Thursday, June 22, 2017

Salam Eid Mubarak

Salam  kawan-kawan!

Lamanya tak menjengah blog. Memang sengaja tak kemaskini blog sempena bulan Ramadhan kali ni. Ada banyak perkara yang nak dibuat 😊

Ini pun ambil masa 10 minit waktu rehat demi kawan-kawan. Harapnya kamu, kamu, dan kamu di sana, sini, situ sentiasa berada dalam keadaan sihat gembira hendaknya. Ramadhan pun dah hampir ke penghujung; dua hari lagi dah boleh raya 😉

Pada sesiapa yang dah beraya dahulu kerana anak bulan Syawal kelihatan lebih awal daripada sepatutnya, tak payahlah teruja sangat nak beraya sakan ya 😊

Hari ni hari last bekerja kerana I akan mula bercuti selama seminggu mulai esok. Jadi, kenalah cepat update blog ni dengan ucapan hari raya sebabnya kalau dah balik rumah, memang jangan haraplah nak menjengah blog katanya!

Di kesempatan ini, I ingin menghulur sepuluh jari memohon maaf andai kata ada tersilap kata, tersalah bahasa dan manalah tahu sekiranya ada yang terguris hati tersayat-sayat bagai dihiris sembilu dek asyik jadi bahan gurauan I ni...

Selamat menyambut kedatangan Syawal 1438H. 

Pada yang masih berpuasa, jangan ponteng puasa pulak lagi dua hari ni. Last day of Ramadhanlah paling menguji kesabaran dengan lapar dan dahaga yang berlipat kali ganda! Jangan kantoi puasa pulak ya  😊


Monday, June 5, 2017

Ramadhan 2017

Salam kawan-kawan!

Hari ni dah masuk hari ke-10 Ramadhan, sekejap ajekan masa berlalu. Tahu-tahu aje esok dah nak raya 😊

Pagi tadi I terbabas tidur. Lepas bersahur boleh tidur semula. Lepas tu bangun untuk solat Subuh. Boleh pulak mata tak boleh buka dan sambung tidur atas tikar sejadah. Bila tersedar kembali, sambil lap air liur tengok jam dah pukul 7.45 pagi. Apalagi, lintang-pukanglah bersiap.

Siap-siap mesej my colleague suruh beritahu bos yang I akan lambat sampai. Tapi nasib baiklah pukul 8.11 pagi berjaya sampai di pejabat 😊 Lega! Nasib baik rumah dekat dengan pejabat dan jalan pun takdalah jem mana pagi tadi!

Itulah bahananya bila tak boleh tidur malam. Mana tidaknya, balik dari iftar di luar teruslah sambung menggosok pakaian sampai pukul 1.30 pagi. Lepas tu bergolek-golek tak boleh lelap mata sampailah pukul 2.30 pagi! Oh, siksanya!

Bulan ni I pun nak slow down sikit mengemaskini blog. Bukan sebab malas, bukan sebab takda idea tapi memang letihlah nak menghabiskan hidup seharian menghadap blog aje. Ramadhan pun datang setahun sekali, oleh itu apa kata kita dahulukan perkara yang lagi penting di alam nyata 😊

Oh, by the way! My chrome browser dah pulih dari 'chroma' (baca : koma) makanya I pun happily buka segala macam websites menggunakan my lovely chrome. Tak mainlah nak guna IE yang sopan lagi bersantun tu...

Pun begitu, ia tetap juga tak mampu membuat I teruja untuk update blog 😒

Alhamdulillah, Ramadhan kali ni ada menampakkan perubahan yang lebih baik walau hanya dalam beberapa aspek tertentu aje. Bab solat tarawih nampak lebih konsisten berbanding tahun sebelum ini. Syukur juga my anak-anak bujang turut serta walaupun Adik Cute tu separuh jalan dah penat. 

Cumanya bab bertadarus masih lagi ketinggalan di belakang. Entahlah dapat khatam ke tidak tahun ni. Tapi takpa, kita buat ajelah apa yang termampu selagi ada Ramadhan. Tak dinafikan banyak sungguh halangan bila nak membuka helaian AlQuran ni...

Persediaan menu berbuka

Hari Jumaat sebelum berpuasa, my sister dah sibuk menghantar whatsapp dok bertanya nak berbuka di mana hari pertama berpuasa. I pun beritahulah, hari pertama kena berbuka di rumah. Kebanyakan tempat pun takda buat buffet iftar hari pertama. Bukan main lagi Ngah dok hantar whatsapp tempat-tempat berbuka untuk tahun ini... 😊

Tahun ini pun sama dengan tahun-tahun sebelum ni; nak mengelak daripada menjejakkan kaki ke Bazar Ramadhan. Dua kali juga I pergi menemani Ngah. Ngah aje yang beli makanan dan I pula sibuk main Lolipop sambil menunggu dalam kereta. Tak kuasalah nak keluar, takut terkantoi membeli sama!

Hari pertama, I beli tomyam ayam dan daging masak pedas dari Restoran Pormthip. Balik rumah cuma goreng telur dadar dan potong buah-buahan aje. Kenyang tiga beranak dibuatnya. Tiada pembaziran yang berlaku.

Hari kedua, seawal pagi dah sibuk HD menggoogle tempat untuk berbuka. Jadi memang berbuka di luarlah gamaknya. Kami ke Restoran Ayu & Syara nun jauh di Shah Alam (belah mana jangan ditanya, I lupa pulak. Malas nak google balik... Nama restoran pun tak berapa pasti betul ke tidak 😉) Buffet Ramadhan di sini memang mampu milik - RM25.90nett untuk dewasa dan RM14.90nett untuk kanak-kanak. Tidak seperti di restoran lain yang menawarkan harga buffet murah, di sini pilihan menunya banyak dan sedap. Kalau habis, ditambahlah sekali lagi. 

Masa kami berbuka di sini, tiadalah amaran 'pembaziran 100gram dikenakan bayaran RM10'. I agak, mungkin selepas dua, tiga hari buat buffet Ramadhan, banyak pembaziran yang berlaku. Bagus juga kalau mereka buat begitu. Takdalah berlaku pembaziran berleluasa. Kasihan mereka di luar sana yang nak makan nasi sepinggan pun payah. Kita pulak seronok sakan melakukan pembaziran...

Lepas berbuka kami pulang dengan perut 'kebatang' dibuatnya. Terus terfikir, kalau buffet yang baru RM25.90 boleh buat perut kembung begini, macamana nak melantak buffet yang dua kali ganda dan ke atas lebih mahal harganya. Maka, kami pun ambil keputusan, tak mahu iftar di luar secara buffet macam ni. Walaupun boleh melantak, tak mampu rasanya nak makan segala jenis makanan dalam masa yang pendek 😊

Ahad malam Isnin 'tobat', hari Isnin pagi dah sibuk menggoogle tempat untuk berbuka hujung minggu seterusnya... 😊 Janji tinggal janji, tobat hanya seketika...

Hari Isnin pulak I berbuka di rumah my sister. My anak-anak bukan main lagi tau, bertambah-tambah makannya. Best sungguh MakNgah masak. Tapi kalau ditanya mana lagi best Mommy ke atau MakNgah masak, jawapannya sentiasa Mommy menang satu markah. Nampak sangat kemenangan tu sekadar nak ambil hati aje; kalau tidak Mommy dah suruh pack beg pakaian dan pindah terus ke rumah MakNgah!

Hari Selasa  I masak sepenuhnya. Macam biasa, masak dua, tiga jenis lauk aje. Yang pasti, hari-hari ada menu ayam. Kalau tidak, kasihan pulak my anak bujang tersado yang berpuasa tu.  Tapi setiap kali waktu berbuka, tetiba lauk-pauk jadi 4,5, 6 jenis. Tak tahulah datang dari mana!

Hari Rabu, baru masak dua jenis lauk tetiba gas habis! Inilah kes paling ngeri sekali berlaku di bulan puasa tau. Mana tidaknya, tengah kita sibuk nak menyediakan juadah berbuka (Amboi, bunyi macam penuh meja aje juadahnya...) tetiba api bertukar jadi oren dan malap dan terus malap sehingga hilang terus dari pandangan mata! Memang scary untuk mak-mak yang kena masak juadah berbuka 😊

Nasib baiklah ada kakak. Cakap ajelah gas habis, kejap lagi sampailah lauk-pauk extra...

Hari Khamis masak macam biasa. Pun begitu, sepanjang bekerja di pejabat, dok tengok juga kotnya ada mesej dalam whatsapp berbunyi begini :

Tak payah masak hari ni. Akak dah masak. Buka di rumah akak aje!

Hehehe...

Hari Jumaat berbuka di rumah Ngah lagi dan hari Sabtu, masaklah macam biasa...

Hari Ahad semalam, kami berbuka di Bangi Golf Resort. Ini bukan kali pertama ke sini tapi kali ini dapat makan dengan aman sebab takda stalker. My stalker berada nun jauh di Arau, Perlis sedang sibuk 'menabung' air mata dua, tiga kontena 😉 Oppss! 

Buffet di sini masih lagi RM56nett untuk dewasa dan RM27nett untuk kanak-kanak 3-12 tahun kalau menempah secara online ya! Ada gerai durian tapi kenalah bayar, bukan termasuk dalam buffet Ramadhan. 

Nasib baiklah boleh kawal nafsu sebabnya sebaik aje selesai berbuka, bayang durian pun tak mahu terlintas depan mata tau!

Kali ni lebih meriah sebab disertai oleh Ngah, my anak saudara Iwan suami-isteri dan juga my niece sekeluarga. Lagi seronok sambil makan, sambil borak, sambil makan lagi... 😋

Makanan di sini memang banyak pilihan dan tempat pun luas. Paling I suka dah tentulah teh tariknya. Entah berapa kali berulang-alik, bergelas-gelas teh tarik dibantainya 😊 Beria-ia 'melantak' kali ni. Memang puas hatilah. Bila tiba masa untuk pulang, memang jenuh membawa perut. Lepas tu dok salahkan penimbang barang cheapskate konon bila jarumnya tak pernah menunjukkan nombor yang lebih kurang dari semalamnya 😊

Nampak gaya projek melantak masih belum dapat dibasmikan sepenuhnya...

By the way, thanks to my anak saudara Afiq and Sara yang 'belanja' kami dari kejauhan. Dah dipesan suruh bawa emak mereka makan sedap-sedap di mana mahunya. Nak berbuka sama tak dapatlah sebab jauh nun di Kuwait, maka kenalah transfer money aje 😊 

Buat COO@ Sara, jangan tahun ni aje tau! Tahun-tahun berikutnya dapatkan juga kelulusan dari CEO bila tiba Ramadhan; maklumlah katanya jasa Aunty mengangkut pergi balik zaman sekolah dulu tak terbalas! Hahaha!

Lepas kenyang makan, memanglah kami buat pengakuan yang sama. Sekurang-kurang seminggu ni boleh makan nasi dengan telur hancur dan ikan bilis goreng aje. Cukup dah zat besi, multivitamin, kolesterol baik dan jahat bertapa dalam tubuh dek iftar di sini semalam. Lupakan aje niat berbuka di luar untuk saki-baki Ramadhan yang ada. Kita tengoklah betapa lama boleh bertahan!

But then, semalam sebelum tidur, sibuk skrol tempat berbuka puasa yang baru... 😉

Sahur

Sahur kami memang seringkas yang boleh. For me, memang tak boleh masuk apa-apa makanan berat. Tak lalu nak makan. Cukuplah sekadar Milo/teh 'o' panas dan 1,2 biji kurma. Ada masanya kena juga memaksa diri makan saki-baki lauk-pauk yang ada untuk mengelakkan pembaziran. Tapi itu sangat jaranglah berlaku, adalah sekali, dua aje.

HD pun tak suka makanan bergoreng, berminyak ketika sahur. Biasa pun minum susu dan makan kurma aje. Si Bubbly Abang pun sama, makan ala kadar untuk mengelakkan lapar di siang hari. Sekali aje dia makan nasi dengan ayam goreng, permintaan khas katanya. Selalu pun dia minum susu dan makan roti atau melantak nutella!

Of course, I lah yang paling happy dalam dunia kerana tak perlu berkelentang-kelentung di pagi hari!

Pun begitu bila naik penimbang di sebelah petang, takda pun nampak penurunan berat 😨

Bubbly Abang

Alhamdulillah, kali ni Ramadhan jatuh pada cuti sekolah. Makanya, takdalah payah sungguh si Bubbly Abang menahan diri dari lapar dan dahaga. Tidaklah nampak letih-lesunya sebab berpuasa. Katanya,

Kalau Mommy beri main komputer sepanjang hari, tak terasa pun penat berpuasa!

Amboi, banyak sado! Mana boleh tanpa bebelan panjang dari dapur ke ruang tamu, ruang tamu ke bilik tidur!

Adik Cute

Si kecil ni pun sejak hari pertama ya dia ber'kuasa'. Maklumlah bangun tidur pun lewat. Lepas bangun tak terus minta Milo macam biasa. Jadinya, most of the time, dia ber'kuasa' sampai pukul 11, 12 tengahari. Okaylah tu menahan lapar dan dahaga sehingga setengah hari katanya.

Hari Ahad semalam dia ber'kuasa' sampai pukul 3 petang! Itu pun kerana kami keluar mencari barang dapur dan terus meninjau fidget spinner. Teruja gamaknya dapat fidget spinner seorang satu, sampai terlupa dia sedang ber'kuasa'. Balik rumah, kami terkunci di luar rumah selama sejam. Masa keluar bawa kereta masing-masing. Lepas selesai urusan bersama, HD ke tempat lain dan I pula pulang ke rumah. Sampai depan pintu rumah baru teringat my kunci ada di dalam rumah! Telefon Ngah pulak tak berangkat-angkat sebab sibuk shopping di Sogo. Kalau tidak, boleh juga lari kejap ambil kunci rumah yang ada pada Ngah. Bertafakur sejenak dalam kereta...

Bila dapat masuk rumah, Adik Cute dah penat; terus buka TV, tekan channel pilihan dan baring di sofa sambil menganyam bunga ros di kepala (si kecil ni suka gulung rambut sampai jadi gubahan bunga ros ya!) dan mengetap bibir 😊 Tiba-tiba Bubbly Abang berkata,

Mommy! Adik dah mula buat projek bunga ros! Mesti nak minum Milo tu!

Eh, tak naklah! Adik tak nak Milo!

Alah, Dik! Lebih baik Adik minum Milo! Adik bukan niat puasa pun semalam!

Arghhhh!

Okeylah! Mommy... nak susu strawberi dalam botol! (sambil buat projek bunga ros atas kepala!)

Adoi, si kecil ni! Selalunya dia niat puasa sebelum tidur. Ada masanya dia niat berbuka puasa sebelum tidur dan baca doa tidur ketika berbuka...😊

Nampak gaya memang sahlah dia akan sebulan TAK PUASA!

Solat Tarawih

The 'star' untuk solat tarawih ni of courselah Adik Cute. Tahun ni dia ikut serta tapi sukahatilah berapa rakaat dia nak berhenti. Ada masanya, selesai Isyak dia dah datang penyakit malas. Kekhusyukan orang lain pun selalu terganggu dek kerana keletah si kecil ni terutama Bubbly Abanglah. Kasihan kadang-kadang, sampai tergelak pun ada tak tahan tengok gelagat adiknya.

Pernah sekali Bubbly Abang tengah tahiyyat akhir, boleh si kecil ni tekan jari telunjuk abangnya suruh tutup! Ada sekali tu pulak bila dia nampak abangnya beri salam, teruslah datang menerpa dan berbisik entah apa-apa. 

Dia jugalah punya angkara bila kita beri salam, dia boleh beri salam dengan pusing kepala 360 darjah sampai terpelanting kopiahnya. Pendek kata kalau Adik Cute turut serta, memang kena tahan diri dari gelaklah. Kesian Bubbly Abang dibuatnya!

Oh, panjang sudah entri ni I karang ya!

Elok sangatlah berhenti sampai di sini. Haus pulak nanti walaupun sekadar membaca di dalam hati. Siapa yang susah? I juga nanti yang kena minta maaf!

Itulah kisah kami sekeluarga sepanjang 9 hari berpuasa. Jumpa lagi sebelum raya ya 😉


























Friday, May 26, 2017

Salam Ramadhan

Salam kawan-kawan!
 
Hari ini tak mahu berceloteh banyak. Cuma nak ucapkan Selamat Menyambut Ramadhan. Semoga tahun ini kita akan lebih berusaha untuk menjadi umat yang lebih baik. Nak mengubah diri menjadi lebih baik kenalah berdikit-dikit. Jangan ditunggu sampai ilmu penuh di dada, takut tak sempat pula nanti nak berubah. Apa yang penting, nampak perubahan tersebut walaupun sedikit ^_^
 
Di sini, I ingin memohon ampun dan maaf kalau sepanjang berkarya di blog picisan ini, ada yang tersentuh hati atau tersinggung perasaan dek my keramahan. Asalnya hanya nak bergurau-senda tapi manalah tahu kalau gurauannya terlebih sehingga menyinggung perasaan. I mampu memohon maaf ajelah ya di hari baik dan bulan baik ni. Yalah, hati manusia inikan berbeza-beza. Kita anggap gurauan aje tapi yang lain ambil serius sampai terputus ukhuwah pulak...
 
Harapnya takdalah yang sampai begitu sekali ya dek kerana sakat-menyakat yang I selalu buat ^_^
 
Semoga segala amalan yang kita lakukan sepanjang bulan puasa ni nanti akan mampu menambah mana-mana pahala yang terkurang. Kalau dah tahu pahala tak berapa banyak, janganlah dicari kerja menambah dosa. Hehehe...
 
Apa-apa pun, Salam Ramadhan buat semua kawan-kawan alam maya yang ada ~_^
 
 
 
 
 
 
 
 

Wednesday, May 24, 2017

JJCM : Medan Ikan Bakar Pantai Jeram & Restoran Terapung HM Sri Bagan

Salam kawan-kawan!
 
Hai, I dah penat ni meng'watermark' gambar yang ada. Tak sanggup nak letak gambar banyak-banyak sebab menggunakan smartphone. Naik juling mata rasanya ditambah dengan kerabunan yang ada walaupun berspek mata!
 
Gambar JJCM memang penuh dalam smartphone tu, nak transfer pun belum menyempat-nyempat lagi. Ni nak kena clearkan sebab bulan Ramadhan pun dah just around the corner. Bulan puasa takdalah nak bercerita tentang JJCM kan. Bab iftar di luar tu entahlah tahun ni tak pasti macamana. Korum macam tak cukup je...
 
Maka kali ini kita gabungkan dua tempat ni menjadi satu walaupun masa ke kedua-dua tempat ni dah quite lama berlalu ~_^
 
Adalah satu hujung minggu tu kami tak tahu nak ke mana tapi tetap juga nak keluar rumah. Bersiap keluar pun selepas Zohor. Bila masuk kereta, start enjin barulah HD tanya ke mana kita sekeluarga nak pergi ^_^
 
Ingatnya nak ke Sekinchan, nak tengok sawah padi. Dah lama plan nak suruh anak-anak selfie lompat katak di bendang katanya tapi sampai ke hari ni plan tetap tinggal plan. Tak lama lagi sawah dah berubah warna rasanya...
 
Kali yang itu pun terpaksa batalkan rancangan nak ke Sekinchan sebab dah petang dan masa itu pun setiap petang selalu aje hujan lebat. Buatnya sampai ke sana hujan lebat dengan petir sambar-menyambar, nak selfie lompat katak apanya!
 
Jadi, kita ke MidValleylah dulu. Bangun tidur dah lewat; sarapan tidak, brunch tidak, lunch pun tidak lagi. So kesian kat anak-anak dapat emak yang satu begini. So kita carilah late lunch di MV dulu...
 
Waktu tengah late lunch tulah tetiba dok tanya HD nak tak kalau try pergi Ikan Bakar Pantai Jeram tu ^_^ HD lah punya salah sebab buka cerita tentang ikan bakar. Teringin katanya nak makan pari bakar. I ni kan isteri yang prihatin. Walaupun I tak masakkan, tetap juga kasihan kat suami. Maka, jalan paling mudah jomlah kita pergi makan ikan bakar. Takda pari, ikan lain pun kita 'bako' ajelah!
 
Keluar dari MV dalam hujan lebat, kami menuju ke Jeram ^_^
 
Kalau dah mahu tu, hujan tak hujan tetap juga tak peduli. Kalau driver tak kisah, kenapa pulak front passenger @ I nak kisahkan...  Terjah ajelah!
 
Eh, dah satu mukasurat intro aje yerk ^_^
 
So, ke Medan Ikan Bakar Pantai Jeramlah kami empat beranak...



Menunggu makanan sampai dari sebelum masuk Maghrib sampailah nak masuk Isyak. Hebat ke tak hebat penangan makan kat restoran ikan bakar ni.
Sampai aje di sini, macam biasa memang tugasan I lah yang memilih makanan. Macam selalu juga, kami takdalah order sampai penuh meja sebab makannya empat beranak aje, tolak Adik Cute yang diet memanjang tu, memang lagilah tak boleh order banyak-banyak.
 
Macam I selalu kata, kalau kali pertama singgah makan di restoran memang kami akan order makanan 'ruji'. HD memang tak lari dari tomyam ayam. Bubbly Abang pulak memanglah tak jauh dari ayam goreng kunyitnya. Apa motif nak pergi jauh-jauh macam ni kalau sekadar nak makan menu yang sama, I pun tak pasti ^_^
 
Ini aje yang kami order tapi ada ikan siakap masak sweet sour yang lambat sampai, makanya tiadalah dalam gambar ya! Total kos makan malam tu kalau tak silap I lah sebanyak RM101.50. RM0.50 pun I tak larat nak minta diskaun. I memanglah macam ni, payah betul nak bargain-bargain nih!
 
 
Kalau ikutkan review yang I baca banyak betul komen negatif - makanan tak sedap, harga mahal dan servis lambat! Bab makanan tu bergantung pada citarasa anak tekak masing-masinglah. Mungkin pada orang ni tak sedap, tapi pada orang tu sedap sangat.
 
Bab servis tu memang kena fahamlah. Tak pernah sekali pun I pergi makan ke restoran ikan bakar macam ni yang tak perlu menunggu lama. Biasanya pun memang kena menunggu mahu-mahu satu jam. So, itu kita boleh maafkan. Kalau takda orang tapi servis lambat daripada kura-kura, itu bolehlah kita balun kawkaw dalam blog ^_^
 
Jadi, apa rasanya?
 
Pada anak tekak I nikan, tidaklah mengecewakan sangat ikan siakap sweet sournya tu. Sotong tepung tu adalah sedikit masin tapi masih bisa ditelan hingga habis ^_^  Yang lain-lain tu biasa aje. Lepas makan dan nak balik ke KL, HD tanya macamana... Mungkinkah kita akan datang lagi dan lagi sebab kesedapannya sehingga terbawa mimpi? I kata cukuplah sekali. Lepas setahun dua, boleh datang lagi ^_^ Janji dah pernah pergi dan merasa...
 
Trip yang ini pulak sebenarnya berlaku lebih awal daripada trip di atas ^_^  
 
Pun sama juga kekdahnya tak tahu nak makan di mana tiba-tiba dah sampai ke sini ^_^ Tapi I  tak berapa ingat sudah ke mana kami pada mulanya sebelum ke sini. Mungkinlah sibuk dengan sawah padi di Sekinchan tu tetiba tukar haluan sekali lagi ~_^
 
 
Kisah di sinilah yang menghasilkan entri yang ini  *_*
 
Kami sampai di Restoran Terapung HM Sri Bagan ni agak awal juga. Nasib baiklah masa tu tak begitu berkerumun pelanggan. Masih boleh pilih nak duduk di mana. Lepas dapat tempat duduk, teruslah I beratur nak pilih ikan dan seafood.
 
Menu macam biasa sama aje. Paling-paling pun extra seafood sepinggan. Dah sedia maklumkan my family tak makan seafood, makanya memang tugas hakiki I lah untuk balun semua ^_^ A big NO-NO kalau nak order beraneka seafood ya. Mahu balik naik ambulans nanti ~_^
 
Berapa lama kami kena menunggu?
 
Tengok ajelah muka Adik Cute, bertambah letihnya dia menanti makanan tiba sampaikan hilang lapar dan nak ajak balik aje kerjanya. Lain kali katanya jangan pergi tempat macam ni, nak makan pun kena tunggu lama! Yalah, I kata. Tapi selepas tu kami pergi lagi ^_^
 
 
 
 
Dalam pada menunggu, boleh pulak elektrik tetiba takda. 10-15 minit jugalah duduk dalam kegelapan. Nasib baik masa tu makanan tak sampai lagi. Tapi dok risau jugalah fikir macamanalah tukang masak nak masak dalam gelap ni. Ish, tak sanggup nak bayangkan yang bukan-bukan ^_^
 
 
Bila makanan sampai, jomlah kita makan...
 
 
Oh, itu tangan Ngah ya! Yalah... Ngah ikut serta trip yang ini ~_^
 


Again, ikan siakap tiga rasa tak masuk dalam gambar sebab lambat sampai. Itu pun nasib baik juga sampai sebelum lauk-pauk yang lain dah licin.

Apa rasanya?
 
For me, nak kata sedap sangat tu tidaklah. Nak kata tak sedap tu pun tidak juga. Berbaloilah dengan harga. Takdalah mahal mana sebab kami tak order seafood beraneka gitu ^_^ Kalau tidak, mahu peluh sejuk juga keluar duit sekali makankan!
 
Itulah aje kisahnya Jalan-Jalan Cari Makan di dua restoran ni. I sudahi dengan gambar ini pulak... memang tak ingat kat mana tau ^_^ Gambar makanannya pun tak tahu yang mana. Hahaha!
 
 


P.S. Tahu apa jadi dengan projek tanam pokok Bubbly Abang? Semalam dah selamat diberi markah oleh gurunya tapi masih tak tahu berapa dapat ^_^ Pagi semalam my colleague yang beri pokok tu tanya sama ada I siram tak pokok tu. Selamba I jawab, 'Oh, I letak bawah aircond semalaman!' Duh! Pening kepala my friend memikirkan betapa hebatnya 'petani moden' yang ini ^_^ By the way, by yesterday evening, pokok tu dah layu ke arah barat daya. Hahaha!
 
P.S. Malas eh nak adjust gambar yang ada dalam entri ni. Biarlah terkeluar gitu, janji boleh tengok ^_^
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tuesday, May 23, 2017

Lagu, anak-anak dan bila Ironman beriadah...


Salam kawan-kawan!
 
Argghhh... kenapalah penyakit malas menyerang ni!
 
Yang sebenarnya I malas nak menaip entri sebab I tengah rajin shopping online ~_^ Bukan bekerja pun, curi tulang memanjang!
 
Aiyok! Tak tahu! Dosa tanggung sendiri  ^_^
 
Hari ni marilah kita berkisah tentang my superheroes @ anak-anak bujang ^_^ Kisah tentang anak-anak ni kalau hari-hari menulis pun masih lagi tak habis-habis. Kalau tak percaya, tanyalah pada emak-emak yang lain. Asyik cerita anak dia aje, takda cerita anak orang lain. Back to the basic - dah blog kita, kita tulis tentang anak-anak kita ajelahkan, tak akanlah nak sibuk bercerita tentang anak orang pulak!
 
Semalam sewaktu dalam kereta ke Aeonbig tiba-tiba dua beradik ni terdengar lagu favourite Bubbly Abang - Something Just Like This (The Chainsmokers & Coldplay). Tiba-tiba Adik Cute beritahu dia pun ada favourite song - Rockabye ^_^
 
I pun beritahulah yang I selalu dengar lagu Rockabye ni tapi tak tahu siapa penyanyinya. Lantas Bubbly Abang pun menyampuk...
 
Clean Bandit ft. Sean Paul & Anne Marie...
 
Amboi! Tahu saja!
 
Then, si Adik Cute pun katalah dulu dia suka lagu ni... (sambil-sambil nyanyi)
 
Superman at his desk.... (the lyricslah...)
 
Garu kepala juga lagu apa yang ada lirik macam ni...
 
Alaa.... yang ada 'call away' tu Mommy! Takkan Mommy tak tahu!
 
Abangnya menyampuk lagi...
 
Lagu Charlie Puth yang Mommy suka dulu tu, One Call Away! Dik, Charlie Puth ada lagu baru ya, tu lagu lama!
 
Hah! Tang mana ada lirik 'superman at his desk' ni, Adik oi!
 
Mommy, dengar tak lagu Ed Sheeran, Shape of You?
 
Mommy lagi suka lagu Treat You Better, Shawn Mendes...
 
Lama dah lagu tu, Mommy!
 
Sekarang ni memang boleh harapkan Bubbly Abanglah kalau bab-bab macam ni. Tak sangka pulak my anak bujang tersado dah besar rupa-rupanya. Dah ada lagu favourite, baju favourite, barang favourite. Tak lama lagi jangan-jangan Mommy terkeluar dari senarai favouritenya. Huhuhu...
 
Semalam dia bawa pulang trofi dari sekolah - dapat tempat pertama untuk pertandingan Scrabble. I pun ucap tahniah and jalankan routine kiss right cheek, left cheek, forehead, chin and cubit hidung tu ^_^ Bab-bab macam ni yang tak perlukan pergerakan fizikal keseluruhan, memang dia sukalah. Duduk main aje. Fikir guna akal. Kalau kena guna kekuatan badan, hah, mulalah sibuk nak mengelak. Macam baru-baru ni ada sukan tara, boleh pulak tanya okey tak kalau dia nak cuti aje! Tak mahu kena lari lompat pagar ^_^
 
Bila Bubbly Abang tunjuk trofi, mulalah Adik Cute cemburu lalu dia pun mula minta perhatian...
 
Mommy, nanti kalau Adik dah besar macam Abang, Adik bawa banyak benda macam ni untuk Mommy ya! Adik promise!
 
Adik nak masuk apa?
 
Adik nak masuk boxing!
 
Laaa... fikir boleh dapat ke? Fikir Mommy beri ke? Habis muka anak Mommy nanti kena tumbuk ^_^
 
Adik Cute ni memang berbeza dengan abangnya. Kalau Bubbly Abang suka duduk terperuk di rumah menghadap computer, Adik Cute pulak lagi suka melasak, melompat, melenjan dan bertumbuk sakan.
 
Tengoklah bila si Ironman ni beriadah...
 
 
 
Inilah kali pertama Ironman perlukan senapang 'patah'. Siap dibawa senapang sekali. Apa? Dia ingat boleh memburu kucing dan anjing di taman ke apa si kecil ni... Sampai di taman, dia sibuk selfie (jangkitan dari rumah sebelah ni rasanya...) dan senapang 'patah'nya itu terpaksa I angkut ke hulu ke hilir, entah macam apa I jadinya!
 
Kita pergi makan, dia tetap juga sibuk 'beriadah'...
 

 
Adik Cute memang 'jaga badan'. Dia kata dia kena diet sebab dia tak boleh gemuk ^_^ Tapi bila semua orang siap makan, barulah dia lapar sibuk nak makan pulak! Sekarang ni pun dia susah hati sebab I kata perutnya buncit sebab banyak cacing *_* Habis seluar semua tak boleh nak kancing dah ni!
 
Masa Adik Cute beriadah, Bubbly Abang buat apa?
 
Bubbly Abang riadah duduk dan berdiri aje...
 

 
Maklumlah, dah kenyang makan tak akanlah nak paksa beriadah pulakkan...
 
Tak macam adiknya yang aktif, bila kita nak beli barang dapur pun  dia sibuk 'beriadah'...
 

Lantas membuatkan Bubbly Abang cemburu, jadi kenalah angkat berat juga untuk 'riadah' ^_^
 

 
Amboi, Abang! Berlipat-lipat dah segala ruang! Macamana ni? Agak-agak bulan puasa nanti boleh turun sekilo dua ke tidak ni?
 
Tapi takpalah, baju raya dah siap beli semuanya ^_^
 
Selain daripada beriadah, Adik Cute pun ada hobi juga tau...
 
Apalagi kalau bukan ini...
 
Kata Bubbly Abang kenalah bergambar di sini Daddy sebab ejaan 'prices'nya dah jadi 'rices' ! Very rare occasion ^_^
 
Celah mana dapat, semua disuruhnya kita ambil gambar ^_^ Ni dah teruja sangat sampai mulut pun tak sempat nak tutup ^_^ Dia bising sebab Daddynya suruh cepat! Depan MR DIY pun nak ambil gambar. Apalah kata Daddy... hehehe!
 
Eh, ada banyak lagi gambar my superheroes ni. Pergi mana pun nak ambil gambar waima depan toilet shopping mall sekali pun. Hahaha!
 
Lain kalilah kita tempek, penat I kena watermark pepagi hari gambar yang seciput ni aje tau!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 






Monday, May 22, 2017

Projek Sekolah

Salam kawan-kawan!

Apa khabar semua? Seronok nampak enjoy makan-makan luar di hujung minggu; butter prawn sepinggan besar campur mixed seafood lagi terorder kononnya...  ^_^ Maklumlah hujung minggu ni dah mula berpuasa, makanya melantaklah apa dapat supaya tak meleleh air liur mengharungi minggu-minggu mendatang ^_^

Lemau rasanya bila tak menulis entri hari-hari. Kes I ni bukannya disebabkan kekeringan idea untuk menulis entri tapi malas. Entah kenapa 'semangat' malas tu menular sungguh dalam badan. Sibuk pun ya juga tapi takdalah terlalu sibuk sampai tak dapat nak melayan whatsapp katanya...
 
Menulis entri ni lain sikit. Kena penuh penghayatan untuk merapu. Even nak merapu pun bukan senang ya. Bukan boleh main bantai tulis aje apa nak. Kena juga ada idea berterusan. Hah... gitulah lebih kurang ^_^
 
Ni nak cerita tentang projek sekolah my anak bujang tersado, siapa lagi kalau bukan Bubbly Abang. Adik Cute takda lagi projek-projek sekolah membabitkan Mommynya. Yalah, sekolah pun belum lagi ~_^
 
I suspect cikgu Bubbly Abang ni memang tau kelemahan diri I ni tau - suruh buat shopping baglah, kerislah, projek 'tie and dye' lah. Mungkin cikgunya tahu Mommy si Bubbly Abang ni memang terlebih kreatif!
 
My anak pun satu, setiap kali ada projek memang tuju ke Mommynya dulu. Tak pernah pula dia mengadu pada Daddynya sebab dah tahu endingnya yang tak berapa enak di pendengaran tu...
 
Tak payah buat! Kenapa cikgu suruh buat benda bukan-bukan macam ni?
 
Ahah, takutlah my anak bujang nak mengadu dengan Daddynya. Maka, yang 'memikul beban' dah tentulah Mommynya ni...
 
Tapikan I tak pernah ingat tau dulu-dulu masa zaman I belajar di sekolah, my parents sibuk ambil tahu urusan sekolah anak-anak. My colleague pun berkerut dahi kalau setiap minggu ada aje cikgu beri projek pada 'mak dan anak' macam kami ni ^_^ Dia sendiri pun tak ingat masa zaman sekolahnya dulu emaknya membantu buat kerja-kerja kreatif macam ni!
 
Lantak koranglah nak jadi apa. Nak buat homework, buat. Tak nak buat, sukahati! Sendiri tanggung! Nak buat tikar, pi beli bahan dan buat sendiri. Nak lekat-lekat suratkhabar basah buat tembikar kononnya, pandai-pandailah nak hidup! Tak reti, belajar sendiri! Zaman tu lagi teruk, internet mana ada. Harapkan pondok telefon awam je buat berdating; mana ada jalur lebar-jalur lebar ni semua nak merujuk!
 
Tak macam emak zaman sekarang ni; anak kena buat tikar, emak yang sibuk-sibuk 'menganyam;' tikar warna-warni! Anak kena buat shopping bag, emak yang sibuk mengarah suruh buat macam tu, macam ni tau! Siapa sebenarnya yang kena buat projek sekolah ni - emak ke atau anak?
 
Eh, I aje ke atau semua emak macam tu juga?
 
Hahaha!
 
Tiga minggu sudah, my anak telefon I di pejabat...
 
Mommy, minggu ni cikgu suruh buat keris pulak!
 
Oh, senang je! Main beritahu gitu je. Nanti Mommy boleh uruskan bahan-bahan dan cara-caranya. Dia tukang translate aje. Ada masanya dia sendiri tak tahu nak translate apa! Yalah, bila baca nama kain, dia dah kalut. Kita ni lagilah kalut sebab tak tahu entah apa kain yang dimahunya. Nasib baik pakcik google translate adakalanya membantu. Oh, nak kain felt rupa-rupanya! Padanlah my anak tak tahu ^_^ Ini memang dah macam kerja sekolah emak pula, bukannya anak!
 
Bila ada terjemahan ni, selalu jugalah berlaku 'kesilapan teknikal' ^_^ Pernah sekali nak buat teknik 'tie and dye', Bubbly Abang kata nak kain cotton. Mommynya almaklum ajelah, bab-bab suruh jadi kreatif ni memang malaslah nak tunjuk pandai sangat ^_^ I sendiri tak tahu teknik tie and dye ni. Maka I told my son, banyak kain cotton tak pakai di rumah kita ni. Nanti boleh potong. Manalah I tahu dia nak kain berwarna putih.
 
Nak buat projek pun selalunya malam Ahad! Bila kena 'brief' kali kedua masa nak buat tu, barulah terkial-kial. Nak kain warna putih rupanya! Mana nak cari? Hari dah malam. Nak keluar sudah malas. Nasib baiklah ada baju sekolah lama. Marilah kita 'siat' aje and buat projek teknik 'tie and dye' tu. Hahaha!
 
Hasilnya?
 
Eh, ni cantik sangat! Yang I anak beranak buat lebih 'cantik' coraknya daripada ini tau ^_^ Ini pun sumbernya Google ^_^
 
Eh, dapat jugalah 4/5 markah ^_^ Cikgu ni pun dah kenapa eh? Rabun sama macam I ke apa ni? Tak pandai menilai langsung mana satu jauhari, mana satu 'maniam' tau ^_^
 
Berbalik pada kisah keris tadi. Bila tengok bahan dan caranya, kami dua beranak pun gelak. Dah kenapa contoh keris tu ada manik-manik pulak... My anak kata bukan manik-manik Mommy tapi sequins ^_^
 
Adoi, yalah-yalah kita panggil sequins jerk... ~_^
 
Maka suatu petang Ahad tu kami pun off ke Popular BookStore nak mencari bahan. Mereka nak 'kain bulu' pada pandangan rabun I ni tapi my anak kata 'cotton wool' ^_^ Okey, okey! Tak mahu gaduh-gaduh!
 
Sampai di Popular, 'kain bulu' macam dalam buku lukisan tu ilek. Maka Mommy yang 'terror' terus rembat kain felt lagi. Apa bezanya pun! Sama je tengok! Amboi, mentang-mentang dah tahu kain felt tu apa, bukan main lagi sikit-sikit nak guna kain felt. Padahal kain felt untuk projek sebelum ni ada lagi. Warna tak sesuai kata Mommynya ^_^ Eh, ni kan projek Mommy maka anak pun kenalah dengar kata! Mommy yang kena buat, Mommy yang kena keluar duit beli bahan, of courselah dengar aje apa Mommy kata!
 
Cari sequins tak jumpa, kita beli ajelah apa namanya habuk manik halus-halus yang glittering tu ya? Hah, kita hias keris guna habuk-habuk manik tu aje, senang kerja ^_^ Penuh satu bilik glittering dengan habuk manik tu ^_^ Susah kerja balik jadinya... Kain felt yang dibeli nak lekat pun payah. Maka kita gunting ajelah kertas warna-warni buat hiasan ulu keris tu. Selesai tugas! Kaki dah lenguh dok bersila lama sangat! Maklumlah, bukan budak-budak lagi nak duduk bersila lama-lama buat 'homework' macam ni tau!
 
Dua minggu sudah, ini pulak projek terbaru...
 
Mommy, cikgu suruh tanam pokok. Beli tak boleh. Menjerit cikgu bila ada yang suggest sama ada boleh beli ke tidak...
 
Laaa... baru nak usulkan cadangan yang sama!
 
Sumber Google ya ^_^
 
Macam biasalah, Bubbly Abang cuma beritahu apa project of the week(end) aje tapi urusan selanjutnya kenalah Mommy yang lakukan. I kata, tanam pokok bukan kerja sehari dua. Kena mula dari sekaranglah kalau nak bawa pokok ke sekolah dua minggu lagi. I pun suruh dia minta tanah baja MakNgahnya sikit. Berpuluh kali suruh, dia kata belum minta sebab MakNgah asyik tak free bila nak tanya! Dia fikir pokok tu boleh tanam hari ni, esok dah tumbuh gamaknya...
 
Mommy pulak biasalah, mana pandai berbudi pada tanah. Asal berbudi aje, kering-kontang tanah tu makanya tumbuhannya pun faham-faham ajelah. Nak tanam cili pun tak lepas! Senang cerita sama ajelah dua beranak ^_^ 
 
Bubbly Abang asyiklah ingatkan I yang plant tu tak boleh beli. Eleh, kalau I beli pun bukan cikgunya tahu tapi yalah, dah kata begitu, tak akanlah I nak beli jugakan...
 
Maka, I pun 'sub' my friend yang suka bercucuk-tanam/kreatif di pejabat tu. I main pesan aje,
 
You ada tak pokok yang agak-agak baru tumbuh dua minggu?
 
Projek anak you lagi ke?
 
Of courselah. Kalau I, lama lagi baru you boleh witness I bercucuk-tanam tau!
 
Makanya pagi tadi dapatlah I sepokok 'sayur' siew pak choy ke entah apa namanya siap dengan pasu ^_^
 
Esok my anak bujang nak kena hantar ni... Hahaha!

I dah beritahu my friend selalunya lepas cikgu rate, akan dibawa pulang. Tapi kalau cikgu tak pulangkan (manalah tahu cikgu nak guna untuk hias sekitar sekolah...) I akan belikan pasu baru untuk my friend ni. Hehehe...
 
By the way, I dah 'berusaha' sebenarnya menanam halia dah tumbuh tunas pun. Tapi setakat tunas ajelah, tak tumbuh-tumbuh pun. Mana ke tidak dah Mommynya letak dalam bekas tanpa baja ^_^
 
MakNgah mereka tolong ambil halia yang dah bertunas tu dan sebiji bawang. Kononnya nak tolong tanam properly. Tapi sampai hari ni takda khabar berita pun ^_^ So, I pun kenalah ada plan B - my kawan yang kaki berbudi pada tanah ni tadi ^_^ Dia pun macam dah tahu aje memang kesudahan jalan cerita ni akan berbalik kepada dia juga ^_^
 
Sorrylah ya! Gambar-gambar tak sempat I nak ambil sebab tak terfikir pun sebenarnya nak buat entri. Lain kalilah kalau I dapat projek gempak dari my anak bujang, kita snap siap-siap buat kenangan betapa banyaknya 'pengorbanan' Mommy membantunya menjadi insan terbilang suatu hari nanti ^_^
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Monday, May 15, 2017

Hari Ibu : Ke Garden Lobster lagi kita... ^_^

Salam kawan-kawan!

Mulai hari ni waktu persekolahan Bubbly Abang bertukar ke 7.30 pagi. Kena sampai sekolah sebelum pukul 7.20 pagi. Selama hampir 11 tahun di sekolah ni,  waktu persekolahannya bermula pada pukul 7 pagi dan kena berada di sekolah sebelum pukul 6.50 pagi.
 
Selalunya kami dua beranak keluar rumah pukul 6.30 pagi. Sekolah pun sepelaung aje dari rumah. Dalam 10 minit dah sampai. I pun dah terbiasa juga dengan rutin awal macam ni. Sebab itulah I selalu sampai di pejabat awal.
 
Tapi sejak sebulan lepas bila dapat surat dari sekolah menyatakan tentang pertukaran waktu persekolahan bermula daripada 15hb Mei ni, gembira bukan kepalang dua beranak ni ^_^ Bolehlah keluar lambat. Memang dah plan pun hari ni nak keluar rumah pukul 7 pagi. Tapi entah mengapa, memang kebetulan pulak I lompat katil pagi ni. Pukul 6.20 pagi baru terjaga!
 
Itulah padahnya bila alarm berbunyi, matikan dan tidur semula! I set alarm pukul 5 pagi. Ada 3 kali snooze setiap 15 minit ^_^ Tapi dek kerana bingit dengar tone alarm yang dipilih sendiri, semalam I set sekali aje alarm pukul 5.15 pagi. Pagi ni bila alarm berbunyi, I pun bermalas-malasan menutupnya. Keluar bilik dan sambung tidur kat sofa ^_^ Bila I terjaga kali kedua, tengok jam dah pukul 6.20 pagi! Apalagi, aktiviti lintang-pukang pun bermulalah...
 
Kenapa ya pihak sekolah tukar balik waktu persekolahan ke 7.30 pagi?
 
I bet ada ibubapa yang komplen. Yalah, sebelum ada bangunan baru, semua murid Tahun 1 dan 2 bersekolah di sebelah petang. Tapi mulai tahun ini, semua murid dari Tahun 1 sehingga Tahun 6, berada di sesi pagi. Tentu ada ibubapa murid Tahun 1 dan 2 yang komplen anak-anak mereka kena bangun awal sangat untuk sampai di sekolah sebelum 6.50 pagi. Yalah, kalau nasib baik macam I ni, rumah dekat aje. Kalau nasib tak baik, bukan ke lagi awal kena keluar rumah!
 
Mulai tahun ini juga, setiap pagi ada sukarelawan yang tolong ambil anak-anak ni dari kereta. I pun tak susah hati macam dulu-dulu; kena perhatikan anak sampai masuk dalam kawasan sekolah. Kalau tidak, memang tak geraklah kereta walaupun kena hon ^_^
 
Mulai tahun ini, asal kita sampai aje depan sekolah, berlumba-lumba sukarelawan bukakan pintu kereta, ucap selamat pagi, tutup pintu kereta dan hantar anak sampai melepasi pintu pagar sekolah. Lapang dada menengoknya.
 
I tak tahulah sekolah lain macamana, tapi inilah yang berlaku di sekolah my anak bujang tersado mulai tahun ni...
 
Eh, bukan ke tajuk tentang Hari Ibu dan makan-makan?
 
Oh, biasalah tu kalau I yang berceritakan. Mesti corner baringnya jauh tersimpang dari tajuk entri. Nak buat macamana... I memang suka bercorner-baring ^_^
 
Hari Ibu semalam, I bangun paling awal. Oh, bukan nak siapkan sarapan pagi pun! Nama pun Hari Ibu, haruslah I jadi queen control! Kalau I kena sediakan sarapan, I dah siapkan teks ucapan awal pagi...
 
Yalah! Kasihan nasib Mommy ni! Nama aje Hari Ibu, tapi Mommy juga yang kena siapkan makanan untuk beri korang makan! Takda sapa yang nak appreciate Mommy tau! Kalau hari penting yang lain, memang Mommy beria-ia buatkan untuk semua orang!(sambil-sambil buat muka sedih dengan harapan ada yang tersentuh hati!)
 
Hmmm... bapaknya tak tersentuh hati pun! Ada ke patut kata HD, makin tua makin cepat datang sensitifnya! Huhuhu....
 
Anak-anak pula biasanya, kalau I emotional sikit, memang mereka peluk erat tanda sayang bangat! Tapi mereka bukan berduit pun ^_^ Bak kata my Bubbly Abang...
 
Alahai, MakNgah ni keluar satu hari pulak! Baru nak ajak MakNgah beli hadiah untuk Hari Ibu buat Mommy...
 
Oh, ada niat nak 'pow' MakNgah rupa-rupanya.... ^_^
 
Jadinya semalam, lepas semua dah bangun tidur, masing-masing datang peluk cium Mommynya sambil ucapkan Selamat Hari Ibu. Bubbly Abang takda kos nak sediakan hadiah (^-^) manakala Adik Cute pulak lagi best, dikeluarkannya segala lukisan lamanya lepas tu pilih yang 'terbaik' sekali ^_^ Dia dah siap tulis ucapan atas kertas lukisan gambar 'perempuan terkangkang' tu  hari semalamnya tapi bila tiba paginya, dia minta maaf sebab lukisan tu dah terpotong dengan gunting ^_^ Oh, alahai....
 
Lantas kami pun bersiap-siap ajelah untuk mengukur jalan...
 
Ke mana hala tujunya kali ini?
 
Kami mengukur jalan sepanjang Sunway Velocity Mall ^_^
 
Penat tau tak! 4 jam mengukur jalan... 'Jem' tangan dan kaki ^_^
 
Selepas balik dari Sunway Velocity ni, barulah HD tanya nak makan malam di mana sempena Hari Ibu...
 
Mulalah masa ni dok berfikir manalah nak pergi makan ni...
 
Akhirnya kami tujulah ke tempat ini semula - Restoran Garden Lobster ^_^
 
 






Kali ini kami pesan menu yang sama juga ^_^ HD terberkenan sangat dengan tom yumnya. Maka kali ni I make sure I order tom yum ayam sahaja supaya puas HD dan anak-anak makan. Ayam goreng kunyit pun tetap orderlah sebab budak berdua ni terutama Bubbly Abang memang suka ayam bergoreng macam ni. Sayur-sayuran macam biasa, HD ada maka akan ditolong habiskan ^_^
 
Ini nasi putih dengan ulam dan sambal belacan yang menyengat tu, harganya RM2.50 aje ^_^


Kali ni lala masak pedas Nampak pekat sikit berbanding dengan kali pertama dahulu. Tapi nampak macam portionnya kurang pulak berbanding dulu...
 
Kotnyalah kalau mereka ada beberapa orang tukang masakkan...



Kita up pulak dengan satu menu baru - Mixed Seafood in Salted Egg berharga RM18.50


Masa menu ni sampai, bukan main terliur lagi tengok. Ada kupang, scallops, sotong (paling banyak) dan udang besar dua ekor ^_^ Sekali makan seafood goreng tepung bersalut dengan telur masin ni, sedaplah pulak. Lemak berkrim, kolestrol pun happy meresap dalam tubuh ^_^ Tapi bila dah dua, tiga kali makan seafoodnya, rasa mual pulak sebab salted egg punya rasa lelemak tu...
 
Ingatkan semua makanan dah sampai, tetiba dihantar pulak udang goreng tepung... Dalam hati nak juga tapi bila terfikir balik banyaknya seafood nak kena habiskan, I pun cepat-cepat beritahu kat waiter yang udang goreng tepung ni I tak order pun! Nasib baiklah dia cepat ambil, kalau tidak mahu aje I kata...
 
Okey, takpalah! Masukkan aje dalam bil ya!
 
 
Minuman pulak mereka tiga beranak order teh 'o' ais aje - RM1.80 segelas. I pulak tetap maintain dengan air sirap bandung ^_^ Lagilah muak bila makan makanan macam ni...
 

 
Selesai makan, HD pun tanya puas hati ke tidak dapat makan-makan ikut kehendak hati sempena Hari Ibu ni. Katanya lagi, ni kalau tak bawa makan, mahu emotional sampai pagi esok tak habis lagi. Hahaha!
 
Okaylah, sebab HD tolong bawa makan sempena Hari Ibu nanti bila tiba Hari Bapa, I akan tolong anak-anak celebrate kaw-kaw untuk Daddy mereka pulak. Tapi bersyaratlah - masa birthday I nanti jangan buat-buat lupa; empat hari aje lepas raya ~_^ Kalau lupa, mahu adegan emo berlaku lagi dengan teks ucapan entah apa-apa. Maklumlah bak kata HD, makin tua ni makin emo tak kena tempat! Hahaha!
 
 
Selamat Hari Ibu buat semua ibu di luar sana. I tak sempat ucap semalam sebab semalam hari cuti, I tak memblog masa hari cuti ^_^
 

Friday, May 12, 2017

Jalan-Jalan Cuci Mata : FRIM

 Salam kawan-kawan!
 
 
Hari ni nak cerita pasal apa pula ya? Macam malas aje nak menaip entri panjang berjela. Tapi bila kata malas nak menaip entri, tetiba aje nanti bukan main lagi nak menaip lagi dan lagi...
 
Propa aje lebih ^_^
 
Semalam I  tertidur awal. Pukul 8 lebih dah tertidur ^_^ Anak-anak dan suami semua pun terbiar. Tahu-tahu bila bangun jam dah dekat pukul 3 pagi...
 
Berbalik kepada cerita hari ni, kami ni kalau hujung minggu memang dah tak tahu nak ke mana lagi di Kuala Lumpur ni. Rasa macam semua tempat dah pernah pergi. Nak mengukur jalan ke shopping mall pun dah macam malas. Lagilah kalau dengan suami dan anak-anak, bukan dapat cuci mata sepuas-puasnya apatahlagi nak membeli-belah!
 
Itu yang selalu jugalah terlepas keluar dari Kuala Lumpur tapi dek kerana malas nak menaip entri, takdalah kisahnya dalam blog. Nanti-nantilah kalau rajin tapi cerita pun dah lama basi ^_^
 
Baru-baru ni teringin nak bawa anak-anak melawat FRIM. Asal cerita konon nak naik basikal. Konon-kononnya masing-masing nak berbaju sukan sebab senanglah kotnya ada aktiviti lain. Tapi, kami ni kalau sekali keluar rumah, malas dah nak balik tukar pakaian ke apa. Pulak tu aktiviti melenjan memang sentiasa ada walaupun tak tahu nak ke mana katanya...
 
Silap timing pulak masa datang ke sini... 


Ini memang kali pertama kami ke FRIM ni. Ingatkan nak jalan-jalan kat canopy walk ke apa tapi bayang canopy walk pun tak jumpa ^_^ Maklumlah, orang nak ke sini awal pagi tapi kami ni matahari dah nak tegak di kepala baru sampai. Yang membuatkan trip ni lagi tak seronok sebab kebetulan pulak ada majlis perkahwinan kat sini...
 
Phewww, punyalah packednya. Nak cari parking pun siksa! Tapi bukan I yang memandulah... ^_^
 

I tak tahu pun di sini kita boleh bermandi-manda. Kalau tahu, I bawa pakaian mandi anak-anak dan pakaian extra. Si bujang kecil tu apalagi, merajuklah bila tak dapat mandi-manda. Lain kalilah anak-anak. Ini baru trip untuk warm-up aje!
 
Dek kerana ramai orang, kami pun takdalah nak berlama-lama. Tak sampai 30 minit pun di FRIM tu, lepas tu terjah tempat lain pula! Misi tak tercapai ^_^
 

Adik Cute memanjat rumah usang ni dan nak naik sampai ke dalam tapi Mommynya menghalang. Tengok rumah pun macam dah usang sangat, kalau roboh nanti macamana? Hahaha!
 
 
Tengoklah gambar dua beradik di atas ni, bukan main lagi berpeluk mengalahkan pasangan tengah bercinta. Makpak pun tak posing berdua-duaan in public macam ni tau!
 
Itu ajelah nak bercerita hari ni ya. Malas nak taip lebih-lebih...
 
See you again next time!


Thursday, May 11, 2017

JJCM : Lobster Garden, Sg Ramal

Salam kawan-kawan!
 
Malas rasanya nak bekerja lepas cuti umum macam ni... Nasib baiklah dah takda lagi cuti umum dalam masa terdekat. Kalau tidak, rasa macam nak ambil cuti tahunan aje setiap kali ada cuti umum. Lama sikit dapat 'berlemak-lemak' di samping keluarga ^_^

JJCM kali ni masih segar dalam ingatan ya sebabnya kejadian baru berlaku semalam. Terima kasih kepada cik ahkak ni - Adianiez kerana telah 'memperkenalkan' restoran untuk kali ini - Restoran Lobster Garden ^_^

Setelah puas mengukur jalan tiga beranak semalam memang takdalah adegan masak- memasak di dapur rumah sendiri. Yang sempat untuk sarapan pagi aje, lepas tu kami dah keluar berjalan. Jangan ditanya mengapa bertiga aje kerana kenalah buat entri lain pulak untuk aktiviti melenjan tanpa HD ni. Kalau semua nak dimuatkan dalam satu entri, memang jenuhlah you all nak membaca my nukilan ^_^

Sebenarnya ada banyak JJCM yang dah lekang dek masa kerana kemalasan I untuk mengupload dan watermark gambar yang ada. Tapi entah kenapa pagi ni tetiba rajin pulak nak upload dan watermark gambar dalam kereta (sebelum tertidur menunggu pintu pejabat dibuka). Itu pun mana dapatlah ya. Dan, yang paling sadis sekali, dah siap entri ni digarap tetiba tertinggal satu gambar. Bila I upload guna smartphone, habis hilang seluruh entri yang dah siap tadi! Makanya terpaksalah I mengarang ngomelan untuk hari ni semula...

Asal cerita kami nak ke restoran Arab berhampiran rumah, Restoran Sawarabina (eh, betul ke nama restoran ni?) Siapa yang dah pernah cuba, sila angkat tangan! Kalau sedap, habaq mai ler... Bolehlah kami menjejak kaki di sini pulak...

Dalam pada nak ke restoran Arab, tiba-tiba dah separuh perjalanan boleh pulak bertukar arah! Biasalah tu... Makanya tau-tau tiba-tiba dah sampai di Sg Ramal, Kajang ^_^ Macam kena pukau aje kekdahnya. Hahaha!

Kami sampai di sini lebih kurang pukul 8 malam lebih sikit. Pelanggan pun tak ramai. Kalau sampai awal, bolehlah pilih nak duduk di celah mana. Ada tempat duduk empuk, kerusi keras dan juga boleh pilih untuk duduk bersila.

Kami taklah duduk bersila kerana kebetulan pulak lokasinya berhampiran dengan tandas. Oh, tak mungkinlah! Tak nak! Maka kami pun masuk ke dalam...

 

Sampai di dalam, kami mulanya pilih untuk duduk di kerusi empuk. Oh, sekali lagi tak jadi sebab berhampiran dengan dapur. Walaupun restoran nampak bersih dan nyaman aje mata memandang, lokasi yang ini malap sikit. Tak kuasalah nak bercandle light dinner bila anak-anak ada bersama. Mahu hiruk-pikuk nanti terutama I lah!
 
Lepas dapat menu, pensel dan kertas untuk membuat pesanan, kami tukar tempat duduk lagi ^_^ Kali ni duduk di bawah kipas, berhampiran dengan jalan. Sejuk sikit terasa dan terang lagi. Barulah keinginan untuk makan malam memberontak ^_^


Dah katanya tadi nak makan di restoran Arab berhampiran rumah aje, maka my superheroes pun keluar rumah dengan pakaian seadanya. Masing-masing bila kata nak keluar makan, malas nak tukar pakaian. Okeylah, pakai selipar pun seliparlah! Nak makan aje pun, bukan nak pergi IKEA, MyTown mahu pun Sunway Velocity (Wootwootwoot! Banyaknya shopping malls berhampiran... ^_^)


Asal kejadian, I nak cuba shell out di sini. Nampak tak betapa ketinggalannya I ni. Bukan apa, HD dan anak-anak tak makan seafood. Kalau nak makan seafood, memanglah I sorang-sorang aje yang syok sendiri! Lain kalilah bila ada peluang, kita cuba...
 
Kami ni bila kali pertama mencuba makan di restoran baru, memang akan memesan menu yang biasa dinikmati sekeluarga. Kalau sedap bangat, lain kali kita boleh ulang-tayang adegan di restoran yang sama ~_^
 
Maka kami pun orderlah menu di bawah...



Tengoklah muka my Bubbly Abang. Bila minuman sampai, bukan main laju nak minum tapi Mommynya suruh tunggu dulu sebab nak snap gambar ^_^ Root Beer Float untuk my superheroes, Jus Tembikai untuk HD dan I ni tak larilah dari Sirap Bandung ^_^


Tom Yum Thai Maree (seafood tomyam). Sebab tak nampak pun menu tom yum ayam (dan tak request pun..)  I orderlah yang ini. Ingatkan mungkin akan terselit isi ayam tapi satu pun takda yang sesat dalam tomyam ni. Jangan pandang pada kuahnya. Rasa boleh tahan sedap. I bantai seafood manakala anak-anak dan suami ambil kuahnya aje ^_^ Harganya RM12.50 sahaja.


Ayam Goreng Kunyit kegemaran my superheroes especially Bubbly Abang. Licin dikerjakan mereka berdua manakala saki-baki sayuran diuruskan oleh HD. Harganya RM9.00


Lala Masak Pedas ni I yang order. Ingatkan portionnya kecil aje. Bolehlah hilangkan kempunan nak bershell out tak dapat. Dapat lala masak pedas pun jadilah. Ada juga 'vitamin' seafoodnya for me. Sekali datang, penuh sepinggan besar. Nasib baik tak pitam dok makan lala ^_^ Harganya pun RM9.00 sahaja.
 
Kami order 4 pinggan nasi putih yang didatangkan dengan ulam dan sambal belacan. Apa yang best, sambal belacannya 'menyengat'. Habis sambal belacan anak-anak, I yang tibai semuanya ^_^ Selain tu kami ada juga order sate ayam, konon-konon untuk 'dessert' lah. Kahkahkah!
 
 
Kesimpulannya, portion makanan di sini agak besar dan kenyanglah untuk the whole night menanti breakfast esok pagi ^_^ Dari segi rasa pun tak mengecewakan. Boleh datang lagi untuk menikmati hidangan yang lain. Pilihan menu pun banyak sebenarnya; ada western food dan juga makanan bergoreng. Nasib baiklah masa order makanan tu I boleh terlupakan menu ikan! Bila tengok meja sebelah order ikan sweet sour ke entah apa, barulah teringat! Mujurlah kami dah separuh jalan, dah hampir kenyang. Kalau tidak, mahu nak order lagi ^_^
 
Selesai makan, kami pun segeralah pulang ke rumah semula. Time to sleep ^_^
 
Lain kalilah kita datang lagi untuk menikmati hidangan yang lain...
 


Salam Eid Mubarak

Salam  kawan-kawan! Lamanya tak menjengah blog. Memang sengaja tak kemaskini blog sempena bulan Ramadhan kali ni. Ada banyak perkara ya...