Posts

Showing posts from May, 2015

Hello, saya Minion!

Image
Salam kawan-kawan!

Wah, langsung tak nak tanya mana MD semalam yerk!

Merajuklah macam nih.... takda siapa pun yang peduli hal selebriti sorang ni tau! Kecik hati I ^_^

Alkisah semalam I kena buat one man show lagi. Makanya tak dan nak menaip entri. Makanya cuba jugalah in between tu blogwalking mana dapat. Itu pun tak habis-habis lagi! Mengah!

Sebelum masuk tajuk utama, marilah kita merewang-rewang dulu turun naik rollercoaster!

Are you ready???

Jom naik rollercoaster ride @_@

I ni kan memang bijak tau. Kalau tak percaya, silalah teruskan bacaan ~_^

Memandangkan ini dah hujung bulan, maka haruslah buat grocery shopping (Eh, sejak bila dia ni grocery shopping hujung bulan? Rasanya macam seminggu 14kali pergi grocery shopping katanya...Shhh! Shhh! Jangan pecah rahsia, nanti HD tau kalau terbaca di sini! Tak pasal-pasal kena tambah senarai rahsia dalam list yang kena minta maaf di pagi raya yang mulia tau!)

Gaji pun dah masuk. Bolehlah perabihkan. Makanya I pun called HD pada petang Rabu, kata na…

Susahnya kalau dah rabun...

Image
Salam kawan-kawan!

Oh, lagi kita nak bercuti sekolah, macam lagi banyak pulak kerja yang melayang atas meja ni! Tapi takpa, I okey aje walau bertimbun mana pun kerja nak bagi. For me, petik jari pun tak berbunyi jerk!

I ni sekarang kalau nak buat kerja terutama menaip mahupun membaca, mesti nak pakai 'spekmata'. Kalau spekmata takda, memang satu kerja pun tak boleh buat. Yalah, nak buat macamana... jiran sebelah I katanya awet muda tapi I ni awet tua kot. I dah ada rabun dekat sejak 3 tahun lalu. 



Mula-mula tu okey lagi. Kalau tak pakai spek pun boleh membaca walaupun 'merangkak-rangkak' macam budak baru belajar kalau salah tolong tunjukkan tapi sekarang ni makin lama makin teruk. Buka aje spek, satu apa pun tak boleh baca. Kecik, besar, kecik, besar sepasang mata ni dok nak membaca. Atas alasan inilah I .....

1) Tak suka mencuba resepi baru ~ susah den nak baca kat smartphone

2) Tak aktif kat twitter, instagram, WA dan apa sahaja yang perlukan skrin kecil smartphone!

3) Bu…

Beginilah gaya(t)nya kalau jadi emak....

Image
Salam kawan-kawan!

Senyum lebar nampak, MD!

Yalah... lama tak mengumpat alam maya, dapat mengumpat live pun okey juga ~_^

Erkk... okey, okey! You all tak akan faham. Buang masa jerk I bercakap sorang-sorang kalau hanya I je yang faham, ya tak Mak?

Alright, entri kali ni tak ikut turutan. Makanya you all akan naik roller coaster guling-guling gayat tapi yang penting faham isi kandungan entri pun dah cukup. Kalau tidak, macamana nak komen berjemaah nanti. Lagi pun minggu terakhir bulan Mei ni katanya MD nak buat entri pemanas jerk setiap hari. Makanya entri akan jadi luar biasa pendek walaupun bagi you all takda maknanya kalau I kata pendekkan....

Semalam tengahari I beli dua ketul ayam percik untuk si Bubbly Abang dan Adik Cute. Boleh pulak balik pejabat tertinggal dalam kereta. Nasib baiklah cuaca tak panas sangat petang semalam. Bila habis kerja, masuk je dalam kereta aduhai semerbak bau ayam percik memenuhi segala rongga terbuka ~_^ 

Dek kerana tak tahan, I pun campaklah plastik tu ke tem…

Abang oh Abang!

Image
Salam kawan-kawan!

Jangan terkejut sangatlah kalau kita keluar entri 2,3 kali sehari. Nak tunggu sehari selembar benang satu entri, macam tak boleh tahan pulak hati ni. Kepala pun dah macam tak boleh nak simpan dah cerita-cerita yang dok keluar bergilir-gilir dalam kepala ni....

Maka, lebih baiklah kita taip entri cepat-cepat sementara bolehkan ^_^

Ingat tak tentang hadiah Hari Guru untuk cikgu-cikgu si Bubbly Abang? 


Yalah tu, yang itulah... coklat yang sibuk betul Abang suruh beli nak hadiahkan pada cikgu-cikginya yang enam orang tu. 


Alkisahnya hari Jumaat lepas telah berlangsung sambutan Hari Guru di sekolahnya. Bila I balik kerja petang tu, I terlupa nak tanya si Abang ni apa kisahnya. Maklumlah, bila balik rumah tu memang tak jejak lantai rasa kaki ni. Ke hulu ke hilir menguruskan rumahtangga. Nanti-nanti time tengok drama Korea pukul 10 malam tulah baru sempat nak berborak dengan anak-anak sebelum mereka masuk tidur *sigh*

Nasib baiklah dalam pada sibuk buat kerjarumah teringat nak t…

30 entri

Salam kawan-kawan!

Nampak gayanya memang tak tercapailah target nak buat 30 entri dalam sebulan! 

Tengok kat sidebar tu, separuh pun semput nafas nak mencapainya! Ingatkan mudah aje setakat 30 entri sebulan. Eleh, macam kacang hazel aje! Sehari satu entri dah dapat 30 entri sebulan! Berlagak memang 'I'm number one!'

Terlupa pulak tuan rumah yang ini memang tak menaip manuskrip kalau tiba hujung minggu. Selalu aje berangan nak habiskan blogwalkinglah, nak taip entri untuk autopublish seminggulah bila sampai hujung minggu tapi bila di rumah, jangan haraplah sempat nak tengok blog.

Adakala tu ingatkan bila anak-anak dah tidur dan kerjarumah dah selesai, naklah juga bertafakur depan komputer. Tapi tidak juga. Dahlah I ni kalau tak duduk depan pc, tak boleh menaip. Setakat tab, laptop dan smartphone tu bukan style I lah.

Yalah, tengok sendiri setiap entri I yang ada. Mana pernah 100 patah perkataan jerk! Kalau masuk majalah ni dah kira satu cerpen! Huhuhu.... Ada hati nak menaip ka…

Dia... emak saya *_*

Salam Jumaat kawan-kawan!

Wallaweyh....

Tajuk bukan main lagi. Ni penangan drama-drama bersiri TV3 pukul 7 malamlah tu ~_^ Ambil sipi-sipi trendlah kononnya...

Alkisah yang tak pernah dikisahkan di sini, I memang tak pernah pun seingatnya bercerita tentang my Mak dalam blog retis ni kan? Betul tak?

Pada sesiapa yang mengenali diriku sejak kali pertama berkecimpung dalam dunia blog alam maya (Eh, apahal dia ni menulis gaya gini yerk!) memang tahulah dalam blog ni tak pernah ada cerita tentang my Mak. Even my mak mertua @ Mami yang jauh nun beribu kilometer merentas benua dan lautan pun dah pernah masuk blog! Sadis sungguh anak si Tanggang tak ingat balik kampung di Batu Pahat nih....

Yang sebenarnya I memang saja buat begitu. Kerana for me, kalau bercerita tentang seorang wanita bernama ibu ni, banyak sangat kisahnya. Knowing me yang tak reti letak fullstop kat ayat ni kan, memang agak sukarlah nak mengarang manuskrip teragung untuk seseorang yang bergelar ibu. But then, kali ini I nak ceri…

Hola! Hola! Hola!

Image
Salam kawan-kawan!

Gembiranya bukan main lagi MD ni sampai nampak jelas, terang dan nyata pada tajuk entri! Maklumlah hari ini hari Jumaatkan ~_^

Oh, ya... kepada kawan-kawan yang mengenali MakJilapah, mana pi Neneng NekMummy ni? Pergi honeymoon ke-111 kali ke apa nih! Lama menyepi tau. Kalau datang pun dah macam langsuir, tengah malam baru ketuk pintu! Orang dah nak tidur lakibinilah, Mak. Janganlah kacau daun datang singgah pulak!

Kotnya kena sawan malas tahap Jaws terperangkap dalam gua sekalipun, silalah muncul sekali-sekala sedut oksigen. Mak, tahu tak oksigen tu apa? Nak  Kak Ton ajar? Ahah, kalau takut diajar Cikgu Ton, jangan bermain di dalam gua! Golap Mak oi...

Okey kita lupakan MakJilapah dan konco-konconya itu buat masa sekarang ni. Kalau by next Monday tak muncul juga, Kak Ton nak buat report polis Jilapah hilang kat BMC nun. Kena buat report ni, takut jauh hilangnya nanti kalau tak dipegang tangan tulus mulus awet 18 tahun tu katanya!

Meh tengok ni...


I sekarang pepagi dah sam…

Hola! I'm Boboiboy now ^_^

Image
Salam kawan-kawan!

Linguistik sungguh MD ni ~_^

Okey, takpa kalau tak faham joke bengang yerk!



Bagai dikata semalam, kalau dah entri semalam tentang Bubbly Abang sudah tentulah entri hari ini khas untuk Adik Cute yang keletah macam,

Haiyya Cik Siti woi!
Pompuan manyak mude!
Lompat! Lompat! 
Hah, lompat lerrrr, Mommy.... !

Ini lagu favorite Adik Cute sekarang ni... tak tahulah apa Mommy nak 'shakap' lagi!*gelengkepala* Penuh kemelayuan sungguh anak bongsu I ni tau.... 

Sekarang ni dalam rumah bukan sahaja UpinIpin yang selalu 'tetiba masuk', Boboiboy pun dah pandai 'datang' my rumah. Kalau mood teruja lebih jerk, mulalah kejap-kejap ingatkan Mommynya yang 'Ini Boboiboylah, Mommy!'

Penatlah dik Mommy bagi nama sedap-sedap. Nama nabi pulak tu. Dua nama nabi lagi tu. Penat MommyDaddy dok fikir tak tidur malam masa mengandung dulu, apa nama nak letak bagi baby boy ni. Tapi dah namanya Adik ni memang keletah, suka-suka hati jerk kejap nak jadi UpinIpin, kejap Mail, kej…

Borak santai bersama Bubbly Abang

Image
Salam kawan-kawan!

Lama pulak rasanya my beloved supermodel aka superheroes tak masuk blog. Mana boleh gitu... Dah namanya buat blog demi anak-anak tercinta sambil berkongsi cerita (entah apa-apa) dengan kawan-kawan alam maya, haruslah cerita superheroes sentiasa ada!


Jemu ek?

Tak kisahlah kalau jemu pun, kena hadap juga selagi blog ni blog MD ~_^

Si Bubbly Abang memang tengah looking forward cuti sekolah yang akan datang ni. Tak sabar-sabar nak menamatkan zaman bujangnya hari-hari persekolahan yang ada. Bukan ada janji dan plan nak ke mana pun tapi terujanya nak cuti sekolah bukan main lagi. Takpalah, sebab bab cuti sekolah ni Mommynya pun terlebih teruja juga kadang-kala!



Sesi borak-borak sebelum sampai di pintu pagar sekolah pagi tadi.

Mommy, hari Jumaat ni ada sambutan Hari Guru! Nak bagi cikgu bunga roslah!

Apa kelas Abang bagi bunga  ros kat cikgu! Kalau Mommy ni cikgu, memang tak sukalah bunga-bunga nih!

Aha... Abang sebenarnya nak belikan cikgu coklat!

Coklat apa?

Ferrero Rocher!


Uhuh! B…