Wednesday, August 28, 2013

Meet My Superheroes


My Bubbly Abang and Adik Cute



My Beloved Bubbly Abang, the Talkative Boy 

 My Precious Adik Cute, The Troublemaker

Tuesday, August 27, 2013

Siapa tak marah bila...


Beberapa minggu yang lalu, sebelum raya ai adalah beli kasut(s) kat Zalora. Lama gak ai jadi pembeli pasif (apakah maknanya itu, silalah google... Oh,oh, itu perkataan ai sendiri takyah ler nak susah-susah menggoogle), jadi baru-baru ni ai pun mengaktifkan my 'buying mode' tu semula *sengih*

Kali ni, macam selalu memanglah ai happy dengan hasil pembelian. Walaupun sampai la ni ai tak pakai pun kasut(s) (again with 's' coz it is more than one *ngeh*) yang kononnya untuk dipakai berhariraya ~_~

Masa terima penghantaran tu adalah disertakan beberapa kupon diskaun termasuk untuk TGV. Rasanya memang ai baca banyak kali katanya potongan RM10 so kalau ada dua kupon maknanya memang RM20 lah, betulkan my calculation nih? Tempoh tamat pulak pada 31 Ogos 2013. Jadi ai pun unjuk-unjuk kat Hubbydearie kalau dia nak pergi menonton wayang masa bercuti raya kat kampung nanti (Ini memang perkara lumrah, balik kampung aje nak tengok wayang macam takda panggung wayang kat KL ni. Termasuk ketika hariraya jugak...)

I memanglah tak pergi. Dengan anak-anak lagi. Tak kuasalah nak mengheret semua ke panggung. Jadi ai fikir daripada terbiar gitu, lebih baiklah suruh dia pergi dengan my nephew yang memang kaki panggung tu. So to cut the story short, Hubbydearie pun pergilah hari Sabtu lalu dengan my nephew. My nephew pun happy giler kot kerana tak payah nak keluar duit tengok wayang this time sebab ada kupon diskaun RM20 tu *senyum lebar*

I tak pasti cerita apa yang mereka tengok. Tak sempat tanya pun. Kalau tak silap, mereka nak gi menonton Elysium (eh, I minatlah kat Mat Samun Matt Damon tu... dan juga si Jodie Foster)

Bila balik aje ai pun segeralah menanya macamana movie yang mereka tengok tu? Seronok ke tidak. Belum sempat berbual panjang lebar, tetiba my Hubbydearie sound ai sikit nyer baik,
"You punya pasal ler ni. Pandai-pandai aje diskaun RM10. Amende nyer RM10..."

Rupanya, dengan kupon tu cuma dapat diskaun RM1 aje *ketawa terbahak-bahak* Eh, bukan salah ai pun. Memanglah ai ada baca tapi sebelum mereka pergi, ai dah cakap/highlight banyak kali suruh mereka baca elok-elok tarikh tamat dan berapa diskaun dapat. Salah Hubbydearielah tak usul periksa main unjuk aje kupon kat cashier. I tak pergi, buat apalah ai bersusah-payah nak amik tau. Lagipun ai yang bagi kupon tu, so terimakasihlah sikit, kan...

Sempat jugalah bertikam-lidah dek perkara kecil cam ni. Sajalah tu, takda benda lain nak digaduhkan. Alah, gaduh-gaduh manja aje. Setakat kasi panas hati masing-masing dan practise sapa nyer pitching lebih tinggi bila bertikam-lidah *gelak*

For me, kalau dia ucap terima kasih kerana bagi kupon  tu sudah cukup. Without the discount coupon pun, dia still kena bayar harga tiket as usual kan. And for him, kalau ai mengaku itu kesilapan ai kerana tak check betul-betul, itu sudah memadai. Tak perlulah nak bertikam-lidah. Kiranya itulah isi hati memasing, yang diluah selepas kering tekak ni dok pot, pet, pot, pet pasal diskaun seciput tu...

Lagi kes dera anak


Sesekali dapat baca suratkhabar, asyiklah terbaca cerita sedih. Pepagi camni disajikan dengan kisah-kisah sedih begini memanglah hilang mood. Iyalah, ai kalau dah syahdu memang apapun tak leh nak concentrate walaupun yang ai syahdukan itu tiada kena mengena dengan diri ini.

Ada baca tak pasal budak perempuan lima tahun yang kena dera oleh mak sendiri sampai koma dan meninggal dunia selepas 11 hari di padeatric intensive care unit? Kesiankan... Tak dapat ai nak membayangkan bagaimana seorang emak (ibu kandung) boleh memukul anaknya, darah dagingnya sendiri sehingga koma macam tu sekali. Bagaimana agaknya perasaan si ibu bila melihat anaknya menangis kesakitan? Adakah suara tangisan si anak itu menjadikan fikiran semakin menggila, hilang arah dan terus menyiksa tanpa rasa belas? Masyaallah...

Ini petikan dari akhbar The Star yang ai copypaste :

House wife charged with murder of brutally-caned daughter (Updated)
IPOH: The mother of five-year-old, who died due to suspected abuse, was charged with the girl's murder at the Magistrate's Court on Monday.
The housewife, 30, was charged with committing the offence at the living room of their home at No 19, Laluan Kledang Utara 7, Taman Wang, Menglembu here on Aug 12 at about 9am.

The offence under Section 302 of the Penal Code carries a mandatory death sentence.

No plea was recorded.

The girl died at the Raja Permaisuri Bainun Hospital at 2pm Sunday after spending 11 days in coma at the hospital's paediatric intensive care unit.

The post-mortem, conducted by pathologist Dr Mohammad Shafie Othman @ Osman, determined that the girl had died of an abscess in her brain and septicaemia.

Arriving alone to claim his daughter's remains at the mortuary at 12.50pm, her father refused to speak to the media.

He sat with his face buried in his hands while waiting for the undertakers to prepare for the girl to be brought home.

On Aug 15, the father had taken the girl to the hospital. She had no pulse on arrival but was resuscitated.

The attending physician alerted police after noticing bruises and lacerationas all over the girl's head and body.
Her parents were subsequently arrested, although only Choong was charged with voluntarily causing grievous hurt and with child abuse.

She pleaded not guilty to both offences.

I pun kadang-kadang panas hati juga dengan anak-anak. Yalah, kita dah penat seharian bekerja, balik rumah bukannya boleh suka-suka goyang kaki. Kena uruskan rumah. Kena uruskan keluarga. Anak-anak pun kadang-kadang buat perangai. Ikut suka hati mereka nak buat apa yang mereka suka. Kita ni yang dah penat memang mudah nak naik angin bila ada yang cari pasal. 

Setakat naik tangan pukul anak tu memanglah ai ngaku ada. Tipulah kalau ai kata tak pernah. Tapi setakat itulah saja. Takda lebih-lebih. Anak-anak ai pun bijak juga. Baru Mommynya nak pukul, mereka dah jerit sekuat hati (taktik merayu supaya tak kena pukullah tu...) Biasanya, untuk mengelakkan jadi lebih amarah, ai masuk bilik and landing jap. Bukan, bukan tidur...saja baring nak kasi hilang segala angin panas hati dan sebagainya. Tak mahu tengok muka anak-anak takut angin marah tu hinggap semula. 

Dan saat itu, mulalah rasa menyesal yang tak sudah-sudah. Dahlah masa yang dihabiskan dengan anak-anak sangat limited, campur dengan adegan marah anak, pukul-memukul, cuba bayangkan betapa banyak precious time yang terbuang begitu saja. Bila diingat-ingatkan balik boleh jadi sedih syahdu gitu. Terus keluar bilik usap, peluk cium anak-anak. Menyesal nyer oh tak terkata...But then itulah, bila hati tengah panas, memang lupa segalanya. Tak boleh berfikir secara rasional.

Kesian bila tengok anak-anak kecil ni didera apalagi oleh ibubapa kandung sendiri. Entahlah bila agaknya dunia ni akan berubah *sedih*


Friday, August 23, 2013

Hujung minggu yang dinanti


Rasanya macam baru semalam hari Isnin. Tau-tau aje dah hari Jumaat. Whatever it is, memang setiap minggu pun rasa seronok aje bila hari Jumaat muncul. Ada yang tak suka ke? Pelik gak...

Dek kerana awal pagi tadi hujan turun, I rasa macam terpaksa drag myself turun dari katil dan bersiap-sedia ke pejabat. Alahai, bestnya kalau dapat join my boys, tarik selimut dan sambung tidur. Berharap sangat bila bangun pagi tadi yang hari ni hari Sabtu. Oh, tidak! I tidak bermimpi. Hadapilah kenyataan. Mesti pergi kerja. No MC, no EL, no reason nak bermalas-malasan. 

Gelak pulak dengar Hot FM pagi tadi. Tajuk borak yang sama. Ada ke sorang mamat ni kata yang dia lambat masuk kerja kerana semalam kunci jam tapi hari ni tak tau letak mana kunci tu... ada pulak yang bagi alasan 'saka' nya tak bagi bangun and that's whylah dia terpaksa amik EL. Aduhai, alasan... kalaulah boleh digunapakai...  ~_~

This weekend I takda open house. Kesiankan. Tapi ada banyak plans yang telah dirancang. I nak gi shopping baju untuk my sister-in-law (I can't believe it that she asked her brother aka my Hubbydearie to find some nice clothes and tudungs here for her) No, no, it's not that she asked him to buy for her, just to choose only ^_^ Of all the people...my Hubbydearie? I garu kepala yang tak gatal berkali-kali *pelik gitu*

Bubbly Abang ada Kem Solat di sekolahnya esok. Kata one of my sisters, yang merupakan guru di sebuah sekolah SK di Selayang, sekolahnya takda buat pun Kem Solat. And my son yang bersekolah di sebuah SJK(C) akan menghadiri Kem Solat esok. Percaya tak? Tapi ikut kata ustaznya, tahun ni ada 38 orang budak melayu sampaikan beliau sendiri tak leh nak concentrate ajar agama sorang-sorang. Beliau ajar apa yang penting untuk budak-budak ni tahu tentang agama. 

And btw, anak I tak pergi sekolah agama bukan kerana I tak kisah tetapi I nak dia mahir and cope well with his new environment di sekolah cina. Next year, dia akan masuk ke sekolah agama and I masih gak hantar dia mengaji dan belajar agama serba-sedikit. Tak maulah yang dikendong keciciran, yang dikejar tak dapat. Itu pendapat I lah as his mother coz I know my son very well.

I nak buat grocery shopping sebaik aje hypermarket buka esok. Dah lama dah tak buat grocery shopping (lama betul....lebih kurang tiga hari yang lepas...) Ingat nak ajak Hubbydearie ke Ikea/The Curve esok. Adalah benda nak dibeli di sana... Eh, I bukan kaki shopping, I memang pembeli berhemah. *statement penuh kepalsuan and tak tahu plagiat kat mana*

Yang paling best sekali hari Ahad ni. I sendiri super excited tak kena tempat. Am going to be very busy and excited from 11am-3pm. Guess what?......    Takda apa-apa pun *smile* I have a wedding to attend di Bangi. Tak tahulah sempat ke tidak. Boleh last minute bertembung dengan important event ni. Silap timing betul... 

Kiranya memang very busylah hujung minggu ni. Harapnya semua orang pun akan enjoy menyambut hujung minggu kali ni.





Lada

Salam kawan-kawan! Nampak tak moodnya ke mana? Pilih tajuk pun bukan main senang cerita 😊 Tapi, jangan bimbang! I bukannya nak men...