Posts

Showing posts from August, 2014

Paradigm Mall

Image
Salam sayang kawan-kawan, Kalau sehari sebelum kita ke SCM , so hari ni kita pergi melawat kawasan Parlimen di Paradigm Mall. Walaupun PRU lama lagi nak bertandang, I kenalah rajin turun padang melawat kawasan kedai ya *__* Maklumlah MP seumur hidup, ginilah gayanya ... Kawasan Paradigm Mall ni memang I tak tahu langsung. Kalau suruh I drive, memang sah-sah akan sesat sampai ke Pelabuhan Klang. Bagaimana dan kenapa, usah ditanya. Ah kak kan dah kata, bila memandu ah kak memang terrorist sikit. Semua jalan pun tak boleh nak ingat. Kena marah dengan Hubbydearie dah berjuta kali tapi tetap juga maintain tak boleh nak ingat. Dah tua katakan, sel-sel otak bukan saja tak berkembang mekar lagi bahkan dah kecut sekecut-kecutnya. Tak boleh nak hadam info baru lagi dah! Sebelum tu, kita ke Pertama Complex dulu. Nak cari casing telefon, nak upgrade sim card zaman tok kaduk dan nak beli sim card baru. By the NKVE way, siapa pernah dengar nama telco ni - Altel? Ada yang dah guna tak? Katan

Bila tiba hujung minggu

Image
Salam sayang kawan-kawan, My family and I ni memang kerap keluar kalau tiba hujung minggu. Pantang duduk di rumah. Kalau dulu, masa Abang masih bayi mahupun masa Adik juga, memang tak suka berjalan. Duduk rumah sefamililah paling nikmat rasanya. Best je dapat mengulit anak-anak bila tak bekerja. Namun sekarang ni pantang aje hujung minggu, ada-ada je tempat yang nak diterjah. Bercakap pasal shopping mall, kalau ikutkan hampir semua yang ada di KL ni kami dah terjah. Sampai kadang-kala tak tahu kat mana lagi nak pergi 'window shopping'. Itulah yang berlaku pada hujung minggu yang lalu. Pagi-pagi lepas bangun tidur, tetiba dok tanya pada Hubbydearie; ke manalah nak dituju hari tersebut. I suka je buat adhoc plan ajak keluar dari KL tapi Hubbydearie ni leceh sikitlah. Yes or no nya boleh berubah dalam sekelip mata. Tension jiwa raga... So, minggu ni I beri suggestion kat Hubbydearie jomlah kita pergi melawat kawasan Parlimen di Setia City Mall (SCM). Jauh tu sebenarnya da

Chipsmore muncul kembali ...

Image
Salam sayang kawan-kawan, Hah, ni memang confirm ya Syawal dah habis? Maklumlah seperti yang dikata, habis je 'hutang-piutang' terus lupa Syawal masih berbaki ke tidak! Oh, ya... lama I tak bersiaran. Ada yang kisah ke? Well, takda takpa. Ah kak tak akan merajuk setakat perkara gitu-gitu aje. Ah kak ni berhati kental tau. Pantang tengok adegan sedih, terus je bah air mata.  Eh, betul ke statement ni? Macam mengelirukan aje pulak! Okey, okey, tak mahu cakap banyak. Dalam pada tak bersiaran di alam maya ni, banyak hal yang berlaku. Banyak perkara nak kena selesaikan. Hal pejabat pun tetiba jadi macam menggunung komitmennya. So, I ambil jalan mudah, malas nak cerita panjang lebar di sini. I  okey aje sebenarnya. Sihat wal afiat cuma masa tak mengizinkan untuk berceloteh panjang. Dulu, sebelum July 1, 2013 (La tak tahu lagi ke? Itulah tarikh keramat ah kak ambil keputusan nak berblogging) memang hidup tunggang langgang dek kerja ya. Takda masa terluang. Nak telan air liu

Adik yang sentiasa comel

Image
Salam sayang semua! Baru je mengeluh panjang pagi tadi tentang usb cable tetiba keluar mentol dalam my kepala. Uhuh, tarik nafas lega rasanya! Kiranya terror jugalah I ni. Godek sana, godek sini akhirnya berjaya juga menyelesaikan masalah berat sesangat ni *sila jangan menjuihkan mulut sebab meluat dengan statement akhbar I ni* Meh tengok muka si Adik yang baru baik dari demam, batuk dan selsema, Walaupun demam, senyum tetap kena menawankan, Adik! Walaupun terserrot, serrot hidung tu dengan suara yang lemak merdu akibat batuk dan selsema, main tetap main. Aktif melasak tetap macam biasa. Takda kurang pun. Mommy je kena kerja lebih masa sebab lepas Adik tidur, dia akan merengek tak tahu mengapa lepas tu batuk sungguh-sungguh dan akhirnya muntah. Then, okeylah dia tidur sampai pagi. Part bangun malam merengek tu yang sengsara jiwa raga Mommy. Jenis merengek tapi mata tak buka. Kalau setakat seminit, dua okeylah juga. Kalau dah setengah jam, sejam begitu mahu Mommy tak cukup

Rabu tanpa gambar

Salam Syawal kawan-kawan! Hari ni mood ada sikit merundum. Sejak dari semalam tak boleh nak transfer gambar dalam handphone. Ada problem dengan usb cable. Dahlah I ni bab-bab teknikal memang cukup 'berpengalaman luas' maka memang nak pitam rasanya memikirkan apa masalah sebenarnya. Kalau orang lain meriah dengan Wordless Wednesday, nampaknya I akan maintain membebel-bebel tanpa gambar di hari Rabu yang indah. Perkataan 'less' ni memang langsung tak sesuai dengan jiwa I lah nampaknya! Okey, sebelum I terlupa  terus lebih baik I abadikan kisah a bit celaru meleret di sini. I ni sebenarnya bukan suka bercerita hal-hal dalam dan luar kain di my pejabat tapi kali ni since menyampah nak up entri takda gambar (macam tak biasa je padahal mula-mula blogging dulu takda pun gambar ...) I story sikit-sikitlah, ya! Sila tahan telinga mendengar luahan hati I yang tak seberapa ni. I ni sebenarnya dah lama sangat bekerja di sini. Memang dah senior sangat-sangat. Semua benda da

Cerita sebelum dan selepas raya ...lagi!

Image
Salam Syawal kawan-kawan!   Eh, ada lagi ke Syawal? Maklumlah ah kak sejak dah habis puasa qada' dan sunat ni memang tak tahu langsung berapa hari lagi tinggal bulan Syawal *__* Semalam dok belek-belek gambar, rupanya ada banyak lagi gambar superheroes yang tak masuk blog. Kalau boleh semua juta-juta gambar tu nak dimasukkan tapi apakan daya, tak cukup kaki tangan nak menguploadnya ^__^ Meh tengok gambar Adik Cute belajar berselfie ni... Mommy masih pakai batang mop bila nak bermonopod tapi anak dah advance, ikut trend semasa T_T Ini pulak dalam minggu terakhir sebelum balik kampung beraya. Walaupun puasanya tak cukup dan raya di kampung cuma 2,3 hari, jalan-jalan shopping tetap ambil masa beberapa minggu ya *__* Abang yang mogok bila kena ikut ke sana ke mari bershopping Adik yang super excited bila berjalan-jalan tapi lari lintang-pukang bila nampak mannequin Tak ingat bila yang pasti hari sekolahlah sebab si Abang pakai uniform sekolah. Kami ke Metr

Taman, kami datang nih....

Image
Salam Syawal kawan-kawan! Oh, dah lama kita tak bersiaran dari taman bunga, kan! Maklumlah kalau Mami takda, memang tak kuasa nak meronda taman tau. Buat buang lemak aje. Sayang tau *__* Adik aje yang bagus. Sentiasa teruja lebih bila nampak taman. Keluar je dari kereta terus cakap kat Mommy, Mommy! Mommy! Nak lari! Larilah, Dik! Mommy memang tak kuasa nak lari sama. Mommy tukang jaga bola, jaga anak dan pembekal air je! Dua hari berturut-turut kami ke taman. Sebabnya bukan kerana Hubbydearie nak berjogging dan 'paksa' superheroes jogging bersama tetapi si Abang baru beli mainan baru. Sibuk nak ajak ke taman nak fly highkan si helikopter ni... Adik panggil ni 'topter' ya! Adik dan bahasa pelatnya memang tak dapat dipisahkan. Bercakap tak berhenti, memang semput kita mendengarnya sebab tak berapa nak faham. Laju semacam aje tau *__* Kali pertama Abang cuba buat 'penerbangan solo' tapi asyiklah gagal nak control helikopternya ini. Asyik jat

Aktiviti lepas balik raya ...

Image
Salam Syawal kawan-kawan! Seronoknya rasa di jiwa. Hari ni Jumaat. Esok dah boleh berhujung minggu. Oh, bukan ada rancangan apa-apa pun tapi seronok tu aje yang melebih-lebih. Hari ni nak sambung kisah selepas raya. Memandangkan I sekeluarga balik ke KL pada pagi hari raya ketiga, maka banyaklah masa lapang yang ada. Nak beraya, kaum kerabat semuanya masih seronok beraya sakan di kampung masing-masing. Cuma kami berempat ni je yang dah jadi orang KL sesangat. Kesian! Tempat pertama kita tuju selepas pulang .... Memandangkan orang tak ramai dan pintu lif belum terbuka, marilah 'paksa' superheroes bergambar di parking area ni. Siapa clever, cuba  teka ni parking level berapa? Kalau berjaya memang selalulah jumpa kereta MD di sini waktu lunch. Favorite spot ni tau *__* Rindulah sangat tu tempat ni sebab dah beberapa hari tak jejak ke sini *__* Yang ini kalau tak silap I semasa nak pergi makan di Jom Bali, The Curve. Adik ni kalau masuk kereta aje tengok Daddynya b

Puasa sunat

Salam Syawal kawan-kawan! Oh, dalam diam tak diam  bulan Syawal dah nak hampir ke penghujungnya! Cerita raya masih tak habis-habis lagi. Macam boringlah pulak nak menulis tentang kisah berhari-raya.  Bagaimana dengan puasa enam masing-masing? Dah selesai semuanya? Alhamdulillah, I dah langsaikan qada' bulan Ramadhan dan juga puasa enam. Tamat aje puasa enam terus berdiri megah bendera Jepun, tak tunggu lama pun. Timing tahun ni punyalah baik *__* Bercerita pasal puasa enam ni ada sedikit confused di hati. Selama ni memang I buat serentak puasa qada' dan sunat. Pernah dengar katanya mesti niat dua-dua, didahulukan dengan yang wajib. Ada juga yang kata, kalau niat puasa wajib(qada') terus dapat puasa sunat walaupun tanpa niat. Contohnya, kalau kita qada' puasa hari Isnin, terus automatik dapat puasa sunat Isnin juga. Yang ini I tak pernahlah praktikkan sebab tak pasti. Setelah bertahun berkahwin, kali ni entah mengapa Hubbydearie sibuk bertanya pasal bilangan har