pun my anak-anak belajar lebih bahasa demi masa depan. Kalau ikutkan Daddynya, mereka sepatutnyalah boleh belajar bahasa dengan mudah kerana bab bahasa ni HD memang pakar berbanding dengan I. I ni suka pasang impian aje tapi belajarnya tak juga!

Jadi, kita discussed the matter dengan Bubbly Abang. Walaupun dia baru 6 tahun, pandangannya nak didengari juga. Macam biasa, dia tetap kata nak belajar Mandarin, nak kekal dalam medium yang  sama. Another reason, dia sudah befriended satu Chinese boy ni, kira dah jadi BFF. Masa tu dia kecil lagi, dia ingat nanti both of them akan pergi ke sekolah yang sama. Unfortunately, jawapannya tidak. I told him that tapi dia macam blur aje sambil tetap juga nak kekal di Mandarin medium!

I pun bergegas cari guru tuition Mandarin. At the age of six, dia pergi kelas  tuition... (his first tuition teacher dah passed away pun last year because of cancer) RIP buat cikgu tu yang banyak membantu my anak, jasamu tetap dikenang walau hayat tidak dikandung badan lagi! This teacher told me, syllabus SR tu tinggi sangat untuk budak tadika, dah sama macam syllabus sekolah Cina untuk budak Tahun 1 dan 2. Oh, fahamlah sudah mengapa my anak macam terkial-kial tak boleh cope! 

I tak tahulah mak-mak yang lain, tapi I memang tak berapa gemar dengan perjalanan pembelajaran yang macam ni. Tadika hanya untuk have fun, belajar new things, prepare diri untuk alam persekolahan yang baru tetapi nampak gayanya my anak dah mula kena struggle untuk mengikut arus semasa katanya...

Again, salah I ke?

I felt guilty again...

Tapi tak lamalah. Masa final exam, laoshi expressed her surprise kerana my anak tunjukkan banyak perubahan. Alhamdulillah!

Dan, sekarang dia dah di Tahun 5. InsyaAllah, tinggal setahun lagi untuk menghabiskan pelajaran sekolah rendah. Dalam pada ramai kawannya yang 'surrender' dan dinasihatkan untuk pindah ke SK, dia 'terselamat'!

Pun ada masanya hati I remuk juga (mind you, emak yang ini memang emotional...) apabila setiap tahun cikgu berkata,

Why don't you send him to international school? His English is good. He's wasting his time here!

Saya bukan apa ya, tapi kalau dia pergi SK, dia mesti lebih cemerlang!

I tak tahulah ini satu pujian atau pun memang sesaja nak suruh I pindahkan anak ke SK...

I just ignored the suggestion...

Berbalik kepada punca I nak membebel panjang berjela hari ni - my youngest son si Adik Cute punya cerita...

Si kecil ni bab bercakap memang petah tapi bab belajar, Mommynya lemah memikirkan apa masalahnya...
Memandangkan prestasi SR yang bagus (berdasarkan pengalaman dengan Bubbly Abang), I pun tanpa berdolak-dalik hati ni nak hantar Adik Cute ke sana. Memandangkan Adik Cute ni lebih panjang akal, nakal dan aktif berbanding abangnya, kemungkinan besar takdalah masalah kali ni.

Semasa membuat pendaftaran, I beritahu teacher yang sama (tapi laoshi dah bertukar ya...) my anak ni akan ikut jejak abangnya - tahun pertama in English medium dan tahun kedua in Mandarin medium. 

My jangkaan turned out sebaliknya...


Sejak hari pertama ke tadika, Adik Cute dah buat hal. Merengek menangis tak sudah. Oh, ya betullah! Ni my anak bongsu, memanglah manjanya melimpah-ruah over! I pulak emak yang mudah emo, tak sampai hati selalu dan tak kuat semangat bila tengok anak tersedu-sedan, merembes air mata!

2 bulan lebih dia merengek setiap kali nak pergi tadika. Kerap juga nak ponteng kelas. Masuk pertengahan tahun, masih tak boleh membaca. Tulisan tak payah katalah, memang the worst in our family. At umur 5 tahun, dia berjaya merampas takhta tulisan terburuk daripada Daddynya...

Ada satu bulan tu, less than 10 hari aje dia pergi tadika. The rest, duduk rumah main lego. Okay, that's my fault. Manjakan sangat anak, maklumlah anak bongsu katanya...

Everytime tanya pada teacher how's he, jawabnya memanjang okay, better than before. 

Bila I tanya kenapa lambat sangat this time dia membaca, 

Oh, slowly, slowly picking up! 

He always absent. Missed a lot of blah, blah, blah....

And, dicampur pula dengan adegan tadikanya ni pulled out from SR, jadi independent tadika dengan nama baru, pengurusan baru dan syllabus baru. Katanya syllabus SR dah outdated. Bising orang kementerian dok tanya bila nak update syllabus. Katanyalah...

So masa ni memang dari my pemahaman, mereka nak tukar syllabus aje. Takdalah sampai nak keluar dari francais SR ni. Tup, tup, ada nama baru, lokasi baru dan uniform baru....

No wonderlah uniform my anak sampai bulan April tahun lepas masih tak dapat-dapat. Alasannya, kilang ada masalahlah, stok tak cukuplah, I registered lewatlah so kena beri budak-budak yang dah registered awal dulu dan macam-macam lagi. Takda pun kata nak tukar management!

Bila I beritahu yang I tak tahu pun mereka keluar dari SR, ini pulak jawapannya...

We sent the info by WA with the new letterhead, Mommy! You didn't realize?

Oh, oh... my mata rabun teruk! I baca aje letter tu tanpa tengok letterhead sebab nampak macam sama aje. My fault, my fault! Duh... 

And guess what? 

Since duit kasut dua pasang, stokin dan beg sekolah berjenama SR dah dibayar, makanya mereka pun refundlah sebab tadika baru ni tak provide itu semua, cuma beri 2 pasang uniform. And mind you, I paid almost RM300 for these and dapat refund RM30 aje. You tell me, kat kedai jimat mana boleh dapat dua pasang kasut, dua pasang stoking dan beg sekolah dengan jumlah harga RM30? Korang rembat duit tulah, senang cerita!

Pun I bersabar ya. Teruskan juga perjalanan tadika Adik Cute sampai akhir tahun. Pergi berdansa kat hotel lagi untuk acara penutup 2016.

I nikan emak yang over protective. Bila ada perkara yang cikgu tak beritahu, memang pantang betul. Dua kali mereka bawa my anak naik kereta dengan cikgu pergi entah ke mana; katanya ambil photo. Teacher tak beritahu apa-apa pun. Tapi cakap si kecil ni bukan boleh percaya. Cuma bila dia kata kereta cikgunya besar dan tinggi, I pun peliklah. Bila masa si kecil ni naik kereta cikgu. Sampai ke sudah cikgu tak cakap apa-apa.  I pun malas nak tanya sudah...

Untuk 2017, selepas timbal-balik berbincang dengan HD, kita teruskan juga dengan tadika ni sebabnya - bukan senang Adik Cute nak adapt dengan kawan-kawannya, bukan senang nak cari tadika yang sesuai dengan misi persekolahannya nanti. Lagi pun teacher kata,

We will help him, Mommy! I assure you he can overcome this problem. He improved a lot! We really didn't know he is going to his brother's school. If not, we will teach him Mandarin twice or thrice a week, just like his brother...

Urut dada! Urut dada! Tahan marah tu jangan sampai ada adegan tengking-menengking (tapi bila beritahu pada HD, I yang kena marah sebab tak firm katanya! Patut lawan aje! Duh! Siapalah nak support me nih!Sedih tau! Semua penjuru pun I yang kena! Again, my fault sebab I yang 'conquer' urusan persekolahan my anak-anak. Everything must go through me first...)

So, how we are going  to solve the problem, teacher?

Why don't you send him to tuition class by his Mandarin teacher?

When?

Everyday, from Monday to Thursday. Extend one more hour, until 1.30pm. If you want, we can ask the teacher to teach extra class till Friday...

How much?

RM100 for Mandarin. If you want us to provide lunch, another RM50, Mommy. Extra books will be RM50...

How am I going to send him to tuition class if he cannot read BM or English properly and now he has to attend tuition for Mandarin? Do you think it will work? Because I do feel if he can read better, less problem to be solved....

Oh, you can send him to Saturday class for reading! (I heard that time it was free but bila dapat message book, ada harga yang kena bayar ya!)

Another RM100++ plus books ...

Okay, sekarang I nak juga tahu berapa banyak I kena bayar untuk tadika my youngest son ni? (Nasib baik the youngest, kalau tidak, melalak mak nak!)

Registration setiap  tahun dah RM2500+

Dari Apr-July kena bayar RM1480

Dari Aug-Nov, kena bayar lagi dalam RM1000+

Dah lebih RM5K nih...campur dengan tuition bagai, agaknya berapa kos belajar tadika my anak ni? 

No wonderlah HD kata kalau macam ni gayanya, lepas habis tadika dua tahun, dah boleh masuk universiti. Maklumlah syllabus pun international semuanya, bukan calang-calang syllabus ya!

So, one or two days sebelum penggal persekolah bermula, baru I buat payment for this year. Bukan main lagi mesej dok tanya macamana, my anak akan kekal dengan mereka atau tidak. Kotnya banyak juga makpak yang tarik keluar anak-anak dari tadika ni, tak pastilah. Tapi masa majlis makan-makan/graduation untuk 6 years old last Nov, makpak yang duduk semeja dengan I komplen jugalah yuran makin mahal. Yang kena hantar 2 anak tu, macamana nak kira. Kalau dulu kita fahamlah sebab mereka di bawah SR, jenama terkenal dan besar. Sekarang ni independent kindergarten aje tapi yuran mak hai, urut dada jugalah! Mesti end result pun cemerlang patutnya...

Tahun ni, I pantau kedatangan my anak bujang. Ada juga hari dia  malas, tapi tak macam tahun lepaslah di mana dalam seminggu 2,3 hari juga tak datang! Dia pun dah rajin pergi tadika. Buat homework bukan main rajin; ada masanya sampai terlena kepenatan. Balik aje sekolah kata my sister, teruslah capai buku nak buat homework. Ada masanya bersambung ke malam.

Homework pun bukan calang-calang. Mengalahkan abangnya yang di sekolah Cina. Satu hari tu banyak juga 'subjek' kena buat homework. Itu belum tulisan Cina lagi. Hari yang dia tak datang, homework pun jadi double triplelah... 

Tapi I memang perasan yang my anak ni concentrate buat homework aje. Lain-lain macam takda kemajuan langsung. Bab Mandarin, main bantai aje buat tulisan tu, tak kisahlah nak mula dari mana. Bila tanya huruf tu apa, dia tak tahu. Buat tetap buat sebab kalau tak buat nanti laoshi marah.

Dia selalu juga mengadu kena marah, kena denda. I bet dia ni 'kecoh' dalam kelas yang seramai 6 orang aje sebenarnya. Sebab itulah selalu kena marah. Tapi masuk minggu ni I sudah tak sedap hati...

Dia beritahu I yang dua hari dalam minggu ni ada aktiviti (maaflah, I tak faham aktiviti apa yang dia cuba nak bebelkan...) dan dia takut sangat. Cikgu akan panggil suruh jawab soalan. Kalau tak dapat jawab, kena denda. Dia takut dia tak boleh jawab dan kena denda.

Dia beritahu juga selalu kena denda 'pegang telinga'. I pun kata, 

Ohhh...itu sebab Adik banyak cakapkan!

Dikata lagi, takut kalau tak boleh baca lancar, tulisan  tak cantik, nanti cikgu denda. Cikgu dah kata nak bawa balik rumah cikgu!

I pujuk lagi,

Oh, anak Mommy mana boleh cikgu bawa balik rumah! Mommy marah nanti!

Sambil merengek, dia suruh I telefon cikgu tanya apa aktiviti dan jangan bawa dia balik rumah cikgu...

Mommy! Adik tak nak pergi sekolah! Bolehlah esok Mommy carikan sekolah lain?

Aduhai... lara juga hati dengar dia merayu, merengek berlinang air mata di pipi! Macam dua hari lepas, sampai tengah malam I memujuknya tau.

I kata kena belajar rajin-rajin. Tulisan buat cantik-cantik sikit, jangan main hentam keromo. Kalau tak pandai, memanglah nanti cikgu tegur selalu...

Bila tak makan pujuk, I pun beri kata dua...

Adik pilih sekarang... kalau Adik pergi tadika hari-hari, Mommy belikan Adik lego yang Adik nak. Atau pun, Mommy cari cikgu tuition lain tapi Adik kenalah tinggal dengan cikgu tu. Weekends aje Mommy ambil, boleh?

Lagi meraung!

Okaylah, Mommy! Adik pergi tadika hari-hari. Adik janji Adik belajar rajin-rajin. Hari-hari Adik belajar sampai pandai!

Alhamdulillah, lega!

Tiba-tiba...

Mommy... boleh tak esok Adik tak pergi sekolah? Adik takut cikgu denda lagi. Adik tak nak balik rumah cikgu!

Aduhai.....

Sebaik dapat tidurkan si kecil ni (dia penat menangis dan akhirnya tertidur), I pun bincang dengan HD. Memang kami tak jangka jadi begini. HD pun kata, tadikanya tak sama seperti mana ketika mereka di bawah SR dulu.

Kalau ya pun my anak ada masalah, sekurang-kurangnya tell me! Beritahu apa masalahnya jadi macam ni. HD pun rasa kasihan sebab padanya si kecil ni hanya menurut aje apa arahan cikgu. Buat homework, dia buat sampai habis tapi dia tak faham apa pun. Kalau ya pun nak mengajar syllabus cepat habis, kenalah take note perkembangan setiap anak murid. Bukan semuanya sama. Tak akan main bantai semuanya pada level yang sama! Lagipun cuma ada 6 orang aje dalam kelas Mandarinnya, bukan 60 orang!

I pernah tanya dulu mungkinkah my anak ada masalah pembelajaran tapi kata teachernya, tidak. Dia okey. Banyak perkembangan berbanding sejak dia masuk ke tadika. So, I memang betul tak faham apa sebenarnya yang berlaku. Yuran bayar mahal, tak akan setiap masalah yang timbul kena tambah kos lagi? Bukan ke sepatutnya mereka beri tumpuan yang sepatutnya kepada setiap murid yang ada?

Di rumah pun, kalau abangnya mengajar dia boleh faham. Baca iqra pun takdalah sampai berminggu-minggu duduk muka surat yang sama. Dua, tiga kali ulang, dia dah boleh baca. So, apa masalah sebenarnya sampai sekarang I tak tahu....

Ya, bukan semua salah tadikanya, partly mungkin salah kami juga. I memang  bukan seperti emak yang lain. Anak pandai cakap aje, dah diberi buku untuk baca. Pendekata, bila masuk sekolah, anak bosan dah belajar benda mudah di sekolah sebab semua dia dah tahu sejak umurnya 3,4 tahun. 

My anak-anak memang enjoy  sepanjang masa. I tak really pantau pun bab belajar ni. Bubbly Abang tu kalau dia dalam keadaan stress, kuasa mengingatnya memang berlipat ganda. Pernah sekali I marah sebab dia tak belajar asyik main komputer. I pun bagi satu buku encyclopedia tebal beratus muka surat. I sergah dia suruh baca dan selepas 2,3 jam, I nak tahu apa dia baca. I pun tak kejam. Takdalah lepas 2,3 jam I terus tanya. Dia pun bukannya membaca sepanjang 2,3 jam tu tapi sebab dia takut tengok I naik angin, dia pun tunjuklah ketekunannya membaca. Bila I tanya beberapa jam selepas tu, hampir 90% fakta sains dalam setiap mukasurat dari awal sampai akhir dihafalnya. I memang terkejut tapi takdalah I beri dia tekanan setiap masa. Lagi pun bukannya elok buatkan dia tertekan!

Semalam I baca satu thread lama ni di mana si bapa bertanya pada usia berapa anak boleh dihantar ke tadika sebab dia nak hantar anaknya ke tadika dan umurnya anaknya baru setahun setengah! 

Geleng kepala I tau....

I memang bukan begitu. Orang sibuk hantar anak tuition sana-sini, belajar bagai nak rak pada usia kecil, my anak-anak masih lagi bersantai. Mungkinlah salah I partly di sini tapi melihatkan pada Bubbly Abang, takda pun jadi masalah tak boleh baca, tak boleh belajar dan sebagainya.

Ya, memang setiap anak berbeza. Mungkin Adik Cute minatnya ke arah lain. Tengok perangai dua beradik ni pun nampak jauh berbeza. Tapi yang buat I ralat sebab kalau I tahu dia bermasalah, mungkin I boleh mula dari awal. Kalau tadikanya lebih mengambil berat, mungkin I dah jumpa solution lain lebih awal daripada ini.

I have another 6 months plus to perbetulkan keadaan. Again, I won't make him stress but I do hope things will change extremely better for him. I am doing this not because of me or my dreams but because of his future. 

I berdoa ajelah kehidupan my anak-anak akan sentiasa dipenuhi dengan kebahagiaan dan kejayaan. Mana tahu Allah makbulkan my doa as their motherkan. Usaha pun kena jugalah...

Thanks for reading till the end, kawan-kawan!






Thursday, April 20, 2017

Anak-anak

Salam kawan-kawan!

Entah kenapa sekarang ni suka betul guna tajuk sepatah perkataan aje. Mungkinnya dah penat dok fikir nak letak tajuk apa gamaknya, pilih perkataan yang pendek sudahlah. Entri pulak memang macam selalu, tak pernah kurang daripada 10, 000 patah perkataan 😊 

Jadi, kenalah menjimatkan masa di situ. Lagi pun kena ingat, entri selalunya 'digarap di pejabat'. Huuhaaa... melampau betul! Nasib baik bos tak bisa memahami bicaranya...

Semalam sedang I leka melipat pakaian, tetiba terdengar suara mengekek-ngekek dua insan tersayang - Bubbly Abang dan Adik Cute. Entah apa yang menggelikan hati mereka pun tak tahulah. Kejap dengar mereka bermain, sekejap lagi dengar mereka bercakaran pulak. Mereka dua beradik ni memang selalu tak sependapat dalam bermain 😊

I memang malas nak 'serang hendap' anak-anak, I terus aje masuk bilik tengok apa mereka sedang buat!

Rupa-rupanya tengah belek gambar lama... my gambar-gambar lama😊

Bila mereka sedar kehadiran Mommy, mulalah Adik Cute berkata,

Mommy! Kita tengah tengok gambar Mommy!

Kata Bubbly Abang sambil gelak,

Mommy! Adik kata dia suka sangat Mommy masa ni. Mommy comel je. Mommy cantik aje!

Habis tu sekarang Mommy tak cantik ke?

Teruslah si kecil tu peluk Mommynya sambil berkata,

Eh, taklah! Mommy cantik! Adik kata dulu Mommy lagi cantik! Adik suka Mommy dulu...

(Aduh! Tepuk dahi terus!)

Jom, Mommy tunjuk album gambar Mommy dulu-dulu!

Masing-masing berlari kegembiraan mengekori I mencari album lama... 😊

Tergelak-gelak mereka melihat my gambar lama daripada umur 3, 4 tahun sampailah sehingga mula bekerja.

Eh, muka Mommy tak banyak berubah! Tapi kenapa masa sekolah rendah Mommy nampak 'lebih tua' daripada masa Mommy kat universiti ek? ... tanya si Bubbly Abang!

Dan I keluarkan pulak satu album lama masa si Bubbly Abang baru lahir...

Masa ni takda simpan gambar dalam komputer, sebab itulah Mommy ada satu album untuk Abang masa mula-mula lahir... Tanya Daddy, dulu Mommy guna kamera Kodak lepas tu guna instant printer tau. Mahal Mommy beli masa tu!

Tetiba...

Mommy! Adik nak tanya eh.... Kenapa gambar Adik takda dalam album?

Ni Mommy nak beritahu eh... gambar Adiklah paling banyak Mommy simpan dalam komputer. Adikkan suka selfie... Nanti kita buat photobook ya!

Nasib baiklah makan pujuk si kecil ni tau... 

Tapi entah bila pula nak buat photobook ni. Orang dah habis cuba, I masih lagi tak terbuat-buat. 

Dan dua malam sudah ketika menonton Kong : Skull Island, tetiba I dapat pertanyaan yang tak tahu macamana nak kata dari mulut mungil si Adik Cute...

Mommy! Adik nak tanya eh... (standard ni kalau dia nak tanya sesuatu...)

Kenapa ya bila lelaki jumpa perempuan, lelaki tu mesti nak buka seluar?

Apa????

Berpandangan I dan HD, terkesima sekejap. Lidah kelu dan otak beku memikirkan jawapan...

Guess what did I tell my boy?

πŸ˜‰

Kita sambung di lain harilah pulak...






Wednesday, April 19, 2017

Gayat

Salam kawan-kawan!

Demi kawan-kawanku yang rabun macam penulis novel ni disayangi, I sanggup kopipes semula entri ni di tengah kepekatan malam dek kerana entri asal entah di mana silapnya, mengecil alahai font yang keluar...

I bet memang yang datang singgah taip komen buta-buta aje (= rabun nak baca), kasihan pulak teman rasa.... sebabnya teman ni pun dah kecik besar kecik besar mata dibuatnya. Sendiri tulis, sendiri tak nampak nih. Siksa!

Nah, retype eh re-copy (kehkehkeh) entri merapu yang asal... πŸ˜€

Malas sebenarnya nak menaip entri hari ni. Memang langsung takda niat nak update blog hari ni
😊 Tetapi tak tahulah angin sepoi-sepoi bahasa belah mana yang menyapa, tiba-tiba aje terfikir haruslah taip sesuatu hari ini walau sekadar merapu semata!

Ingat tak kisah I bercerita tentang betapa diri ini memang terkenal sebagai 'superfreaking' Mommy? Ahah, ni nak sambung ceritalah...

Hari Sabtu  yang baru lalu I pergi ke majlis merisik my anak saudara. I pergi sebagai tetamu, okey! Sebab itulah takda adegan super sawan ke apa mengalahkan insan yang dirisik.

Kebetulan majlis dibuat di sebuah homestay berhampiran dengan my house. My sister ni tinggal di Johor Bahru dan memandangkan kebanyakan adik-beradik kami di sini, maka anaknya pun buatlah majlis di homestay, senang cerita! Takda nak menyusahkan ibubapa mahu pun saudara-mara
😊

Homestay ni di sebuah kondominium baru. Unit yang disewa pula berada di tingkat 13. Masa mula-mula sampai, memanglah teruja bagai nak pergi majlis tetapi bila mana pintu lif terbuka nak naik ke unit tersebut, seram-sejuk pulak.

Keadaan dalam lif pun takdalah 'memberangsangkan' pandangan  mata emak-emak budak macam I ni. Macam lif tak siap aje kekdahnya. Kalau suruh I naik lif ni seorang diri di tengah malam, memang I tak balik rumahlah jawabnya. Tidur kat budget hotel berhampiran sambil telefon rumah suruh anak-beranak datang mai ke budget hotel... Hahaha!

Sampai aje di tingkat 13, I dah mula gayat! Pemandangan memanglah cantik. Nampak dari kejauhan kemegahan warga Kuala Lumpur, KLCC. Kalau skodeng pakai teropong, mungkin tempat kerja I pun boleh nampak
πŸ˜ƒ Tapi dek kerana gayat teramat, terumbang-ambing rasanya I memegang dinding bangunan sebab kegayatan!

Aha! Jangan tak tahu! I memanglah nampak macam berani aje, tapi hakikatnya gua penakut beb!

Bila dapat aje masuk dalam rumah, orang lain teruslah nak menikmati pemandangan yang cantik. Terus tuju balkoni, nak tengok view menawan katanya. Maklumlah bila berada di bangunan yang tinggi-tinggi ni, pemandangan memanglah awesomekan. Serius terpesona sambil leka buat adegan sebabak menikmati keindahan! Weyh, weyh! Maksud I berselfielah, jangan fikir adegan yang bukan-bukan pulak!

Dan I pulak, mulalah terjerit-terpekik melarang my anak-anak turut serta ke balkoni. Puas I dok 'periksa' kawasan sekitar, yang mana rasa-rasa macam tak selamat. Hahaha!

Memang I tak leka langsung tau. My Adik Cute masuk bilik tidur, I pun masuk sama sebab nak dok perhati anak. Bila perhati anak yang ini dan anak bujang tersado di tempat lain, mulalah mulut berpesan berpuluh kali jangan sesekali melanggar kata-kata Mommy
πŸ˜‰ Kang Mommy naik angin kang!

Bila Adik Cute sembunyi belakang langsir berhampiran tingkap (yang tertutup pun...) dalam bilik tidur, mulalah I pun bising mulut mengomel; jangan itu, jangan ini. Asal anak hilang dari pandangan aje, I pun 'gundah-gulana' macam nak gila!

Eh, pendekata memang malanglah nasib my anak-anak dapat Mommy yang macam ni punya freaking takut hah!

Bila majlis dah selesai, HD pun ajaklah I pergi 'berdating' kat luar menikmati suasana indah di petang hari. Oh, my! Takkanlah my husband ni tak tahu isterinya kaki gayat!

I akur jugalah dah namanya suamikan...

Dear, I will  stand here! You nak bersandar kat tepi palang ke apa suka hati you! I memang tak nak!

Takutnya you ni...

Malang tak berbau, dear! I tak nak cari malang!

Sebaik nampak anak-anak I keluar dan sibuk lalu-lalang kat luar tu, apalagi bisinglah...

Jangan main kat tepi tu! 

Abang! Berapa kali Mommy kata jangan jalan kat tepi belah situ, jalan belah bangunan rumahlah!

Adikkk! Jangan pergi situ! Bahaya!

Peninglah semua orang dibuatnya... takut sangat! Macam dia aje yang ada anak 😊

Hey, memanglah! Sebab my anak-anaklah I jadi cam ni. Anak orang I peduli apa. Nak lompat dari koridor pun I tak kisah. Ehhh... ya ke?

Tiba-tiba my 'cucu-cucu saudara' yang baru berumur 3, 4 tahun tu berlarian keluar dari rumah dan bukan main berani lagi berdiri pegang palang sambil memandang ke bawah!

Oh,my! Berderau-derau my darah! Rasa macam nak meletup jantung! Berdiri bulu roma! Sempatlah berpeluh sejuk dek seriau sangat! Mana mak budak-budak ni...

I pun panggil my anak saudara @ mama kepada budak ni...

Eh, aunty tengok anak awak bukan main lagi berdiri kat luar tengok bawah! Bahaya tu...

Takut weyh...

Lagi menakutkan bila mana dalam minggu ni I terbaca kisah seorang bapa yang remuk-rendam hatinya bila mana anak lelakinya yang berusia 4 tahun meninggal dunia kerana jatuh dari tingkat 17. Dahlah anak sulung perempuan lelaki ini sakit. Mereka suami-isteri sibuk menjaga anak yang sakit lalu anak bongsu ni diserahkan pada atok nenek untuk dijaga. Atoknya pun tak tahu yang cucunya takda dalam rumah. Ingatkan keluar bilik bermain, rupa-rupanya budak ini sudah panjat kerusi ke apa lantas hilang imbangan dan jatuh ke bawah. Itu pun atoknya tahu bila pihak berkuasa ketuk dari pintu ke pintu rumah mencari budak ni tinggal di mana....

Oh, alahai... cerita macam nilah yang emak-emak tak suka dengar!

Walaupun itu sudah takdir, malang tidak berbau dan pelbagai alasan lagi, kita kenalah berhati-hati. I tahulah memang I ni terlebih berhati-hati tapi apa salahnya supaya tak menyesal di kemudian hari...

Kata HD, I merosakkan peluang untuk my anak-anak lelaki belajar berdikari. Sudah semua perkara nak merujuk pada Mommynya, apa kes pulakkan... 

Yalah, my anak bujang tersado yang gagah perkasa tu, kena gigit nyamuk pun nak tunjuk bekas gigitan nyamuk di lengannya kat Mommy. Kaki lebam sikit pun nak tunjuk ka Mommy! Memang berbululah HD...

Pendekata, memang banyak perkara sebenarnya yang I halang mereka daripada mencuba lantas membantutkan pemikiran mereka untuk berusaha menjadi seorang yang berdikari dan berfikiran 'di luar kotak' katanya!

Tapi nak buat macamana, mereka berdua kena redhalah yang I ni memang dah 'terpilih' menjadi Mommy kesayangan mereka dunia dan akhirat 😊

Kome tak gayat ke tempat macam ni? Gambar ahkak pinjam Google aje yerk!
P.S. Minta maaf ya kawan-kawan yang dah datang mengomen. Komen semua terdelete sama sebab entri asalnya telah didelete. I nak letak semua komen tu di sini, tak reti pulak macamana....

Update :

Ni je yang termampu buat...




Salam Eid Mubarak

Salam  kawan-kawan! Lamanya tak menjengah blog. Memang sengaja tak kemaskini blog sempena bulan Ramadhan kali ni. Ada banyak perkara ya...