Posts

Showing posts from November, 2014

Cerita hari Jumaat....

Image
Salam Jumaat kawan-kawan!

Aduh, masaklah sekarang ni. Sejak cuti sekolah, I langsung tak dapat jenjalan lepas kerja tau! Sungguh tension. Itu belum lagi makpak mentua datang bertandang. Memang lagilah tak lepas nak jalan sensorang. Lewat 5 minit daripada kebiasaan pun dah kena tanya!

Nanti lepas habis kerja, terus balik!
Dear I nak singgah Aeon sekejap ya!
Nak cari apa? Buang duit lagi?
Taklah, nak beli susu Adik. Dah habiskan....
Jangan membazir. Jangan beli bukan-bukan lagi! Cepat balik lepas tu!
Lepas setengah jam...

Where are you now? Already at home?
Dah, dah, dah... I'm on the way nak balik rumah!
Dari tadi on the way. Why do you drive so slow huh?
Kan tadi I kata I singgah Aeon sekejap... 
Go home. Don't take too long!

Ahaaaa... itulah dia conversation lakibini bila tiba cuti sekolah. Langsung tak dapat memboloskan diri tau. Kalau ambil Abang balik sekolah pun kena cepat sampai rumah. Sekolah habis pukul 6.15 petang, pukul 6.30 petang mesti dah park kereta. Kalau kebetulan Hubbydear…

Kisah makan si MD....

Ahah.... sekali lagi MD karang esei! Ini kali ketiga hari ni! Silalah jangan terkejut ^_^

Walaupun katanya awal pagi tadi sibuk bila masuk pejabat, kesibukan itu telah berlalu pergi dengan tibanya masa lunch break. Maka, I pun tergopoh-gapahlah mengeluarkan idea dalam kepala ni secepat mungkin. Kalau lambat, idea akan hilang ditelan kesibukan masa di pejabat nanti. Sayang pulak kalau semua idea merapu tu tak dicurahkan ke dalam blog ^_~

Umum mengetahui... (Eh, eh, awat kekwat lagu nih....) I ni kan bab makan memang cerewet yang amat. Yang pasti I tak tolak tepi, tolak mentah-mentah of courselah kentang. Sebab itulah I dapat pelbagai nicknames bersempena dengan kentang ni. Hanya yang mengetahui ajelah boleh gelak. Yang tak tahu memang confused sikit dengan statement nih....

But then, ini bukan cerita pasal makanan tapi ada kaitanlah sikit-sikit. Kalau tak sikit pun, sipi-sipi tu tempias jugalah....

I ni kalau makan memang cukup pantang kalau orang dok tanya apa yang I makan. Ni semua berpu…

Apa itu?

Okey, bersiaran semula hari ni tapi ini bukan entri pokok jugak! Aduhai....meroyanlah tu hari ni. Kata sibuk tadi!

Meh, nak cerita sikit....

Beberapa malam yang lalu, kami sekeluarga sedang menonton drama omputih. Tetiba dekat subtitles tu adalah tulis perkataan 'berasmara'. Si Abang pulak terbaca lalu dengan penuh curiosity kills the cat, dia pun bertanyalah,

Mommy, apa tu 'berasmara'?

Arrrr... I dah kelu lidah nak menjawab. Lalu selamba badak I pun cakap,

Sayang-menyayangi! ^_^

Nasib baik masa tu he-ho Daddy habis bateri dan Daddy suruh si Abang charge he-honya. Maka Abang pun segeralah beredar dari situ.

Lepas tu terus Hubbydearie cuit lengan I sambil tanya,

What is 'berasmara'? Is it having sex?????
Oh, alah... rupanya bapaknya pun tak tahu apa maksud perkataan 'berasmara' itu!

I pun angguk geleng-gelenglah...

Terus Hubbydearie datang duduk sebelah sambil tanya lagi,

How did he know? He did mention that word just now right?
Oh, alah... rupanya masa tu Daddy ten…

Sambung dalam mimpi....

Salam Khamis kawan-kawan!

Yeah! Dah Khamis! Sukanya hati I ni kalau jumpa Khamis, Jumaat lepas tu hujung minggu. Memang excited mengalahkan budak sekolah! Okeylah, I mengaku I terlebih ceria sejak dah tua nih. Huahaha....

Malam semalam I tak boleh tidur. Puas bergolek ke kiri ke kanan tapi mata ni memang tak boleh nak lelap langsung. Entah macam mana dalam pada tak boleh tidur tu, I terlelap juga akhirnya. Tak pastilah pukul berapa.

Tetiba, I bermimpi....

Aha.... jalan cerita macam asyik masyuk ajelah mimpi I ni padahal tak ada apa-apa pun ^_^

I kalau dah dok fikir tentang sesuatu memang tak sudah memikirkannya sampai boleh mimpi, ya. Mimpinya begini...

I tengah jalan-jalan kat Sogo dengan Hubbydearie, shoppinglah apalagikan. Siap berpegangan tangan laki-bini, okey. Alaaa...bayangkan ajelah macam pasangan baru kahwin tu. Sikit punya erat gitu.... sambil senyum-senyum berbual manja. 

Tetiba I kata kat Hubbydearie,

You tunggu kejap. I nak pergi washroom! You pergilah belek-belek perfume! Kalau …

Opocots!

Salam Rabu kawan-kawan!

Tengoklah ni pepagi Kak Ton dah melatah. Maklumlah, Kak Ton terkejut sangat tadi. Nasib baik Kak Ton sempat control ayu manja gitu ^_^ Ish, apa ni? Kalau Kak Ton puji diri sendiri je mesti ada yang nak termuntah. Eh, tak pernah dengar orang asyik puji diri sendiri ke? Pelik ke? Takkanlah....

Aha... walaupun hari ni hari Rabu, janganlah mengharapkan WW daripada Kak Ton ye. Masih belum timbul lagi azamnya nak buat WW. Jangan juga mengharap akan muncul gambar-gambar eksklusif Kak Ton suami-isteri sedang lepaking di taman kat Putrajaya nun (Aduhai, kesiannya perempuan ni! Che Ta dan Zain pun kalah dalam bab-bab over perasan nih!)

Dua hari lepas I puaslah membelek komen. Ada satu komen dari sahabat alam maya cinta sayang ni yang I  terdelete. Maklumlah bila nampak komen rasa teruja, terus check melalui he-ho. Pastu mata rabun pulak. Nak tekan publish boleh jari-jemari yang katanya mulus tu tertekan spam ke, delete ke, entahlah....

Dalam sejarah berblogging I ni, inilah …

Dah Selasa rupanya....

Salam Selasa kawan-kawan....

Uhuh, rasa macam tak mahu pergi kerja je pagi ni! Sedaplah melingkar dua, tiga hari di rumah. Rasa macam mem besar aje walaupun penat menguruskan rumah dan superheroes!

Pagi ni I dihantar oleh TMJ (uhuks, tak sudah lagi perasannya...) dan superheroes. Seronok mereka berdua dapat hantar Mommy pergi kerja. Mommy lagi rasa seronok - laksana mak datin nak pergi shopping duduk kat belakang tu sambil tangan menjentik-jentik minta 'supir' stop kat depan pejabat ^_^

Cuti tiga hari ni I tak ke mana. Sibuk menguruskan buku-buku Abang, kasi balut semuanya simpan bawah katil. Oh, ya! I memang simpan semua buku Abang sejak belajar di Smart Reader ketika umurnya 5 tahun. Manalah tahu, bila dah besar panjang nanti Abang nak mengimbau kisah silamnya belajar di sekolah tadika dan rendah. Bolehlah belek-belek hasil kerjanya masa ni. Nah, ambil je bawah katil dan lap segala habuk dan tengok-tengoklah kenangan silam awak yang Mommy dah tolong simpankan...

Buku-buku itu s…

Memperkenalkan....inilah dia my beloved Hubbydearie ~_^

Image
(Waktu kecil-kecil dulu... huahahaha....)

Salam Jumaat kawan-kawan!

Jahatkan I ni. Dah dok gelak baru teringat nak beri salam. Apa punya oranglah si MD ni. Katanya lepas tahun baru berazam nak jadi perempuan Muslimah yang baik. Cakap kosong je nampaknya tau....

Hari ni seperti yang I katakan sebelum-sebelum ini, I akan tempek gambar Hubbydearie tapi masa zaman comel-comellah. Zaman handsomenya I tak dapat approval. Walaupun Hubbydearie perasan handsome tahap gaban, beliau tetap tak membenarkan gambar eksklusifnya yang macam model keluar dalam blog apatah lagi gambarnya yang dah macam TMJ  tu. Huahaha....

Eh, jangan memandai scroll down laju-laju sampai ke bawah ya! Baca dulu bebelan I, tuanpunya blog ni. Siapa buat, I babat nanti dengan rotan! Amboi, bukan main excited nak tengok laki orang nampaknya ya! Berdosa tau, Tuhan marah ^_^


Okey, I dah tak larat nak berdepan dengan Hubbydearie sekarang ni! Beliau terbaca entri semalam dan semenjak dikatakan serupa macam TMJ, sikap perasannya makin…

TMJ? Oh, tolonglah jangan perasan.....

Salam sayang kawan-kawan!

Hari ini marilah kita bercerita tentang suami Kak Ton. Siapa lagi kalau bukan Hubbydearie ya ^_^

Eh, bukan, bukan.... kita bukan mengumpat! Jangan bimbang. Kalau pun termengumpat nanti I, on behalf of semua kawan-kawan  akan minta maaf pada Hubbydearie.

Alkisah, ceritanya begini....

I ni kalau ada masa terluang mestilah nak gosip lite-lite dengan my sister yang sulung tu. So, masa ke rumahnya, selepas selesai sendawa bagai setelah menikmati air tangan my sister yang memang terbukti berkesan menghapuskan lapar dalam diri, kami pun berbincanglah topik-topik hangat sedunia ^_~ (I kalau datang rumah my sister memang jenis tak tahu malu, terus angkut superheroes  ke dapur cari makanan dan makan tanpa sempat dipelawa!)

Tetiba tersebut pasal jiran sebelah rumahnya ni, pasangan baru kahwin. Alahai, budak muda belia lagi. Maybe awal 20's kot isterinya. Si isteri ni sebenarnya anak saudara my sister juga (sebelah suaminya) My sisterlah yang bertanggungjawab mendapatkan …

'Kalau awak datang baca, saya datang juga!'

Salam kawan-kawan!

Jangan terkejut ya! Adakalanya memang tiba-tiba I rasa nak menulis dalam blog saja. Habislahkan buat susah-susah orang je. Penat sebenarnya nak membaca my entries di blog. I menulis tak payah tanyalah. Memang tak penat sebab teruja ^_^

Setiap kita ni kan memang mempunyai sikap yang tak sama. Kalau ada di antara kawan-kawan yang mempunyai sikap yang 99.9% serupa dengan orang lain yang kita kenal, memang baguslah.

Sebelum I membebel entah apa-apa dengan lebih jauh lagi, lebih baiklah I terus kepada topik. Kalau tidak lagi panjang entri ni jadinya. Well, dah setahun lebih bersama I, takkanlah tak tahu lagi perangai MD nikan....

Mungkin ada yang pelik mengapa I mampu menghabiskan masa yang banyak untuk blog. Boleh membalas setiap komen dan berblogwalking sesuka hati sahaja. Oh, ya! I memang bekerja, bukan duduk rumah goyang kaki sambil sapu pengilat kuku kat jari. Even kalau I duduk rumah pun, I tak dapat masa senggang yang banyak dek tuntutan kerjarumah, suami dan anak-ana…