Wednesday, November 22, 2017

KFC Chizza Ku-Sogo-kkan ~_^

Salam kawan-kawan! 

Ya, kita bersua kembali setelah I selesai memperbaharui keahlian di Gua Tempurung 😊

Apa khabar semua?

Saya di sini khabar baik. Diharap saudara di sana pun sentiasa dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya...

Eh, eh! Dah kenapa pulak salah meroyan nih!

Kalau dah asyik keluar masuk gua bertapa, tak payahlah sungguh-sungguh bertanya khabar. Ya tak? Esok lusa masuk balik dalam gua. Buang tenet aje nak menjawab khabar 😊

Maaflah dengan 'tajuk yang tak seberapa' tu. 

Maklumlah, I ni kalau nak paksa keluar gua mestilah sama ada a) jalan-jalan atau b) cari makan. Lain hal memang malas nak keluar dari gua menaip entri tau!

Semalam dalam hujan lebat, suamiku HD suruh mengikut ke area Sogo kerana dia ada urusan di kawasan berhampiran. Maka dalam hujan lebat itulah kami tiga beranak di tinggalkan di tangga Sogo, membawa haluan sendiri ...

I pun apalagi teruslah meninjau apa yang patut tapi dalam kotak fikiran sentiasa teringat pesan suami, 

Jangan keluar sesen pun! Budak-budak tu dah makan di rumah tadi. Jangan kerja nak masuk keluar Mekdi, Kepci dan sanak-saudaranya!

Okaylah, kami tak makan di luar....

Ada lagi tu...

Dan jangan beli yang bukan-bukan. I tahu you ni bukan boleh kalau I takda sekali. Entah apa-apa dibazirkan nanti!

Hai, I nak beli baju keluangman kelawar kat luar Sogo tu pun tak boleh ke?

Hujan! Macamana you nak keluar ke situ?

Nasiblah Kak Ton... pergilah jalan-jalan 2,3 jam 'makan angin' dalam Sogo tu...

Tapi, ada baiknya hujan lebat tau sebab dalam Sogo tenang aje. Aman damai walaupun ada sale sana, sini, situ. 

Kalaulah Kak Ton tahu jiran sederet Kak Ton @ Umi Alya ada di sekitar, tentu-tentu Kak Ton pakai topeng muka Catwoman tau! Tapi lepas fikir-fikir balik keadaan sekitar selamat dan kalau Kak Ton teruskan dengan usaha nak memakai topeng muka Catwoman berbaju kurung, entahlah berapa 'likes' Kak Ton dapat gamaknya πŸ˜‰

Makanya Kak Ton pun memulakan langkah dengan masuk ke dalam lif dan terus ke Tingkat 4. Eh, tapi sebelum tu kita surveylah dulu apa ada di Tingkat G dulu 😊

UA, kalau 'terrorist' sangat jap CH, jap Kuantan, jap Sogo, Tingkat 4 ada apa?

I spent time dengan anak-anak di sini dekat sejam. Lepas tu tetiba ternampak tempat ni kosong, Adik Cute pun apalagi...

Biarlah gambar yang berbicara sepi...





Adik Cute aje ya 'kanak-kanak' di sini, makanya bebaslah dia merata di dalam tu bermain sendirian. Bubbly Abang tak ingin nak masuk waima untuk menemani adiknya bermain sekali pun. Lagi pun tetiba dia kata perut rasa tak sedap pulak. Berbaringlah sebesar-besar gajah kat kerusi di luar playground ni. Kejap perut sakit memulas, kejap rasa nak muntah. Janji dengan HD sampai pukul 7 lebih baru diambilnya. Abang pun berdoalah meminta pada Allah supaya hilang sakit perutnya sambil menyedut Vicks dan menyapu minyak kapak di perut...

Adik?

Dia apa kisah. Janji bila dapat berada dalam dunia playground sendirian, hebat dah sangat feelingnya!

Mommynya pulak buat apa?

Bak kata UA, mana mungkin MD akan meninggalkan anak-anak tanpa pengawasan. Memanglah I jadi 'pengawas' terpacak kat situ, tolong jerit mana patut walaupun takda orang lain di situ kecuali my anak-anak!

Sempatlah berposing, sempatlah ukur tinggi budak-budak ni...

Eh, eh! Adik Cute dah 120 cm dan Bubbly Abang pulak dan 154 cm  tingginya. Tak lama lagi, Mommy mereka bolehlah mencelah di antara mereka dua beradik!

Bila Adik Cute dah puas main dan doa Bubbly Abang dimakbulkan Tuhan, kami pun terus naik Tingkat 6 pulak. Kita lepak kat Texas Chicken walaupun suami kata JANGAN tadi...

Ishhh... memang tak dengar kata bini seorang ni tau!

Agak-agak dah jemu duduk di situ, kami pun turunlah ke Tingkat 5.

Baru aje nak buat tinjauan, tetiba HD telefon suruh get ready nak balik dah! Aduhai....

Masa HD ambil tulah kami terfikir why not kita pergi ke Ekspo Negaraku 2017 di Dataran Merdeka? Kalau ramai orang, kita blah balik rumah. Terlanjur dah di area berdekatan, wajiblah menyinggahkan!

Okey, yang itu kita cerita kemudian! Kalau I tak menyelinap masuk gua, nanti kita uplah entri ya 😊

Selesai di ekspo, kami pun pulang ke rumah. Jam pun dah pukul sembilan lebih. 

Tetiba pulak rasa nak makan. Makanya, jomlah kita ke KFC depan rumah 😊 Kita cuba produk terbaru KFC ya - Chizza nama diberi.

I kalau ke KFC memang suka beli ni...



Tau tak apa tu? It's Loaded Potato Bowl. My favorite selain daripada ayam goreng KFC. Muak dah makan ayam goreng ni. Masa bercinta makan seketul, lepas kahwin boleh makan dua ketul tapi sejak anak-anak dah besar ni, back to one ketul ajelah. Lepas tu muak dah!

Dah terlanjur di sini, kita cubalah order Chizza sekali...

A la carte berharga RM7.90 ya.

Rupanya begini lebih kurang...



Dan rasanya?

Well, you all janganlah expect it's a pizza ya. Ianya cuma filet ayam  yang ditaburi cheese, sos, 'bawangan' dan nenas. Rasa macam makan isi Burger Zinger ajelah! Sama juga dengan isi ayam dalam Loaded Potato Bowl tu tadi. So ianya more to filet ayam yang menjadi base untuk pizza, bukannya pizza ya!

Tapi, okaylah! Kalau nak cuba makan, apa salahnya. But for me, macam tak mengenyangkan aje. Kalau my jiran sebelah yang berdarah KingKong ni makan, nescaya dia akan masuk ke beberapa restoran lagi dalam sehari tu dek kerana kurang kenyang. Hahaha!

Itu ajelah nak cerita. 

Lain kali berjumpa lagi ya!

Yang tulus ikhlas mengharapkan kamu, kamu, kamu mengomen,

MD

πŸ˜‰



































Friday, November 17, 2017

Nak kahwin lagi...

Salam kawan-kawan!

Amboi, tajuk! Seram membacanya!

Siapalah gamaknya yang nak kahwin lagi ni?

Yang sebenarnya, tak tahulah hari ni nak berceloteh tentang apa! Padahal, kisah birthday my anak bujang tercomel@Adik Cute belum masuk blog pun! I kan adil dan saksama; dah birthday Bubbly Abang tak masuk blog sebab tak bersambut dek I kena diarrhea dan demam 5 hari berturut-turut masa raya Haji dulu,  tentulah kisah birthday Adik Cute pun tak masuk blog juga (tapi ada up post kat FB, kehkehkeh!)

Well, ada bagusnya juga tak tahu apa nak dibebelkan di hari Jumaat yang mulia ni! Kalau asyik aje membebel, tak pasti pulak bahu kiri ke atau kanan yang lagi berat di penghujung hari 😊

Apa-apa pun I sajalah memunculkan diri hari ni; manalah tahu ada yang menyimpan rindu dendam yang teramat. Kasihan pulak nanti, tak sampai hati menengoknya... Hahaha!

Esok ada majlis perkahwinan my anak saudara lagi. Kalau bulan September lalu si adik perempuan, kali ni pulak si kakak sulung. Mereka ni tiga beradik aje; dua perempuan dan satu lelaki di tengah. Anak-anak my sister nombor tiga, Teh yang tinggal di JB. Anak perempuan bongsu dulu buat di JB jadinya kali ini, untuk anak perempuan sulungnya, mereka sepakat buat majlis di KL aje. Mereka nilah sepupu sepapat kepada Wany Hasrita tu. I pulak tumpang sebau-bau bacang benyek aje dengan penyanyi tu sebab jauh dahlah nak mengaku sedara! Hahaha!

Oh, ya! Gambar majlis my anak saudara @ si anak bongsu Teh tu pun tak masuk blogkan dek kerana kemalasan menimpa! Lagi pun tak banyak gambar yang ada kerana I sibuk tak tahu buat apa masa tu. Sibuk bergambar kat pelamin oranglah rasa-rasanya...

Petang ni I akan mula menyibukkan diri di mana yang patutlah - nak buat inai ke, nak tumpang makan-makan ke, nak lepak kat homestay mereka ke, tengoklah gayanya nanti macamana. Yang pasti macam selalu, I tak akan menyingsing lengan sibuk menolong. Hahaha!

Majlis akad nikah esok pagi makanya tak bolehlah MD sekeluarga bangun lewat untuk brunch. Lepas Subuh memang tak tidurlah rasanya sebab macam-macam nak buat - nak kemas rumah, nak jemur pakaian, nak buat light breakfast (kecoh arr dia ni, nak bakar roti letak kaya pun consider susah...) , sediakan pakaian seisi keluarga dan macam-macam lagi sebelum keluar rumah sehari suntuk esok! Walaupun venue tak jauh dari rumah kami, kenalah datang awal. Takkan majlis dah bermula barulah mak saudara sekeluarga sampai. Memang nak minta kena hempuk dengan my kakak-kakak tau!

Paling best, tema untuk majlis esok. Orang lain semua ikut tema dan macam selalu, I selalu aje melarikan diri dari tema yang sebenar. I beli baju warna pale purple padahal temanya grey. Bila pakaian I sampai, tengok macam warna grey pulak! Okaylahkan, order pale purple tetiba jadi grey tetapi I tengah terfikir nak pakai warna soft pink pulak (kalaulah baju yang satu lagi sampai hari ni 😊) 

Atau pun, masa nikah pakai baju lain dan masa majlis bersanding pakai baju yang lain?

Eh, mengalahkan pengantin pulak nak tukar-tukar pakaian dah ni kekdahnya! Melampau weyh πŸ˜‰

Tak kisahlah mak saudara sorang tak ikut tema. Nanti kalau ada kerja-kerja yang perlu dibuat oleh ahli keluarga, I bolehlah 'melarikan diri' selalu 😊 Nampak tak motifnya apa sebenarnya yang sampai tak nak ikut tema ni?

Okaylah, malas membebel banyak. Kita jumpa lagi dalam entri seterusnya yang tak tahu bila akan digarap. Kalau rajin, petang-petang ni pun boleh buat entri. Kalau tak rajin, memang tunggulah sepurnama lagi!

Bye!


Tuesday, November 14, 2017

Masalah selesai *_*

Salam kawan-kawan!

Jenuh tau sejak semalam dok melangut depan komputer membelek entri sebelum ni.  Entah apa masalahnya pun tak tahulah. Terima kasih pada KakG comel (ehem, bodek mesti kasi up ^_^) yang sudi beritahu ada masalah 'dalaman' my blog ni. Kalau tak diberitahu, memang sampai ke sudah I tak tahu walaupun ada kemusykilan timbul kenapa takda satu komen pun yang masuk. Adakah 'peminat-peminat' Kak Ton telah give up membaca celoteh Kak Ton yang sentiasa panjang berjela-jela ni? Hahaha!

Lepas penat menggodeh sendiri tapi tak juga berkesan, I pun cubalah merengek-rengek pada sang suami. Tapi tahu ajelah ya kalau isteri yang melebihi 10 tahun usia perkahwinannya merengek, memang lambat betul responsenya tau. Puas merengek sampai ke pagi masih lagi tak jalan kerjanya. Walaupun sang suami nampak macam free aje malam semalam, dibantainya tidur awal. Pagi tadi merengek lagi sambil berkata, "Sampai hati you I minta tolong tengok blog apa masalahnya, you langsung tak peduli".

Hmmmm....jawab pun tidak! Buat macam tak dengar aje tau!

Nak tak nak, I pun buatlah kerja paling terror I tau buat kalau membabitkan blog ini. Apa lagi, tukar temalah ^_^

Jadi hopefully, masalah tak boleh nak tinggal komen itu dapatlah diatasi dengan ilmu yang bak setitis air di Lautan Pasifik yang I ada ni. Kalau masih tak boleh, rasanya I nak suruh HD tukarkan kepada dotcomlah. Walaupun katanya suam-suam kuku aje gaya bloggingnya, keinginan WAJIB tinggi tau!

Hari ini entri pun senafas aje ni sebab daripada pagi tadi menaip entri sampailah ke petang ni baru siap dek gangguan-gangguan tugasan yang lebih afdal didahulukan.

Lain kalilah ya kita berborak panjang lagi.

Bye-bye, kesayangans semua ~_^ (Auw, melentik bulu mata kalau kenyit mengancam macam ni tau...)




Monday, November 13, 2017

Exam

Salam kawan-kawan!



Okay, hari ni kita bercerita tentang peperiksaanlah ya! Katanya sekarang ni pelajar sekolah Tingkatan Lima sedang menduduki peperiksaan besar SPM buat masa ini. Pasti jenuh beberapa minggu ni nak kena bersengkang-mata mengulangkaji pelajaran di saat-saat akhir dan memerah otak dok berfikir nak menulis jawapan yang bakal score A+ dari guru penanda kertas peperiksaan. 

Kita dulu-dulu pun sama jugalahkan feelingnya. Berdebar! Mahunya tak berdebar! Dah orang keliling dok kata inilah exam yang akan menentukan 'hidup' masa depan! Mahu tak gelabah dibuatnya! Tak dapat result bagus, tak dapat masuk universiti. Tak dapat masuk universiti, maksudnya 'tak jadi oranglah'! Zaman kita dulu, kalau tak dapat ambil jurusan medic, engineering, accountancy (dan segala jurusan yang 'gegak-gempita' bunyinya) maknanya tak berjayalah dalam hidup...

Kasihan alahai nasib ketika tu ya...

Kalau tak lulus exam lagi parah; silap haribulan kena kahwin cepat. Tak dapatlah enjoy life. Orang enjoy, kita dok jaga anak-anak berderet keluarnya setiap tahun. Maklumlah kahwin muda ^_^ 

Bila dithrowback, I pun macam tu juga dulu. Awal-awal bukan main berdebar dan teruja nak sit for exam. Lepas dua, tiga paper, mulalah gelabah dan tak sabar-sabar rasanya nak pegang title 'bekas pelajar sekolah menengah'! Tapi hari ni bukan kisah panjang berjela tentang my SPM exam yerk ^_^ (Duhhhh.... nasib baik alahai! Kalau tidak, kering air liur membaca celoteh dia nih!)

I takda anak yang menduduki peperiksaan; baik UPSR, PT3 mahupun SPM pada tahun ni. Jadi segala apa peperiksaan yang sedang berlangsung, I memang tak ambil peduli langsung. Kecuali peperiksaan hujung tahun untuk murid Tahun 5. Sebabnya, my anak bujang tersado@Bubbly Abang kena sit for that one particular exam ^_^ Well, itu pun dah lama sudahnya, like few weeks ago! Sekarang ni my anak bujang sedang bersenang-lenang saban hari menatap gajet. I okay aje, asal takda exam to sit ^_^

Dek kerana hujung minggu I malas baca suratkhabar dan ambil tahu hal dunia, tak juga rajin nak update blog, maka cerita ni pun agak basilah ya. Tapi takpalah, ini bukan exam pun. Dalam blog, kalau nak berthrowback memanjang, takda sapa kisah pun. Dah namanya blog kita sendirikan. Cumanya kalau asyik syok sendiri, memang makin kuranglah yang membaca... Hahaha!

Jadinya, baru pagi tadi I terbaca kisah ini :- 


*_*

^_^

~_^

Dah, cukup-cukuplah letak simbol! Nasib baik hari ni tak rajin nak letak smileys. Kalau tak... naya penuh sampai ke titik noktah terakhir dia bersmiley tanpa jemu ~_^

Okay, apa kisahnya? 

Tak baca lagi?

Lah...sama aje kekdahnya macam I juga rupanya. Kisah minggu lepas, hari ni baru nak baca! I ada sebab tau. Tarikh tu I bercuti, sibuk melayan kerenah si birthday boy dan makan-makan besar seisi keluarga terdekat ^_^ Of courselah, I takda kisah pun nak baca news, sempat baca gosip aje pun!

I short-cut ajelah ya pada yang tak membacanya...

I pun tak pasti siapa yang menulis surat ni kepada suratkhabar The Star - makpak ke, cikgu ke, atau entahlah mungkin just a 'Worried Malaysian' yang prihatin...

Katanya Paper 1 English SPM 2017, ada satu soalan esei dengan markah penuh 50 (banyak okay, bukan sikit markahnya kome nak buat main-main...) yang bertajuk,

If you had the opportunity to move to another part of Malaysia, where would you choose to live? Explain your choice.

Okay, you all nampak apa bila baca tajuk tu?

Adakah tajuk itu amat mengelirukan akal fikiran yang tengah kusut dan berdebar-debar nak jawab kertas BI pada masa tu?

For me, I baca sekali lalu aje dan takda nampak apa-apa masalah yang mengelirukan pun dalam soalan tersebut. Walaupun kemungkinan besar ada 'butterflies in my stomach' masa nak menjawab soalan ni dan tangan pun berpeluh sakan nak pegang pen untuk mula menulis 'karya teragung' yang mampu menbawa another A+ ( I assume I lah yang tengah ambil exam SPM tahun ni ya ^_^), I tak rasa pun soalan ini mengelirukan akal fikiran ketika itu.

Apa yang paling penting ketika membaca soalan untuk menjawab kertas peperiksaan? 

Carilah kata kunci!

Fikir betul-betul apa yang soalan mahukan!

Dah jelas tertulis to move to another part of Malaysia, tak akanlah you all boleh tulis esei 10,000 patah perkataan (oppss....panjangnya!) tinggal di UK!

Kesilapan macam nilah kalau my anak bujang buat, memang kaw-kaw, I 'tazkirahkan' dia tau!

Samalah macam exam baru ni, karangan Mandarinnya berbunyi begini, Tuliskan kelemahan-kelemahan diri anda. Macam itulah lebih kurang my anak bujang terjemahkan to me. Markahnya 15 ke, 20 tak pun 30 macam itulah kalau tak silap ya.

Boleh pulak dia senaraikan satu aje kelemahannya!

Selepas exam, Laoshi pun tanya satu kelas siapa yang beri satu aje kelemahan...

Dia dengan bangga turut angkat tangan!

Laoshi kata lagi... Tak baca betul-betul ke soalan?

Kan dah kena!

My anak fikir kalau dia beritahu kisah ni to me, I akan bersimpati sambil peluk-peluk dirinya yang gebu itu seraya berkata, "Takpalah, sayang! Exam Tahun 5 pun! Bukan boleh bawa ke mana pun!"

Oh, silap dah tu....

Cerita belum sempat habis, halilintar dah 'terkeluar' dari my mulut!

Kenapa tak baca betul-betul? Tak pandai baca ke? Kalau dah markah banyak macam tu, fikir cikgu nak minta satu aje ke kelemahan diri? 

Habis aje halilintar, guruh panah petir dan sebagainya, barulah I kata,

Takpalah! Nak buat macamana! Terima ajelah markah berapa dapat. Siapa suruh cuai! Tanggung sendirilah ya! Mommy dah berbuih mulut nasihatkan! Kalau sebelum exam nak menyesal takpa. Kalau selepas exam nak menyesal, silap besarlah. Mommy dah banyak kali cakapkan! Doa Mommy aje tak cukup kalau diri tak rajin berusaha!

Tapi zaman sekarang ni, anak-anak memang 'manja' lebih sikit ya! Nak buat macamana, semua ibubapa sayangkan anak-anak. Kalau tak sayang, takdalah mereka peduli hal-ehwal pelajaran anak-anak. Tapi, kalau dah terlebih peduli pun susah juga guru sekolah nak mendidik anak-anak murid ya! Kurang peduli salah, terlebih peduli pun salah... 

Nasiblah siapa suruh jadi makpak ~_^

Maklumlah, itu tak boleh, ini tak boleh. Pukul sikit makpak marah, pukul banyak sampai lebam, lagilah marah. Dapat makpak yang sentiasa tak berfikiran waras, mahu cikgu kena pukul sampai lebam semula ^_^

Eh, kalau my anak yang lebam dek kerana cikgu, I pun akan singsing lengan 'cari pasal' balik dengan cikgu tu di sekolah! Hehehe....

Bak kata my cikgu sister, kalau dah tak boleh nak pukul sikit pun, macamana nak ajar. Kesimpulannya, kalau anak-anak muridnya nakal, degil, malas, dia buat tak tahu ajelah. Nanti marah lebih-lebih, tersayat pulak perasaan anak murid, tertekan, lantas mengadu pada makpak kata cikgu selalu aje 'aim' dia seorang aje dalam kelas tu. Padahal dia yang jadi puncanya!

Dalam kes Paper English SPM 2017 ni, I  tak rasalah ianya mengelirukan. Dan, sebagai ibubapa (kalau yang menulis surat itu adalah salah seorang ibu/bapa pelajar SPM 2017) tak perlulah risau sangat kalau anak tersilap baca soalan sampai nak suruh kementerian check semula soalan straight forward macam ni dan tukar cara pembahagian markah dek kerana soalan begini. 

Nama pun examkan. Bukan semua budak-budak yang dapat soalan begini akan memberikan jawapan yang sama. Silap haribulan, ada yang lagi teruk sampai terkeluar terus dari tajuk yang diberi. Kita tanya soalan di atas, dia pergi dok bercerita pulak macamana kisah hidupnya yang terpaksa tinggal dengan atoknenek selepas makpak bercerai! Ahah, nangis guru penanda kertas; berkoyok-koyok kepala tu nanti nak tanda kertas!

Apa-apa pun selepas menduduki peperiksaan, kita berdoa ajelah semoga terbuka hati guru penanda kertas tu nak bermurah dengan markah. Kita dah berusaha walaupun tersilap baca soalan ^_^ Kenalah belajar dari kesilapan. Kalau tidak, macamana nak pandai dalam hidup ni nanti?

Kalau perkara begini berlaku pada my anak, apa respon I agaknya?

Ehhhhh....marahlah!

Tapi I marah my anaklah sebab cuai baca soalan! Dah hilang markah. Baik-baik ada peluang dapat A+, tetiba dapat satu D, itu pun tanda murah hati cikgu penanda kertas ^_^

Takdanya I nak tulis surat pada Kementerian Pendidikan merayu guru-guru yang sepatutnya menanda kertas subjek tersebut supaya berfikir kembali sebelum gagalkan essay writing my anak bujang tersado alahai comelnya *_*

Kalau tidak, tak akan ada peribahasa  'Nasi sudah menjadi bubur', duh!

P.S. Tak tahulah apa masalahnya sejak entri ni digarap, ruangan komen tak boleh diguna. Satu komen pun tak dapat sebab ada error. Minta tolong HD, sampai ke pagi ni masih lagi tak dijenguk-jenguknya apa masalah yang berlaku. Harap bersabarlah ya kalau teruja sangat nak tinggalkan komen tapi tak dapat ^_^

Update : Dah okay nampaknya entri ni. Silalah mengomen berjemaah kalau sudi ya, my 'darlings' semua ^_^












Friday, November 3, 2017

Adik Banyak Cakap

Salam kawan-kawan!

Kalau dah berceloteh tentang emak, tentang anak bujang tersado @ Bubbly Abang, seharusnya hari ini kenalah bercerita tentang anak bujang terlajak laris yang keletah ni. Siapa lagi kalau bukan 'My name is Jeff' a.k.a Adik Cute a.k.a jiran sebelah Gumball, anak kepada Richard and Nicole serta abang kepada Anais 😊. Barulah adil dan saksamakan!

Nasib baik juga anak dua aje; dua-dua lelaki. Kalau ada 10 anak lelaki dan perempuan, mahu pengsan ahkak tahu nak bersikap 'adil dan saksama' ! Ke spital selalulah gamaknya dek tekanan darah tinggi! Hahaha!

By the way, tak perlulah mengharapkan selepas ini giliran bercerita tentang HD pulak. Ada pulak yang kena hantar resignation letter kat blogspot suh tutup blog nanti. Hahaha!

Eh, Eh! Ceria pulak bila dah hari Jumaat ni ek! Maklumlah esok hujung minggu dah. Seronok bangun lewat 😊

Adik Cute sekarang ni sedang menghitung hari menanti sepupu kesayangan @ makpak angkat  @ babysitter@ my bibik-bibikku kaki gosip (hahaha lagi), Kakak Sara and Abang Afiqnya balik hujung minggu ni. Hari-hari tanya bila depa nak balik. Kalau I kata sebulan lagi, dua minggu lagi, mesti dia akan jawab,

Adik tak faham berapa lama tu. Beritahu harilah, berapa hari lagi....

Okaylah, 30 hari lagi, 14 hari lagi dan pagi ni I kata,

Esok Mommy cuti dua hari, hari kedua Mommy cuti tu kakak pun baliklah!

Oh, Sunday ke?

Eh, eh, dia ni....

Oh, bukan suka-suka dia menunggu tu! I rasa ada banyak udang galah di perairan Lautan Pasifik rasa-rasanya...

Kita tunggu dan lihat ajelah nanti. Tapi yang pasti, memang setiap malamlah dia nak tidur rumah MakNgah. Dulu-dulu rajin juga tidur kat 'inapdesa' @ rumah MakNgah  tapi lately dah tak lagi. Bila MakNgah tanya,

Sebenarnya Adik suka tidur rumah MakNgah tapi Mommy kata kalau Adik tidur rumah MakNgah maknanya Adik dah tak sayang Mommy lagi...

Makanya no choicelah ya, kenalah tidur kat rumah dengan Mommy. Mommykan mudah rindu kalau anak takda depan mata. Kalau ada, kerja nak jadi bini Tarzan jerk! Kahkahkah....

1. Seminggu lalu kami breakfast bersama Mak dan Ngah. Tengok dia makan nasi lemak dan ayam goreng licin sepinggan. Bila kita tanya sedap ke, jawabnya sedap aje tapi....

Ada tapinya tau...

Mommy masak lagi sedap. Mommy masak 100% sedap. Kedai punya ni 6% aje... (Huhaaa....)

Habis tu MakNgah masak? tanya MakNgahnya...

MakNgah punya 66% !

Bila MakNgah merajuk sebab sikit sangat padahal bila makan di rumah MakNgah siap minta tambah lagi maka dia pun upkan ke 99%. Nak up 100% tak boleh sebab tak bolehlah melebihi Mommynya. Hahaha!

Kata Adik masakan Mommy yang paling dia suka spaghetti dan juga ayam goreng bersos cili 😊 Kalau tanya si abangnya sudah tentu nasi lemak dan sambal tumis 😊

Tapi yang tak syok tu, MakNgah masak semua sedap cuma tak suka pedas aje. Habis tu macamana Mommy dapat 100%, MakNgah dapat 99% aje ni?

Ni dah tentu-tentu saja nak ambil hati ler nih....

Bila tanya Daddynya pulak macamana, kata  Adik Daddy pun masak best juga. Dapatlah 60%. Hahaha!

2. Hujung minggu sudah kami ke Ariani. Asal cerita nak pergi potong seluar HD dan Adik Cute tapi biasalahkan bila dah sampai area ni, haruslah jalan-jalan cuci mata juga. My sister Ngahlah yang nak pergi Ariani. I ikut aje. Sampai di sana, lama juga menunggu MakNgahnya tak habis-habis membelek. Sampaikan si kecil ni pun komplen,

MakNgah ni kalau masuk tempat ni.... Mommy apa nama tempat ni?

Ariani!

Ulang balik ayat, MakNgah ni kalau masuk Ariani tak ingat-ingat nak balik! Penatlah!

Kehkehkeh, MakNgah tak jumpa jalan pulang. Nasib baik Daddy ada, kalau Mommy yang bawa kereta dah tentu-tentu MakNgah ajak buang masa kat sini lama lagi!

Yang si Bubbly Abang lagilah penuh komplen aje. Katanya tempat ni sesuai untuk perempuan aje.

Apalah, harga tudung RM200! Tudung aje pun! Takda apa pun best!

Itulah uniknya jadi perempuan, Abang πŸ˜‰

3. Sekarang ni Bubbly Abang suka tengok UPSR kat Astro Ceria kot tak silap. So selalu ajelah ada soalan-soalan objektif untuk dijawabkan. Si Adik ni tak tahu apa pun. Tapi bila tengok abangnya menjawab 'A' dia pun nanti nak bagi jawapan juga. Sukahatilah nak pilih A, B, C, atau D. Bila dia asyik kalah aje, mulalah nak merengek. So, dia pun buat deal...

Siapa yang kalah, dia menang kuiz upsr okey!

Aduhai... sebab jawapan dia asyik salah, makanya dia nak siapa banyak jawab salah, dialah yang menang! Ada ke patut...

Masa Bubbly Abang tengah sibuk exam tempohari, I pun kerja 'mengamuk' aje. Ada satu hari tu I tak benarkan mereka tengok TV. Si kecil ni pulak ada masa-masa dia nak conquer TV tu sebab kartun favoritenya bersiaran. Bila tak boleh main hp, tak boleh tengok TV makanya muka masamlah; protes dalam diam. Nak melawan, kalau berani silakan...

Esoknya bila balik kerja dan mood tengah baik, si kecil ni pun datang nak minta peluk...

Dia pun tanya soalan cepu emasnya for that day...

Mommy, Adik tak faham semalam masa Mommy marah kenapa Mommy tak kasi tengok TV? Bukan ke TV tu Daddy yang beli?

Amboi!

I pun jawab, Okay, boleh switch on TV tu tapi tak boleh tengok Astro sebab Astro Mommy yang bayar!

Ohhhhhh.... macam tu! Adik tak tahu pun!

Duh!

Bab TV ni memang satu hal. Bergaduh aje dengan si kecil ni. Kadang bila I nak tengok drama Korea, kena berlawan dengan kartunnya. Selalu I kata suruhlah tengok kat youtube. Adakan kartun tu kat youtube. Bila dia tak mahu kalah, dia pulak akan suruh,

Mommy tengoklah cerita Korea Mommy kat youtube aje. Kalau Adik bagi Mommy tengok sekarang, cerita Adik habis dah nanti!

Dia ni lupa tau Astro tu I yang bayar! I suruh bayar, katanya dia takda duit...

Kadang-kadang cerita yang dia tengok, I pun tak boleh hadam tau... Duda Pujaan Daralah (sebab ada budak kecil perempuan tu...), 1001 Nights lah, dan entah apa-apa lagi. Pernah sekali dia tak sabar nak tunjuk I iklan di Astro Ceria. Katanya dia minat sangat lelaki tu. I pun tengoklah bila dua, tiga kali kena paksa tengok muka lelaki tu...

Rupa-rupanya Fattah Amin!

Nak 'terpatah' hati I tau! Awatlah Adik ni.... dah takda pelakon kayu lain ke, Dik? Hahaha!

4. Adik ni memang suka 'multi-tasking'; sambil tengok kartun, sambil pasang lego (sekarang legonya dah jadi rumah 5 tingkat I tell you...dia kan nak jadi angkasawanlah, arkiteklah, bombalah, abe polislah, semua dia nak 'gondol' tau), sambil tengok youtube kat handphone. Entah tang mana yang dia betul-betul concentrate pun tak tahu. I rasa dia lagi concentrate dengan 'pembinaan' rumah bertingkat legonya!

Tiba-tiba tengok kat TV nampak animal terus dia start borak,

Mommy, Adik nak bela haiwan yang boleh bercakaplah.

Mana ada haiwan boleh bercakap?

Habis tu kat kartun TV tu semua boleh cakap?

Itu kartunkan. Mommy dah kata kartun tu tipu aje...

Habis kat youtube pun haiwan boleh bercakap?

In real life haiwan tak boleh bercakaplah, Dik. Apalah Adik ni buat joke... sampuk Bubbly Abang.

Kenapa ek, semua haiwan kat negara kita ni tak boleh cakap! Haiwan kat Amerika semua boleh cakap!

Aduh, tak faham-faham lagilah dia nih!

5. Masa cuaca panas sangat baru-baru ni, si kecil ni sibuk minum plain water. Siang malam buka tutup pintu peti sejuk cari air. Sampailah nak tidur malam, masih lagi tak sudah dok teguk air. I pun suruhlah berhenti, dah nak tidur dah ni. Dia pun pantas aje menjawab...

Adik tak boleh tidur kalau tak minum plain water, sambil meneguk air.

Barulah otak selesa gila sekarang!

Adik Cute ni sudah tak minum susu lagi tapi dok minum Milo dalam botol. I tanyalah bila nak berhenti. Tahun depan dah sekolah. Katanya tahun depan nanti dia berhentilah. Sekarang ni kena minum lagi.

Tiba-tiba semalam katanya, Mulai sekarang, Adik minum 5 kali sehari. Nanti dah sekolah 3 kali aje!

Selalunya bila dia menonton TV, penat main atau pun mata mengantuk dia akan minta sebotol Milo 'sejuk taknak, panas taknak, panas tak sejuk pun tak'!. Sambil minum  tu sambil melayan habit buruknya menggulung rambut dengan tangan. Bila siap minum, rambut pun elok aje bergulung macam bunga ros kekdahnya!

So, adalah satu hari ni dia minta Milo dalam botol tapi I suruh mandi petang dulu. Dia pun menjawablah,

Adik tak boleh mandi dulu. Kena minum Milo dulu.

Tak! Mandi dulu. Baru Mommy buat Milo.

Kalau Adik mandi, nanti rambut basah macamana Adik nak gulung-gulung rambut?

Hai, tak boleh tahanlah melayan ini budak!

Tak tahulah I terlebih makan apa masa mengandungkan si kecil ni dulu. Rasa-rasanya dari awal sampai cukup 9 bulan tekak tak boleh terima makanan! Makin hari makin menjadi-jadi mulutnya. Kalah tau kome-kome punya anak perempuan!

Itu belum masuk bab suka selfie dan perasan comel memanjang!

Tak tahulah ikut siapa dia ni...






Thursday, November 2, 2017

Emak

Salam kawan-kawan!

Semalam bercerita tentang emak tak banyak anak, hari ni pun kita bercerita sesuatu yang berkaitan dengan emak jugalah ya. Nak bercerita tentang kewangan, belum sampai seru dan tak cukup ilmu lagi. Nanti haru-biru pulak kewangan you all kalau ahkak yang jadi penasihat kewangan 😊 Setakat ni cuma mahir selok-belok online shopping ajelah 😊

Okay, pada yang tak faham apakah maksud tersirat tentang 'kewangan' tu sila abaikan ajelah ya! Takkanlah rajin pulak nak korek entri sebelum, sebelum ni 😊 Malaskan...

Let's go back to the topic di atas 😁

Dua, tiga hari ni dok baca kisah emak aje. Terkesima pulak jadinya tau...

Bila diri sendiri pun bergelar emak, akan lebih fahamlah ya betapa besarnya pengertian perkataan 'emak' itu. 

Mungkin ada yang dah terbaca kisah ni secara online (by the way, the latest Kamus Bahasa kata 'online' bermaksud 'dalam talian' ya bukannya 'atas talian'. Opppssss.... iklan BM sekejap πŸ˜‰). Jadinya kalau terbaca sekali lagi di sini, bolehlah terus skip aje. I know, I know you all bukan rajin sangat membaca. Tak payah suruh baca fakta, baca bebelan pun malas. Memang nak kena babat tau!

Kita jadikan tiga cerita pendek yang dicedok dari berita online aje... (by the way, cerita ni I tak pasti baru ke lama, sebabnya I memang suka 'korek' sana-sini tetiba tadaaa.... ada aje news nak baca 😊)

Jangan bimbang, I tak suruh baca financial news. I won't share this kind of news dengan you all. I tau fikiran masing-masing dah kusut-masai dengan hal duniawi yang ada 😍


1.  Ada seorang ibu berusia 83 tahun di China yang mempunyai anak kelainan upaya (OKU) berusia 46 tahun. Sejak dua tahun sudah, kesihatan si ibu tak begitu baik. Kesihatan yang semakin merosot  dan usia yang tua menjadikan dia semakin lemah dan tidak berupaya untuk menjaga anaknya lagi. Jadi si ibu terlalu bimbang akan nasib anaknya jika dia pergi dulu. Siapalah yang sanggup menggalas tugas menjaga si anak yang OKU nanti!

Maka ibu ini pun mendapat satu 'idea' yang tidak munasabah kalau difikirkan secara logik. Nak tahu apa idea yang nak dibuatnya?

Nah.... bacalah terus!

Ibu ini telah memberi 60 biji pil tidur kepada anaknya, dijerutnya leher dan disumbat kapas ke hidung. Dalam erti kata yang lain - ibu ni mengambil keputusan untuk mencabut nyawa anaknya sendiri! Kemudian, dia sendiri menyerah diri ke balai polis.

Bila dibicarakan, ibu ini didapati bersalah dan dijatuhi hukuman penjara 3 tahun. Tapi menurut mahkamah, walaupun dia didapati bersalah, wanita tua ini layak diberikan pengampunan selepas mendengar kisahnya.

Si ibu berasa susah hati kerana memikirkan nasib anaknya yang OKU bila dia sudah tiada nanti. Walaupun dia mempunyai seorang lagi anak, si ibu tak mahu menyusahkan si anak untuk 'mengambil-alih' tugasnya menjaga adik yang OKU.

Katanya lagi.... (Oh, part ni yang buat ahkak sedih) dia tidak pernah berputus-asa dengan anaknya kerana itu darah-dagingnya sendiri. Dia menyalahkan diri kerana melahirkan anaknya yang tidak cukup bulan lalu mendapat kecacatan dan tidak mampu bercakap. Oleh kerana itu, si ibu merasakan dialah punca hidup anaknya merana! Justeru itu, dia lebih rela membunuh anaknya daripada memberinya kepada orang lain...

Kata si anak yang satu lagi, si ibu telah menjaga si adik sejak lahir dan terpaksa berhenti kerja untuk memberi sepenuh perhatian kepada anak yang OKU.

Mahkamah mengambil keputusan untuk menangguhkan perlaksanaan hukuman penjara selama 4 tahun lagi.

Mengapa ya?

Pada pendapat I lah, si ibu pun dah berusia 83 tahun dan kelihatan uzur. Entahkan sempat atau tidak si ibu menjalani hukuman setelah 4 tahun. Mungkin ini caranya untuk 'melepaskan' si ibu dari hukuman penjaranya!

Sedih tau bila membaca kisah ni. Bukannya sebab dia tak sayang, bukan sebab dia rasa anak itu menyusahkan tetapi kerana kebimbangan tentang masa depan anak tanpanya menyebabkan si ibu ni bertindak di luar jangkaan. Tak boleh dibayangkan perasaannya ketika melakukan perbuatan tersebut. Kalau tak sayang lainlah, ini dia sayangkan anaknya. Nasi dah jadi bubur ayam McD, maka nak menyesal pun tiada guna dah!

2. Kalau tadi kita berada di China, sekarang mari kita ke Liverpool pulak...

Seorang ibu berusia 98 tahun berpindah masuk ke pusat jagaan untuk menjaga anak lelakinya yang berusia 80 tahun. Si anak ni ada masalah kesihatan maka terpaksalah duduk di pusat jagaan. Dek kerana itu, si ibu pun sanggup tinggal di tempat yang sama semata-mata 'nak tengok-tengokkan' anaknya yang tak sihat. Si ibu pun dulu bekas jururawat.

Menurut pusat penjagaan ni, mereka dua beranak amat rapat. Setiap pagi si ibu pergi ke bilik si anak untuk ucap selamat pagi dan begitulah juga setiap malamnya. Mereka gemar menghabiskan masa bersama sambil menonton rancagan televisyen kegemaran.

Walaupun anak lelakinya dah berusia 80 tahun, menurut kata si anak ni ibunya selalu aje menegurnya untuk menjaga adab 😊

Betullahkan kata orang. Anak ni walaupun dah besar panjang, dah tua, si emak tetap juga nak menjaga dan melindungi 'anak kecil' nya. Betapa sayangnya emak terhadap anak-anak. Anak-anak mampu ke buat macam tu? Jawablah sendiri, malas nak tolong jawabkan!

3. Okay, marilah kita terbang pulang ke negara sendiri....

Yang ini I  rasa ramai yang telah membacanya sebab baru jugalah kotnya  kisah ni....

Seorang anak pura-pura jatuh sakit semata-mata nak surprisekan si ibu pada hari ulangtahunnya. Anak ni  doklah telefon si ibu suruh datang bawakannya ke hospital sebab dia sakit. Mahu tak kalut si ibu bila mendengar anak sakitkan. Baru anak terbatuk gatal  tekak di tengah malam, kita emak-emak ni bukan main terkejut terjaga berlari tengok anak. Tersedak ke, apa ke sampai tak lena tidur ni. Gitulah kerisauannya. Apatahlagi bila dengar anak sakit dan merayu-rayu minta kita bawa pergi jumpa doktor!

Si ibu ni pun datang jengok anak. Anak lelaki yang dah besar panjang ni pun apalagi, mulalah nak mengada-ngada, nak bermanja-manja dengan ibunya. Peluk erat, tak mahu lepas-lepas, siap sempat batuk 'darah' lagi tu! Mahu tak 'kepanasan' si ibu dilanda resah tengok anak macam tu!

Dalam pada kalut tu tiba-tiba aje anak keluarkan hadiah untuk ibunya dan sebiji kek. Mak oi, apalagi, mendudu-dudulah si ibu menangis kesedihan ke kegembiraan ke tak tahulah. Yang pasti, si tukang tulis entri ni siap meleleh air mata weyh. Teremosi  tiba-tiba. Wallaweyh, so sweetnya anak buat surprise macam tu walaupun nak pecah dada rasanya bila tengok anak kesayangan jatuh sakit!

How sweet πŸ˜‰

Sampai bab komen, lagilah  nak rasa kena kencing manis dibuatnya. Sweet, sweet komen semua. Tetiba semua teringatkan emak masing-masing. Yang takda emak, sedekah Al-fatihah ajelah!

Ada videonya tau. Kalau  tengok video, barulah datang feel segala emosi sebagai seorang emak/anak 😊 You all carilah sendiri cerita ni kat link tu. Kerja keras sikitlah ya, takkan semuanya nak bersuap. Bajet 2018 pun tak mampu nak suap semua ke mulut tau!

Kesimpulannya, jadi seorang emak ni memang banyak pengorbanan tetapi kalau diri ini diingati, disayangi dan dikasihi, segala pengorbanan itu terasa seperti setitis hujan yang jatuh membasahi seluruh muka bumi tau!

Tak percaya?

Jadilah emak dulu kalau nak tahu betul ke tidak 😊

Ini sekadar iklan di penghujung entri nan panjang - apalagi kalau bukan conversation tiga beranak di rumah 😊

Adik Cute kata, Mommy, nanti Adik kena pergi tadika semula ke tahun depan?

Mommy kata, Mana ada! Takda tadika, tadika lagi. Tahun depan pergi sekolah abang selama 6 tahun. Sekolahlah kat situ sampai besar macam abang!

Adik kata, Okeylah! Adik belajar sampai umur 20 tahun aje ya...

Abang kata, Kalau Adik 20 tahun, Abang dah 25 tahun. Mommy berapa eh?

Mommy kata, Mommy dah tualah. Entah ada, entah tidak. Jangan-jangan takda dah!

Abang kata, Mommy, janganlah cakap macam tu. Mommy fikir positif ajelah, baru panjang umur. Apa kata Mommy doakan aje kita berdua jadi anak yang soleh. Kalau Mommy doa mesti Allah makbulkan. Bolehlah kita berdua jaga Mommy!

Aduh! Mommy dah kembang-kuncup hidung menahan sebak di dada.....

Ya Allah, Ya Tuhanku! Jadikanlah anak-anakku anak-anak yang soleh! 😭





Wednesday, November 1, 2017

Kisah emak tak banyak anak ^_^

Salam kawan-kawan!

Seronoknya tengok cuaca di luar sana.  Lapang aje hati melihatnya 😊 Tak macam semalam, pagi-pagi dah hujan. I tersedar pukul 4 pagi tengok-tengok punyalah lebat hujan di luar. Sangat berbeza dengan pagi ni...

My anak bujang, Bubbly Abang dah kena datang sekolah pukul 6.50 pagi semula. Gurubesarnya kata tak boleh jadi budak-budak ni. Bila kata tak perlu datang seawal pukul 6.50 pagi, masing-masing bukan main lewat sampai sekolah. Makanya, gurubesar telah mengarahkan semula rutin guru kelas masuk pukul 7 pagi! Kalau cikgu masuk kelas pukul 7 pagi, kenalah anak-anak murid sampai di sekolah pukul 6.50 pagi! 

Ahkak is penatlah semula kena keluar rumah awal!

Sebelum cuti seminggu Deepavali yang lalu, my anak bujang dah menduduki peperiksaan akhir tahun. Naik cuti baru ni, takda kerjalah nak dibuat di sekolah. Belajar pun ala kadar. Kejap-kejap kena pakai pakaian sukan. Last Friday, ada walkathon lagi - jalan-jalan sempoi keliling padang sekolah yang seciput aje tu! Itu pun dipanggil walkathon ke? 

Tapi kalau sekolah buat merentas desa di luar kawasan, ada juga emak-emak (I lah tu) yang 'cuti-cuti Malaysiakan' anaknya 😊 Kalau tidak, mahu berbakul-bakul kata nasihat dan sebagainya untuk anak! Aduhai... kesian betul my anak-anak bujang!

Bubbly Abang kata dia antara 20 yang pertama menghabiskan walkathon. Biar betul ni... Jangan-jangan 20 yang terakhir kot... Tapi katanya siapa yang 'lari-lari manja' kena jalan semula. Mungkin betullah tu, dia antara yang berjalan dengan penuh kesopanan dan ketatasusilaan, makanya dapatlah jadi 20 yang pertama πŸ˜‰

Esok cikgu dah pesan suruh ikat buku-buku teks elok-elok kerana kena pulangkan semula semua buku teks by this Friday. Duit yuran tahun depan dan duit tuisyen sekolah untuk dua minggu pertama bulan Disember nanti semua dah siap bayar since awal Oktober yang lalu. 

Tapi pandai juga sekolah si abang ni; macam selalu keputusan peperiksaan akhir tahun, report book, dan buku teks baru, buku kerja dan buku latihan untuk tahun depan mereka akan hold sampailah ke hujung-hujung nak cuti sekolah nanti. Makanya no choicelah, kena juga pergi sekolah macam biasa. Kalau tidak, ada juga emak-emak (Eh, yang ini bukan I okay...) yang 'cuti-cuti Malaysia'kan anak-anak sebelum cuti sekolah bermula.

Pun begitu, Bubbly Abang dalam kesedihanlah kerana cuti hujung tahun ni cuma dapat 2 minggu aje. Kasihan anak Mommy sampai Mommy rasa nak ketawa terbahak-bahak. Bagus juga, kalau tidak kejap minta izin main tab, kejap main handphone adiknya, kejap buka laptop. Kalau dah semuanya kejap, bila calculate memang hampir sehari suntuklah dia dengan gadget. Mommy pulak takda di rumah. Memang bermaharajalelalah nampak gayanya! Lebih baik dia pergi tuisyen kat sekolah!

Semalam dia pulang bawa piala sebab dapat nombor 2 dalam esei BM untuk Tahun 5. Pelik jugalah sebab English tak dapat tapi BM pulak yang dapat. BM si Bubbly Abang ni kalau nak lawan dengan Mommynya memang kalah ler. Tapi kalau lawan Daddy memang Bubbly Abanglah yang menang. 'Lontong' pun Daddy tak tahu apa 😊

According to my 'cikgu' sister, BM sekolah Cina ni memang mudahlah berbanding dengan budak-budak SK. Cikgu BM si abang ni pulak selalu komplen katanya my anak bujang ni lain macam sikit. Kalau dia konfiden, mesti keputusan merundum sebab dia leka dan cuai. Kalau kena sound (especially Mommynyalah ya) memang tetiba berubah keputusan. Sama macam exam baru ni, tiap-tiap hari masa minggu exam I sound berdas-das sampai tak tahan  telinganya mendengar rasanya (dia tak cakap tapi I yang rasa macam tu...)

My anak ni I tahulah perangai belajarnya macamana. Dia memang tersangat cuai. Kalau buat latihan, dia tahu jawapan tapi boleh pulak tu tertanda jawapan lain. Tak ke sakit hati mendengarnya? Memang nak kena 'bomb' lah gamaknya. My husband kalau dengar I marah anak-anak, dia pun fed-up. Selalu aje suruh I 'Boleh tak senyap sikit? Suara you aje dalam rumah ni!'

I pun senyaplah 60 saat, lepas tu start balik 😊

Bila keputusan jatuh, I juga yang kena. So, sebelum apa-apa biarlah I terpekik-terlolong macam orang gila. Bubbly Abang ni memang kena pressure, baru boleh perform. Tapi kalau dipressure selalu, lain pulak jadinya. Pening kepala tau...

Ingat tak dulu I marah suruh dia baca buku berkaitan Sains setebal 200 mukasurat selama 2 jam dan lepas tu I gertak nak tanya soalan dari mana-mana 200 muka surat tu. Buku tu tentang planet, dinosaur, kelajuan cahaya and all sorts of science facts. I suka-suka gertak aje (walaupun muka marah macam apa!) Lepas 2 jam, I terus duduk tanya soalan dari mana-mana muka surat yang I nak. Surprisingly, dia ingat semua fakta dalam satu buku tu. I sendiri pun tak boleh ingat. Hahaha!

Sebulan sebelum exam I dah suruh ulangkaji. Dia buat sambil lewa aje. Sehari sebelum exam, barulah nak belajar Maths dengan Mommy. Nak belajar BM dengan Mommy. Nak belajar Sains dengan Mommy. Padahal masa yang I mampu mengajar cuma sebelah malam aje, sangat singkatlah dari 8 ke 10 malam. Mana nak cekau ajar semuanya!

Memang kena tahanlah telinga bila I baling pensel, siat buku etcetera etcetera. I kalau dah marah memang ada 'masalah' sikit. Lepas tu menyesal tak sudah. Hahaha!

Yang sebenarnya my anak bujang ni lebih suka belajar santai tentang pengetahuan umum. Kalau buka buku teks, buku ulangkaji tu memang dia drag macam apa. Cuba suruh tengok channel History, National Geography, buku bacaan Sains atau belajar dari youtube aje, memanglah dia gembira tak terkata. Tanya aje apa nak, insyaAllah dia mampu jawab!

Tapi nak buat macamana. Sistem pendidikan kita ni memerlukan kita mengumpul sebanyak A yang termampu daripada peperiksaan besar. Kalau dapat 100A+, tentu-tentu orang panggil kita genius. Makpak pun tak berhenti kembang kuncup hidung sampai kena sepit dengan penyepit baju takut kembang sangat! Dapat masuk suratkhabar, dapat masuk TV. Bukan anak aje, makpak pun boleh join sekaki malah melebih-lebih pun takpa dah anak sendiri yang geniuskan... 

Masa tulah orang sibuk tanya tips macamana dapat anak yang pandai gaya gini. Kita pun tersengih-sengihlah beri tips. Padahal hakikatnya, anak pandai kumpul A aje, lain-lain tak reti πŸ˜” 

I dah beritahu Bubbly Abang, memang nasibnyalah ya. Geliga macamana pun kalau tak dapat keputusan dengan banyak A, orang masih lagi akan kata 'Oh, tak pandai mana pun dia...!' So kalau tak nak berusaha mendapatkan banyak-banyak A, Mommy tak tahu. Menjawablah sendiri penyesalan dalam hati nanti 😊

Tahun depan my Bubbly Abang dah Tahun 6. Memang tersiksalah jiwa-raganya sebab Mommy dah pesan, 5 tahun boleh main-main belajar tapi tahun terakhir di sekolah rendah ni kenalah belajar sebab nak kumpul A kan. Bukan banyak pun Mommy nak; subjek ada 8 and Mommy minta 4 aje. Takkanlah tak boleh wahai anak manja?

By the way, hebat tak omaknya ni... anak baru nak masuk Tahun 6 tahun depan tapi omaknya telah selangkah maju dengan mencari sekolah-sekolah yang sesuai untuk Tingkatan 1!  Lepas tu dia buat hal lagi terlupa buat pengesahan sebab selalu aje selangkah lebih ke hadapan berbanding mak-mak yang lain! Huahahaha....










Monday, October 30, 2017

Isnin Datang Lagi...

Salam Isnin kawan-kawan!

Macamana? Rindu membara tak?


Kat siapa?


Of courselah kat ahkak yang menulis entri ni, kat siapalah lagi...

Maklumlah kalau tak cukup rindu yang membara dalam jiwa, memang I nak masuk 'gua' semula. Agak-agak dah tak tahan rindu pada diri ini, barulah I keluar gua semula 😊

Susahkan kalau berkawan alamaya dengan 'retis' suam-suam air Milo ni! Perasan tak habis-habis! Nak buat macamana, dah tabiat dari muda kuat perasan πŸ˜‰ Janganlah mencebik mulut, I is nampak from here tau...

Well, kalau dah lama tak menjelma jadi MD di alam maya ni, memang salah satu sebab nilah - sibuk/pura-pura sibuk atau pun memang malas melanda.

Kebelakangan ini memang sebab yang kedua tulah. Entahlah, lain macam malasnya. Melawat online shopping takda pulak malas. Malah, tak pernah pun terasa malas tau! I is konpius sesangat nih!

Dan another fact - yang ni janganlah kome nak gelak kuat-kuat. Sebelum gelak tu, tengok kiri-kanan, depan belakang dulu sebelum nak gelakkan I ya! Manalah tahu ada insan-insan yang kita tak sudi ternampak kita gelak besar, malu weyh! 

Entahlah ya dalam pada malas berblogging, tetiba aje rajin pula I membaca financial news. Rasa dunia macam nak terbalik aje tau!

Selalunya kalau on aje komputer depan mata mesti-mesti nak buka ruangan gosip online and lite-lite news tu kira perkara biasalahkan. Ini tetiba aje teruja baca orang menulis tentang financial tips, latest updates, etcetera, etcetera, memang I pun panik gak ni dengan my latest habit 😊

Takkan lepas ni I nak menulis secara serius tentang kewangankan. Rasa macam tersasar jauh aje daripada kebiasaan.  Ada pulak yang pengsan nanti bila baca! Hahaha!

Ni dah panjang juga menuliskan tapi yang sebenarnya I masih takda mood pun nak menaip entri baru. Ni pun sekadar 'borak-borak kosong' aje. Kalau MD nak menulis entri baru, tak gini gayanya. Corner baring dan jalan berliku, of course mesti adakan! Kalau tidak setebal novel ala-ala Stephen King, memang bukan I lah yang menulis entri. Sila berhati-hati dengan MD celup. Wakakah!

Okeylah, malas nak celoteh banyak! Bukan you all rajin pun nak membaca. Lain kalilah kita berkongsi financial tips...eh, eh, eh.... berkongsi kisah superlite stories dalam hidup ajelah ya!

Jangan serik membuang masa di sini.

Bye-bye sayang-sayang semua! 'A yam' (baca : I'm) okay jerk.... (Eh, dah macam DV pulak rasanya!)

Oh mak hai! Shining nyer lip gloss ^_^

P.S. Eh, ada sambungan lagi! Kata malas nak menaip entri. I baru balik kampung hujung minggu baru ni.  6 jam baru sampai BP ya. Dah macam nak balik beraya punya jemnya highway. 12 tengah malam masuk Pagoh, nasib baik meriah juga kereta. Kalau tak, lagi meriahlah dengan hantu-hantu raya. Kat BP bantai shopping (^_^) and makan nasi beriani I tell you... sodap teringat-ingat sampai ke hari ni. Bukan nasi berianinya tapi soda bandung yang sodap bangat sampai tak lena tidur mengenangnya ^_^ Okay, itu statement menipu ^_^



Wednesday, October 11, 2017

Lada

Salam kawan-kawan!

Nampak tak moodnya ke mana? Pilih tajuk pun bukan main senang cerita 😊

Tapi, jangan bimbang! I bukannya nak mencili mulut orang. Mulut sendiri pun ada masanya nak juga 'dicili-cilikan' dek kerana tak berhenti potpetpotpet; kalah makcik bawang di luar sana πŸ˜‚

Ini kisah sebenar-benarnya tentang lada atau cili. Tapikan tak tahu kenapalah ya, suka betul I panggil lada merah tu lada 'hidup' 😊 But then, lada kering tu takdalah pulak I panggil lada 'mati'! 

Don't ask me mengapalah. Nanti kalau I kata orang Johor aje yang suka buat perangai macam ni, ada pulak jiran tetangga di utara, selatan, timur dan barat dalam grup whatsapp dok kutuk kata manalah ada orang Johor panggil lada merah tu lada hidup; awak sensorang aje yang datang dari Planet of the Apes! Dah tersayat hati melara pulak nanti; tak mahu berblogging selama sebulan kang!

Eh, dah lama takda commercial break while typing new entry kat blog ni! Bagi laluan kat iklan bercerita sekejap ya πŸ˜‰

Hari tu I terjah blog PH tetiba ternampak member ni buat roasted chicken and tuna cakes ke apa namanya. I teruslah teruja dan-dan tu juga! Selalunya I komen santai aje kat blog PH tapi kali yang itu, I terpengaruh untuk masuk dapur buat menu yang sama. Eh, bukan mudah kepalang nak ajak I join main masak-masak dengan resepi yang dah siap diberi ya!

Tanyalah kat CH. Kalau masuk blognya, asyiklah copy paste & save aje resepi. Buatnya tak juga! (By the way, CH... agar-agar dalam kulit watermelon tu rasa-rasanya akan 'terwujud' dalam my rumah dalam masa terdekat ni tau 😁)

Makanya dua hari lepas I pun teruslah buat roasted chicken. Sebiji-biji resipi PH senaraikan I ikut dengan setulus hati sambil berdoa jadilah roasted chicken ni sama macam dalam gambar di blog PH. Hahaha!

Bila dah siap, tarrrraaaaaaa!

Hidang atas meja dan terus makan!


Lupa den nak amik gambar ya πŸ˜‰

Lagipun I ni bila jam dah menunjukkan pukul 6.30 petang dan hidangan makan malam masih lagi takda di atas meja, memang kelam-kabutlah. Pegang sudip pun boleh terlepas tau! Nak suruh I snap gambar hidangan terbaru dicopy? Memang tidaklah...

Kalau nak tengok resepi dan gambar cantik, pergi terus ke blog PH. PH memang pakar masak, pakar tanaman, pakar buat compost, pakar makan-makan luar, so terjahlah blog dia ya but then, tongue tu kena tukar sikitlah bagi tergeliat speaking London bridge is falling downπŸ˜ƒ

Bab tuna cakes tu pulak habis aje baca teruslah tinggal komen. Macam itu punya senang resepi kalau tak nak buat, tak tahulah! Tapi itulah, orang kata sweet potato, kita nampak potato aje 😊 Itu pun tak sempat jadi 'cake' dah selamat melantak. Tuna dan kentang kalau bertemu, memang terpesona anak tekak den tau πŸ˜‹ Next timelah kita akur pada resepi tuna cake PH ni...

Eh, panjang pulak commercial break! Sudah lebih 2 minit pembacaan 😊

Back to tajuk entri tadi, nak cerita apa sebenarnya tentang lada ni? Lupa pulak dah...

Oh, ya! Sebelum ni I selalu aje mengalami masalah bila beli lada. Tak kiralah lada merah ke, lada hijau ke, cili padi ke, pendekata asal namanya lada/cili memang bermasalahlah nak menyimpan untuk tahan lama!



I ni pulak kalau beli lada memang macam nak buat sambal belacan untuk bisnes restoran. Tak pernahnya beli sikit-sikit. Makanya tak sampai seminggu lada pun busuk. Petisejuk kat rumah tu pulak tak tahulah kenapa, habis semua yang duduk dalam fridge frozen dibuatnya. My lada-lada selalu aje jadi sejuk beku tau. Kalau tak sejuk beku, busuk pulak! Memang stress!

Sebelum ni I pernah baca suruh buang tangkai lada tu supaya ia kekal segar dan tahan lama. I pun buatlah tapi masih lagi lada tu sejuk membeku tak pun lepas beberapa hari dah busuk...

Beberapa minggu lepas kot terbaca dalam blog CH (CH lagi.... berapa awak nak bayar kita ni CH asyik tersebut nama aje kat sini? Hahaha) macamana nak mengekalkan kesegaran lada ni supaya tahan lama. Maka I tanpa berlengah teruslah ikut aje tunjuk ajarku sifu ni.

Of course, I pergi beli lada banyak-banyak dulu πŸ˜‰ Stok lada kat rumah dah habis busuk!

Mula-mula I buang tangkai lada tu. Lepas tu I basuh dengan air. Then lap bersih-bersih dengan tisu. I masukkan dalam bekas. Kopek sebiji bawang putih dan baling je dalam bekas berisi lada tu.

Surprise! Surprise! Kali ni berkesan tau tips yang diberi. Stok lada yang ada bertahan lama! Maka, takdalah I dok aje kena beli stok lada tetiap minggu πŸ˜–

Thank you, CH sebab suka betul berkongsi tips 😊

Itu ajelah nak cerita ya. Lain kali mai lah sini lagi kita 'beramah-mesra' hal-hal lain pulak sambil ' mencili-cili' mulut πŸ˜‰






Monday, October 9, 2017

Miss me?

Salam kawan-kawan!

Apa khabar semua? 

I macam biasalah. Sesekali bila dilanda malas, memang malas nak buat apa-apa pun! Pepagi tadi pun terfikir patutkah ambil cuti setengah hari aje hari ni sebab malasnya nak bekerja dengan penuh jiwa raga!

Oh, seronoknya kalau time orang pergi kerja, kita masih lagi sedang bersenang-lenang di atas katil! 

Arghhh... hebatnya!

Oh, ya! pertanyaan di atas bukan untuk diri penulis blog tetapi untuk my superheroes, 'duta' blog picisan ni πŸ˜‰

Yang ada gambar Adik Cute ajelah sebabnya you all pun dah tahu, my anak bujang tersado @ Bubbly Abang sekarang ni dah besar panjang. Tak gemarlah gambarnya diambil tanpa sebab. Kalau sekadar nak masuk blog, itu bukan alasan yang munasabah nak mengguna pakai gambarnya sesuka hati...

Bubbly Abang dah tak kuasa nak berposing selalu; tidak seperti adiknya yang kuat juga perasan ni...

Ni gambar di bawah baru aje disnap semalam sewaktu kami baru nak keluar dari Sungei Wang. Si kecil ni bukan boleh nampak benda luar biasa, habis semua dia nak posing. Sampaikan kereta orang pun dah macam dia punya future car, sukahati aje nak bergambar di depan kereta 😊

Harapnya tuan punya kereta tak kisahlah dek keterujaan my anak bujang tercomel ni ya...



Si kecil ni kalau nampak apa-apa yang luar biasa, memang minat sungguh nak minta diambil gambar.  Cuba teka gambar ni diambil di mana?


Dalam surau ya 😊

Ini masa in between majlis kahwin my anak saudara di JB tempohari. Penat kat dewan, dia masuk surau. Habis microphone yang ada dalam surau tu dia boleh pulak buat menyanyi! Kalau lagu nasyid takpa juga! Serius terharu Mommynya! Nasib baiklah I takda dalam surau ni...

Oh, ya! Mic tu tak berfungsi pun. Off je, maka suaranya hanya dia, abangnya dan Daddynya yang dengar 😊

Nah, tengok lagi gambar perahsantan my anak bujang...


Nampak tak kad yang tergantung di lehernya tu? Itu kad untuk 'swipe' pintu kat kem askarnya 😊

Masa tu baru pow MakNgah belikan topi, 'AK47' dan juga ada kad swipe pintu kem... Hahaha!

 Yang ini tak tahu apa gaya sebenarnya dia nak posing. Kami turun di KL Sentral lepas naik MRT 😊

Kita kata itu harimau, dia seboleh-boleh kata itu kucing warna yellow. Harimau tak secute kucing katanya...


Yang ini kalau tak tahu dekat dengan Umai Cafe di Putrajaya ya...

Dia nak naik kereta di belakang tapi makpak dan abangnya tak kuasa nak mengayuh kereta kuasa kayuhan manusia katanya! Baru lepas sarapan dah! Hilang nanti energy makpak nak jenjalan ke tempat lain. Makanya, kenalah ambil gambar dilatari kereta berkuasa tenaga manusia gamaknya...

Dia rasa paling comellah berposing macam ni...

Baru-baru ni Adik Cute telah kehilangan sebatang gigi susu di bawah - gigi susu pertama yang tercabut. Entah ke mana perginya gigi tu. Tahu-tahu aje dia sudah menjerit sambil tunjuk giginya dah hilang satu! Masa tu dia tengah main bola dan bila ditanya mana pergi gigi susunya, senang aje jawab si kecil ni...

Entahlah! Adik pun tak ingat mana pergi! Bila tengok gigi Adik dah takda, Mommy!

Aha, senang benar! Bubbly Abang pun gigi susu yang tertanggal semuanya Daddy yang uruskan. Tunggu sampai betul-betul goyang habis, selesailah dikerjakan Daddy!

And, tentang urusan persekolahannya tahun depan...

I pun tanya.

Dik, kalau nanti dah masuk sekolah abang, bila cikgu cakap Adik tak faham macamana?

Alah, Adik jawablah... My name is Jeff!

Amboi! Senang betul! Apa pun cikgu tanya kalau tak tahu jawabnya " My name is Jeff!" 

Memang nak minta kena baling ngan dusterlah, Dik!

Ada nanti tiap-tiap hari Laoshi panggil Mommy suruh pindahkan anak ke SK pulak...

By the way, 'My name is Jeff' ni  dicedok dari entah kartun apalah yang mereka suka tengok sekarang ni...

Perasan tak rambut Adik Cute ni dah panjang dan serabai?

Baru-baru ni dia ada tanya pada Daddynya...

Daddy ni bilalah nak beli cat putih ni!

Nak buat apa?  

Adik nak cat rambut warna putihlah macam dinding rumah kita. Adik nak rambut macam Justin Bieber tu!

Adik oh Adik! Buat mengucap ya! Takda lagi orang cat rambut pakai cat rumah!

Dan soalan terbaru, dia boleh tanya pulak hal ni...

Mommy! Betul ke Michael Jackson dah mati?

Betullah!

Memang betul-betul Michael Jackson dah mati ke?

Ya, betul! Mana Adik tahu Michael Jackson ni? (Dia  belum lahir pun masa MJ passed away... but I bet from  Bubbly Abanglah ni semua info...)

Sebab Michael Jackson boleh menari macam ni tapi Adik tak pandai sangatlah... (sambil tunjuk macamana MJ buat moonwalk gitu...)

Oh, ada pulak gambar mereka berdua beradik but it's not a new photolah...


I snap di sini, boleh pulak dia minta I snap kat huruf 'U' sempena namanya...

Nak tahu namanya apa sekarang?

'Ujae'

'Ujae Polis'

And anything start with 'Ujae'...

Stress Mommy letak nama anak elok-elok ikut nama nabi tetiba boleh pulak bertukar jadi nama Korea ni apahal?

And another new fact about my superheroes...

Dua-dua minat lagu 'Aisyah' sebabnya MV lagu ni ada dua orang budak kecil - perempuan and lelaki!

'Adik, tengok-tengok dia nak beri gift kat budak perempuan tu!' kata Bubbly Abang...

'Eleh, Adik dulu pun ada girlfriend juga tapi dah kena tinggal....' kata Adik Cute...

Mommy urut dada aje dari kejauhan dengan statement budak berdua ni tau!































KFC Chizza Ku-Sogo-kkan ~_^

Salam kawan-kawan!  Ya, kita bersua kembali setelah I selesai memperbaharui keahlian di Gua Tempurung 😊 Apa khabar semua? Saya...