Friday, August 29, 2014

Paradigm Mall

Salam sayang kawan-kawan,

Kalau sehari sebelum kita ke SCM, so hari ni kita pergi melawat kawasan Parlimen di Paradigm Mall. Walaupun PRU lama lagi nak bertandang, I kenalah rajin turun padang melawat kawasan kedai ya *__* Maklumlah MP seumur hidup, ginilah gayanya ...

Kawasan Paradigm Mall ni memang I tak tahu langsung. Kalau suruh I drive, memang sah-sah akan sesat sampai ke Pelabuhan Klang. Bagaimana dan kenapa, usah ditanya. Ah kak kan dah kata, bila memandu ah kak memang terrorist sikit. Semua jalan pun tak boleh nak ingat. Kena marah dengan Hubbydearie dah berjuta kali tapi tetap juga maintain tak boleh nak ingat. Dah tua katakan, sel-sel otak bukan saja tak berkembang mekar lagi bahkan dah kecut sekecut-kecutnya. Tak boleh nak hadam info baru lagi dah!

Sebelum tu, kita ke Pertama Complex dulu. Nak cari casing telefon, nak upgrade sim card zaman tok kaduk dan nak beli sim card baru. By the NKVE way, siapa pernah dengar nama telco ni - Altel? Ada yang dah guna tak? Katanya bukan main berdesup kelajuan internetnya. Tetiba hati meronta nak tukar line juga ...

Settled segala masalah, barulah kita beredar ke Paradigm Mall di Kelana Jaya. 

Kat mana?

Oh, please don't ask me kalau tak mahu sesat barat-timur-utara-selatan. Sila google sendiri macamana nak ke sana kalau teringin ya!

Walaupun dah biasa dengan MidValley dan KLCC, bila ke sini ah kak  tetap rasa  terpegun dan kelu lidah untuk berkata sepatah dua. Nampak Tesco pun ghairah walaupun dah niat dalam hati tak mahu masuk Tesco lagi. Nampak kedai buku Popular pun rasa gayat, tetiba rasa macam dah lama tak belikan apa-apa buku untuk si Abang....


Kena paksa, barulah nak posing tanpa rela

Adik yang ghalit macam Mommy juga. Kelu lidah tengok banyaknya kedai

Nampak Nichi, Victoria Secret, H&M, Uniqlo, M&S terus ah kak nak tepuk dahi 18kali dan nak pengsan kat situ juga. Punyalahkan.... 

Sementara tunggu Abang dan Daddy solat, Adik rehat dulu...

Ragam Adik bila jumpa cermin besar

Ada Mrs Universe kat sini tau... Adik tumpang posing lagi. Pegang rambut style gitu memang trademark Adik especially masa mengantuk nak tidur

Kalau dah macam tu punya feeling, agak-agak apa yang ah kak beli? 

Oh, biarlah rahsia! Dah kata kalau dengan Hubbydearie kenalah sentiasa berhemah. Jangan sesekali buka mulut membebel nak itu, ini. Simpan je dalam hati, lenkali bila ada peluang pergi sendiri kat outlets yang sama, bantailah meroyan kemudian.

Adik pun teruja  tahu masa kat sini. Asyik nak posing, suruh Mommy ambil gambar. Lepas tu nak review gambar sendiri. Memang ala-ala celeb tau Adik nih...

Abang macam biasalah, susah nak suruh posing sekarang. Kalau buat bibir menjuih tu memang maknanya tak ikhlas dalam hati, kerna terpaksa kuturutkan kemahuan Mommyku...

Sempatlah solat Zuhur kat sini. Wah, luasnya surau! Bersih pun ya. Adik ikut Mommy. Abang of course ikut Daddy. Adik ni bila kita nak solat, dia pun sibuk nak ambil wuduk, sibuk nak solat. Takda ikut kiblat ya. Main tibai je kat mana orang tinggalkan sejadah, kat situlah dia solat. Macam selalu... 1  rakaat je. Kalau rajin, 2 rakaat tak kiralah Subuh, Zohor, Asar, Maghrib mahupun Isyak. Asal nampak I beri salam, terus terjah nak salam Mommy, nak cium dahi, dagu, hidung dan kedua belah pipi, pastu nak duduk atas riba, kononnya tumpang berdoa sama ...

Gambar tiada kena mengena dengan Paradigm Mall. Adik baru lepas solat di rumah.

Lama juga kami jalan-jalan di sini tapi si Abang pulak asyiklah bertanya pukul berapa. Katanya nak cepat balik  rumah sebelum Asar. Solat Asar di rumah je sebab Abang tak selesa. Lately asyiklah nak terkentut bila tengah solat. Lepas tu tension  tak kena tempat sebab kena wuduk dan solat semula. Itulah sebab nak balik rumah cepat-cepat. Senang solat di rumah...

Ini pulak favorite si Adik. Setiap kali keluar, mesti nak beli toys. Kena beli yang murah je, budget tak lebih RM20. Sebabnya tak sempat sampai rumah dah habis dikerjakan. So, beli yang mahal-mahal sikit pun sesekali sesekalalah. Kalau dah hari-hari, mahu nangis makpak kira budget.

Susun kereta dalam kereta Daddynya. Bila Daddy brek, kereta mainan menggelungsur jatuh bawah tempat duduk, mulalah Adik merengek hiba. Tension betul...   


Hari Sabtu - susun kereta dan lori

Hari Ahad - susun helikopter pulak! Tak sampai rumah lagi, helikopter dah 'bersepai' dikerjakan si Adik. Nasib baik murah...









Thursday, August 28, 2014

Bila tiba hujung minggu

Salam sayang kawan-kawan,

My family and I ni memang kerap keluar kalau tiba hujung minggu. Pantang duduk di rumah. Kalau dulu, masa Abang masih bayi mahupun masa Adik juga, memang tak suka berjalan. Duduk rumah sefamililah paling nikmat rasanya. Best je dapat mengulit anak-anak bila tak bekerja.

Namun sekarang ni pantang aje hujung minggu, ada-ada je tempat yang nak diterjah. Bercakap pasal shopping mall, kalau ikutkan hampir semua yang ada di KL ni kami dah terjah. Sampai kadang-kala tak tahu kat mana lagi nak pergi 'window shopping'.

Itulah yang berlaku pada hujung minggu yang lalu. Pagi-pagi lepas bangun tidur, tetiba dok tanya pada Hubbydearie; ke manalah nak dituju hari tersebut. I suka je buat adhoc plan ajak keluar dari KL tapi Hubbydearie ni leceh sikitlah. Yes or no nya boleh berubah dalam sekelip mata. Tension jiwa raga...

So, minggu ni I beri suggestion kat Hubbydearie jomlah kita pergi melawat kawasan Parlimen di Setia City Mall (SCM). Jauh tu sebenarnya dari rumah tapi peduli apa ya kalau hati dah teringin...

Macam biasa, Hubbydearie sibuklah nak menggoggle apa yang ada di sini. Bila tengok cam 'interesting' je, teruslah on plan. Maka, I pun segeralah suruh superheroes bangun, mandi dan bersiap. 

Kalau berada di rumah pada hujung minggu ni, memang I jelah jadi mangsa pertama. Maklumlah bibik percuma walaupun bertauliah. I kena bangun dulu. I kena siapkan superheroes. I kena kemas rumah. I kena prepare breakfast kalau perlu. Bila superheroes dah siap, barulah inform bapaknya suruh mandi dan bersiap sebab bapaknya tak suka menunggu lama.

Walaupun I bangun dulu, I jugalah yang terakhir bersiap. Yalah, superheroes kena dulukan, kalau tidak memang tudung ke lain, baju lain, pants lainlah yang I rembat instead of yang disediakan. I jugalah orang terakhir yang keluar dari rumah dan kena kunci pintu. Oh, syahdu pulak rasanya bila memikirkan life as a bibik instead of tuan rumah ni...

Macam selalu, hari Sabtu atau Ahad (kadang-kadang both hari pun) mestilah nak buat grocery shopping. Lepas tu barulah melenjan mana nak. So on that particular day, memang kita dah decided pepagi subuh tadi nak ke SCM, kan. Tetiba lepas habis buat grocery shopping, Hubbydearie boleh tergugat keputusan. Dah separuh jalan boleh ditanya pulak nak ke SCM ataupun Paradigm Mall? Mahulah I angin pus-pus je dalam badan (tapi of course tak tunjuk, mahu kena hempuk kang terus diajak balik rumah. Siapa yang rugi? I juga....)

Walaupun Hubbydearie yang suka berdolak-dalik bila buat keputusan, I juga yang kena buat final decision. So, on ajelah ke SCM. Esok boleh je ke Paradigm Mall kalau nak...

Maka, berkelanalah kami dalam kuda besi buruk ke Setia City Mall... Keh3x....

Rasa macam jauh je SCM ni sampai tertidur tiga beranak dalam kereta. Of course, driver utama takdalah tidurkan, nanti siapa pulak nak drive ke sana!

Lena Adik tidur on the way nak ke SCM. Mommy pun jadi mengantuk. Abang di depan pun dah lelap sama.

Wah, wah, wah.... kawan-kawan kat Shah Alam ni... kenapalah tak beritahu I mereka ada sikit punya bagak shopping mall. Macam best je. Macam seronok je. Nampak Daiso pun excited lelebih. Nampak Sasa pun excited gak. Nampak SR pun excited. Pendek kata nampak semua kedai(s) yang ada punyalah excitednya ah kak. Macam tak pernah nampak je semuanya kat KL  tau *__*

Depan washroom pun jadilah. Cantik apa *__*

Boringnya bila Mommy suruh posing ni. Entah sejak bilalah Mommy jadi photographer tegar cam ni - kata superheroes dalam hati ^__^

Lama juga kat sini tapi tak sempat nak tunggu katanya ada air pancuran warna-warni ya pukul 7 petang? Tak sempatlah nak dok bertafakur lelama dalam SCM ni. Sempat bagi makan ikan je. Banyaknya ikan... jakun tau. Kat KL memang tak pernah nampak pun. Ikan dalam akuarium di rumah pun tinggal seekor je bahana si Abang yang malas nak membela tapi rajin paksa beli. Hahaha.





Yang tak bestnya berjalan dengan Hubbydearie ni, semua nak cepat. Masa nak pergi bukan main teruja sama. Bila dah sampai boleh pulak kata ...

Jom, jom cepat. Bukan tak pernah tengok pun semua nih!

Aha, meruntun jiwa raga ah kak tau!

Asal kita pegang something je mesti ada kata-kata hikmat yang terpacul dari mulut Hubbydearie,

Nak buat apa? Kat rumah kan banyak benda ni?

Nak beli juga ke? Yang lama pun tak pernah tengok you pakai!

Ni tak payahlah...jauh-jauh datang, nak beli ni buat apa. Kat KL kan ada!

Memang tertelan-telan air liur je tau. Sampai nak beli kek kat SR pun diumpatnya juga...

Datang jauh ke sini, nak makan kek SR je? Kat belakang rumah kita pun ada SR kan!

Tiba-tiba dalam hati berkata,

Kalaulah aku tahu jalan dan mampu drive ke sini sorang-sorang... Indahnya dunia shoppingku! 

Eh, ni dah macam luahan hati pulak. Padahal nak cerita pasal jalan-jalan hujung minggu je ^__^

 



Wednesday, August 27, 2014

Chipsmore muncul kembali ...

Salam sayang kawan-kawan,

Hah, ni memang confirm ya Syawal dah habis? Maklumlah seperti yang dikata, habis je 'hutang-piutang' terus lupa Syawal masih berbaki ke tidak!

Oh, ya... lama I tak bersiaran. Ada yang kisah ke? Well, takda takpa. Ah kak tak akan merajuk setakat perkara gitu-gitu aje. Ah kak ni berhati kental tau. Pantang tengok adegan sedih, terus je bah air mata. 

Eh, betul ke statement ni? Macam mengelirukan aje pulak!

Okey, okey, tak mahu cakap banyak. Dalam pada tak bersiaran di alam maya ni, banyak hal yang berlaku. Banyak perkara nak kena selesaikan. Hal pejabat pun tetiba jadi macam menggunung komitmennya. So, I ambil jalan mudah, malas nak cerita panjang lebar di sini.

I  okey aje sebenarnya. Sihat wal afiat cuma masa tak mengizinkan untuk berceloteh panjang. Dulu, sebelum July 1, 2013 (La tak tahu lagi ke? Itulah tarikh keramat ah kak ambil keputusan nak berblogging) memang hidup tunggang langgang dek kerja ya. Takda masa terluang. Nak telan air liur pun payah.  Nak ke toilet pun boleh main postpone je. Sarapan jauh sekali. Nak teguk air pun berkira takut terbuang masa berharga. Melayari internet ni lagilah tidak. Punyalah sibuk masa tu...

Gambar dari Abang Google *__*
Mujur dah berlalu. Sekarang memang tak sesibuk dahulu tapi sejak beberapa hari lepas memang tetiba je jadi sibuk kembali. Urusan peribadi pun banyak juga menanti untuk diselesaikan. So, korbankan ajelah masa untuk berblogging. Terpaksa ... 

Dan satu lagi, ni nak beritahu pada kawan-kawan yang ada my he-ho number. I punya contact list dah hilang entah ke mana. Memang tak tahu mengapa. So, I takda nombor kawan-kawan alam maya lagi. Sedih tau... Kalau rajin, w/a atau sms lah I yang humble ni beri nombor kalian semula. Manalah tahu tetiba I meroyan nak belikan baju baru untuk sambutan Hari Merdeka beberapa hari lagi nih *__*


P.S. Terima kasih jiran sebelah rumah yang prihatin sampai terpaksa sms bila tak boleh masuk ikut pintu dapur rumah jiran ya. I lap you !

Wednesday, August 20, 2014

Adik yang sentiasa comel

Salam sayang semua!

Baru je mengeluh panjang pagi tadi tentang usb cable tetiba keluar mentol dalam my kepala. Uhuh, tarik nafas lega rasanya! Kiranya terror jugalah I ni. Godek sana, godek sini akhirnya berjaya juga menyelesaikan masalah berat sesangat ni *sila jangan menjuihkan mulut sebab meluat dengan statement akhbar I ni*

Meh tengok muka si Adik yang baru baik dari demam, batuk dan selsema,

Walaupun demam, senyum tetap kena menawankan, Adik!

Walaupun terserrot, serrot hidung tu dengan suara yang lemak merdu akibat batuk dan selsema, main tetap main. Aktif melasak tetap macam biasa. Takda kurang pun. Mommy je kena kerja lebih masa sebab lepas Adik tidur, dia akan merengek tak tahu mengapa lepas tu batuk sungguh-sungguh dan akhirnya muntah. Then, okeylah dia tidur sampai pagi.

Part bangun malam merengek tu yang sengsara jiwa raga Mommy. Jenis merengek tapi mata tak buka. Kalau setakat seminit, dua okeylah juga. Kalau dah setengah jam, sejam begitu mahu Mommy tak cukup tidur...

Tapi dah namanya buah hati Mommy, tetap jugalah tabah menghadapi kerenah anak-anak. 

Adik sekarang dalam fasa bercakap tanpa fullstop (Hah, jangan ngengada nak nyambung ayat - 'sama je macam Mommynya!')

Memang tak tahan melihat keletahnya bila membebel. Kalau Adik tengah buat sesuatu dan tetiba dengar Mommy memanggil namanya, teruslah dijawab dengan muka penuh  'kekejutan' ...


Uh,  apalah Mommy ni! Terkejut Adik tau ....

Adik memang rajin menyepahkan rumah tetapi sangat malas berkemas. Sudahlah disepah-sepahkan toys yang ada, bila kita nak kemas dimarahinya pulak. Sakit je hati si Adik ni kalau nampak Mommy sibuk mengemas toysnya. Mulalah datang kat kita nak ajak bertepuk bertampar.

Kalau kita paksa Adik kemas jawapannya mestilah...

Adik taknak, taknak, taknak!


Fullstop.

Malas nak menjerit bagai. Lagi afdal Mommy senyap-senyap je masukkan toys dalam tempatnya bila Adik tak perasan. Kalau Daddy ada memang nama Abang je yang naik disuruh mengemas toys Adik. Mana keadilannya?

Tapi bila tiba mood merajinnya datang, bukan main lagi Adik tolong berkemas lepas tu membebellah mulut mungilnya,

Apalah Mommy ni! Asyik sepahkan aje! 

Eh, Mommy pulak yang kena? Ni siapa mak, siapa anak ni?

Adik ni terang hati. Kalau dia kerap mendengar kita membaca sesuatu, dia akan ingat. Contohnya masa bulan puasa yang lalu. Bila Abang baca niat puasa, Adik pun ikut sama. Sampai sebulan puasa, Adik dah hafal ya niat puasa! 

Begitu juga dengan doa. Kalau kita ajar Abang, dia mesti nak suruh kita ajar dia juga. Akhirnya dia pun boleh hafal doa tersebut. Yang pendek-pendeklah. Kalau doa panjang, ada juga lobos depan, tengah mahupun belakang *__* Yang penting, Adik boleh ingat dengan cepat!

Sekarang ni kalau disuakan makanan, mesti nak tanya soalan,

Mommy! Mommy! Beli kat mana?

Beli kat kedailah, Dik....

Oh, gitu....

Sama juga kalau keluar berjalan-jalan. Masuk je kereta  terus tanya,

Mommy! Mommy! Kita nak gi mana?

Nak pergi MidValley....

Oh, gitu.... 

Sampaikan nak makan ubat pun Adik akan tanya,


Mommy!Mommy! Beli kat mana?


Beli kat klinik!


Oh, gitu...

Bagusnya si Adik ni sebab sangat senang nak bagi makan ubat. Kalau panggil aje suruh makan ubat, mestilah duduk bersila dengan secawan air di depannya. Bagi ubat macam minum air je kekdahnya. Kalau diberi tiga jenis, memang sampai habis ubat nak tiga jenis juga walaupun dia dah sembuh.

Kalau jumpa doktor pun tak takut. Tak perlu susah-payah bercakap dengan doktor. Adik akan jawab kalau doktor tanya...

Siapa nama? (tanya doktor)


Adik...


Adik apa?


Adik Luqmann


Sakit ke?


Ha'ah, sakit!


Nak ubat?

Ha'ah, nak ubat (sambil angguk-angguk kepala)

Nak MC tak? (tanya Mommy)

Ha'ah, nak emci! 

Adik, adik... kalau Adik takda tak tahulah macamana gelapnya hidup Mommy!






Rabu tanpa gambar

Salam Syawal kawan-kawan!

Hari ni mood ada sikit merundum. Sejak dari semalam tak boleh nak transfer gambar dalam handphone. Ada problem dengan usb cable. Dahlah I ni bab-bab teknikal memang cukup 'berpengalaman luas' maka memang nak pitam rasanya memikirkan apa masalah sebenarnya.

Kalau orang lain meriah dengan Wordless Wednesday, nampaknya I akan maintain membebel-bebel tanpa gambar di hari Rabu yang indah. Perkataan 'less' ni memang langsung tak sesuai dengan jiwa I lah nampaknya!

Okey, sebelum I terlupa  terus lebih baik I abadikan kisah a bit celaru meleret di sini. I ni sebenarnya bukan suka bercerita hal-hal dalam dan luar kain di my pejabat tapi kali ni since menyampah nak up entri takda gambar (macam tak biasa je padahal mula-mula blogging dulu takda pun gambar ...) I story sikit-sikitlah, ya! Sila tahan telinga mendengar luahan hati I yang tak seberapa ni.

I ni sebenarnya dah lama sangat bekerja di sini. Memang dah senior sangat-sangat. Semua benda dalam kepala, anytime tanya je memang terpancul jawapan tanpa ragu-ragu. However, the job here is quite routine, maka takdalah susah sangat bagi ah kak.

Masa 2,3 tahun pertama memanglah hari-hari pun hantar resume ke syarikat lain. Pantang ada orang resign, kita pun terpalit sama sinar keterujaan untuk job hopping ni. Bila dipanggil interview,  tetap pergi tapi bila dihubungi balik kata dah dapat kerja, mulalah terfikir pros and cons. Tetiba aje rasa cam malas nak bermula semula di tempat baru....

Lama-lama terus melekat di sini sahaja. Lepas kahwin lagilah malas nak mohon kerja baru. Benefits takdalah banyak mana tapi apa yang membuatkan I tetap di sini kerana rasa macam dah di comfort zone. Sikap malas nak bermula di tempat baru itulah yang menjadikan I 'tukun' di sini ....

Of course bila bekerja makan gaji ni, memang banyak rungutan kadang-kadang. Adakala rasa macam diri tak dihargai. Ada kala rasa macam dah bagi all out tapi kenapa penghargaan yang diberikan macam tak setimpal aje. Bila  down macam nilah (terutama bila dapat tahu bonus dan kenaikan gaji kita sikit berbanding orang tertentu)  mula nampak tempat  dan kerja lain lagi ohsem berbanding dengan tempat dan kerja kita sendiri.

Sebenarnya I takda apa-apa komplen tentang kerja. Semua at my fingertips. Senang.  Kacang je. Yang membuatkan hati berdolak-dalik kekadang tu ialah the working environment. Colleagues pun memang memainkan peranan juga samada kita selesa bekerja bersama ataupun tidak. Prinsip I memang mudah. I tak suka ada geng tertentu. I join je mana yang ada. Istilah ber'geng' di pejabat ni memang tiada. Most of my colleagues are Japanese, diikuti Chinese dan Malays. Boleh bilang dengan jari je kaum sendiri tapi bila mereka start ber'geng' memang I pilih jadi lone rangerlah. Geng yang ada macam tak sesuai dengan prinsip I pulak *__*

Oh, ya memang betul! I ada kawan-kawan untuk bergembira tapi tak ramai sahabat *sigh* Ada sesiapa nak jadi 'sahabat sejati' I? Silalah memohon, memang banyak yang  kosong. Hahaha.

Sejak dua menjak ni, memang I tak faham cara-cara orang Jepun ni bekerja. Memang lain macam. Well, you know them. Mereka ni memang hardworking. Tapi bila dah terlalu lama bersama, mulalah nampak segala kecelaruan dan kekurangan. Yalah, macam hidup suami isteri kononnya. Segala keputusan nampak macam dah tak logik lagi...

I memang tak tahan rasanya sekarang tapi nak mencari kerja lain as I said before, memang takda dalam senarai hidup I lagi. I cuma bagi diri ni maybe 3,4 tahun lagi untuk bekerja. Dulu pun I pernah beritahu my ex boss yang I nak kerja untuk 10 bosses. That's not hard actually. My boss bertukar-ganti dengan kerap. Sekarang ni je I dah kerja untuk 7 bosses. Macam-macam perangai ya. Ada yang memang di luar kawalan, ada yang sangat baik dan ada yang pelik sungguh. The best boss I ever had of course my boss yang ke-6. He's such a wonderful man and very understanding. The one yang I cakap I menangis berminggu-minggu bila tahu dia kena transfer balik ke Jepun!

On my birthday baru-baru ni, I terima satu berita sedih. Kontrak kerja salah seorang my colleague telah ditamatkan. Yang malang, my colleague ni tinggal menunggu hari je nak bersalin. Kebetulan kontraknya tamat beberapa hari sebelum due datenya. She's not the most junior in our section. Dah 7 tahun bekerja. In fact, dalam pada nak cut budget bagai, mereka ambil seorang pekerja baru yang gajinya jauh lebih  tinggi. Itu memang I tak berapa nak faham.... 

Kalau ya pun nak cut cost bagai, ada seorang lagi yang 'sangat layak untuk dicalonkan' tetapi berjaya mempertahankan kedudukan walaupun semua orang tahu dia hanya makan gaji buta. Sungguh I terasa confused tetiba dengan cara kerja mereka...

By the way, kami di sini (terutama yang masuk kerja seangkatan dengan I) semuanya permanent staff tetapi memang ada kontrak yang being renewed every 3 years. Staff yang joined before us memang takda kontrak. 2,3 tahun sebelum ni  mereka tukar pulak kepada kontrak yang diperbaharui untuk 1 atau 2 tahun saja untuk new staff yang baru masuk. Apa niat sebenarnya nak guna kontrak macam ni pun I tak pasti sampai sekarang....

My 3 years contract tamat pada April tahun ni. A month before tu, my HOD dah tanya boleh ke tidak company renew my contract (ertikata lain, I nak bekerja di sini lagi ke?) Pun begitu, selepas my colleague ni ditamatkan perkhidmatan barulah nampak menjelma my new contract hitam putih padahal HQ dan perbaharui kontrak tersebut sejak bulan May lagi. Itupun a month lewat!

Of course, memanglah ada suara yang mengatakan I tak terpilih kerana bosses sayang kat I. Walaupun kontrak I yang tamat dahulu, tetap mereka renew berbanding dengan my colleague yang tak bernasih baik ni. Uhuh, I don't think so! Kalau bosses sangat sayang kat I, seharusnya didouble triplekan aje gaji I tau...  

Eh, sebenarnya banyak benda I nak menceceh tapi knowing me, mana pernah tulis pendek-pendek. Pengsan kawan-kawan membaca nanti. 

Harapnya takda yang mengantuklah, ya!

Itu aje untuk my Rabu yang penuh berayat tapi suram !

P.S. Handphone I buat hal. Semua contact kawan-kawan dah hilang. Penambah tension jiwa raga je!

 

 





 



 





Tuesday, August 19, 2014

Cerita sebelum dan selepas raya ...lagi!

Salam Syawal kawan-kawan!
 

Eh, ada lagi ke Syawal? Maklumlah ah kak sejak dah habis puasa qada' dan sunat ni memang tak tahu langsung berapa hari lagi tinggal bulan Syawal *__*

Semalam dok belek-belek gambar, rupanya ada banyak lagi gambar superheroes yang tak masuk blog. Kalau boleh semua juta-juta gambar tu nak dimasukkan tapi apakan daya, tak cukup kaki tangan nak menguploadnya ^__^

Meh tengok gambar Adik Cute belajar berselfie ni...


Mommy masih pakai batang mop bila nak bermonopod tapi anak dah advance, ikut trend semasa T_T


Ini pulak dalam minggu terakhir sebelum balik kampung beraya. Walaupun puasanya tak cukup dan raya di kampung cuma 2,3 hari, jalan-jalan shopping tetap ambil masa beberapa minggu ya *__*

Abang yang mogok bila kena ikut ke sana ke mari bershopping

Adik yang super excited bila berjalan-jalan tapi lari lintang-pukang bila nampak mannequin


Tak ingat bila yang pasti hari sekolahlah sebab si Abang pakai uniform sekolah. Kami ke Metrojaya Midvalley mencari seluar kasual si Abang. Berbuka pun masa tu kalau tak silap di Kenny Roger Roasters dan kalau silap, mungkin berbuka empat beranak makan Crazy Potato dalam kereta... tempat makan penuh semuanya walaupun orang dah sibuk nak balik kampung.

Minggu terakhir sebelum balik raya, memang malas sungguh nak masuk dapur. Rasa macam orang mabuk pulak, langsung tak boleh cium bau masakan. Yang sebenar, kalau tak balik raya pun memang malas masak! Hahaha. 

Sebab itulah asyik berbuka puasa di luar. PARAM memang tak pergi ya bulan puasa kali ni. Itu ajelah sekali terbabas demi my kakak. Lepas aje balik raya, 'mabuk' malas masak masih ada lagi tak hilang-hilang. Maklumlah kat kampung juadah raya terhidang atas meja tanpa perlu berhempas-pulas di dapur. Lagilah penyakit malas menular dengan jayanya dalam badan, membina lemak-lemak di mana patut...

Tapikan, dek kesian kat superheroes (bapaknya tak berapa kesian, banyak lemak boleh cover lapar kalau tak makan sebulan pun...) I gagahi diri masuk ke dapur dan mula memasak juga. Eh, eh...ayat memang tak boleh blah!

Masak ini je, tapi bunyinya letih nak ke dapur tu macam masak rendang daging, nasi beriani, blah,blah,blah je tau ....

Daging masak lada hitam

Ayam masak merah... makdatuk bawang... macam beria je nak makan padahal nak 'hias' tepi pinggan makan jek!

Eh, melampau tau meneka! Ini bukan kuning telur. Ini express pudding in fruit cocktail yang telah diekspreskan juga pembuatannya. Tak sabar nak snap photo sebab dah terlalu lapar nak cuba makanya tak payah nak deko-deko cam chef okey!

Superheroes pulak lepas balik 'beraya' di kampung, beginilah caranya mengisi masa lapang ....

Bubbly Abang tengah 'tekun' berusaha manakala Adik Cute sekadar jadi pemerhati sebelum dirembatnya PSP si Abang. Amboi,  tangan Adik! Macam nak bernasyid je!

Ada distractionlah tu. Kalau tidak, jangan harap nak beredar dari sisi Abang tanpa bergasak dulu!

Kalau tak menjerit, bergaduh dua beradik. Kalau tak main PSP, main XBOX. Kalau tak main komputer, susun vehicles. Kalau tak main handphone Mommy, handphone Daddy jadi mangsa. Dua-dua tab dah selamat digodam punah binasa dikerjakan si Adik Cute sekali lagi.  Maklumlah makpak kan cop duit palsu kat 'Bank Negala' *__*

 




Monday, August 18, 2014

Taman, kami datang nih....

Salam Syawal kawan-kawan!

Oh, dah lama kita tak bersiaran dari taman bunga, kan! Maklumlah kalau Mami takda, memang tak kuasa nak meronda taman tau. Buat buang lemak aje. Sayang tau *__*

Adik aje yang bagus. Sentiasa teruja lebih bila nampak taman. Keluar je dari kereta terus cakap kat Mommy,

Mommy! Mommy! Nak lari!

Larilah, Dik! Mommy memang tak kuasa nak lari sama. Mommy tukang jaga bola, jaga anak dan pembekal air je!

Dua hari berturut-turut kami ke taman. Sebabnya bukan kerana Hubbydearie nak berjogging dan 'paksa' superheroes jogging bersama tetapi si Abang baru beli mainan baru. Sibuk nak ajak ke taman nak fly highkan si helikopter ni...

Adik panggil ni 'topter' ya! Adik dan bahasa pelatnya memang tak dapat dipisahkan. Bercakap tak berhenti, memang semput kita mendengarnya sebab tak berapa nak faham. Laju semacam aje tau *__*
Kali pertama Abang cuba buat 'penerbangan solo' tapi asyiklah gagal nak control helikopternya ini. Asyik jatuh menjunam, banyak kali juga 'terhempas'. Nasib baiklah helikopter ni terbang secara solo dan kosong, kalau tidak...

Serius Abang berusaha nak fly highkan helikopternya. Berjayalah juga. Senyum bangga, sengih sorang-sorang je...
Dalam pada tengah seronok nak terbangkan helikopternya tetiba bateri habis. Daddy lupa nak tolong caj helikopter ni. Apalagi merajuklah si Abang sebab kena balik rumah. 

Adik no hal, sebab tengah sibuk main bola. Silap I tak ambil gambar Adik berlari mengejar bola. Kalau tengok, memang sah terkucil dok gelakkan si Adik. Kalau sampai besar lari macam gini Adik memang tak dapatlah nak jadi footballer, sayang ...

Ada insiden lucu dan mencuit hati berlaku pada Daddydearie di sini tapi of course tak boleh ceritakan dalam blog. Mahu kena saman dek suami nanti *__*

Hari kedua kita kembali bersiaran di taman sekali lagi. Kali ni Abang penuh confident helikopternya akan terbang tinggi di awan biru ...

Senyum bangga sebab dapat melakukan penerbangan solo helikopternya. Adik memang tak jauh dari bola.

Benda kat tangan Adik tu masa umur belum setahun dibeli tapi tak mahu pakai. Bila dah besar macam ni, excited pulak Adik nak pakai bee kat tangan tu. Tak mahu buka pun even masa tidur!

Tapi sekejap je minatnya nak jadi 'pilot' lepas tu join si Adik dan Daddy main bola. 





Adik dan Abang berusaha menyelamatkan bola yang jatuh dalam air pancuran. Daddy dok perhati je kat tepi. Mommy memang terjerit terpekik je suruh superheroes be careful. Dalam pada tu sempat snap photo.

Seronok tengok budak berdua ni enjoyed themselves dan happy sakan ketika ke mari. Dah lama tak datangkan...


Amboi Adik, tayang punggung ke? Apalah yang dihendapkan tu agaknya...

Abang ajak Daddy dan Adik lumba lari lepas penat main bola. Macam biasa, Mommy tukang angkut barang je, maklumlah 'Mommy Porter' nama diberi ... 

Abang bila kalah je mulalah nak merajuk macam gegirl ... Cuma Mommy je yang boleh pujuk dan memang Abang mahu Mommy pujuk. Daddy buat tak tahu je. Daddy tak suka anak lelaki cengeng-cengeng dan suka merajuk ni...


Bila  tengok gambar no.3 tu terasa macam dah besar je Abang ni. Oh, rindunya Mommy mengenang zaman dulu-dulu bila anak-anak semakin besar ni...

Letih bermain, kita pulanglah ke rumah tapi sebelum tu singgah gerai jual durian. Bestnya Mommy dan Daddy melahap durian disaksikan oleh superheroes sambil tutup hidung tak tahan bau *__*







Friday, August 15, 2014

Aktiviti lepas balik raya ...

Salam Syawal kawan-kawan!

Seronoknya rasa di jiwa. Hari ni Jumaat. Esok dah boleh berhujung minggu. Oh, bukan ada rancangan apa-apa pun tapi seronok tu aje yang melebih-lebih.

Hari ni nak sambung kisah selepas raya. Memandangkan I sekeluarga balik ke KL pada pagi hari raya ketiga, maka banyaklah masa lapang yang ada. Nak beraya, kaum kerabat semuanya masih seronok beraya sakan di kampung masing-masing. Cuma kami berempat ni je yang dah jadi orang KL sesangat. Kesian!

Tempat pertama kita tuju selepas pulang ....

Memandangkan orang tak ramai dan pintu lif belum terbuka, marilah 'paksa' superheroes bergambar di parking area ni. Siapa clever, cuba  teka ni parking level berapa? Kalau berjaya memang selalulah jumpa kereta MD di sini waktu lunch. Favorite spot ni tau *__*


Rindulah sangat tu tempat ni sebab dah beberapa hari tak jejak ke sini *__*

Yang ini kalau tak silap I semasa nak pergi makan di Jom Bali, The Curve. Adik ni kalau masuk kereta aje tengok Daddynya berspekhitam, dia pun sibuk membebel minta 'pek-ma-ta' dalam handbag Mommy.

Jangan cemburu sebab 'pek-ma'ta' Adik warna pink

Tengok macamana Adik pakai 'pek-ma-ta? Memang atas telinga tau!

Satu pagi yang indah, selepas bersarapan di luar asalnya tiada plan tapi hati meronta tak mahu duduk aje di rumah. Maka Hubbydearie pun ajaklah ke Putrajaya. Saja berjalan-jalan tengok taman, tengok bangunan dan  tengok Alamanda. Tetiba I bersuara ...

Dear, bawa I gi Nilai 3. I tak pernah lagi sampai sana, dear....!

Maka Hubbydearie pun apalagi, setuju ajelah. Jom kita ke Nilai 3. Nak cari apa? Takda plan apa-apa. Serius tau I tak pernah sampai sana. Dengar mulut orang je membebel kat Nilai 3 ada jual macam-macam. Sampai tidak juga ....

Mula-mula nampak Nilai 3 Street Mall. Pusing-pusing tapi lengang aje. Tak menarik langsung. Nak suruh Abang dan Adik bergambar pun malas. Tetiba nampak kedai bunga, apalagi tetiba semangat teruja (padahal selama ni tak suka bunga pun, tangan pun keras kejung kalau kena gubah bunga tau...)

Murah memang murah tapi belek-belek takda pulak yang menarik di hati. Untuk tak menghampakan jiwa-raga, jom suruh Abang dan Adik bergambar lagi sementara mood mereka tengah elok.
Tension superheroes kalau setiap tempat persinggahan Mommy suruh snap photo. Nak jadi anak yang mendengar kata, kenalah tahan kerenah Mommy.

One more time, sayang!

Pusing punya pusing, nampak kedai mainan. Apalagi, Adik sikit punya jerit suruh berhenti. Bukan Mommy yang nak singgah tau...

Mana boleh keluar dari sini tanpa beli apa-apa. Adik dah tentu penuh tangan tapi tak semualah MommyDaddy nak bayar. Abang pun tetiba nak 'something'. Kalau ambil takda yang murah.

Bila dok belek-belek dalam ni ingat nak belikan Abang dan Adik basikal seorang satu. Terberkenan sesangat tapi tak muat bonet kereta ya. Adik tu kalau beli memang confirmed ramai jadi mangsa tukang tolak basikal. Kalau tak tolak, mahu dia meraung. Oh, pitam nanti Mommy! 

Abang pulak macam tak excited langsung tengok basikal. Kalau dah beli mahal-mahal nanti tetiba tersandai je menyemak dalam rumah, lagilah Mommy rasa nak pitam. So, kita batalkan niat di hati. Membazir, membazir .... 

Tapi nanti-nanti balik KL kita cari eh, Dear (kata Mommy dalam hati...) 

Jom posing lagi, anak-anak! Adik dah tak heran sebab ada mainan di tangan yang mengujakan hati kecilnya. 'Murah, murah, mesti Mommy beli nih' -kata Adik dalam hati.
Pusing-pusing lagi ternampak pulak kedai jual karpet. Memang banyak pun di sinikan. Apalagi, jomlah masuk setakat melihat-lihat aje. Tinjau sana, tinjau sini. Belek itu, belek ini. Tetiba....

Jom beli yang ini, Dear!

Kasi bungkus, bayar dan sumbat dalam kereta. Habis cerita!

Jalan-jalan lagi ternampak pulak MK Curtain. Tetiba teringat kat my sepupu. Beria katanya beli set cadar untuk anak bujang dan puteri tunggal di sini sebab murah. Beli banyak-banyak gitu, macam-macam pattern menarik. Apalagi, I pun teruja hati. Maklumlah tetiba hati riang-ria nak mendeko-deko rumah ala-ala my sepupu tu *__* 

My sister kat kampung tu pun ada beli plain ready made curtain kat sini. Katanya RM10 je satu. Oh, terbeliak mata I ni tau! Murahnya ....boleh beli untuk 3,4 kali raya.

Belek punya belek, rasa tak berkenan langsung dengan apa yang ada. Aduh, langsung tak menarik pulak tapi tetap beli satu je set cadar. Dah katanya hampir 50% potongan. Tapi serius, memang takda apa pun yang menarik kat sinilah. 

Lepas tu kita biarkan superheroes bermain kat small playground di sini. Superheroes berdua ni, Mommy sibuk pusing kedai, mereka sibuk berlari dalam kedai macam makpak ada share terbesar je dalam bisnes kain langsir ni tau!

Tapi yang best, of course di sini ....

Suka gambar superheroes kat sini. Comel, comel, comel... oppss...!

Amboi Abang, excited sama nampaknya!

Aha, anak-anak... buatlah macam bilik sendiri ya!

Adik, ni bilik gegirllah! Jom keluar cepat!

Aduh, I rasa macam nak terus balik rumah lepas tu rombak semua barang dalam rumah. Suka tau tengok deko-deko kat sini. Dah kata jangan ambil gambar, tapi omak ni tetap juga keluarkan he-ho. Sampai kena detect cctv pastu datang satu staff, kononnya nak beri warning tapi I dah nampak dia datang, teruslah potpet dengan Hubbydearie kononnya dok puji cantik meja makan ni, wallpaper tu, hiasan ni. Takdalah kena tegur dek staff tu tadi....maklumlah potential customer kononnya padahal habuk pun tarak beli dalam kedai nih *__*

Bila terasa penat, kita pun pulanglah ke rumah. On the way balik ke KL, tengok jalan ke selatan bukan main jem nak exit ke Nilai. Huhuhu, nasib baik kami cepat pagi tadi!

Lepas Asar kami keluar rumah semula sebab nak bawa Abang main toy yang baru di belinya. Ke mana lagi kalau bukan ke taman pujaan hatiku. 


Lama sungguh dah tak masuk taman tau sejak Mami takda. Kalau Mami ada, memang tiap hujung minggu kena gi taman ^__^

Eh, kelakar pulak rasanya! Orang yang bercuti di kampung sibuklah beraya sakan tapi my small family ni sibuk beraya kat tempat cam ni... Kesian-kesian nasib orang Kay El  celup nih *__*










Thursday, August 14, 2014

Puasa sunat

Salam Syawal kawan-kawan!

Oh, dalam diam tak diam  bulan Syawal dah nak hampir ke penghujungnya! Cerita raya masih tak habis-habis lagi. Macam boringlah pulak nak menulis tentang kisah berhari-raya. 

Bagaimana dengan puasa enam masing-masing? Dah selesai semuanya? Alhamdulillah, I dah langsaikan qada' bulan Ramadhan dan juga puasa enam. Tamat aje puasa enam terus berdiri megah bendera Jepun, tak tunggu lama pun. Timing tahun ni punyalah baik *__*

Bercerita pasal puasa enam ni ada sedikit confused di hati. Selama ni memang I buat serentak puasa qada' dan sunat. Pernah dengar katanya mesti niat dua-dua, didahulukan dengan yang wajib. Ada juga yang kata, kalau niat puasa wajib(qada') terus dapat puasa sunat walaupun tanpa niat. Contohnya, kalau kita qada' puasa hari Isnin, terus automatik dapat puasa sunat Isnin juga. Yang ini I tak pernahlah praktikkan sebab tak pasti.

Setelah bertahun berkahwin, kali ni entah mengapa Hubbydearie sibuk bertanya pasal bilangan hari I tertinggal puasa bulan Ramadhan yang lalu. Bila diberitahu yang I selalunya buat puasa enam dan qada' sekali mulalah Hubbydearie ajak 'berdebat'. Katanya tak boleh buat puasa sunat kalau yang wajib tak dilangsaikan dahulu. Habis semua artikel diemailnya pada I bila perbincangan berakhir dengan muka masam *__*

Yang tak tahan bila Hubbydearie guna statement berbaur 'sindiran' begini ...

Macamana ni? You're Muslim since you're born, right? .... No wonderlah they said Malays memang Islam hanya pada keturunan sahaja!

Hah, mahu hati tak panas walaupun kadang-kala ada betulnya! Mahulah I lari-lari masuk bilik merajuk walaupun kadang-kala memang banyak bukti diberikan mengatakan I yang salah!

Akhirnya I akurlah sahaja. I dahulukan my qada' Ramadhan lepas tu terus puasa enam. Yang dah lepas-lepas tu, berserah pada Allah sahaja samada diterima-Nya atau tidak. 

Hubbydearie masih lagi tak puas hati boleh lagi tu nak 'sakitkan' hati I...

Hah, jangan argue with me! Your husband always right! You selalu tak boleh beri bukti kukuh! Nak jadi Muslim, jadilah yang sebaiknya. Jangan kerana keturunan aje!

Nak masam muka 3 hari 3 malam aje  rasanya tau....

Yang paling best, Hubbydearie sibuk membebel pasal I tapi I dah settled my qada' dan sunat, sedangkan beliau masih berbaki lagi puasa sunatnya.... Hahaha, rasa nak gelakkan kuat-kuat aje tau!

Apa-apa pun I senang hati sekarang sebab tak perlu risau nak membayar puasa qada' last minit. Anyway, thanks to my Hubbydearie juga sebab 'memaksa' I settledkan semua qada' puasa Ramadhan I yang lalu ~__^

 

Cita-cita

Salam kawan-kawan! Alkisah   cuti extra   yang I dapat tu sempena 'terbekerja' pada Hari Pertabalan YDPA Isnin lepas, ada syara...