Posts

Showing posts from October, 2014

Carca membebel ....

Image
Salam Jumaat kawan-kawan!

Seperti tajuk yang tertera di  atas, memang jelas dan nyata I tak tahu nak cerita apa makanya I akan membebel kesemua penjurulah nampaknya ^_^

Semalam, I  teringatlah yang ada frozen begedil tak habis buat lagi dalam peti sejuk. Mood nak memasak sangatlah zero semalam ya (biasanya pun zero jugak sebenarnya...) Maka I dengan berat hati ke dapur tengok apa yang boleh dimasak.

Bila nampak my frozen begedil, teringat pulak kat seseorang. Makanya I pun buatlah itu frozen begedil dengan sepenuh jiwa raga hasad dengki, dengan hajat nak tayang dalam blog juga (Ceh, buat malu kaum kerabat je! Orang tayang resepi enak-enak, kita nak tayang begedil je. Nafsu eksyen punya pasallah ni...)

I nikan kalau tak pedas, memang tak leh masuk mulut. So, I jirus je white pepper tanpa ambil pot. It's okey, superheroes tak suka begedil. MommyDaddy je yang selalu wallop. Sekarang ni Daddy diet no carb, no sugar, no minyak makanya memang Mommylah yang kena langsaikan juadah kalau tak h…

Kisah hidup kami suami isteri (tanpa gambar ^_^)

Salam sayang kawan-kawan!

Hah, kena habaq siang-malam part takda gambar tu kalau tidak ramai pulak yang teruja nak baca sampai habis dok pikiaq I nak letak gambar sefamili ^_^

Alahai, perahsantan MD ni memang melampau-lampau mengalahkan anak sedara retis pulak tau ~_^

By the new highway, betul ke tidak I speaking utagha ni, Diana? Almaklumlah, I ni kalau bab-bab speaking London-bridge-is-falling-down memang failed. Selalu je orang dapat detect I memang berasal dari tempat memahat kat selatan nun tu...  Sukalah tu neigbour kalau kita sebut pasal pahat-memahat nih! Senyum-senyum kambing je sokmo tau kalau bab-bab nak dengki kat jiran tersayang nih ^_^

Okey, okey, okey! Break mengejut segera! Kalau tidak lagi panjang intro sampai tak tahu apa sebenarnya I nak cerita. Seperti tajuk yang tertera di atas (nampak tak kebolehan I menulis surat rasmi dalam masa seminit dua? Nampakkan....), I nak berstory-mory kisah hidup zaman kanak-kanak/muda remaja me and my beloved Hubbydearie ... (Oh, jealous …

Kisah hari ini....

Image
Salam sayang kawan-kawan!

Rindu tak dengan ngomelan Kak Ton? Sehari Kak Ton takda menceceh, gelap duniakan? Eh, belum habis cakap lagi - Dunia Kak Tonlah bukan dunia you all. I know, I know, you all happy je, selamat tak payah datang menyinggah sampai berpeluh, right, right?

Hari ni nak cepat, so kenalah ambil topik paling dekat di hati - kisah superheroes I yang keletah sama je macam Mommynya ^_^



Well, si Adik Cute lagi 10 hari dah nak celebrate birthday yang ke-3. Bagi mak-mak budak yang ada anak sebaya mahupun lebih besar, boleh bayangkanlah keletah budak seusia Adik Cute ni. 

I sekarang memang kena 'pinjam' telinga kiri untuk Adik dan telinga kanan untuk Abang. Mereka kalau bercakap mesti serentak. Padahal ceritanya sama je. Si Adiklah suka sangat imitate kata-kata si Abang! Kalau nasib tak baik, tiga-tiga superheroes kecil besar bercakap serentak. Satu penjuru pun I tak dengar sebab dengan I, I sekali bercakap sama. Barulah puas hati ~_^ Asyik mereka bertiga je nak bercerita.…

Liebster Award khas untuk Cindyrina

Image
Salam sayang kawan-kawan!

Hari ni I takda mood merapu sebab I nak cuti esok. Walaupun takda mood, I tetap upkan entri merapu sepanjang hari macam biasa ^_^

Okey, this is the second time I kena tagged for Liebster Award ni. Yang pertama boleh baca di sini kalau tak semput. Yang kedua pulak, ditagged oleh Cik Cindyrina yang cantik molek, yang katanya jenjalan kat Korea best sangat ^_^ Hoping for Korean pretty boy ke, Cik Cindy? Hope you get one *wink-wink-sambil-nyanyi-twinkle-twinkle-little-stars*


Macam biasa, I  telah cantas semua perjalanan Liebster Award ni dan I cuma akan menjawab pertanyaan Cindyrina sahaja. Lain-lain I tak ikut peraturanlah apalagi nak tag orang sebab I kesian nak tag orang lain. Dahlah sibuk dengan kerja pejabat, ditambah dengan kerjarumah lagi, kerenah anak-anak lagi, meja pejabat yang dah penuh semak samun dengan kertas bertimbun, rumah dah macam kapal karam, diri pun dah serabut sakan sampai tak sempat berhias bagai (Cer tengok dalam tudung you all pakai tu mana…

OHD! (Oh, Hubbydearie!) ^_^

Salam kawan-kawan!
Sebelum I start membebel, marilah berjemaah gelakkan isi hati I nih... ^_^
I beritahu kat Hubbydearie semalam, kalau betullah HD sayangkan I, cintakan I, ingin sehidup semati dengan I, silalah belikan I Samsung Galaxy Note 4. Tanda betapa sucinya cinta agung Hubbydearie kat I (Sila jangan gelak kuat sangat, kawal kesopanan tu, nanti malu orang keliling dengar! Kitakan perempuan...)
Tetiba dijawabnya dengan nada sinis,
This year, kalau I tak silap calculate-calculate (tiru sebiji perkataan I tau nih...) dah 3 biji he-ho you tukar.... Tunggu Note 4 tu jadi antik nanti I belikan...
Dan jawab I dengan hati sadis mendengarnya ...
Maknanya you tak truly love melah, Dear.... 
I pun berilah beberapa examples suami yang sayangkan isteri secara materialistik, mengikut pengalaman I banyak membaca (Wakakah!) Paling dekat sekali of courselah si adik ipar yang kat US tu. Baru je dapat handphone baru suami belikan. Dia nak yang murah, suami suruh beli yang mahal sikit. Oh, fun-tas-tiknya…

Si Abang dan habitnya ...

Image
Salam Khamis kawan-kawan!

Eh, betulkan hari ni Khamis?

Semalam cuti Deepavali I asyiklah dok fikir hari Selasa. Siap mengeluh panjang lagi bila mengingatkan yang ada tiga hari lagi nak bekerja minggu ni. Punyalah terserlah ayunya sebagai pekerja contoh sepanjang tahun ^_^

Nasib baik my niece beritahu cuti Deepavali tu hari Rabu bukan hari Selasa! Lagi syahdu, bila petang je I dok fikir cepatnya hari Sabtu berlalu. Sahlahkan memang malas sangat nak pergi kerja tu.

Berhubung dengan entri ini (aduhai, macam tulis surat rasmi pulak rasanya...), I nak ucap terimakasih pada kawan-kawan yang sudi komen ^_^ Tak jadi pun I nak berdiri kat atas cenuram.... Hihihi...

Bila difikirkan balik, memang kena ambil langkah drastik untuk kawal pemakanan Abang. I pun cubalah nak mengeringkan hati I yang penuh emosi ni supaya tak tergoda dengan muka comel my superheroes. 


Buat masa ni, my petisejuk dan segala kabinet makanan memang kosong ya ... Yang ada plain water je. Buah-buahan tu adalah ... Biskut 'samp…

51 kg???

Image
Salam Selasa kawan-kawan!

Hari ni macam biasa nak bercerita tentang my superheroes lagi. Yalah, ni je tajuk yang tak jemu-jemu dok cerita kalau dah namanya mak-mak budak ni ^_^

Pagi ni masuk je dalam kereta, start enjin dan on air-cond. Dah lama kereta gerak, tengok air-cond tak sejuk-sejuk juga. Sah, ada masalahlah tu! Minta spend duit lebih sikit sebab dah lama ia terabai dek tuannya. Sampai je di pejabat, korek-korek handbag nak keluarkan khazanah, barulah perasan he-ho sudah tertinggal di rumah! Argghhh.... 

Tapi takpa, takda he-ho pun aman juga dunia ~_^ Cuma yang tak bestnya bila memulakan hari dengan situasi-situasi yang tak best!

Si Bubbly Abang punya cerita lagilah. Hari Ahad yang lalu bukan main teruja suruh I belikan makanan untuk dibawa ke sekolah. Ada Hari Kanak-kanak katanya. Bila? Boleh pulak dia terlupa Isnin atau Selasa tapi penuh konfiden beritahu I maybe dua-dua hari pun ada sambutan. I memang peliklah. Tak ingat pernah sambut Hari Kanak-kanak lebih daripada sehari. Mas…

Google Plus

Salam Isnin kawan-kawan!

Minggu ni takda cerita hujung minggulah sebab kami buat rutin yang sama. Jadi malaslah nak bercerita over and over again!

Ni nak ngumpat sikit pasal Google Plus. You knowlah me, cakap je gempak padahal banyak stuff cam ni yang I tak tahu. I ni kan walaupun ada he-ho canggih, memang tak menghiraukan pun manfaat yang datang bersama-sama he-ho canggih ni.

Selain dari blog, I memang tak aktif di mana-mana laman sosial. I is malas. I takda instagram, twitter, and whatsoeverlah. Bak kata jiran sebelah rumah I, kalau nak jawab WA pun ambil masa sepurnama lamanya. My friends pun selalu je WA lepas tu tak berbalas. Lama-lama mereka faham. This 'less educated' woman ( in terms of media sociallah you all....) memang tak heran nak check telefonnya. So janganlah buang masa. Yalah, I nikan rabun. Malas betul nak dok telek he-ho tu. Pastu bila nak menaip, asyik je salah. Nyampah sungguh!

By the way, I dah tukar nombor he-ho ya. Yang lama tu sudah tak beroperasi gitu. Kal…