Thursday, February 25, 2016

Pemenang teka jumlah harga di Rumah Thai ^_^

Salam 16 Jamadil Awal kawan-kawan!

Entahlah dilanda 'ribut taufan' dari arah mana, tetiba aje rasa malas menyerang hampir sepanjang minggu ni! Malas nak buat semua perkara. Update blog malas. Kerja pun malas. Buat kerja rumah pun malas. Pendekata memang malaslah nak buat segala!

Sebelum kemalasan melanda lagi kali ni, biarlah I up entri ni secepat mungkin. Tentang teka jumlah harga makanan di sini.

Tiada siapa pun yang meneka tepat ya tapi I dah buat keputusan. I tetap akan hantar hadiah kepada kawan yang meneka hampir tepat. 

Meh, kita tengok dulu harga yang diteka oleh kawan-kawan alam maya I yang awesome ni ~_^

1.  Norhayati Mohd Isa ~ RM59.60

2.  Aizamia3 ~ RM53.10

3. Daddy Ziyyad ~ RM58.40

4. Qhaifar Nur ~ RM60.00

5. Azian Elias ~ less than RM100 (memang pun bawah R100, Kak Yan... hehehe!)

6.  HainomOKje ~ RM48.70

7. PuanKutu ~ RM54.50

8. Zee Suhaini ~ RM49.50       

Dan.....

Jumlah sebenar ketika makan di sini adalah ....

V

V

V

V

V

V

............   RM50.00  aje ~_^

Maka, you all taulah siapa pemenang yang meneka hampir tepat ya @_@

Tak lain tak bukan adalah ......

Zee Suhaini

Beza yang Zee teka cuma RM0.50 aje! Hebatlah tukan!

Okey, Zee! Silalah hantar nama penuh dan alamat (nombor telefon pun kalau bolehlah...) untuk penghantaran hadiah katanya ~_^ Boleh hantar ke my email, hppyrynne2906@gmail.com atau pun tinggalkan ajelah details di kotak komen. I tak akan publishlah komen tu ya ~_^

   

Tuesday, February 23, 2016

Jalan-jalan & makan-makan di PD

Salam 14 Jamadil Awal kawan-kawan!

Hari ini kita sambung cerita Port Dickson lagi ya. Harapnya janganlah penat membaca ^_^

Biasalah I ni kan, kalau pergi bercuti sehari pun I boleh buat entri berpart-part. Takda gambar pun okey aje jari jemari ni menaip. No hal punya @_@

Hari ni I nak bercerita tentang aktiviti kami di Port Dickson. Bukan aktiviti beriadah ya, aktiviti makan-makan aje dan jenjalan hirup udara segar di petang hari, di pantai je...

On the way dari rumah, kami singgah di RnR Seremban untuk sarapan pagi. Nampak ramai orang. Cuaklah juga kotnya semua orang nak menuju ke PD. Cuti panjang dah lama habis, tak akanlah minggu lepas ni ada lagi orang yang teringat nak balik kampung di selatankan ^_^ Tapi yang ramai kelihatan pakai baju kurung bagai. Ni mesti ada majlis kahwin atau rombongan meminang anak dara orang ni!

Ada jugalah group mat-mat motor berkuasa tinggi. Bukan satu group aje, banyak pulak. Tertelan-telan air liur anak-anak bujang I tengok Ducati ... Siap main booked sorang satu motor orang. Nasib baik mereka tak minta Mommy snap gambar kat motorbikes yang bersusun tu!

Gambar makan-makan di sini tak ambillah sebab mood snap gambar tak mari lagi. Kami memesan sarapan pagi yang biasa aje seperti nasi lemak ayam goreng, kuey teow goreng, nasi goreng dan minuman pun macam biasalah teh tarik, teh o ais dan milo ais!

Bila dah masuk bilik di Puteri Beach Resort, kami turun mandi-manda dulu di swimming pool. My superheroes dah tak tahan godaan nak bermain air.  Bila balik bilik masing-masing dah lapar. Maka semua sepakat nak keluar makan tengahari.

Kami makan di sini ...

Cowboy Place @ Watie Beach Cafe nama diberi ...

 
Ini ajelah gambar nasi kukus yang dapat disnap. Nak tahu kenapa? Tengok gambar di bawah ni ...


Si budak cute ni telah menumpahkan secawan plastik air tembikai. Belum sempat kena marah kaw-kaw, dia dah bantai merajuk dan menangis. Nampak tak sisa air mata kesedihan sebab baru nak kena marah tu?

Dah masuk JJCM TV3 kan tempat ni. Masa tengok si pengacara tu makan, rasa tak dan nak pergi PD dan makan ayam kukus ni tau. Cara dia makan buat kita meleleh air liur jadinya. Tapi bila dah merasai sendiri, takdalah sampai tak lena tidur malam kalau tak dapat makan ya! 

Kami order nasi ayam kukus (RM6 sepinggan), 2 pinggan sayur berlainan jenis (RM4 sepinggan), telur dadar (RM2 sepinggan) dan 2 jug air tembikai. Air minuman takda pilihan ya, cuma ada air tembikai aje. Malang sungguh I tak minum air tembikai. Nasib baiklah ada plain water anak-anak yang I bawa ke hulu ke hilir tu. Plain waterlah yang I teguk. 

Rasa ayamnya tu memang sedap. Sup yang ada pun sedap juga tapi takdalah ya sampai terindu-rindu nak makan lagi. Okeylah, janji dah pernah mencuba! Kalaulah kawasan persekitaran tu dijaga rapi dan lebih bersih, mungkin tergoda jugalah nak singgah lagi...

Lepas makan, kami berkereta aje melilau sekitar Port Dickson. Keluar masuk tengok pantai cantik. Manalah tau lain kali tetiba bangun pagi nak pergi PD balik hari, tau dah mana pantai cantik nak terjah! Nak masuk rumah terapung ke apa tu dan 3D Trick Art Museum, semua tak beri kerjasama. Maka kita berkelana ajelah dalam kereta ... 

Sebelum pulang ke Puteri Beach Resort, kita pekena dulu 'desserts' kat PD World Famous Asam Pedas dan Coconut Shake. Ini pun kira first time singgah. Selalu pergi PD kami bawa bekalan secukup makan dan keluar makan malam aje. Kali ni kita makan-makan sianglah pulak!  


Lama tak jumpa pisang tanduk buat pisang goreng tau. Gembira aje makan ^_^

Tauhu sumbat ni cuma my sister Ngah dan HD aje yang beria-ia makan.Yang lain semuanya jakun especially I dan anak-anaklah ^_^


Cendol semangkuk RM2 aje. Okeylah, lepas juga kepingin nak makan cendol!

The Coconut Shake ~_^
Oh, gambar keropok lekor tak sempat snap pulak sebab Adik Cute kedekut ^_^

Bersih tempat ni, I suka sangat!  Pelbagai jenis makanan dijual di sini tapi sebab kami baru makan, tak akanlah nak makan berat lagi. Sejam pun tak sampai tau!

Balik ke hotel, kita berehat-rehatlah sekejap. My superheroes dah sibuk ajak turun mandi kolam lagi tapi bila menjenguk dari 'jendela kamar', duh bukan main ramai pulak. Ingat lepas Asar nak turun. Bila tengok mak hai, makin ramai! Kebetulan ada family day hari Sabtu tu. So lepas pukul 3 petang, ramailah checked inkan. Nasib baik pagi tadi my superheroes dah mandi berjam-jam.

Kita decided petang sikit nanti nak berjalan-jalan di tepi pantai  ajelah ... I suruh my sister, my nephew and his wife bawa my superheroes so dapatlah I berjalan berpimpin tangan dengan HD. Hahaha... 


Inilah dia Hibiscus tu ya. Boleh nampak dari pantai kat Puteri Beach Resort!

Kalau macam ni memanglah tak nampak bentuk bungarayanya. Kenalah tengok gambar kat website Hibiscus ni.








Dah puas tengok pantai, kita balik ke bilik semula. Bersiap-siap untuk solat Maghrib dan juga nak keluar makan malam. Mulanya nak ke pasar malam tapi tak jadi pulak. Malas nak bersesak-sesak katanya. Pasar malam kat KL tak pernah pergi, nak pergi yang kat PD pulak. Mengada sangat tau!

Tapi yang paling best, I terlupa nak tengok apa nama restoran ni. Eh, bukan tak tahu nama restoran, tak nampak pun signboardnya. Yang ada cuma tulis asam pedas, ikan bakar dan blahblah. Dek kerana malas, takdalah I proceed bersusah-payah cari nama restoran!



Air minuman macam biasalah. Tak pernah vogue. Cuma Bubbly Abang aje order air strawberi. Sampai nak habis makan, tak nampak pun strawberinya di mana!

Punah harapan HD. Tomyam biasa yang diidamkan tetiba tomyam putih ni yang sampai pulak! Hilang selera nak melantak kononnya...

Sotong tepung dan telur dadar dah macam serupa sebab kegigilan tangan tukang snap gambar!


Tak lengkap hidangan ni sebenarnya sebab mood dah kedaung sebab lapar. Siakap tiga rasa sampai kemudian sekali.  Itulah yang paling sedap. Ikannya rangup dan sosnya marbeles ^_^ 

Lepas makan malam, kita pulanglah ke bilik dan  tidur. Tamat sudah sehari di PD. Esok pagi-paginya bawa my superheroes mandi di kolam renang sekali lagi. Pukul 8 pagi dah melenjan mandi ya. Agak-agak sejam lepas tu balik bilik dan sarapan nasi lemak ayam goreng dan roti canai, tapau aje. 

Selesai sarapan, berkemaslah kami untuk pulang ke KL. 

Bila sampai di rumah terasa macam dah berhari-hari tak 'cium' bau rumah. Home tetaplah sweet home jugakan... Anak-anak meneruskan aktiviti harian mereka dan HD best alahai tidur. Penat katanya memandu...

Dan I pulak macam biasalah, kembali menjadi bibik. 4 bakul pakaian I cuci petang tu tau! Superb tak superblah!

But then petang tu kita buat grocery shopping di Aeonbig Wangsa Maju, pekena ayam goreng cheese, Pirate Coffee dan sekali lagi makan malam di Rumah Thai ^_^ Kali ni Ngah ikut sekali @_@

P.S. Teka-teki jumlah harga makan-makan di Rumah Thai tu I rasa sudah berakhirlah.  Tiada peneka tepat maka I akan umumkan peneka yang paling hampir sekali. Bezanya cuma sen aje tau ^_^     












 

 
 

 
   


Cita-cita

Salam kawan-kawan! Alkisah   cuti extra   yang I dapat tu sempena 'terbekerja' pada Hari Pertabalan YDPA Isnin lepas, ada syara...