Posts

Showing posts from April, 2017

Cita-cita

Image
Salam kawan-kawan!
Alkisahcuti extrayang I dapat tu sempena 'terbekerja' pada Hari Pertabalan YDPA Isnin lepas, ada syaratnya ya... 
I kena ambil dalam masa sebulan dari tarikh tersebut. Maka, sebab malas nak fikir panjang, I pun kononnya naklah ambil setengah hari untuk hari ni dan another setengah hari cuti this Friday. Tetiba boleh pulak kata tak boleh. Makanya I ambillah cuti penuh sehari Jumaat nih. Yeah! Panjanglah I bercuti hujung minggu ni tapi... takda plan pulak!
Asalnya tiga minggu sudah I dah booked hotel di dotdotdot tetapi HD suruh batalkan sebab takda hati nak ke sana. I ni pun akurlah kata suami. Tiba-tiba sebaik aje kita cancel, boleh pulak tanya kenapa cancel cepat sangat; cantik juga hotel tu!
Arghhh! Ahkak feels like crying blood gitu...
Ni tengah termangu-mangu main pensel dok memikirkan mana nak tuju. Nak balik kampung makan-makan lagi, baru aje balik minggu sudah. Takda feel pulak rindu kampung halaman kalau baru sangat terjah.
Tapi takpa, masalah tak ta…

Makna ISTERI ... ^_^

Image
Salam kawan-kawan!

Aduhai, macamanalah suara ni nak datang balik... Dah macam suara anak itik tokwi mandi dalam kolam aje kekdahnya bila I bercakap!

Tapi bagus juga! Kurang sikit adegan bergosip 😊 Sayang juga Allah kat I ni ya...

Berbalik pada entri ini, nak tahu tak apa jawapan yang I beri bila my anak bujang tercomel bertanya soalan?


Apa soalannya, kenalah baca dulu ya tetapi inilah jawapannya...

Bila diaju soalan sebegitu 'HOTS' tergamam juga kami suami-isteri. HD pandang I dan I pun menjeling ajelah ke HD. Macamanalah si Adik Cute ni boleh ada idea nak bertanya begini...

I pun terangkan pada si kecil ni dengan mengambil Daddynya sebagai contoh 😊

Daddy pun bila sampai rumah terus masuk bilik buka seluar - dari seluar panjang tukar ke seluar pendek. Rimaslah pakai seluar panjang di rumah...

Jadi selalu aje kalau Daddy dalam bilik, Mommy pun ada dalam bilik 😊 Bukan bermakna lelaki bila jumpa perempuan, suka buka seluar πŸ˜ƒ Kadang-kadang masa 'buka seluar' tu kebetulan ister…

Kerja pada hari cuti umum...

Salam kawan-kawan!
Alkisah yang sebenarnya I bekerja hari ni. Memanglah rasa cemburu bila semua orang seronok bershopping bercuti tetapi I pula kena bekerja. Yang sebenarnya, I yang 'terdatang' ke pejabat 😊 Nak tahu mengapa? Beginilah kisahnya...
Hari Jumaat minggu lepas I bekerja separuh hari. Tak larat rasanya dek tetiba kena batuk berpanjangan dan datang sekali dengan pakej demam. Nak pergi jumpa doktor pagi Jumaat tu terasa seganlah pulak. Nanti doktor kata sajalah tu nak cuti lama-lama memandangkan hari Isnin minggu depannya cutikan. Jadi I gagahkan ajelah diri memandu ke pejabat.
Sampai di pejabat memang tak tahanlah nak bekerja dalam sepoi-sepoi aircond gitu. Sejuknya sampai menusuk ke tulang hitam katanya!  I pun terus minta cuti setengah hari nak balik rumah.
Memang pun I tahu hari Isnin kami kena bekerja tapi takda hitam putih lagi. Ada yang kata kena datang bekerja macam biasa, siapa nak cuti kenalah isi leave form. Ada yang kata boleh pilih nak datang ke tidak; kalau …

Rant

Image
Salam kawan-kawan!
I want to rant today. Please listen/read though you don't like this kind of stuff. I did rant yesterday; to a group of my online friends and unfortunately for them, they've to read and tried to relate the story and what happened to the jovial 'me'!
Thank you my friends for listening impatiently yesterday. 
It's about my youngest son, Adik Cute... and I warn you, it's going to be a long, long, long entry!
However, lets  take a break first and let me tell you the 'history' ...
Oh, tetiba 'ruh' Melayu masuk balik dalam badan....
I did tell here before tentang Bubbly Abang dan tadikanya. Masa tu belum ada blog so semua cerita hanyalah tentang kisah lama. Bubbly Abang ni I hantar ke Smart Reader (SR) ketika umurnya 5 tahun. I memang dah plan nak hantar anak-anak ke sekolah Cina. Maka masa tu hanya SR yang menawarkan intensif English dan Mandarin di sekitar kawasan perumahan. So, I beritahu teacher yang my anak ni akan belajar di En…

Anak-anak

Image
Salam kawan-kawan!
Entah kenapa sekarang ni suka betul guna tajuk sepatah perkataan aje. Mungkinnya dah penat dok fikir nak letak tajuk apa gamaknya, pilih perkataan yang pendek sudahlah. Entri pulak memang macam selalu, tak pernah kurang daripada 10, 000 patah perkataan 😊
Jadi, kenalah menjimatkan masa di situ. Lagi pun kena ingat, entri selalunya 'digarap di pejabat'. Huuhaaa... melampau betul! Nasib baik bos tak bisa memahami bicaranya...
Semalam sedang I leka melipat pakaian, tetiba terdengar suara mengekek-ngekek dua insan tersayang - Bubbly Abang dan Adik Cute. Entah apa yang menggelikan hati mereka pun tak tahulah. Kejap dengar mereka bermain, sekejap lagi dengar mereka bercakaran pulak. Mereka dua beradik ni memang selalu tak sependapat dalam bermain 😊
I memang malas nak 'serang hendap' anak-anak, I terus aje masuk bilik tengok apa mereka sedang buat!
Rupa-rupanya tengah belek gambar lama... my gambar-gambar lama😊
Bila mereka sedar kehadiran Mommy, mulalah Adik Cu…

Gayat

Image
Salam kawan-kawan!
Demi kawan-kawanku yang rabun macam penulis novel ni disayangi, I sanggup kopipes semula entri ni di tengah kepekatan malam dek kerana entri asal entah di mana silapnya, mengecil alahai font yang keluar...
I bet memang yang datang singgah taip komen buta-buta aje (= rabun nak baca), kasihan pulak teman rasa.... sebabnya teman ni pun dah kecik besar kecik besar mata dibuatnya. Sendiri tulis, sendiri tak nampak nih. Siksa!
Nah, retype eh re-copy (kehkehkeh) entri merapu yang asal... πŸ˜€
Malas sebenarnya nak menaip entri hari ni. Memang langsung takda niat nak update blog hari ni 😊 Tetapi tak tahulah angin sepoi-sepoi bahasa belah mana yang menyapa, tiba-tiba aje terfikir haruslah taip sesuatu hari ini walau sekadar merapu semata!
Ingat tak kisah I bercerita tentang betapa diri ini memang terkenal sebagai 'superfreaking' Mommy? Ahah, ni nak sambung ceritalah...
Hari Sabtu  yang baru lalu I pergi ke majlis merisik my anak saudara. I pergi sebagai tetamu, okey! Seba…