Friday, November 28, 2014

Cerita hari Jumaat....

Salam Jumaat kawan-kawan!

Aduh, masaklah sekarang ni. Sejak cuti sekolah, I langsung tak dapat jenjalan lepas kerja tau! Sungguh tension. Itu belum lagi makpak mentua datang bertandang. Memang lagilah tak lepas nak jalan sensorang. Lewat 5 minit daripada kebiasaan pun dah kena tanya!

Nanti lepas habis kerja, terus balik!

Dear I nak singgah Aeon sekejap ya!

Nak cari apa? Buang duit lagi?

Taklah, nak beli susu Adik. Dah habiskan....

Jangan membazir. Jangan beli bukan-bukan lagi! Cepat balik lepas tu!

Lepas setengah jam...

Where are you now? Already at home?

Dah, dah, dah... I'm on the way nak balik rumah!

Dari tadi on the way. Why do you drive so slow huh?

Kan tadi I kata I singgah Aeon sekejap... 

Go home. Don't take too long!

Ahaaaa... itulah dia conversation lakibini bila tiba cuti sekolah. Langsung tak dapat memboloskan diri tau. Kalau ambil Abang balik sekolah pun kena cepat sampai rumah. Sekolah habis pukul 6.15 petang, pukul 6.30 petang mesti dah park kereta. Kalau kebetulan Hubbydearie ada, mesti beliau akan call and check kenapa pukul 6.35 petang tak sampai lagi!

Oh, silap tu...bukan sebab Hubbydearie sayang bangat sama isteri mithalinya, tapi memang dah begitu ketaksubannya dengan statement 'isteri tempat terbaiknya haruslah sentiasa di rumah!'

Bila sampai je kalau Hubbydearie ada di rumah, mesti nak tengok tangan I kiri-kanan; penuh beg plastik/paper bag ke tidak. Tapi I lagi clever. Yang kecil, I sumbat dalam handbag. Yang besar-besar, tinggalkan dulu dalam kereta. Bila HD tak nampak, cepat-cepatlah pergi ambil dengan Abang. Tapikan, I ni suka grocery shopping 24-7 kan, yang bahan basah tu takkan nak sorok dalam kereta. Haruslah angkut keluar dan tadah telinga dengar bebelan Hubbydearie. 

Yang geram tu, beliau sama je tukang menghabiskan segala benda yang I beli! Itu memang tak boleh hadam masuk dalam kepala I ni tau ^_^

Anyway, nasib baik Hubbydearie beri 'traffic light' untuk bekerja sebabnya macam biasalah katanya mulut I ni macam tarzan perempuan kalau seharian di rumah. Huahaha... oh, sedih sebenarnya dalam hati tau!

Tahun depan lagilah tak bebas macam burung merpati. Hari-hari kena lapor diri pukul 5 petang, on the dot. Si Abangkan dah ke sesi pagi next year. Huhuhu....laranya alahai hati tak dapat menyopping lagi.....  Shopping bertemankan Hubbydearie ni boring banyak tau. Semua tak dapat. Beli tak dapat. Pegang tak dapat. Nak jeling pun tak dapat!

Oh, kisah lain pulak! Katanya di Asia Tenggara ni orang Malaysia paling obese ya. Itulah makan banyak-banyak lagi kari, roti marjerin dan air manis lemak berkrim. Marilah kita sama-sama makan healthy food dimulakan dengan buah-buahan... (Oh, tak sangka MD buat gaya  nasihat-menasihati sesama insan....)


RM25 bekalan seminggu, dapatkan di NSK *_*

Tapikan, I baru je dapat ini.... 



Nak tahu apa isi di dalamnya?


Kenyang setahun kalau macam ni....

Sejak berat Abang naik 51kg, I dah stopkan semua snacks untuk dikunyah. Cuma sesekali keluar dengan mereka tu kalau nak sekeping coklat ke apa, I beli juga. Sweets memang dah lama kena ban. Kalau dulu, bila hendak aje Mommynya akan beli borong macam nak buka kedai runcit. Tapi sekarang tidak lagi. Yoghurt drinks pun dah kurang borong. Abang pun nampaknya dah susut sikit tapi lapar pukul 10, 11 malam tu masih ada lagi. I kata tidak je. Kalau nak kunyah juga, pergi ambil roti sekeping cicah milo. Habis cerita...






Sekarang ni superheroes I sedang bersantai di rumah, menikmati cuti sekolah. Bebas bermain, berlari dan buat apa suka. Mommy mereka baik hati, beri lampu hijau untuk tunggang langgangkan apa adanya. Next week baru fikir apa nak buat. Abang tu kalau tak dikenakan kerahan tenaga, memang tak buat apa-apalah nanti. Kena juga bagi latihtubi untuk next year!



Si Adik Cute pulak sekarang ni bukan main dah pandai nak berperang mulut dengan si Abang. Macam semalam, bertekak sampailah I jerit ala-ala tarzan. Dah lama  tak kena 'terkam' superheroes ni tau, makin menumbuh-numbuh perangai.


Adik, cari mana lego Abang. Kalau Adik hilangkan, Abang hilangkan pulak mainan Adik! Lego Abang mahal tau!

Mana mahal. Satu singgitlah!!! Ni satu singgit tau! Faham tak!!!


Eleh, mainan Adik tu yang satu singgit! Semua Adik rosakkan!


Mana ada! Nak kena pukul eh?????

Laju-laju si Adik bawa 'jentera berat'nya mengejar si Abang, nak dipukullah tu....


Mulut pun boleh tahan si Adik ni. Apa yang didengarnya terus simpan dalam hati lepas tu dia praktis. Sakit dada I dengar entah apa-apa perkataan yang keluar dari mulut mungilnya kadang-kadang. Tunggu masa je tu, jangan sampai Mommy hilang sabar. Datang balik Catwoman ke rumah ni nanti! Tak pasal-pasal kena cakar.


Cat.... tangkap Adik ni cat!

Abang Iwan, tangkap Abang ni! Eeeee...bosanlah! Cat bodoh!

Mommy ada orang cakap bodoh!

Ayok tak tahu! Mommy, Abang cakap bodoh!


Lelaju nak cepat siapa sampai dulu nak mengadu pada Mommy. Lepas tu mereka 'bertumbuk' dua beradik.... I tepuk dada je. Lontar suara nyaring je.

Eh, panjangnya entri ni! Tak sangka pulak ~_^

Okeylah, okeylah...jumpa next Monday ya ~_*



Thursday, November 27, 2014

Kisah makan si MD....

Ahah.... sekali lagi MD karang esei! Ini kali ketiga hari ni! Silalah jangan terkejut ^_^

Walaupun katanya awal pagi tadi sibuk bila masuk pejabat, kesibukan itu telah berlalu pergi dengan tibanya masa lunch break. Maka, I pun tergopoh-gapahlah mengeluarkan idea dalam kepala ni secepat mungkin. Kalau lambat, idea akan hilang ditelan kesibukan masa di pejabat nanti. Sayang pulak kalau semua idea merapu tu tak dicurahkan ke dalam blog ^_~

Umum mengetahui... (Eh, eh, awat kekwat lagu nih....) I ni kan bab makan memang cerewet yang amat. Yang pasti I tak tolak tepi, tolak mentah-mentah of courselah kentang. Sebab itulah I dapat pelbagai nicknames bersempena dengan kentang ni. Hanya yang mengetahui ajelah boleh gelak. Yang tak tahu memang confused sikit dengan statement nih....

But then, ini bukan cerita pasal makanan tapi ada kaitanlah sikit-sikit. Kalau tak sikit pun, sipi-sipi tu tempias jugalah....

I ni kalau makan memang cukup pantang kalau orang dok tanya apa yang I makan. Ni semua berpunca daripada one of my colleagues nilah. Dia ni tahu I memang tak makan sayur-mayur. So, dia sangat excited untuk mengetahui menu makan tengahari I setiap hari. Bukan nak minta sedikit. Kalau nak sedikit tu, boleh je I bagi tapi ni dia berlagak macam I punya dieticianlah senang cerita!

Sama ada I beli makanan dari kedai ke atau tapau masakan dari rumah, first thing first bila dia nampak je I nak start makan, dia akan datang dan kata,

Let me see...what you'll have today.....

Itu okey lagi. Yang tak okey bila dia kata,

Uhuh, I don't have mood to eat when I see your food!

Eh, eh, eh... melampau tu weyh! Dan I ni pun sebab dah namanya kawan bertepuk-bertampar, boleh tahan juga menjawab bila I dah tak tahan...

Oh, you know what... I didn't buy this for you! I didn't even think of you when I bought this just now!

Tak pun dia kata,

Aiyooo... what kinda food you eat mah!

Aiyaaa.... I don't intend to ask you to rasa pun. Go back to your seat and eat your dauns!

Lepas  tu my personal pakar pemakanan ni pun akan berhujah sambil makan tentang menu yang patut I ambil memandangkan I ni cerewet bangat.... Tapi, tapi, tapi... yang I pelik sangat, bermacam penyakit my pakar pemakanan ni dapat tau walaupun dia tau segala benda tentang makanan dalam dunia nih! You ask and she knows the answer! Always!

Sejak dari kejadian yang kerap berlaku itu, I memang pantang bila I nak makan dan orang tanya atau tertoleh-toleh apa yang I makan. Memang rasa nak belasah je tau!

Kawan yang ini juga memang sangat prihatin dengan I (I assume benda yang baik-baik ajelah yek). Kadang tu pepagi dia akan datang ke meja dan buka my mug cover nak tengok,

What do you have today? Teh tarik lagi ka? Berapa sudu gula????

Eh, kalau you nak don't segan-segan with me! Kita kan kawan! I ada banyak mug kat office. You can take one and you can even take my 3-1 teh tarik without my permission! Don't segan-segan okey!

Sambil gelak-gelak macam berguraulah kononnya padahal dalam hati dah membara pepagi buta! 

Nasib baiklah kawan I yang prihatin bangat ni dah berhenti kerja. Tapi kadang-kadang tu I rasa rindu juga nak dengar bebelannya tu. Dah lama takda orang kepohci nak tahu my menu everyday!

Sat eh... I nak whatsapp dengan dia jap ~_^

P.S. Kejadian berlaku sebentar tadi sewaktu I bersedia nak makan tengahari bila seorang kawan lain yang kebetulan hendak memanaskan bekalnya ternampak I keluarkan bekal dari microwave. Kawan baru ini berkata betapa sedapnya bau bekal yang I bawa sambil terjenguk-jenguk melihat dalam bekas Ben 10 si Bubbly Abang. Ya, ya semua bekas makanan Abang dari Tahun 1 dan 2 I kena guna pakai kalau tidak kena hempuk dek suami. Siapa suruh beli banyak-banyak walaupun anak tak suka! My new colleague nilah punca I dapat idea mengenang kisah silam dengan si bekas kawan pejabat ni ^_^




Apa itu?

Okey, bersiaran semula hari ni tapi ini bukan entri pokok jugak! Aduhai....meroyanlah tu hari ni. Kata sibuk tadi!

Meh, nak cerita sikit....
 
Beberapa malam yang lalu, kami sekeluarga sedang menonton drama omputih. Tetiba dekat subtitles tu adalah tulis perkataan 'berasmara'. Si Abang pulak terbaca lalu dengan penuh curiosity kills the cat, dia pun bertanyalah,

Mommy, apa tu 'berasmara'?

Arrrr... I dah kelu lidah nak menjawab. Lalu selamba badak I pun cakap,

Sayang-menyayangi! ^_^

Nasib baik masa tu he-ho Daddy habis bateri dan Daddy suruh si Abang charge he-honya. Maka Abang pun segeralah beredar dari situ.

Lepas tu terus Hubbydearie cuit lengan I sambil tanya,

What is 'berasmara'? Is it having sex?????

Oh, alah... rupanya bapaknya pun tak tahu apa maksud perkataan 'berasmara' itu!

I pun angguk geleng-gelenglah...

Terus Hubbydearie datang duduk sebelah sambil tanya lagi,

How did he know? He did mention that word just now right?

Oh, alah... rupanya masa tu Daddy tengah sibuk whatsapp kat he-ho jadi tak tahu cerita cuma terkejut bila mendengar si anak menyebut perkataan itu. Hubbydearie ingat Abang memang tahu apa yang dikatanya. Yang sebenarnya dia baca subtitles dalam TV je ~_~

Rupanya bila Hubbydearie dengar Abang bertanya, teruslah disuruhnya Abang tolong charge he-honya. Konon nak diskus dengan isterilah hal penting nih... Awat anak bujang baru 8 tahun dah pandai sebut bukan-bukan! Hahaha....

Alahai, Dear! Small matter. Don't worry. As long as I ni Mommynya, anak-anak akan berada di dalam kawalan. Mommynyakan Catwoman. Ganas!

Eh, apa senyum-senyum? Salah tafsirlah tu.....



 


Sambung dalam mimpi....

Salam Khamis kawan-kawan!

Yeah! Dah Khamis! Sukanya hati I ni kalau jumpa Khamis, Jumaat lepas tu hujung minggu. Memang excited mengalahkan budak sekolah! Okeylah, I mengaku I terlebih ceria sejak dah tua nih. Huahaha....

Malam semalam I tak boleh tidur. Puas bergolek ke kiri ke kanan tapi mata ni memang tak boleh nak lelap langsung. Entah macam mana dalam pada tak boleh tidur tu, I terlelap juga akhirnya. Tak pastilah pukul berapa.

Tetiba, I bermimpi....

Aha.... jalan cerita macam asyik masyuk ajelah mimpi I ni padahal tak ada apa-apa pun ^_^

I kalau dah dok fikir tentang sesuatu memang tak sudah memikirkannya sampai boleh mimpi, ya. Mimpinya begini...

I tengah jalan-jalan kat Sogo dengan Hubbydearie, shoppinglah apalagikan. Siap berpegangan tangan laki-bini, okey. Alaaa...bayangkan ajelah macam pasangan baru kahwin tu. Sikit punya erat gitu.... sambil senyum-senyum berbual manja. 

Tetiba I kata kat Hubbydearie,

You tunggu kejap. I nak pergi washroom! You pergilah belek-belek perfume! Kalau bau sedap, belilah!

Lepas tu, you all tau tak mana I pergi?

Hehehe....

I bukan pergi washroom tapi I lari keluar ikut pintu tepi terus ke Jalan TAR. I keluar masuk kedai, capai kain pelikat 2,3 helai untuk Abang, capai brooch(es), capai  tudung(s) pastu ketetel I lelaju lari balik masuk Sogo!

Punyalah menipu depan-depan suami gitu....

Lepas  tu I  terus tersedar dengar bunyi alarm pagi!

Nasib baik.... takdalah I kena marah dengan Hubbydearie dalam mimpi!

Yang I pelik dalam banyak-banyak shopping mall yang ada, tempat indah dalam dunia kenapalah I boleh termimpikan Sogo dan Jln TAR! Tak klasik langsung tau nak cerita kat blog... Tapikan, tapikan, I nak cerita juga kat sini!

Nasiblah kalau you all nak termuntah dengar pasal mimpi I nih...

Okey, ini entri sampingan sebab I agak sibuk pagi ni. Nanti kalau free baru I up entri yang panjang berjela. Huhuhu....

Adios!



Wednesday, November 26, 2014

Opocots!

Salam Rabu kawan-kawan!

Tengoklah ni pepagi Kak Ton dah melatah. Maklumlah, Kak Ton terkejut sangat tadi. Nasib baik Kak Ton sempat control ayu manja gitu ^_^ Ish, apa ni? Kalau Kak Ton puji diri sendiri je mesti ada yang nak termuntah. Eh, tak pernah dengar orang asyik puji diri sendiri ke? Pelik ke? Takkanlah....

Aha... walaupun hari ni hari Rabu, janganlah mengharapkan WW daripada Kak Ton ye. Masih belum timbul lagi azamnya nak buat WW. Jangan juga mengharap akan muncul gambar-gambar eksklusif Kak Ton suami-isteri sedang lepaking di taman kat Putrajaya nun (Aduhai, kesiannya perempuan ni! Che Ta dan Zain pun kalah dalam bab-bab over perasan nih!)

Dua hari lepas I puaslah membelek komen. Ada satu komen dari sahabat alam maya cinta sayang ni yang I  terdelete. Maklumlah bila nampak komen rasa teruja, terus check melalui he-ho. Pastu mata rabun pulak. Nak tekan publish boleh jari-jemari yang katanya mulus tu tertekan spam ke, delete ke, entahlah....

Dalam sejarah berblogging I ni, inilah kali kedua I terdelete komen tau. Yang pertama dulu milik cikgu BM kita, AN. Nasib baik cikgu tak merajuk panjang. Kalau tidak, teruk pulak I nak kena menjelmakan diri memujuk rayu si cikgu!

But the latest incident ni, I dah clever sikit berfikir. Walaupun selalunya komen yang masuk ke email tu I delete tanpa baca (because I dah approved kat blog dan replied siap-siap), nasib baik kali ni I sempat korek trash box my email dan walla, I jumpa semula komen tersebut ~_^

Disebabkan kat office tak boleh buka personal email, I bersusah-payah forwarded email tersebut ke my office email ^_^ Kalau pak admin Jepang check my computer nanti, pandai-pandailah bapaknya mahu memikirin apa yang ternoktah di situ! Bapak admin bisa berbahasa In-do-ney-sia ya ibu-ibu di luar sana... Jangan main-main sama ini Jepang! 

See, tengoklah betapa sayangnya I kat my kawan-kawan alam maya sampai berusaha habis-habisan hanya kerana satu komen! Lagilah komen ni penting sebab jiran I punya tau. Kalau jiran I perasan, mahu dia kunci pintu dapur tak bagi I masuk. Setakat ni  I rasa dia tak perasan pun..... 

Memangnya I cari pasallah ni buat satu entri berkaitan ini. Mesti I kena sound sekejap lagi. Tapi I know, I know how to pujuk her. Dia ni ada point of weakness bila kita sentuh tentang tutttttttt...... (panjangnya!)

Inilah komen yang terdelete tu. Tak dapat diselamatkan lagi untuk dipublish (or I yang tak pandai nak buat macam mana) tapi dengan penuh ikhlas hatinya I tempek kat sini untuk tatapan umum. Untuk siapa? Untuk dia, oh, untuk dia... (Tetiba nyanyi lagu Sleeq feat. Najwa Latif)


hainom OKje has left a new comment on your post "Memperkenalkan....inilah dia my beloved Hubbydeari...":

Taunya mak, Kak Ton cuti hari ni, hari Jumaat dah datang tp malas nak komen . Hari ni baru nak komen, senang sikit nak menggeledah rumah orang, tuan rumah tak de hihi.... kalau ada tuan rumah, nak tarik drawer pun takut tau.
(Mak, komen Mak ni berbaur stalker Mak....)

Gi mana Kak Ton? Bercuti ke?
(Kak Ton lepak-lepak dengan suami dan anak-anak di rumah. Guling-guling manja gitu, Mak cemburu ke Kak Ton tak keluar rumah bila cuti? Or.... Mak rindu kat Kak Ton ni tapi macam biasa tak mahu mengakulah tu ~_~)

Yelah....yelah... dlm Malaysia ni HD soranglah je yg hensem ....yg lain semua tempat kedua ...hoho puas hati tak? Tapi Pak Jilap mak lagi hensemmmm.... hihi....
(Tau takpa, tapi Kak Ton tak puas hatilah Mak. Apa-apa pun mesti nak selit nama si Yem Rambo Muo ni. Mak ni memang nak suruh Kak Ton balas statement ni kat dalam TV ke Mak, to clear the air maybe.....)

Eh ngengada tau HD tu....nak tunjuk gambo zaman tua tu pun kedekut....Tak pe tak per sorok jerlah muka tu selagi boleh, sorok sekali muka bini tu ....Hendaknya jumpalah Mak Jilap satu hari nanti ngan keluarga depa ni...masa tu nak curi ambik gambo! hoho .....
(Eh, Mak ni! Yang Mak kata ngengada tu suami Kak Ton, jiran sebelah Mak tau! Kalau Kak Ton marah nanti Kak Ton buat report polis, tak bagi Mak merapati keluarga Kak Ton sejauh 5km setiap penjuru. Hahaha...macam mana nak ambil gambar tak jelas nanti? Huhuhu....)

Mak mmg tak heran dengan laki bini yg kuat perah santan ni....maklumlah....dah lama berjiran haha...
(Memanglah Mak tak heran, tapi kalau kita orang takda, Mak juga yang asyik menerai segala kunci rumah Mak kat rumah kita orang! Kes rindulah tu....)

MakJilap........  (sobs, sobs, sobs..... nangis siap-siap.....)

Janganlah marah kat Kak Ton! Tangan Kak Ton tak sengaja tertekan entah apa-apa punat kat he-ho tu. Kak Ton dah cuba bagi CPR kat komen ni tapi tetap tak survive gak..........

Okeylahkan Mak, Kak Ton buat satu entri khas untuk komen Mak ni. Takkan Mak marah lagi. Mesti berbunga-bunga lavender kembang setaman dalam hati Mak tu. Mak kan sekarang ni tengah over the moon sejak dapat he-ho baru!

Okeylah, I minta izin melarikan diri dulu. Jiran sebelah I ni ganas tau. Mahu dia hempuk kepala I dengan PAnya tu. Kalau dia lapar pepagi buta, memang lain macam sikit ^_^

 


Tuesday, November 25, 2014

Dah Selasa rupanya....

Salam Selasa kawan-kawan....

Uhuh, rasa macam tak mahu pergi kerja je pagi ni! Sedaplah melingkar dua, tiga hari di rumah. Rasa macam mem besar aje walaupun penat menguruskan rumah dan superheroes!

Pagi ni I dihantar oleh TMJ (uhuks, tak sudah lagi perasannya...) dan superheroes. Seronok mereka berdua dapat hantar Mommy pergi kerja. Mommy lagi rasa seronok - laksana mak datin nak pergi shopping duduk kat belakang tu sambil tangan menjentik-jentik minta 'supir' stop kat depan pejabat ^_^

Cuti tiga hari ni I tak ke mana. Sibuk menguruskan buku-buku Abang, kasi balut semuanya simpan bawah katil. Oh, ya! I memang simpan semua buku Abang sejak belajar di Smart Reader ketika umurnya 5 tahun. Manalah tahu, bila dah besar panjang nanti Abang nak mengimbau kisah silamnya belajar di sekolah tadika dan rendah. Bolehlah belek-belek hasil kerjanya masa ni. Nah, ambil je bawah katil dan lap segala habuk dan tengok-tengoklah kenangan silam awak yang Mommy dah tolong simpankan...

Buku-buku itu semua I ikat dengan tali rafia, balut dengan plastik dan terus simpan bawah katilnya. Segala baju dan seluar sekolah yang tak muat lagi, I dah masuk plastik dan letak je kat luar, adalah yang ambil nanti. Beg sekolah pun dah siap berbasuh walaupun rasa macam nak beli baru. 

Eh, you all tak tahu lagi ke? Memangnya yang bersekolah dalam rumah ni cuma si Bubbly Abang tapi yang terlebih excited memanglah Mommynya ~_^ By the way, Jumaat lepas dengan rasminya merupakan hari terakhir I dapat jenjalan di Aeon selepas balik kerja sementara menanti Abang habis sekolah. Tahun depan Abang dah masuk sesi pagi, makanya takdalah peluang I nak sakan melenjan lepas kerja. Tiada alasan lagi. Hubbydearie mesti call setengah jam selepas I habis kerja untuk memastikan I dah sampai rumah dan boleh main masak-masak dengan kadar segera. Huhuhuhu....... 

Minggu lepas I pergi jenjalan di Aeon, I pulak yang teruja nak beli botol air, bekas makan dan beg baru untuk Abang ( I dah nampak dah beg yang I berkenan... heheheh...) Bila balik I pun ceritalah kat anak bujang....

Abang, Mommy dah tahu dah botol air dan bekas makanan apa Mommy nak belikan untuk Abang tahun depan! Beg pun Mommy dah nampak yang Mommy berkenan. Warna hitam dengan merah boleh tak? Ke nak tukar hitam dengan biru?

Mana-manalah, Mommy. Kalau tak beli lagi bagus. Beg Abang ni okey lagikan. Tak payah membazir duit!

Ala Abang ni.... Mommy nak belikan Abang tak suka ke? Lagi satu, tadi Mommy nampak botol air dan bekas makanan minion. Cute gila, Abang!

Dah takda siapa minat minion sekarang ni, Mommy.... Abang tak naklah bawa botol dengan bekas ada kartun. Malulah!

Errrkkkk....siapa yang terlebih excited ni! What do you think???

Si Adik Cute pulak lain halnya. Kelmarin I suruh dia kemas toys yang disepahkan supaya boleh ikut MommyDaddy keluar. Tetiba ditanya soalan,

Mommy nak keluar? Mommy nak pergi JJ eh?

Yalah, Mommy nak keluar dengan Daddy, dengan Abang. Adik tinggal rumah. Adik tak mahu kemas toys, Mommy tak mahu bawa!

Adik tinggal eh? Abang ikut?

Yalah... kemas cepat toys ni kalau tidak Mommy tak nak bawa!

Alaaa....Adik penat! (macam biasa terus baring atas sofa penat sangatlah kononnya...)

Lepas tu bangun balik dan tanya sambil buat muka comel.....

Mommy nak pergi JJ? Mommy nak beli apa? Nak beli dodol eh?

Errkkkk.... kecil-kecil dah pandai nak kenakan Mommy eh!

And, I don't even know whether he knows what 'dodol' is... ~_^








Friday, November 21, 2014

Memperkenalkan....inilah dia my beloved Hubbydearie ~_^

(Waktu kecil-kecil dulu... huahahaha....)

Salam Jumaat kawan-kawan!

Jahatkan I ni. Dah dok gelak baru teringat nak beri salam. Apa punya oranglah si MD ni. Katanya lepas tahun baru berazam nak jadi perempuan Muslimah yang baik. Cakap kosong je nampaknya tau....

Hari ni seperti yang I katakan sebelum-sebelum ini, I akan tempek gambar Hubbydearie tapi masa zaman comel-comellah. Zaman handsomenya I tak dapat approval. Walaupun Hubbydearie perasan handsome tahap gaban, beliau tetap tak membenarkan gambar eksklusifnya yang macam model keluar dalam blog apatah lagi gambarnya yang dah macam TMJ  tu. Huahaha....

Eh, jangan memandai scroll down laju-laju sampai ke bawah ya! Baca dulu bebelan I, tuanpunya blog ni. Siapa buat, I babat nanti dengan rotan! Amboi, bukan main excited nak tengok laki orang nampaknya ya! Berdosa tau, Tuhan marah ^_^


Okey, I dah tak larat nak berdepan dengan Hubbydearie sekarang ni! Beliau terbaca entri semalam dan semenjak dikatakan serupa macam TMJ, sikap perasannya makin menjadi-jadi!

Kalau sedang bersiap nak keluar rumah, mesti ada soalan berbaur mengada-ngada macam ni,

Eh, okey tak I pakai ni? Ada macam TMJ  tak?

Dalam kereta sambil membelek-belek muka yang dikatakan 'handsome' sangat tu, beliau akan bertanya pada si Abang,

Abang, okey tak Daddy pakai baju ni? Muka Daddy handsome tak? Ada macam TMJ???

I dah tak terkata apa-apa lagi. Biarlah si luncai terjun dengan labu-labunya. Biarkan... biarkan.... I redha ajelah dah sendiri nak terjun!

Okey, okey... entri hari ni tak panjang berjela kerana I tahu you all takda mood nak dengar I menceceh. I peliklah mengapa you all tiba-tiba berubah hari ni. Laju je nak suruh I habiskan bebelan ya!

Nah, tataplah wajah comel Hubbydearie tersayang ketika masih budak *_* 

Tak tahu berapa umurnya ketika ini. Gambar semuanya hitam putih! Ada macam superheroes tak?

Hubbydearie yang duduk atas riba ya. Sebelah kiri tu si Abang sulungnya. Rupa Hubbydearie dengan Mami sebenarnya sama, terutama bahagian hidung, mulut dan mata. Begitu juga adik perempuan bongsunya, dah macam kembar!

Gambar kelas ala-ala kindielah kononnya bersama cikgu. Hubbydearie pakai baju hitam berdiri sebelah cikgu ^_^

Rupa Hubbydearie mungkin ketika sebaya si Bubbly Abang. Beliau pun tak ingat tahun bila gambar ni diambil. Katanya masa ni beliau si 'pembuli' budak-budak!
Kualiti tak berapa bagus sebab ini gambar lama sangat. I minta Mami bawa masa last trip datang Malaysia. According to Hubbydearie, semua gambar ni tak menunjukkan langsung betapa comel dan 'bergetahnya' beliau ketika zaman kanak-kanak. Ada banyak lagi yang lebih comel tersimpan di rumah mereka di Tashkent. So, si abang yang menguruskan pemilihan gambar-gambar ini telah kena tegur kerana tak pilih gambar yang terbaik dalam koleksi. Aduhai, suamiku...apahal jadi begini perasan sekali!

P.S. Isnin depan I bercuti kerana Jepun cuti. Jangan merindui I setengah mati ya ^_^ Huahahaha.... maafkanlah sifat perasan MD yang bermaharajalela sekarang ni. Sama je sebenarnya suami isteri syok sendiri!



Thursday, November 20, 2014

TMJ? Oh, tolonglah jangan perasan.....

Salam sayang kawan-kawan!

Hari ini marilah kita bercerita tentang suami Kak Ton. Siapa lagi kalau bukan Hubbydearie ya ^_^

Eh, bukan, bukan.... kita bukan mengumpat! Jangan bimbang. Kalau pun termengumpat nanti I, on behalf of semua kawan-kawan  akan minta maaf pada Hubbydearie.

Alkisah, ceritanya begini....

I ni kalau ada masa terluang mestilah nak gosip lite-lite dengan my sister yang sulung tu. So, masa ke rumahnya, selepas selesai sendawa bagai setelah menikmati air tangan my sister yang memang terbukti berkesan menghapuskan lapar dalam diri, kami pun berbincanglah topik-topik hangat sedunia ^_~ (I kalau datang rumah my sister memang jenis tak tahu malu, terus angkut superheroes  ke dapur cari makanan dan makan tanpa sempat dipelawa!)

Tetiba tersebut pasal jiran sebelah rumahnya ni, pasangan baru kahwin. Alahai, budak muda belia lagi. Maybe awal 20's kot isterinya. Si isteri ni sebenarnya anak saudara my sister juga (sebelah suaminya) My sisterlah yang bertanggungjawab mendapatkan rumah sewa untuk pasangan suami isteri ni.

Maka, suatu hari masa my sister dan anak saudaranya (si perempuan ya) sedang berbual, Hubbydearie pun datang nak ambil Adik Cute. Maka niece kepada my sister ni pun teruslah buka cerita...

Begini ceritanya ya....

Kata budak perempuan ni (Amboi, sedap mulut je panggil isteri orang budak perempuan!) dia selalu nampak Hubbydearie tapi tak tahu pulak yang Hubbydearie ni merupakan adik ipar kepada mak saudaranya mahupun Daddy kepada Adik Cute sehinggalah ke hari itu.

Masa mula-mula this girl nampak Hubbydearie keluar kereta, dia pun berkata di dalam hati,


'Eh, macam TMJ lah lelaki tu!'

Okey, okey....you all tahukan TMJ tu apa? Kalau orang Johor tak tahu, meh sini I nak rotan 18kali. I yang jadi si Tanggang ni pun tau!

TMJ tu maksudnya Tengku Mahkota Johor ya!

Aduhai.... bila my sister cerita, I tak tahulah nak gelak ke atau anggap ianya satu pujian, sindiran atau apa ek. Confusedlah kepala otak! Nasib baiklah Hubbydearie takda bersama malam tu.

Bila balik ke rumah, I pun buatlah topik sensasi ini sebagai peluang untuk kutuk-mengutuk berlaku di antara suami dan isteri mithali ni....


Dear, few days ago you told me that there's one girl keep looking at you when you go to Ngah's house, right?

Yes, why? But you know what! I think, it's true you know! Am I that handsome ??? No matter where I go, girls still looking at me!!!

(Uwekkkkkk....ni baru betul nak muntah, OKje!)

Do you know that she is one of Ngah's nieces? Iwan's cousinlah! She thinks that you look like TMJ!

What J? TMJ? Who is this TMJ? Singer ke or actor?

Tengku Mahkota Johorlah!

Oh, ya ke..... Errr, handsome ke TMJ ni?

Nah, tengok sendiri.....  (I pun google gambar dan tunjuk kat Hubbydearie!) 

Lepas tu Hubbydearie sengih-sengih sambil berkata,


I told you, I memang handsome. Tapi, you tell her... I lagi handsome daripada TMJ! See, you dah tak hairan tapi ramai lagi girls suka tengok I walaupun I dah tak slim macam dulu. Kalau I slim macam dulu, memang semua perempuan pun suka je tengok! Kalah your Brad Pitt ke, Keanu Reeves ke....







Alaaa.... TMJ pun bukan handsome sangat. Sultan Johor tu masa muda lagi handsome tau! I pun boleh cair tengok kehandsome-man beliau. Kalau rakyat biasa macam I, dah lama I pun cucuk jarum nak tackle sama! (Huahahahaha....statement tak mahu kalah!)

Nanti I tengok Sultan Johor pulak..... Hmmm, kalau nak compare masa muda your Sultan Johor, anaknya and I, rasanya I lagi handsomelah!

Lepas tu Hubbydearie sambung lagi memuji diri sendiri tanpa perlu disuruh,


Oh, I forgot to tell you this story! Semalam I went to Aeon with my Uzbek friends. Mereka nak beli something. Ada one old woman ni, asyiklah senyum tengok I. Macam-macam dia tanya I, dari manalah, belajar kat sini ke, sebab I pandai cakap BM. Lepas tu dia asyik senyum je at me. My friends sampai pelik and asked me whether that old woman tengah nak tackle I ke apa! Tapi I tak naklah, dah tua. Kalau Brazilian woman tu, okey lagi....

You and your Brazilian woman, pleaselah I dah nak muntah sangat!

Oh, pleaseeeeeeee lah! (sambil tepuk-tepuk dada I dibuatnya....)

Sebelum nak kata apa, memang I mengakulah my beloved Hubbydearie ni memang lagi teruk tahap keperahsantannya berbanding dengan isteri mithali tapi, semua itu bersebab. Memang tak dinafikan yalah, yalah, Hubbydearie memang handsome. Zaman muda tak payah katalah. Mahu melutut kat kaki kalau tengok Hubbydearie. Itu yang I pun terjatuh cinta. Huahaha....

I pernah pergi klinik panel dan masuk jumpa doktor dengan HD. Selalunya I seorang je tapi ada sekali tu, I masuk dengan HD sekali. Tahu apa my doctor kata at the end of our conversation?


So, this is your husband.....


Ya, doktor!

Sambil tersenyum doktor pun memuji - Hensem orangnya ya....

Oh, doktor.... you ni gay ke apa??? (Err, tak, tak, I tak cakap depan doktor nanti tak dapat MC pulak. I cakap dalam hati je. Berbara tau mendengarnya.)

Sebab itu terus Hubbydearie kebah dari sakitnya dan tersengih lebar sangat selama 3H2M. Nyampah betul I....

Nak tahu sama ke tidak my Hubbydearie dengan TMJ?

v
v
v
v
v
v

v
v
v
v
v
v

 

Hahaha...memanglah tak dapat kawan-kawan nak tengok sama ke tidak dah I tak boleh nak tempek gambar Hubbydearie dengan TMJ sebelah menyebelah dalam blog ni.

Okey, Adios semua! *sebelumkenamarahdengankawankawan*






Wednesday, November 19, 2014

'Kalau awak datang baca, saya datang juga!'

Salam kawan-kawan!

Jangan terkejut ya! Adakalanya memang tiba-tiba I rasa nak menulis dalam blog saja. Habislahkan buat susah-susah orang je. Penat sebenarnya nak membaca my entries di blog. I menulis tak payah tanyalah. Memang tak penat sebab teruja ^_^

Setiap kita ni kan memang mempunyai sikap yang tak sama. Kalau ada di antara kawan-kawan yang mempunyai sikap yang 99.9% serupa dengan orang lain yang kita kenal, memang baguslah.

Sebelum I membebel entah apa-apa dengan lebih jauh lagi, lebih baiklah I terus kepada topik. Kalau tidak lagi panjang entri ni jadinya. Well, dah setahun lebih bersama I, takkanlah tak tahu lagi perangai MD nikan....

Mungkin ada yang pelik mengapa I mampu menghabiskan masa yang banyak untuk blog. Boleh membalas setiap komen dan berblogwalking sesuka hati sahaja. Oh, ya! I memang bekerja, bukan duduk rumah goyang kaki sambil sapu pengilat kuku kat jari. Even kalau I duduk rumah pun, I tak dapat masa senggang yang banyak dek tuntutan kerjarumah, suami dan anak-anak.

Yang sebenarnya I menulis blog sejak Julai 2013 yang lalu kerana tempat bekerja I ni mengalami satu perubahan yang drastik; daripada kami banyak kerja bertimbun-timbun tetiba aje jadi rileks memanjang. Sejak I bekerja di sini, memang tak sempat nak breakfast. Minum air pun boleh terlupa. Tahu-tahu dah lunch. And knowing me, time lunch break I bukan pergi makan tapi sibuk meninjau kawasan Parlimen P007 yang berdekatan. Sibuk sepanjang masa ~_^

Sejak kerja tak begitu banyak, I pun mulalah kemaruk beli novel semula. Habis semua I angkut ke pejabat. Dah macam mini library bawah kaki I ni. Tekun sungguh mengulangkaji pelajaran. Sehinggalah I tertinjau satu blog ( nama dirahsiakanlah ya...) Mula-mula baca sambil lewa, lepas tu jadi ketagih. Then, mulalah dok meninjau dari satu blog ke blog yang lain. Masa tulah baru tahu pasal dunia blogging ni.

Tengok macam seronok, so I pun cuba-cuba nasiblah buat blog sendiri. Masa mula-mula memanglah ramai yang syok sendiri. Main tulis pastu sendiri baca. Lepas tu ketawa sendiri. Kesian sungguhkan....

Dah lama, bila dah tau selok-belok barulah pandai berbalas-balas 'kunjungan'. Bila dah mula, ketagih pun sampai. Dek kerana kerja tak banyak, itu yang lagi ketagihan menjadi-jadi. 

So, biasalahkan... bila dah lama menulis, kawan-kawan pun dah ramai. Pengomen 'tegar' pun dah ada (Aduhai, nak gelak besar masa tulis ni tapi tahan nafas jangan terlepas bunyi!) Lagilah menjadi-jadi ketagihannya. Kejap-kejap check blog. Kejap-kejap check komen. Balas komen. Sengih. Blogwaking. Sengih. Itu jelah rutin berulang tak jemu-jemu.

I ni pulak bila terjah memang  tengok kat my bloglist. Bukan pada tukang komen. Kadang  tu nampak ada pengomen baru tapi tak sempat nak terjah. Bukan tak nak. I takda masa dek kerana bloglist I dah makin panjang nampaknya. Sudahlah I ni kalau datang 'rumah' kawan-kawan tak reti nak balik. Nak komen lagi. Memang aduhai.... Ya, tahu... bukan perkara wajib tapi I yang mewajibkan diri demi kegembiraan kawan-kawan. But then I tak tahulah kalau ada kawan-kawan yang tak suka I berkunjung dan tinggal komen selalu. So sorry kalau begitu. Boleh je inform me directly- 

'I tak sukalah dengan cara you suka komen berkoyan. Letih I  tengok nama komersial you kat blog I tau tak!'

Alright, I akan sedar diri secepat mungkin dan tak akan datang-datang lagi ^_^

Kalau dulu, dalam sehari tu boleh habis baca entri kawan-kawan di bloglist dan kemudian terjah entri si pengomen pulak. Sekarang ni memang tak cukup nafas. Semput sekejap. Padankan muka I! Makanya, adakala I datang selang dua, tiga hari tak pun beberapa hari sekali dan komen sekaligus! 

Jadi, janganlah fikir I terlupa kat kawan-kawan kalau tak nampak I datang mengomen. Dan janganlah kerana itu, tak datang visit rumah I kerana I tak datang rumah you. I tak main tau prinsip gitu. Kalau you tak datang rumah I pun, I tetap akan singgah ke rumah you bawa buah tangan ^_^

Erkkk, itu je I nak mengomel tapi macam panjang pulak! 

Ish, macam tak biasa MD ni, belasah kang!


Entri Lepas Geram

Salam kawan-kawan! Alamak! Nak mencari emoticon yang sesuai dengan tajuk, tak jumpa pulak! Tapi takpa, walau tanpa gambar mahu pun ...