Wednesday, August 23, 2017

Entri Lepas Geram

Salam kawan-kawan!

Alamak! Nak mencari emoticon yang sesuai dengan tajuk, tak jumpa pulak!

Tapi takpa, walau tanpa gambar mahu pun emoticon yang sesuai, entri ni tetap juga nak digarap!

Mulut dahlah sakit dek ulcer, tetiba hati pun jatuh 'sakit' juga dibuatnya...

Kalau ikutkan sakit mulut ni, mahu seminggu juga blog tak berupdate tapi dek kerana hati pun dah sakit sama, lain macam pulak kekuatan nak menaip entri katanya!

Pada kawan-kawan yang selalu mengikuti kisah di blog ni, tentu dah arif kemelut pembelajaran Adik Cute. Malaslah nak diulang balik ya. Panjang entrinya. Walaupun nak diulang-tayang kisahnya, jenuhlah I nak bagi jelas banyak perkara.

Ya, kisah tadika Adik Cute ni belum tamat lagi walaupun Adik Cute telah 'ditamatkan' dari tadika ni sejak bulan April lalu!

Dari April sehinggalah sekarang, I bukan main bergelut dok minta refund yang memang dah seciput aje dapatnya. Bayaran yang lain memang takda refundlah termasuk deposit bulan Disember 2017. 

Alasannya - sebab I ada tandatangan surat perjanjian yang mengatakan deposit bulan Disember itu tak akan boleh dipulangkan semula.

I kata I tak ingat pulak ada sign apa-apa kertas kecuali buat bayaran tunai je. Makanya kata mereka sebab my anak dah second year di situ, maka I turun tandatangan tu pada tahun 2015 ketika I buat pembayaran untuk masukkan anak ke situ untuk tahun pertama persekolahan 2016...

Okay, show me the paper that I signed - my request!

Okay, will give you a copy - they said!

Dari April sampailah ke Ogos, I memang kerap follow up. Sekali kena sergah HD, sekali I follow-up. Begitulah selama 2,3 bulan ni...

Bila tanya, memanjang aje mereka pun buat follow up dengan management tapi management yang lambat!

Few weeks ago, on Friday ( I even jotted down everything yeah... tak payahlah tulis semua details di sini) I called tanya apa kisahnya. Jawabnya mereka kehabisan cheque. InsyaAllah, next week mereka call!

Okay, I bagi seminggu! Next week Fridaynya, I call lagi tanya. Jawab pulak yang owner sibuk, pergi mana entah. Nanti dah dapat cheque kita call suruh datang. Okay, I tunggu lagi. Kali ni I beri lagi seminggu. I didn't call exactly on Friday that week tapi I call on Monday minggu depannya. Jawabnya masih lagi belum dapat chequenya. Nanti kita dapat, kita call lah!

Oh, nak tunggu mereka call mahu I kena tunggu lama lagi nih! Sebab itulah kena follow-up. Follow-up pun bukan hari-hari ya, seminggu sekali, 2,3 minggu sekali, gitulah selama tiga bulan ni.

Memang dari awal deal lagi mereka dah beritahu yang cuma boleh pulangkan duit konsert dan sports aje. Okaylah for me, daripada tak dapat refund langsung! And I dah beritahu jangan lupa attach sekali copy agreement yang I signed tu menyatakan deposit bulan Dis 2017 tak boleh refund.

Dari the last time I called (Isnin minggu lepas), tiba-tiba dapat panggilan hari Khamis kata cheque dah ready. Boleh datang anytime during weekdays sebelum pukul 4 petang. Memandangkan I bekerja dan malas nak rush during lunch time semata nak ambil cheque, I decided to collect it on Saturday.

So Sabtu lepas I pun pergilah collect cheque. Mereka suruh checklah betul tak cheque tu and sign voucher penerimaan. I didn't see the copy of agreement yang I minta tapi masa tu malas nak fikir panjang. Dah dapat cheque, settlekan cepat-cepat supaya boleh tutup buku kebencian yang meruap selama ni sudahlah... Takpalah tak dapat refund yang lain-lain.

Sebelum sign tu, I pun checklah yang paling penting MY NAME and THE AMOUNT. Then I pun signedlah voucher mengatakan cheque I dah collect. 

Lepas tu teacher suruh tunggu sebab nak ambil kalau ada lagi books my anak yang masih di tadika tu. Sekali tengok banyaknya buku baru! I pun tanya, buku apa tu semua...

Mereka kata - Oh, buku ni awal tahun kita dah beli semua, Mommy!

So kenalah ambil juga sebab dah berbayar. No wonderlah duit buku tak dapat refund.

Tapi I tak banyak cerita! Nak 'tutup cerita' cepat-cepat. Malas nak duduk berlama-lama di situ. Angkutlah semua buku tu bawa masuk kereta. Legalah dah settled chapter sakit jiwa ni!

Suami and anak-anak ada je menunggu dalam kereta! Bila tengok ada beg plastik bukan main laju Adik Cute nak ambil tapi bila tengok buku-buku je, terus diletaknya bawah tempat duduk!

Dan dah terlanjur nak merewang selepas tu, I pun teruslah ajak HD pergi bank untuk bank in the cheque. Senang cerita sekali jalan aje!

Hari Isnin, I nampak the cheque floating for 2 days. Hari Selasa I nampak the cheque floating for 1 day...

By this morning, bila I checked my account tetiba nampak 'Clearing Cheque Returned'!

Huuwaahhhhh.... apa kes ni? 

I pun laju-laju called my bank. Tak sempat agaknya staff bank tu nak duduk ambil tempat nak mulakan kerja pukul 9.30 pagi, I dah called siap-siap!

I pokpakpokpak explained jalan cerita and at the end tanya - Why my cheque returned?

Oh, alahai puan! Kenalah call home branch! Nah, nombornya ya! Kalau tak dapat ini, call ini, itu, itu, ataupun nombor ni!

Wow, banyaknya nombor! Confirm busy ni tak mudah nak angkat telefon gamaknya... Nangislah ahkak macam ni!

Okay! Let s call my home branch!

Nasib baik senang angkat tapi malangnya kena call Clearing Cheque Dept pulak. Nah nombor sambungan ini, ini, itu ataupun ini!

Oh, alahai sekali lagi!

Takpa! Takpa! Bagi settle cepat jom call now!

Dapatlah juga akhirnya bercakap dengan person in charge. 

Inilah intipati perbualan ya :-

Tak dapat nak tengok kenapalah, puan. Tapi ni bukan cancelled cumanya cheque returned aje. Maknanya kemungkinan besar ada silap pada cheque tu macam nama ke, amaun ke atau pun post dated cheque. InsyaAllah hari ni kami hantar advice slip ke alamat puan tapi guna pos normal. Mungkin sehari dua puan dapat slip tu. Puan boleh tengok kenapa cheque tu returned. 

Apa? Bila dengar postdated cheque, I pun ambil copy receipt deposit cheque tersebut!

Oh, my! Oh, my! Oh, my!

Awat pi bagi postdated cheque ni? Amaun bukan ribu-riban pun, ratus jerk!

Betullah, Encik! Saya tak nampak pun postdated cheque! Mereka tak beritahu pun. So macamana nak buat?

Kalau betul sebab postdated nanti puan dapat advice slip tu bawa pergi ke mana-mana bank *@& dan cuba bank in. Original cheque memang dah kena destroyedlah. Tapi tak boleh guna mesin, kena pergi ke kaunter ya puan. Dan pergi selepas tarikh cheque tu... Kalau sebab lain, puan kenalah inform issuer tu untuk follow up!

I pun angin tak baik terus call tadika pulak...

Teacher, why you didn't tell me you gave me a postdated cheque?

Mommy, it's written there the date. I asked you to check right?

Yes, I checked. I checked my name and the amount. How do I know that you will give me a postdated cheque? Why you didn't even tell me that it is a postdated cheque or ask me to come after the date stated on the cheque?

Memang ya, memang dia suruh I check tapi kenapa masa tu tak cakap PD cheque. Susah benar ke nak sebut PD cheque tu takut I melenting lagi?

Ingat I rajin sangat ke sehari nak ambil cheque. Lepas tu tunggu seminggu lagi baru deposit cheque tu! Kenapa tak beritahu aje verbally this is a PD cheque, Mommy. Tak boleh deposit hari ni. Lepas seminggu nanti baru pergi bank ya, Mommy.......!!!

Eh, ratus-ratus pun amaun pun kena beri PD cheque ke? Apa kes ni? 

Habis gitu ajelah ya! Ingat nak tutup buku cepat rupa-rupanya masih tak boleh tutup buku juga!

So, next step - kenalah tunggu advice slip tu sampai ke tangan I. I bet memang because of PD chequelah. Tapi nantilah confirm balik. Harapnya boleh bank in semula sebab I malas nak turun naik tangga menghadap tadika tu lagi. 

Jemu dah!

Ahkak is angin satu badan hari ni... 

Tak tahu nak salahkan diri sendiri, tadika atau ada sapa-sapa nak minta hempuk tak hari ni? Boleh juga nak lempiaskan kemarahan kat orang lain pulak....












































































Monday, August 21, 2017

Ini dipanggil entri baru ke?

Salam kawan-kawan!

Hari ni takda mood nak menaip entri sebab sakit mulut kena ulcer ...

Walaupun tak menggunakan mulut untuk menaip entri (😊), tetap jugalah takda mood kerana yang sebenarnya, sahajalah nak mencari alasan untuk malas update blog!

Sekarang ni pun I tengok ramai juga kawan-kawan blogger yang dah 'sendu' bila bab mengupdate blog ni. Betullahkan, perkara kalau dah jadi rutin, memang adakalanya agak membosankan. Nak mengekalkan momentum tu bukannya mudah.

Kalau dulu, I garu kepala yang tak gatal juga bila dengar kawan-kawan kata malas dan tak tahu nak 'berborak' tentang apa dalam blog. Tapi bila sendiri sudah melaluinya, memang tak dinafikan - sifat malas tu kalau dah berleluasa, tiada apa yang mampu menghalang.

Lainlah kalau kita cari makan dengan penulisan blog, dah tentu-tentu rajin bukan kepalang. Maklumlah, kalau tak menulis, kurang murah pulak rezeki nanti. Kalau setakat membebel macam I ni, memang ikut musim jugalah nak terus membebel atau bertapa 😊

Hujung minggu baru ni I terlepas ke Jalan TAR. Lama sungguh tak ke pasar malam di Jalan TAR tu. Teringinlah juga sesekali meninjau apa yang ada. Tapi itulah, masa hujan petang ni, masa itulah datang teringinnya!

My superheroes memang tak berapa sukalah nak membontoti Mommynya ke tempat-tempat begini. Memanjang aje penat. Tapi dah Mommy paksa ikut, terpaksalah akur. Nanti kalau ingkar kata Mommy, susah pulak tak dapat makan 😊 Lagipun MakNgah pun ikut serta, rugilah kalau tak pow MakNgah... Hahaha!

Hari Ahad kami jalan-jalan cari makanlah. Dari pagi dah keluar. Tapi takdalah pagi mana pun sebenarnya. Maklumlah kalau hujung minggu tu dah bangun,  tidur semula selalunya. Bila bunyi bipbip Whatsapp Aweks tu semua rancak, barulah tersedar 😊 Orang dah habis cerita sarapan, kita baru nak bangun cari brunch! Nasiblah...

Eh, tadi kata mulut kena ulcer lantas malas nak membebel dalam blogkan! 

Oleh itu, kenalah berpegang pada kata-kata πŸ˜‰

Kita jumpa lagilah esok ya!

Saja je nak suruh you all buang masa tengok kat tepi-tepi sidebar memasing ada entri baru padahal saja je nak pedajal orang tau!

Bye then!




Friday, August 18, 2017

Restoran Ulangan ^_^

Salam kawan-kawan!

Hari ni hari Jumaat jadinya mood untuk buat segala perkara pun berkurangan sebab esok hujung minggu πŸ˜„ Maklumlah emak-emak ribena memang amat menyintai hujung minggu katanya...

Niat di hati macam tak mahu up entry hari ni tapi rasa tak seronok pulak kalau tak membebel dalam blog ni. Yalah, lama dah pergi bertapa menuntut ilmu; takkan nak disia-siakan aje ilmu membebel tukanπŸ˜†

Ini sebenarnya bukanlah cerita makan-makan terbaru, tapi takpalah demi kerana nak clearkan draft yang ada, kita tempek ajelah di sini. Nak baca, bacalah. Tak nak baca, tak payahlah ajar nak buat apa!

Ini makan-makan di Restoran Aroma Hijrah...


Lama sungguh tak makan di sini tau. Makin besar rupanya restoran ni. Habis semua lot kedai disapu bersih. Terimakasihlah pada pelanggan yang beri sokongan padu (Eh, eh! Dah macam tuanpunya kedai pulak!) termasuklah pelanggan yang pernah setia- tuan punya blog ni πŸ˜‰

Kalau tak kerana jauh, mahu juga kerap ke sini tapi nasib baiklah jauh 😊

Makanan di sini memang tidak mengecewakan. Walaupun makanan Arabnya sudah diubah untuk menepati citarasa orang kita, rasanya memang lazat. Makan sedulang macam ni lagilah awesome.

Tapi itulah, dek kerana tempat duduk bersila tutup ke atau dah direserved dek pelanggan, terpaksalah makanan berdulang ini dihidang di atas meja. Kurang sikitlah keseronokannya.

Ini pulak di mana lagi kalau bukan Lobster Garden πŸ˜‰



Entahlah dah hilang percaturan ingatan berapa kali kami sudah ke sini. Senang cerita memang banyak kali. Tapi  setiap kali datang pun order menu yang sama juga. Side dish aje yang ada perbezaan satu, dua. Nak cuba bershell out di sini masih lagi tak dapat sebab shell out paling sikit pun untuk dua orang. Siapakah gerangan yang sudi bershell out bersama memandangkan my HD and superheroes semua pun tak makan siput eh.... seafood!

Ini pulak my favorite drink...



Tak tahulah apa kes setiap kali makan tak kiralah apa, tetap juga nak sirap bandung! Muak tak muak itu belakang cerita. Janji sirap bandung sedia terhidang!

Yang ini pulak kalau tak silap di Fuel Shack...





Inilah kali pertama kami cuba makan di sini dan rasanya memang tak akan kembali lagi kecuali memang merangkak kebulur tak jumpa makanan lain 😊

Semua menu memang not our type, taste and so on lah, senang cerita. 

Setakat kentang dengan sos bolognese tu, any time I boleh buat sendiri cuma MALAS jerk 😊

Restoran yang ini pula I boleh terlupa nama! Puas nak register dalam kepala apakah namanya  tapi tak juga muncul. Yang tahu ianya terletak di Bangi...

(Update : Dah ingat nama restoran ni. Namanya - Bunga Lawang πŸ˜ƒ )





Makanan semuanya dari Johor dan not badlah. Adalah rasa dan suasana dalam restoran pun amat santai. Tenang hati nak melantak tau!

Yang paling bawah tu kalau tak silap kari kambing tapi kata HD sikitlah pulak. Tak kenyang melantak macam tu...

Yang ini pun I tak pasti ler tapi rasa-rasanya dari Restoran Pormthip...





Harapnya betullah gambar-gambar ni dari hasil tangkap muat di restoran tersebut...

Memandangkan restoran ni terletak di belakang rumah aje, makanya kekerapan untuk terjah ke sini memang amat tinggi. HD terlalu suka tomyam ayam di sini. Kalau kata aje tak tahu nak makan apa, memang nama restoran inilah yang timbul di tangga teratas dalam kepalaπŸ˜‰

Dan yang terakhir sekali, bukan dibeli di mana-mana tapi pernah ke tidak you all tengok mangga sebesar  hampir seruas tangan? (Eh, betul ke perbandingan ni?)




I tak pernah tahu pun tapi ada sekali tu masa balik ke rumah Chik tengok ada mangga besar bagak macam ni! Hampir dua mangkuk hasilnya dari sebiji mangga aje! 

Rasanya tak payah cakaplah, satu kelas di bawah Harum Manis πŸ˜‰ Itu maksudnya sedaplah ya. Dapat pulak percuma, apalagi... silalah melantak dengan penuh nikmat selagi terdaya!

Dah di beri sebiji, dengan muka tak tahu malu minta kat Chik lagi 3 biji. Chik pun pergi minta kat besannya. Hahaha!

Sempat naik kapalterbang MH5592 sampai ke Uzbekistan ya mangga ni tapi malanglah, my brother in law lambat pi collect dari kawan HD makanya hanya lembu kambing aje yang dapat merasa. Busuk dah weyh! Mommy and Dada sempat tengok jerk bentuk mangga gergasi nih!

Eh, dah panjang dah I membebel! 

Oleh itu, jumpa lagi minggu depan ya!

Ya, ya! Kak Ton tak akan menghilangkan diri masuk gua/panjat gunung lagi buat masa ini 😊

Selamat berhujung minggu!
























Thursday, August 17, 2017

2M - MRT & Melawati Mall

Salam kawan-kawan!

Jangan serik ya datang sini kalau asyik-asyik membebel kisah yang sama. Maklumlah, emak-emak (especially sayalah) memang over kalau berbicara tentang anak-anak sendiri πŸ˜ƒ

Lama juga my superheroes ni memujuk Daddynya nak mencuba naik MRT. Maklumlah, my anak-anak ni pengalaman naik bas sekali, pengalaman naik LRT sekali, pengalaman naik komuter tak pernah (πŸ˜‰), pengalaman naik UBER bersama MakNgah itu baru berkali-kali. Hahaha!

Emak macam I ni memanglah kalau boleh apa anak-anak nak, kita cuba tunaikan. Tapi bapa macam Daddy mereka ni tak semua suka nak ditunaikan. Jadi, pandai-pandailah mereka memujuk. Buat-buat muka comel dengan Daddy mereka tak akan pergi ke mana! Statik aje kat situ juga! Lainlah dengan Mommy; cepat 'mencair' hati dan perasaan bila tengok muka comel anak-anak 😊

Sekarang ni bila tiba hujung minggu memang kami dah tak tahu nak buat apa di luar sana. Asyik melawat shopping mall pun  bosan bedo'oh juga tau. Pendekata memang dah bosanlah dok start enjin kereta lepas tu mundar-mandir keliling kawasan rumah sebab tak boleh nak buat keputusan mana nak pergi!

Jadi satu hari tu, anak-anak pun memujuklah Daddynya jomlah bawa mereka naik MRT. Timing bagus pulak sebab hati Daddy tengah berbunga mekar mewangi, kembang setaman bagai, lalu dapatlah peluang mereka mencuba naik MRT 😊

By the way, bapaknya dah naik dulu masa hari pertama MRT dilancarkan. Naik free gitu dengan kawan. Terus I sentap 24 jam sebab HD tak 'merasmikan' naik MRT dengan I dan anak-anak. Hahaha!

Kami naik dari Stesen MRT Taman Pertama ke Muzium Negara. Memandangkan tiket ada diskaun so cuma perlu bayar dua tiket dewasa berharga RM1.50 seorang, tiket kanak-kanak untuk Bubbly Abang berharga RM0.70 dan Adik Cute free jelah.



Tapi silaplah naik dari stesen ni ke stesen Muzium Negara sebabnya semua pun bawah tanah je. Nak tengok apa. Plan asal sepatutnya naik MRT nak makan sate Kajang tapi entah kenapa tetiba bertukar arah pulak... Biasalah tu!

Sampai kat stesen Cochrane, I pun katalah kat Bubbly Abang,

Nanti kalau dapat sekolah menengah kat sini, senanglah boleh naik MRT lepas tu jalan kaki...

Mommy beri ke Abang pergi sendiri?

Huh?

Oh, yalah! Lupa yang Mommynya ni kan terover protective banyak. Kemungkinan besar tak dapat naik MRT sendiri. Mommy akan stalk dari belakang... 😊  

Adik Cute pulak lagilah takda hairan walau seinci pun. Berpuluh kali tanya,

Mommy! Kenapa lama sangat? Bila nak sampai?

Sampai di stesen Muzium Negara, dialah yang paling gembira!

Kami tak buat apa pun. Jalan sampai ke KL Sentral lepak-lepak lepas tu patah balik ke Stesen Taman Pertama.  Nak ke Nu Sentral exercise jalan kaki memang bukan option pilihanlah... Hahaha!

By the way, tahu tak shopping mall baru namanya Melawati Mall (MM)?  

Gambar ni google aje ya ^_^

MM ni terletak di tepi highway MRR2 aje. Kalau rajin bolehlah terjah.



I dah terjah pun tapi well... mana-mana shopping mall pun sama ajelah kaedahnya. Cukuplah dengan IKEA, MyTown dan Sunway Velocity yang berada berdekatan, tak payah pergi mall lain lagi rasanya...

My superheroes suka terjah shopping mall baru ni sebabnya....

Asal ada dinding, boleh posing....πŸ˜„




Oh, ya! Gambar-gambar 'sandarkan ke dinding' di shopping malls yang lain banyak dalam draft. Masa bertapa dulu, manakan sempat nak update blogkan!

Lain kali kita sambung membebel ya!





Wednesday, August 16, 2017

Adik Cute dan Anais, si Adik Gumball ^_^

Salam kawan-kawan!

Sejak dua menjak ni rasa macam malas aje nak bangun pagi. Sejuk😁 Dah jadi tabiat, sejuk macamana sekali pun memang mandi dengan air sejuk, takdanya nak mandi air panas ke apa. Langsung tak rasa segar tau pepagi mandi air panas. Tapi lately ni baru sentuh air dengan jari telunjuk aje dah menggigil satu badan. Kalau tak kuat semangat, memang rasa nak skip aje mandi pagi. Hahaha!

Kalaulah tak perlu pergi kerja dan hantar anak sekolah di pagi hari, bestnya alahai.... boleh sambung tidur semula 😁 Tak dapat sarapan, no hal. Kita brunchkan terus, jimat sikit masa untuk menyediakan sarapan dan makan tengahari. Untungnya alahai jadi surirumahtangga. Time table boleh manage ikut kemahuan sendiri. Tak mainlah nak mengejar punch card setiap pagi!

Dalam ni pun boleh posing okay! Silalah tiru gaya Adik Cute bila membeli-belah yerk ^_^
Ya Adik Cute memang tembam sekarang ni sebab itulah dia paksa kita bawa dia exercise setiap hari. Nak kempiskan perut yang buncit katanya...

Buat CH, awat tak  terserempak dengan kami sekeluarga di Aeon Mall Shah Alam? Hahaha!

Berbalik pada kisah semalam, I sempatlah 'interview' Adik Cute sekali lagi tentang baby keluar dari tapak kaki. Inilah jawapannya...

Itulah Adik nak tanya... Mommy boleh tolong jaga tak?

Eh, Adik punya baby buat apa Mommy nak jaga! Mommy jaga Adik dengan Abang je. Baby-baby ni Mommy malas dah nak jaga!

Kalau macam tu, Mommy tolong buatkan susu boleh?

Pun tak kuasa! Buatlah sendiri. Mommy malas nak jaga baby lagi.

Adik tak pandai buat susu. Hah! Mommy ajar Adik buat susu boleh?

Pun tak boleh. Belajar sendiri! Jaga baby sendiri. Adik yang nak babykan!

Adik sukalah Mommy ada satu adik lagi macam Gumball tu! Gumball ada Darwin dengan Anais.

Anais tu gegirl lah, Dik! Adik nak adik perempuan ke? Nanti kalau ada Adik, Mommy dah tak sayang Adik dah!

Ya ke? Kenapa pulak? Tapi Adik nak baby boy!

Itulah pasal Mommy kata Mommy nak jaga Adik dengan Abang aje. Kalau Adik ada baby, jagalah sendiri!

Adik, Anais tu nakal! Lagi pun kesian Mommy kalau ada baby lagi. Nanti perut Mommy kena belah lagi. Tak kesian Mommy ke? 

Oh, ada strong supporterlah πŸ˜ƒ

Jadi, itulah kisahnya tentang 'baby'nya yang boleh keluar dari tapak kaki. Bukan I yang beri idea tapi dia sendiri yang cakap. I tak komen apa-apa pun tapi bab nak ada baby baru tu, silalah berhentikan niat di situ aje. Tak kuasa den, dah tua πŸ˜‰

By the way, bukan main ramai minta Adik Cute beri baby satu. Makanya I nak komersialkan projek producing babies dari tapak kaki ni. Sapa nak, bayar kat I dulu RM10, 000. By next year, billionaire ahkak terus! Hahaha!

Comel tak 'Baby Anais'? I  tak suruh ya. Dia yang perasan kata dia comel sangat kalau pakai cekak rambut macam ni!

And my anak bujang kekal tersado sepanjang zaman baru-baru ni balik dari sekolah sambil bercerita...

Mommy, hari ni ada timbang berat dan ukur tinggi...

Berapa tinggi?

154 cm.

Ohhhh.... lagi sikit dah nak sama tinggi dengan Mommy ler... Berat berapa?

Terus tunduk memandang lantai!

.... macam biasalah, mana pernah beratnya turun. Kalau turun pun adalah beberapa mg je kot. Tak sempat penimbang tu nak calculate berat yang hilang! Lepas tu nombor di penimbang naik balik! Terima kasih kepada Mommy/MakNgah jugalah sebab menghidangkan ayam goreng dan nasi putih setiap hari!

Errr... by the way, Bubbly Abang malu dah sekarang kalau kita mention beratnya. So keep it as a secretlah within the family aje 😍

Nah belanja satu lagi gambar buah hati pengarang jantung MD sempena pertama kali dapat naik MRT πŸ˜„

Jangan tinggalkan komen Bubbly Abang semakin sado ya, nanti dia tersayat hati dan perasaan. Hahaha!





Tuesday, August 15, 2017

Hidup berblogging ^_^

Salam kawan-kawan!

Alahai, baru masuk hari kedua muncul di persada seni antarabangsa, dah tak tahu nak cerita gaya mana! Maklumlah, walaupun kuat membebel, kalau dah kena membebel sambil menaip tanpa gambar, tak keruan juga jadinya. Teruslah mood suam-suam kuku besi tu muncul makanya, penyakit malas pun melanda semula! Bukan senang nak kebah dari penyakit ni tau! Hanya yang memahaminya aje akan tahu siksanya πŸ˜‰

Agak-agaknyalah sekarang ni dah masuk musim hujan ke? Selalunya hujung tahun baru nak hujan ribut-petir, banjir kilat segala. Ini baru akhir bulan Ogos, cuaca dah tak menentu. Sejuknya terasa macam berada di negara four seasons (hahaha). Manalah tahukan dek kerana cuaca yang semakin tak menentu di seluruh dunia, satu masa nanti akan ada winter di Malaysia 😊 Oh, sila jangan berangan over-over dalam kepala dok tengah skiing pulak....  Melampau sih berangan!

Oh, ya sepanjang I bertapa di Kilimanjaro tu, ada jugalah adegan-adegan penting berlaku di blog. Kembang semangkuk kejap hati rasanya bila diri masih diingati dan blog masih dikunjungi terutama para anon yang bermaharajalela meninggalkan komen.

Terima kasih pada Ira yang sudi melayangkan kad raya pada ahkak selebriti nih 😊 Walaupun itu aje satu kad raya yang I perolehi tahun ni, pun tak mampu nak dibalas. Harap Ira amat memahami kemalasan yang menimpa diri ini...

Terima kasih juga pada Cikgu Hazreen yang menghantar kad top-up kerana menang...errr... menang pasal apa ek? Tengoklah ni faktor usia, lupa dah kenapa dapat kad top-up πŸ˜“

Dan, yang paling terharu... dek kerana entri ini, tetiba dapat komen daripada tuanpunya restoran....

Terharu sangat weyh sampai rasa tak berhenti hingus meleleh nih!😎

Jangan ditanya mana gambar dan bukti semua sebab I malaslah nak upload. Gambar ada je dalam hae-ho (baca sekali lagi : handphone! *apahal depa ni tak khatam-khatam bahasa nih...) tapi bila dicari, entah mana perginya ...😩

And nak tahu entri apa paling banyak orang korek dalam blog ni?

Dah tentu yang inilah...
Gamaknya memang ramai juga kaum wanita Malaysia ni yang berkahwin dengan warga asing ya. Kasihan juga bila ramai yang minta pendapat. Ada yang sampai berbalas-balas email bertanya pendapat. I layankan ajelah sebab bila baca masalah mereka, timbul pula rasa kasihan...

Tapi apakan daya, kisah duka ahkak dah lama berlalu. Beri pendapat tu bolehlah tapi entah laku lagi ke tidak pada zaman ini entahlah...

Pada yang merindui Bubbly Abang dan Adik Cute, buat-buatlah bersabar ya. Baru nak kurangkan gambar mereka dalam blog ni tapi kalau ada masa terluang, nanti kita uplah satu, dua gambar ya!

Yang penting, setiap kali keluar gua, kena kemas-kemaskan rumah dan tukar header dulu. Hahaha!

By the way, Adik Cute sekarang tak sabar nak ada 'baby sendiri'. Dari mana dia nak dapat 'baby'?

Oh, no... bukan adik baru tapi 'baby' dia yang akan keluar dari TAPAK KAKI 😊


Monday, August 14, 2017

Kembali bersiaran

Salam kawan-kawan!

Apa khabar semua? 

Lama sungguh rasanya tak bersiaran di alam maya ni ya.

Hmmm... ada kot dua, tiga bulan atau lebih daripada itu? Malaslah nak check bila I up entry yang terakhir tu! 

Alhamdulillah, I masih lagi di sini. Sihat macam biasa cumanya memang malas tu melimpah-ruah kedatangannya dalam diri. Sebab itulah blog ni sendu sesendu-sendunya! Nak buat macamanalah kalau dah ditimpa penyakit malaskan. Banyak cerita nak dikongsi bersama tapi nampak gayanya, adegan throwback pun macam malas aje nak berlaku di sini.

And for the stars of my blog, mereka baik-baik aje dua-beradik tu. Makin ligat, makin banyak cerita dan makin segala-galanya. Tapi apa yang pasti, mereka memang cepat membesar. Sayu rasa hati pulak bila mengenangkan nasib bahawasanya, anak-anak sudah semakin membesar dan banyak sudah kisah jadi kenangan dalam lipatan sejarah...

Sebenarnya, lama juga I nak mula aktif menulis kembali tapi bila log masuk aje ke sini, terus hilang mood dibuatnya. Entahlah tak tahu kenapa. Kita tengoklah lepas ni boleh aktif 'menghasilkan' entri 2,3 novel sehari πŸ˜ƒ

Oh, ya... cerita yang lepas-lepas tu tak usahlah dikenang-kenang ya. Kalau rajin, jadi throwback, kalau tak rajin memang simpan dalam ingatan ajelah!

Jangan serik dok singgah sini melawat my 'rumah' ya! Manalah tahu tetiba time melawat tu, ahkak tengah rancak meroyan membebel dalam ni. Rugi tau tak join sekaki bergelak-sakan 😊

Nanti-nanti kita boraklah lagi ya!

Bye!

Thursday, June 22, 2017

Salam Eid Mubarak

Salam  kawan-kawan!

Lamanya tak menjengah blog. Memang sengaja tak kemaskini blog sempena bulan Ramadhan kali ni. Ada banyak perkara yang nak dibuat 😊

Ini pun ambil masa 10 minit waktu rehat demi kawan-kawan. Harapnya kamu, kamu, dan kamu di sana, sini, situ sentiasa berada dalam keadaan sihat gembira hendaknya. Ramadhan pun dah hampir ke penghujung; dua hari lagi dah boleh raya πŸ˜‰

Pada sesiapa yang dah beraya dahulu kerana anak bulan Syawal kelihatan lebih awal daripada sepatutnya, tak payahlah teruja sangat nak beraya sakan ya 😊

Hari ni hari last bekerja kerana I akan mula bercuti selama seminggu mulai esok. Jadi, kenalah cepat update blog ni dengan ucapan hari raya sebabnya kalau dah balik rumah, memang jangan haraplah nak menjengah blog katanya!

Di kesempatan ini, I ingin menghulur sepuluh jari memohon maaf andai kata ada tersilap kata, tersalah bahasa dan manalah tahu sekiranya ada yang terguris hati tersayat-sayat bagai dihiris sembilu dek asyik jadi bahan gurauan I ni...

Selamat menyambut kedatangan Syawal 1438H. 

Pada yang masih berpuasa, jangan ponteng puasa pulak lagi dua hari ni. Last day of Ramadhanlah paling menguji kesabaran dengan lapar dan dahaga yang berlipat kali ganda! Jangan kantoi puasa pulak ya  πŸ˜Š


Monday, June 5, 2017

Ramadhan 2017

Salam kawan-kawan!

Hari ni dah masuk hari ke-10 Ramadhan, sekejap ajekan masa berlalu. Tahu-tahu aje esok dah nak raya 😊

Pagi tadi I terbabas tidur. Lepas bersahur boleh tidur semula. Lepas tu bangun untuk solat Subuh. Boleh pulak mata tak boleh buka dan sambung tidur atas tikar sejadah. Bila tersedar kembali, sambil lap air liur tengok jam dah pukul 7.45 pagi. Apalagi, lintang-pukanglah bersiap.

Siap-siap mesej my colleague suruh beritahu bos yang I akan lambat sampai. Tapi nasib baiklah pukul 8.11 pagi berjaya sampai di pejabat 😊 Lega! Nasib baik rumah dekat dengan pejabat dan jalan pun takdalah jem mana pagi tadi!

Itulah bahananya bila tak boleh tidur malam. Mana tidaknya, balik dari iftar di luar teruslah sambung menggosok pakaian sampai pukul 1.30 pagi. Lepas tu bergolek-golek tak boleh lelap mata sampailah pukul 2.30 pagi! Oh, siksanya!

Bulan ni I pun nak slow down sikit mengemaskini blog. Bukan sebab malas, bukan sebab takda idea tapi memang letihlah nak menghabiskan hidup seharian menghadap blog aje. Ramadhan pun datang setahun sekali, oleh itu apa kata kita dahulukan perkara yang lagi penting di alam nyata 😊

Oh, by the way! My chrome browser dah pulih dari 'chroma' (baca : koma) makanya I pun happily buka segala macam websites menggunakan my lovely chrome. Tak mainlah nak guna IE yang sopan lagi bersantun tu...

Pun begitu, ia tetap juga tak mampu membuat I teruja untuk update blog πŸ˜’

Alhamdulillah, Ramadhan kali ni ada menampakkan perubahan yang lebih baik walau hanya dalam beberapa aspek tertentu aje. Bab solat tarawih nampak lebih konsisten berbanding tahun sebelum ini. Syukur juga my anak-anak bujang turut serta walaupun Adik Cute tu separuh jalan dah penat. 

Cumanya bab bertadarus masih lagi ketinggalan di belakang. Entahlah dapat khatam ke tidak tahun ni. Tapi takpa, kita buat ajelah apa yang termampu selagi ada Ramadhan. Tak dinafikan banyak sungguh halangan bila nak membuka helaian AlQuran ni...

Persediaan menu berbuka

Hari Jumaat sebelum berpuasa, my sister dah sibuk menghantar whatsapp dok bertanya nak berbuka di mana hari pertama berpuasa. I pun beritahulah, hari pertama kena berbuka di rumah. Kebanyakan tempat pun takda buat buffet iftar hari pertama. Bukan main lagi Ngah dok hantar whatsapp tempat-tempat berbuka untuk tahun ini... 😊

Tahun ini pun sama dengan tahun-tahun sebelum ni; nak mengelak daripada menjejakkan kaki ke Bazar Ramadhan. Dua kali juga I pergi menemani Ngah. Ngah aje yang beli makanan dan I pula sibuk main Lolipop sambil menunggu dalam kereta. Tak kuasalah nak keluar, takut terkantoi membeli sama!

Hari pertama, I beli tomyam ayam dan daging masak pedas dari Restoran Pormthip. Balik rumah cuma goreng telur dadar dan potong buah-buahan aje. Kenyang tiga beranak dibuatnya. Tiada pembaziran yang berlaku.

Hari kedua, seawal pagi dah sibuk HD menggoogle tempat untuk berbuka. Jadi memang berbuka di luarlah gamaknya. Kami ke Restoran Ayu & Syara nun jauh di Shah Alam (belah mana jangan ditanya, I lupa pulak. Malas nak google balik... Nama restoran pun tak berapa pasti betul ke tidak πŸ˜‰) Buffet Ramadhan di sini memang mampu milik - RM25.90nett untuk dewasa dan RM14.90nett untuk kanak-kanak. Tidak seperti di restoran lain yang menawarkan harga buffet murah, di sini pilihan menunya banyak dan sedap. Kalau habis, ditambahlah sekali lagi. 

Masa kami berbuka di sini, tiadalah amaran 'pembaziran 100gram dikenakan bayaran RM10'. I agak, mungkin selepas dua, tiga hari buat buffet Ramadhan, banyak pembaziran yang berlaku. Bagus juga kalau mereka buat begitu. Takdalah berlaku pembaziran berleluasa. Kasihan mereka di luar sana yang nak makan nasi sepinggan pun payah. Kita pulak seronok sakan melakukan pembaziran...

Lepas berbuka kami pulang dengan perut 'kebatang' dibuatnya. Terus terfikir, kalau buffet yang baru RM25.90 boleh buat perut kembung begini, macamana nak melantak buffet yang dua kali ganda dan ke atas lebih mahal harganya. Maka, kami pun ambil keputusan, tak mahu iftar di luar secara buffet macam ni. Walaupun boleh melantak, tak mampu rasanya nak makan segala jenis makanan dalam masa yang pendek 😊

Ahad malam Isnin 'tobat', hari Isnin pagi dah sibuk menggoogle tempat untuk berbuka hujung minggu seterusnya... 😊 Janji tinggal janji, tobat hanya seketika...

Hari Isnin pulak I berbuka di rumah my sister. My anak-anak bukan main lagi tau, bertambah-tambah makannya. Best sungguh MakNgah masak. Tapi kalau ditanya mana lagi best Mommy ke atau MakNgah masak, jawapannya sentiasa Mommy menang satu markah. Nampak sangat kemenangan tu sekadar nak ambil hati aje; kalau tidak Mommy dah suruh pack beg pakaian dan pindah terus ke rumah MakNgah!

Hari Selasa  I masak sepenuhnya. Macam biasa, masak dua, tiga jenis lauk aje. Yang pasti, hari-hari ada menu ayam. Kalau tidak, kasihan pulak my anak bujang tersado yang berpuasa tu.  Tapi setiap kali waktu berbuka, tetiba lauk-pauk jadi 4,5, 6 jenis. Tak tahulah datang dari mana!

Hari Rabu, baru masak dua jenis lauk tetiba gas habis! Inilah kes paling ngeri sekali berlaku di bulan puasa tau. Mana tidaknya, tengah kita sibuk nak menyediakan juadah berbuka (Amboi, bunyi macam penuh meja aje juadahnya...) tetiba api bertukar jadi oren dan malap dan terus malap sehingga hilang terus dari pandangan mata! Memang scary untuk mak-mak yang kena masak juadah berbuka 😊

Nasib baiklah ada kakak. Cakap ajelah gas habis, kejap lagi sampailah lauk-pauk extra...

Hari Khamis masak macam biasa. Pun begitu, sepanjang bekerja di pejabat, dok tengok juga kotnya ada mesej dalam whatsapp berbunyi begini :

Tak payah masak hari ni. Akak dah masak. Buka di rumah akak aje!

Hehehe...

Hari Jumaat berbuka di rumah Ngah lagi dan hari Sabtu, masaklah macam biasa...

Hari Ahad semalam, kami berbuka di Bangi Golf Resort. Ini bukan kali pertama ke sini tapi kali ini dapat makan dengan aman sebab takda stalker. My stalker berada nun jauh di Arau, Perlis sedang sibuk 'menabung' air mata dua, tiga kontena πŸ˜‰ Oppss! 

Buffet di sini masih lagi RM56nett untuk dewasa dan RM27nett untuk kanak-kanak 3-12 tahun kalau menempah secara online ya! Ada gerai durian tapi kenalah bayar, bukan termasuk dalam buffet Ramadhan. 

Nasib baiklah boleh kawal nafsu sebabnya sebaik aje selesai berbuka, bayang durian pun tak mahu terlintas depan mata tau!

Kali ni lebih meriah sebab disertai oleh Ngah, my anak saudara Iwan suami-isteri dan juga my niece sekeluarga. Lagi seronok sambil makan, sambil borak, sambil makan lagi... πŸ˜‹

Makanan di sini memang banyak pilihan dan tempat pun luas. Paling I suka dah tentulah teh tariknya. Entah berapa kali berulang-alik, bergelas-gelas teh tarik dibantainya 😊 Beria-ia 'melantak' kali ni. Memang puas hatilah. Bila tiba masa untuk pulang, memang jenuh membawa perut. Lepas tu dok salahkan penimbang barang cheapskate konon bila jarumnya tak pernah menunjukkan nombor yang lebih kurang dari semalamnya 😊

Nampak gaya projek melantak masih belum dapat dibasmikan sepenuhnya...

By the way, thanks to my anak saudara Afiq and Sara yang 'belanja' kami dari kejauhan. Dah dipesan suruh bawa emak mereka makan sedap-sedap di mana mahunya. Nak berbuka sama tak dapatlah sebab jauh nun di Kuwait, maka kenalah transfer money aje 😊 

Buat COO@ Sara, jangan tahun ni aje tau! Tahun-tahun berikutnya dapatkan juga kelulusan dari CEO bila tiba Ramadhan; maklumlah katanya jasa Aunty mengangkut pergi balik zaman sekolah dulu tak terbalas! Hahaha!

Lepas kenyang makan, memanglah kami buat pengakuan yang sama. Sekurang-kurang seminggu ni boleh makan nasi dengan telur hancur dan ikan bilis goreng aje. Cukup dah zat besi, multivitamin, kolesterol baik dan jahat bertapa dalam tubuh dek iftar di sini semalam. Lupakan aje niat berbuka di luar untuk saki-baki Ramadhan yang ada. Kita tengoklah betapa lama boleh bertahan!

But then, semalam sebelum tidur, sibuk skrol tempat berbuka puasa yang baru... πŸ˜‰

Sahur

Sahur kami memang seringkas yang boleh. For me, memang tak boleh masuk apa-apa makanan berat. Tak lalu nak makan. Cukuplah sekadar Milo/teh 'o' panas dan 1,2 biji kurma. Ada masanya kena juga memaksa diri makan saki-baki lauk-pauk yang ada untuk mengelakkan pembaziran. Tapi itu sangat jaranglah berlaku, adalah sekali, dua aje.

HD pun tak suka makanan bergoreng, berminyak ketika sahur. Biasa pun minum susu dan makan kurma aje. Si Bubbly Abang pun sama, makan ala kadar untuk mengelakkan lapar di siang hari. Sekali aje dia makan nasi dengan ayam goreng, permintaan khas katanya. Selalu pun dia minum susu dan makan roti atau melantak nutella!

Of course, I lah yang paling happy dalam dunia kerana tak perlu berkelentang-kelentung di pagi hari!

Pun begitu bila naik penimbang di sebelah petang, takda pun nampak penurunan berat 😨

Bubbly Abang

Alhamdulillah, kali ni Ramadhan jatuh pada cuti sekolah. Makanya, takdalah payah sungguh si Bubbly Abang menahan diri dari lapar dan dahaga. Tidaklah nampak letih-lesunya sebab berpuasa. Katanya,

Kalau Mommy beri main komputer sepanjang hari, tak terasa pun penat berpuasa!

Amboi, banyak sado! Mana boleh tanpa bebelan panjang dari dapur ke ruang tamu, ruang tamu ke bilik tidur!

Adik Cute

Si kecil ni pun sejak hari pertama ya dia ber'kuasa'. Maklumlah bangun tidur pun lewat. Lepas bangun tak terus minta Milo macam biasa. Jadinya, most of the time, dia ber'kuasa' sampai pukul 11, 12 tengahari. Okaylah tu menahan lapar dan dahaga sehingga setengah hari katanya.

Hari Ahad semalam dia ber'kuasa' sampai pukul 3 petang! Itu pun kerana kami keluar mencari barang dapur dan terus meninjau fidget spinner. Teruja gamaknya dapat fidget spinner seorang satu, sampai terlupa dia sedang ber'kuasa'. Balik rumah, kami terkunci di luar rumah selama sejam. Masa keluar bawa kereta masing-masing. Lepas selesai urusan bersama, HD ke tempat lain dan I pula pulang ke rumah. Sampai depan pintu rumah baru teringat my kunci ada di dalam rumah! Telefon Ngah pulak tak berangkat-angkat sebab sibuk shopping di Sogo. Kalau tidak, boleh juga lari kejap ambil kunci rumah yang ada pada Ngah. Bertafakur sejenak dalam kereta...

Bila dapat masuk rumah, Adik Cute dah penat; terus buka TV, tekan channel pilihan dan baring di sofa sambil menganyam bunga ros di kepala (si kecil ni suka gulung rambut sampai jadi gubahan bunga ros ya!) dan mengetap bibir 😊 Tiba-tiba Bubbly Abang berkata,

Mommy! Adik dah mula buat projek bunga ros! Mesti nak minum Milo tu!

Eh, tak naklah! Adik tak nak Milo!

Alah, Dik! Lebih baik Adik minum Milo! Adik bukan niat puasa pun semalam!

Arghhhh!

Okeylah! Mommy... nak susu strawberi dalam botol! (sambil buat projek bunga ros atas kepala!)

Adoi, si kecil ni! Selalunya dia niat puasa sebelum tidur. Ada masanya dia niat berbuka puasa sebelum tidur dan baca doa tidur ketika berbuka...😊

Nampak gaya memang sahlah dia akan sebulan TAK PUASA!

Solat Tarawih

The 'star' untuk solat tarawih ni of courselah Adik Cute. Tahun ni dia ikut serta tapi sukahatilah berapa rakaat dia nak berhenti. Ada masanya, selesai Isyak dia dah datang penyakit malas. Kekhusyukan orang lain pun selalu terganggu dek kerana keletah si kecil ni terutama Bubbly Abanglah. Kasihan kadang-kadang, sampai tergelak pun ada tak tahan tengok gelagat adiknya.

Pernah sekali Bubbly Abang tengah tahiyyat akhir, boleh si kecil ni tekan jari telunjuk abangnya suruh tutup! Ada sekali tu pulak bila dia nampak abangnya beri salam, teruslah datang menerpa dan berbisik entah apa-apa. 

Dia jugalah punya angkara bila kita beri salam, dia boleh beri salam dengan pusing kepala 360 darjah sampai terpelanting kopiahnya. Pendek kata kalau Adik Cute turut serta, memang kena tahan diri dari gelaklah. Kesian Bubbly Abang dibuatnya!

Oh, panjang sudah entri ni I karang ya!

Elok sangatlah berhenti sampai di sini. Haus pulak nanti walaupun sekadar membaca di dalam hati. Siapa yang susah? I juga nanti yang kena minta maaf!

Itulah kisah kami sekeluarga sepanjang 9 hari berpuasa. Jumpa lagi sebelum raya ya πŸ˜‰


https://www.shopback.my/referred-signup-bonus?raf=ifU2TT







Friday, May 26, 2017

Salam Ramadhan

Salam kawan-kawan!
 
Hari ini tak mahu berceloteh banyak. Cuma nak ucapkan Selamat Menyambut Ramadhan. Semoga tahun ini kita akan lebih berusaha untuk menjadi umat yang lebih baik. Nak mengubah diri menjadi lebih baik kenalah berdikit-dikit. Jangan ditunggu sampai ilmu penuh di dada, takut tak sempat pula nanti nak berubah. Apa yang penting, nampak perubahan tersebut walaupun sedikit ^_^
 
Di sini, I ingin memohon ampun dan maaf kalau sepanjang berkarya di blog picisan ini, ada yang tersentuh hati atau tersinggung perasaan dek my keramahan. Asalnya hanya nak bergurau-senda tapi manalah tahu kalau gurauannya terlebih sehingga menyinggung perasaan. I mampu memohon maaf ajelah ya di hari baik dan bulan baik ni. Yalah, hati manusia inikan berbeza-beza. Kita anggap gurauan aje tapi yang lain ambil serius sampai terputus ukhuwah pulak...
 
Harapnya takdalah yang sampai begitu sekali ya dek kerana sakat-menyakat yang I selalu buat ^_^
 
Semoga segala amalan yang kita lakukan sepanjang bulan puasa ni nanti akan mampu menambah mana-mana pahala yang terkurang. Kalau dah tahu pahala tak berapa banyak, janganlah dicari kerja menambah dosa. Hehehe...
 
Apa-apa pun, Salam Ramadhan buat semua kawan-kawan alam maya yang ada ~_^
 
 
 
 
 
 
 
 

Wednesday, May 24, 2017

JJCM : Medan Ikan Bakar Pantai Jeram & Restoran Terapung HM Sri Bagan

Salam kawan-kawan!
 
Hai, I dah penat ni meng'watermark' gambar yang ada. Tak sanggup nak letak gambar banyak-banyak sebab menggunakan smartphone. Naik juling mata rasanya ditambah dengan kerabunan yang ada walaupun berspek mata!
 
Gambar JJCM memang penuh dalam smartphone tu, nak transfer pun belum menyempat-nyempat lagi. Ni nak kena clearkan sebab bulan Ramadhan pun dah just around the corner. Bulan puasa takdalah nak bercerita tentang JJCM kan. Bab iftar di luar tu entahlah tahun ni tak pasti macamana. Korum macam tak cukup je...
 
Maka kali ini kita gabungkan dua tempat ni menjadi satu walaupun masa ke kedua-dua tempat ni dah quite lama berlalu ~_^
 
Adalah satu hujung minggu tu kami tak tahu nak ke mana tapi tetap juga nak keluar rumah. Bersiap keluar pun selepas Zohor. Bila masuk kereta, start enjin barulah HD tanya ke mana kita sekeluarga nak pergi ^_^
 
Ingatnya nak ke Sekinchan, nak tengok sawah padi. Dah lama plan nak suruh anak-anak selfie lompat katak di bendang katanya tapi sampai ke hari ni plan tetap tinggal plan. Tak lama lagi sawah dah berubah warna rasanya...
 
Kali yang itu pun terpaksa batalkan rancangan nak ke Sekinchan sebab dah petang dan masa itu pun setiap petang selalu aje hujan lebat. Buatnya sampai ke sana hujan lebat dengan petir sambar-menyambar, nak selfie lompat katak apanya!
 
Jadi, kita ke MidValleylah dulu. Bangun tidur dah lewat; sarapan tidak, brunch tidak, lunch pun tidak lagi. So kesian kat anak-anak dapat emak yang satu begini. So kita carilah late lunch di MV dulu...
 
Waktu tengah late lunch tulah tetiba dok tanya HD nak tak kalau try pergi Ikan Bakar Pantai Jeram tu ^_^ HD lah punya salah sebab buka cerita tentang ikan bakar. Teringin katanya nak makan pari bakar. I ni kan isteri yang prihatin. Walaupun I tak masakkan, tetap juga kasihan kat suami. Maka, jalan paling mudah jomlah kita pergi makan ikan bakar. Takda pari, ikan lain pun kita 'bako' ajelah!
 
Keluar dari MV dalam hujan lebat, kami menuju ke Jeram ^_^
 
Kalau dah mahu tu, hujan tak hujan tetap juga tak peduli. Kalau driver tak kisah, kenapa pulak front passenger @ I nak kisahkan...  Terjah ajelah!
 
Eh, dah satu mukasurat intro aje yerk ^_^
 
So, ke Medan Ikan Bakar Pantai Jeramlah kami empat beranak...



Menunggu makanan sampai dari sebelum masuk Maghrib sampailah nak masuk Isyak. Hebat ke tak hebat penangan makan kat restoran ikan bakar ni.
Sampai aje di sini, macam biasa memang tugasan I lah yang memilih makanan. Macam selalu juga, kami takdalah order sampai penuh meja sebab makannya empat beranak aje, tolak Adik Cute yang diet memanjang tu, memang lagilah tak boleh order banyak-banyak.
 
Macam I selalu kata, kalau kali pertama singgah makan di restoran memang kami akan order makanan 'ruji'. HD memang tak lari dari tomyam ayam. Bubbly Abang pulak memanglah tak jauh dari ayam goreng kunyitnya. Apa motif nak pergi jauh-jauh macam ni kalau sekadar nak makan menu yang sama, I pun tak pasti ^_^
 
Ini aje yang kami order tapi ada ikan siakap masak sweet sour yang lambat sampai, makanya tiadalah dalam gambar ya! Total kos makan malam tu kalau tak silap I lah sebanyak RM101.50. RM0.50 pun I tak larat nak minta diskaun. I memanglah macam ni, payah betul nak bargain-bargain nih!
 
 
Kalau ikutkan review yang I baca banyak betul komen negatif - makanan tak sedap, harga mahal dan servis lambat! Bab makanan tu bergantung pada citarasa anak tekak masing-masinglah. Mungkin pada orang ni tak sedap, tapi pada orang tu sedap sangat.
 
Bab servis tu memang kena fahamlah. Tak pernah sekali pun I pergi makan ke restoran ikan bakar macam ni yang tak perlu menunggu lama. Biasanya pun memang kena menunggu mahu-mahu satu jam. So, itu kita boleh maafkan. Kalau takda orang tapi servis lambat daripada kura-kura, itu bolehlah kita balun kawkaw dalam blog ^_^
 
Jadi, apa rasanya?
 
Pada anak tekak I nikan, tidaklah mengecewakan sangat ikan siakap sweet sournya tu. Sotong tepung tu adalah sedikit masin tapi masih bisa ditelan hingga habis ^_^  Yang lain-lain tu biasa aje. Lepas makan dan nak balik ke KL, HD tanya macamana... Mungkinkah kita akan datang lagi dan lagi sebab kesedapannya sehingga terbawa mimpi? I kata cukuplah sekali. Lepas setahun dua, boleh datang lagi ^_^ Janji dah pernah pergi dan merasa...
 
Trip yang ini pulak sebenarnya berlaku lebih awal daripada trip di atas ^_^  
 
Pun sama juga kekdahnya tak tahu nak makan di mana tiba-tiba dah sampai ke sini ^_^ Tapi I  tak berapa ingat sudah ke mana kami pada mulanya sebelum ke sini. Mungkinlah sibuk dengan sawah padi di Sekinchan tu tetiba tukar haluan sekali lagi ~_^
 
 
Kisah di sinilah yang menghasilkan entri yang ini  *_*
 
Kami sampai di Restoran Terapung HM Sri Bagan ni agak awal juga. Nasib baiklah masa tu tak begitu berkerumun pelanggan. Masih boleh pilih nak duduk di mana. Lepas dapat tempat duduk, teruslah I beratur nak pilih ikan dan seafood.
 
Menu macam biasa sama aje. Paling-paling pun extra seafood sepinggan. Dah sedia maklumkan my family tak makan seafood, makanya memang tugas hakiki I lah untuk balun semua ^_^ A big NO-NO kalau nak order beraneka seafood ya. Mahu balik naik ambulans nanti ~_^
 
Berapa lama kami kena menunggu?
 
Tengok ajelah muka Adik Cute, bertambah letihnya dia menanti makanan tiba sampaikan hilang lapar dan nak ajak balik aje kerjanya. Lain kali katanya jangan pergi tempat macam ni, nak makan pun kena tunggu lama! Yalah, I kata. Tapi selepas tu kami pergi lagi ^_^
 
 
 
 
Dalam pada menunggu, boleh pulak elektrik tetiba takda. 10-15 minit jugalah duduk dalam kegelapan. Nasib baik masa tu makanan tak sampai lagi. Tapi dok risau jugalah fikir macamanalah tukang masak nak masak dalam gelap ni. Ish, tak sanggup nak bayangkan yang bukan-bukan ^_^
 
 
Bila makanan sampai, jomlah kita makan...
 
 
Oh, itu tangan Ngah ya! Yalah... Ngah ikut serta trip yang ini ~_^
 


Again, ikan siakap tiga rasa tak masuk dalam gambar sebab lambat sampai. Itu pun nasib baik juga sampai sebelum lauk-pauk yang lain dah licin.

Apa rasanya?
 
For me, nak kata sedap sangat tu tidaklah. Nak kata tak sedap tu pun tidak juga. Berbaloilah dengan harga. Takdalah mahal mana sebab kami tak order seafood beraneka gitu ^_^ Kalau tidak, mahu peluh sejuk juga keluar duit sekali makankan!
 
Itulah aje kisahnya Jalan-Jalan Cari Makan di dua restoran ni. I sudahi dengan gambar ini pulak... memang tak ingat kat mana tau ^_^ Gambar makanannya pun tak tahu yang mana. Hahaha!
 
 


P.S. Tahu apa jadi dengan projek tanam pokok Bubbly Abang? Semalam dah selamat diberi markah oleh gurunya tapi masih tak tahu berapa dapat ^_^ Pagi semalam my colleague yang beri pokok tu tanya sama ada I siram tak pokok tu. Selamba I jawab, 'Oh, I letak bawah aircond semalaman!' Duh! Pening kepala my friend memikirkan betapa hebatnya 'petani moden' yang ini ^_^ By the way, by yesterday evening, pokok tu dah layu ke arah barat daya. Hahaha!
 
P.S. Malas eh nak adjust gambar yang ada dalam entri ni. Biarlah terkeluar gitu, janji boleh tengok ^_^
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Entri Lepas Geram

Salam kawan-kawan! Alamak! Nak mencari emoticon yang sesuai dengan tajuk, tak jumpa pulak! Tapi takpa, walau tanpa gambar mahu pun ...