Tuesday, August 29, 2017

Kisah postdated cheque

Salam kawan-kawan!

Masih ingat lagi kisah ini?

Ahah, dah hampir selesai pun kisahnya!

Bagus betullah bank 'rimau' I ni.... kata hantar advice slip guna pos biasa tapi sehari selepas I telefon ,GDEX dah hantar ke rumah tau. I pun apalagi, dengan rakus membuka sampul surat tersebut. Memang sahlah, cheque tu postdated. Sebab itulah jadi punca masalah!

Ini bukti I 'menjelajah' KLCC semata-mata nak bank in semula cheque ni😊



Walaupun perkara begini mungkin jarang berlaku, I tetap jugalah nak kongsi cerita bagaimana nak menyelesaikan masalah yang timbul.

Okay! Since I memang tak perasan dan tak diberitahu awal-awal yang I akan menerima postdated (PD) cheque ni, I pun dengan super efisiennya teruslah ke bank dan deposit cheque ni menggunakan mesin sebab it's Saturday.  Everything was okay.  On Monday and Tuesday, I nampak cheque floating dalam akaun. Biasanya memang ambil masa tiga harikan; hari ketiga tu kira dah clearlah. 

Tapi dalam kes I ni, masuk hari Rabu bila I checked semula akaun tetiba cheque yang sepatutnya dah clear terus hilang! I pun checklah my transaction history dan barulah nampak status 'clearing cheque returned'. 

Of courselah masa ni I gabrah habis.  Mulanya memang nak salahkan diri sendiri; dok fikir kalau I yang buat silap tapi lepas I checked resit deposit tu, takda apa-apa pun yang silap! Nama, amaun, nombor akaun yang I letak pun semuanya betul. Of courselah betulkan, kalau tidak  tak akanlah cheque tu boleh floating dalam my bank account pulak!

Bila I called the bank, mereka kata cheque ni kena returned tapi tak tahu apa sebabnya. Walaupun begitu, advice slip akan dihantar keluar pada hari itu ke alamat rumah menggunakan pos biasa. Jadinya, dalam dua atau tiga hari I akan dapat advice slip dari bank dan boleh check apa puncanya.

I pun tanyalah biasanya apa punca cheque kena returned?

Pegawai bank ni pun beritahu sebab-sebabnya mungkin kerana 'fizikal' cheque tu ada kesilapan seperti nama atau amaun yang salah, atau mungkin PD cheque. Bila I dengar aje PD cheque, I pun keluarkan semula resit deposit.

Aduh! Memang tepuk dahilah masa tu! Langsung tak perasan pun cheque yang diberi oleh tadika ni adalah PD. Kalau I tahu, tak mungkinlah I bodoh dan terhegeh-hegeh pergi ke bank pada hari Sabtu nak bank-in cheque ni!

Amaun cuma tiga digit aje, memang I tak sangka akan dapat PD cheque! Itu yang punca I marah sangat pada tadika ni. Kenalah verbally beritahu I yang cheque ni postdated supaya I lebih alert!

Bila dah tahu punca, I pun tunggu ajelah advice slip seperti yang disuruh. Tup, tup, esoknya GDEX dah hantar ke rumah 😊 Kembang setaman hati ahkak bila mengenangkan kecekapan bank rimau ni tau 😊 Macam nilah baru super- E namanya!

Jadi semalam I teruslah ke bank. Bila dapat advice slip ni, original cheque dah takda ya. Kena bawa advice slip ni ke bank dan cuma boleh bank in di kaunter sahaja. Kenalah isi form untuk deposit cheque ni. Sampai di kaunter, staff tu cuma acknowledge dengan stamp bertarikh aje mengesahkan cheque dah boleh bank in! Tak sampai 1 minit pun urusan di kaunter tu! Selesai sudah masalah. 

Pagi tadi masa check akaun, cheque ni masih 1-day floating ya! Harap-harapnya esok takdalah amaun ni menghilang lagi dari dalam my bank account. Kalau hilang lagi, amukan ablasa memang akan berlaku  serentak dengan segala taufan yang melanda bumi masa nih! Hah! Jangan main-main! Tapi... mungkin tak jugalah sebab bendera dah turun separuh tiang πŸ˜ƒ

Oleh kerana dah bayar parking RM5 untuk 'melepak' di KLCC dan urusan bank pun tak begitu lama, makanya apa lagi... marilah kita ukur jalan 😊

Begitulah kisahnya ahkak dengan postdated cheque ni. Harap-harapnya janganlah ada sesiapa lagi yang teringin hati nak beri ahkak postdated cheque ya kalau tak mahu tengok ahkak berubah jadi harimau betina jadian di malam bulan mengambang penuh 😀









Monday, August 28, 2017

Kisah geram nasi lemak punya angkara...

Salam kawan-kawan!

Hari ni lewat sungguh nak mengupdate blog kerana sibuk dengan urusan kerja dan juga peribadi 😊

Memang saja pun nak up entri ni selepas selesai urusan barulah senang nak bercerita.

Alkisahnya, minggu lalu memanglah minggu 'naik angin' kaedahnya. Bukan sekadar kisah 'malang' ini sahaja, ada lagi kisah yang menyirap darah dibuatnya!

Marilah kita mulakan bicara ya...

Pada suatu hari, sedang saya....

Eh, silap!

Bukan nak tulis karangan UPSR rupanya I ni; nak up entri dalam blog aje 😊

I tak tahulah orang lain ya tapi I ni sejak-sejak meningkat usia, kalau bendera berkibar sampai hujung tiang, memang angin puspus menderu-deru datang. Memang kurang betul kesabarannya. Mulut pun boleh tahan, membebel tak boleh dibendung. Ada aje benda yang tak kena. 

Bukanlah nak kata kalau bendera tak berkibar, I sopan sesopan-sopan perempuan Melayu terakhir; kuat juga bebelannya tapi kalau time yang ini, aduhai.... siksalah sesiapa yang ada berdekatan. Yang malang memang my superheroes di rumahlah (including bapaknya ya 😊 )

Jadinya bila bebelan tu bersangkut-paut sampai bawa ke luar rumah, memanglah menimbulkan masalah! Puncanya cuma nak makan apa dan di mana. Knowing my family ni, memanglah pendirian tak teguh kalau bab-bab nak makan di mana ni. 

Akhirnya bila semua tak boleh buat keputusan (macam selalu) maka I lah yang akan buat keputusan muktahir. Yang sebenarnya siapa yang buat keputusan muktahir ni, bila ada salah-silap di mana-mana, memang senanglah nak terus tuding jari. Itulah my nasib selalu...

Jadi, I pun ambil keputusan beli aje nasi lemak ayam berempah di restoran yang kami selalu kunjungi. Selama I membeli di sini, setahunya memang mereka menjual nasi lemak ayam berempah, nasi kukus ayam berempah dan nasi kerabu.

Pernahlah sekali Ngah beritahu, kalau nak beli nasi lemak ayam berempah, jangan silap cakap. Nanti dibubuhnya lauk-pauk yang takda kaitan dengan nasi lemak. I ni kurang faham masa tu, maka I pun tak ambil peduli.

Banyak kali dah beli di sini, tak pernah pun ada masalah!

Minggu lepas I pun ke sini dengan niat nak beli nasi lemak ayam berempah. Sampai aje di depan kaunter tu, I pun katalah nak 4 nasi lemak dengan ni (sambil menunjuk pada sedulang ayam goreng berempah yang diletakkan di depan I ).

Tiba-tiba budak yang ambil order tu tanya pula, 'Biasa ya, kak?'

I ni pun tak register apa dia kata tapi tetap angguk. Sebabnya teringat apa yang my sister kata sebelum ni. Makanya I assume biasa tu yalah, macam biasa belilah - letak ikan bilis, telur, timun!

Bila budak ni dah buat sebungkus nasi lemak, dia pun masukkan sesudu sambal dalam nasi lemak tersebut. Then ditanya I lagi, ' Sambal campur sekali ya, kak!'

I pun laju-laju jawab, 'Eh, tak! Asingkanlah macam selalu!'

You know what happened next?

Diramasnya bungkusan nasi lemak yang dah siap tu dan baling masuk bakul sambil mengeluh!!!

I pun apalagi, serta-merta angin puspus meresap dalam badan. Memang marah sungguh tapi tahan lagi. Rasa macam nak cakap je kalau susah sangat, tak payah buat. Cancel semua!

Tapi I tahan lagi jangan marah sebabnya I lagi tak tahan kalau kena tegur dengan HD nanti dah pusing ke sana ke sini ke situ tiba-tiba again tak jadi beli. Oh, tak tahan oi kena sound dek suami! Tahan ajelah janji dapat makanan! Kawan yang bertugas di sebelah budak tu pun slow-slow suruh kawan tu sabar. Si kawan ni pun bungkuslah sambal berasingan!

I tunggulah sampai siap keempat-empat nasi lemak. Tapi dalam hati pelik juga, kenapa dia ni tak masukkan ayam goreng berempah! Selalunya dibungkus nasi lemak dan ayam berempah sekali, sambal tumis dan sambal belacan diasingkan dalam plastik lain.

Sebaik aje diserahkan my order, I pun tanya, 'Ayamnya mana?'

Budak kurang ajar ni pun jawab, 'Tadi kata biasa...!"

Again kawannya sabarkan dia sambil kata, 'Dah! Dah! Dah!'

Si kawan ni pun terus bungkuskan ayam berempah pulak!

Tapi angin I dah sampai ke kepala... I pun terus marahlah, 'Eh, saya selalu beli kat sini takda pun susah macam ni. Kenapa awak je bermasalah?'

I angkut semua order tu dan ke kaunter bayaran. Sampai kaunter bayaran pun I masih membebel,

Siapa budak yang ambil pesanan tu? Apasal kurang ajar sangat? Customer salah ke betul, tak payahlah baling bungkusan nasi lemak terus masuk tong sampah depan customer!

Terpinga-pingalah si cashier ni. Kejap lagi datang pulak seorang  lelaki, tak tahulah bos ke atau siapa; bertanya to me apa yang berlaku.

Lepas potpetpotpet, I terus blah masuk kereta!

Sambung lagi membebel dengan HD.

Tiba-tiba HD tanya,

You sure ke ni dia tak ludah atau buat apa-apa kat makanan ni?

Aduh! Lagilah nak naik angin puspus ke peringkat seterusnya!

Sampai di rumah barulah I boleh berfikir dengan tenang, tapi itu pun masih lagi tak boleh nak memahami situasi malang nih tau sebabnya :

1. Nasi lemak ni RM8 sebungkus. Biasanya bila I beli harganya RM7.50. Awat dah naik harga?

2. Selalunya dapat sambal tumis ala-ala macam kuah kari aje kekdahnya dan sambal belacan tapi kali ni cuma ada sambal tumis je. I ni 'kejarkan' nasi lemak ayam goreng berempah di sini dek kerana sambal belacannya yang sedap. Tak akanlah berbeza sambal tumis kalau order nasi lemak biasa dan nasi lemak ayam goreng berempah? Tak mungkinkan! Mungkinkah dah bertukar owner kedai ni?

3. I taulah I mungkin silap bila mengiyakan tatkala ditanya 'Biasa ya, kak?' tapi memang sangat kurang ajar bila dia baling bungkusan nasi lemak masuk ke dalam  tong sampah di depan my eyes. Itu I tak boleh terima. I masih boleh minta maaf kalau kami sama-sama salah faham pada mulanya tapi bila dia membaling  nasi lemak tu, I dah tak boleh nak senyum lagi dah!

Kesimpulannya, sedap mana pun nasi lemak ni, besar mana sekali pun ayam goreng berempahnya, dan seenak mana sekali pun sambal belacannya, I memang tak akan beli lagi dah. Kurang ajar budak tu memang I tak boleh terima. Kita ban ajelah kedai nasi lemak ni seperti mana I banned Burger Byte dulu dalam senarai JJCM kami 😊


Wednesday, August 23, 2017

Entri Lepas Geram

Salam kawan-kawan!

Alamak! Nak mencari emoticon yang sesuai dengan tajuk, tak jumpa pulak!

Tapi takpa, walau tanpa gambar mahu pun emoticon yang sesuai, entri ni tetap juga nak digarap!

Mulut dahlah sakit dek ulcer, tetiba hati pun jatuh 'sakit' juga dibuatnya...

Kalau ikutkan sakit mulut ni, mahu seminggu juga blog tak berupdate tapi dek kerana hati pun dah sakit sama, lain macam pulak kekuatan nak menaip entri katanya!

Pada kawan-kawan yang selalu mengikuti kisah di blog ni, tentu dah arif kemelut pembelajaran Adik Cute. Malaslah nak diulang balik ya. Panjang entrinya. Walaupun nak diulang-tayang kisahnya, jenuhlah I nak bagi jelas banyak perkara.

Ya, kisah tadika Adik Cute ni belum tamat lagi walaupun Adik Cute telah 'ditamatkan' dari tadika ni sejak bulan April lalu!

Dari April sehinggalah sekarang, I bukan main bergelut dok minta refund yang memang dah seciput aje dapatnya. Bayaran yang lain memang takda refundlah termasuk deposit bulan Disember 2017. 

Alasannya - sebab I ada tandatangan surat perjanjian yang mengatakan deposit bulan Disember itu tak akan boleh dipulangkan semula.

I kata I tak ingat pulak ada sign apa-apa kertas kecuali buat bayaran tunai je. Makanya kata mereka sebab my anak dah second year di situ, maka I turun tandatangan tu pada tahun 2015 ketika I buat pembayaran untuk masukkan anak ke situ untuk tahun pertama persekolahan 2016...

Okay, show me the paper that I signed - my request!

Okay, will give you a copy - they said!

Dari April sampailah ke Ogos, I memang kerap follow up. Sekali kena sergah HD, sekali I follow-up. Begitulah selama 2,3 bulan ni...

Bila tanya, memanjang aje mereka pun buat follow up dengan management tapi management yang lambat!

Few weeks ago, on Friday ( I even jotted down everything yeah... tak payahlah tulis semua details di sini) I called tanya apa kisahnya. Jawabnya mereka kehabisan cheque. InsyaAllah, next week mereka call!

Okay, I bagi seminggu! Next week Fridaynya, I call lagi tanya. Jawab pulak yang owner sibuk, pergi mana entah. Nanti dah dapat cheque kita call suruh datang. Okay, I tunggu lagi. Kali ni I beri lagi seminggu. I didn't call exactly on Friday that week tapi I call on Monday minggu depannya. Jawabnya masih lagi belum dapat chequenya. Nanti kita dapat, kita call lah!

Oh, nak tunggu mereka call mahu I kena tunggu lama lagi nih! Sebab itulah kena follow-up. Follow-up pun bukan hari-hari ya, seminggu sekali, 2,3 minggu sekali, gitulah selama tiga bulan ni.

Memang dari awal deal lagi mereka dah beritahu yang cuma boleh pulangkan duit konsert dan sports aje. Okaylah for me, daripada tak dapat refund langsung! And I dah beritahu jangan lupa attach sekali copy agreement yang I signed tu menyatakan deposit bulan Dis 2017 tak boleh refund.

Dari the last time I called (Isnin minggu lepas), tiba-tiba dapat panggilan hari Khamis kata cheque dah ready. Boleh datang anytime during weekdays sebelum pukul 4 petang. Memandangkan I bekerja dan malas nak rush during lunch time semata nak ambil cheque, I decided to collect it on Saturday.

So Sabtu lepas I pun pergilah collect cheque. Mereka suruh checklah betul tak cheque tu and sign voucher penerimaan. I didn't see the copy of agreement yang I minta tapi masa tu malas nak fikir panjang. Dah dapat cheque, settlekan cepat-cepat supaya boleh tutup buku kebencian yang meruap selama ni sudahlah... Takpalah tak dapat refund yang lain-lain.

Sebelum sign tu, I pun checklah yang paling penting MY NAME and THE AMOUNT. Then I pun signedlah voucher mengatakan cheque I dah collect. 

Lepas tu teacher suruh tunggu sebab nak ambil kalau ada lagi books my anak yang masih di tadika tu. Sekali tengok banyaknya buku baru! I pun tanya, buku apa tu semua...

Mereka kata - Oh, buku ni awal tahun kita dah beli semua, Mommy!

So kenalah ambil juga sebab dah berbayar. No wonderlah duit buku tak dapat refund.

Tapi I tak banyak cerita! Nak 'tutup cerita' cepat-cepat. Malas nak duduk berlama-lama di situ. Angkutlah semua buku tu bawa masuk kereta. Legalah dah settled chapter sakit jiwa ni!

Suami and anak-anak ada je menunggu dalam kereta! Bila tengok ada beg plastik bukan main laju Adik Cute nak ambil tapi bila tengok buku-buku je, terus diletaknya bawah tempat duduk!

Dan dah terlanjur nak merewang selepas tu, I pun teruslah ajak HD pergi bank untuk bank in the cheque. Senang cerita sekali jalan aje!

Hari Isnin, I nampak the cheque floating for 2 days. Hari Selasa I nampak the cheque floating for 1 day...

By this morning, bila I checked my account tetiba nampak 'Clearing Cheque Returned'!

Huuwaahhhhh.... apa kes ni? 

I pun laju-laju called my bank. Tak sempat agaknya staff bank tu nak duduk ambil tempat nak mulakan kerja pukul 9.30 pagi, I dah called siap-siap!

I pokpakpokpak explained jalan cerita and at the end tanya - Why my cheque returned?

Oh, alahai puan! Kenalah call home branch! Nah, nombornya ya! Kalau tak dapat ini, call ini, itu, itu, ataupun nombor ni!

Wow, banyaknya nombor! Confirm busy ni tak mudah nak angkat telefon gamaknya... Nangislah ahkak macam ni!

Okay! Let s call my home branch!

Nasib baik senang angkat tapi malangnya kena call Clearing Cheque Dept pulak. Nah nombor sambungan ini, ini, itu ataupun ini!

Oh, alahai sekali lagi!

Takpa! Takpa! Bagi settle cepat jom call now!

Dapatlah juga akhirnya bercakap dengan person in charge. 

Inilah intipati perbualan ya :-

Tak dapat nak tengok kenapalah, puan. Tapi ni bukan cancelled cumanya cheque returned aje. Maknanya kemungkinan besar ada silap pada cheque tu macam nama ke, amaun ke atau pun post dated cheque. InsyaAllah hari ni kami hantar advice slip ke alamat puan tapi guna pos normal. Mungkin sehari dua puan dapat slip tu. Puan boleh tengok kenapa cheque tu returned. 

Apa? Bila dengar postdated cheque, I pun ambil copy receipt deposit cheque tersebut!

Oh, my! Oh, my! Oh, my!

Awat pi bagi postdated cheque ni? Amaun bukan ribu-riban pun, ratus jerk!

Betullah, Encik! Saya tak nampak pun postdated cheque! Mereka tak beritahu pun. So macamana nak buat?

Kalau betul sebab postdated nanti puan dapat advice slip tu bawa pergi ke mana-mana bank *@& dan cuba bank in. Original cheque memang dah kena destroyedlah. Tapi tak boleh guna mesin, kena pergi ke kaunter ya puan. Dan pergi selepas tarikh cheque tu... Kalau sebab lain, puan kenalah inform issuer tu untuk follow up!

I pun angin tak baik terus call tadika pulak...

Teacher, why you didn't tell me you gave me a postdated cheque?

Mommy, it's written there the date. I asked you to check right?

Yes, I checked. I checked my name and the amount. How do I know that you will give me a postdated cheque? Why you didn't even tell me that it is a postdated cheque or ask me to come after the date stated on the cheque?

Memang ya, memang dia suruh I check tapi kenapa masa tu tak cakap PD cheque. Susah benar ke nak sebut PD cheque tu takut I melenting lagi?

Ingat I rajin sangat ke sehari nak ambil cheque. Lepas tu tunggu seminggu lagi baru deposit cheque tu! Kenapa tak beritahu aje verbally this is a PD cheque, Mommy. Tak boleh deposit hari ni. Lepas seminggu nanti baru pergi bank ya, Mommy.......!!!

Eh, ratus-ratus pun amaun pun kena beri PD cheque ke? Apa kes ni? 

Habis gitu ajelah ya! Ingat nak tutup buku cepat rupa-rupanya masih tak boleh tutup buku juga!

So, next step - kenalah tunggu advice slip tu sampai ke tangan I. I bet memang because of PD chequelah. Tapi nantilah confirm balik. Harapnya boleh bank in semula sebab I malas nak turun naik tangga menghadap tadika tu lagi. 

Jemu dah!

Ahkak is angin satu badan hari ni... 

Tak tahu nak salahkan diri sendiri, tadika atau ada sapa-sapa nak minta hempuk tak hari ni? Boleh juga nak lempiaskan kemarahan kat orang lain pulak....












































































Monday, August 21, 2017

Ini dipanggil entri baru ke?

Salam kawan-kawan!

Hari ni takda mood nak menaip entri sebab sakit mulut kena ulcer ...

Walaupun tak menggunakan mulut untuk menaip entri (😊), tetap jugalah takda mood kerana yang sebenarnya, sahajalah nak mencari alasan untuk malas update blog!

Sekarang ni pun I tengok ramai juga kawan-kawan blogger yang dah 'sendu' bila bab mengupdate blog ni. Betullahkan, perkara kalau dah jadi rutin, memang adakalanya agak membosankan. Nak mengekalkan momentum tu bukannya mudah.

Kalau dulu, I garu kepala yang tak gatal juga bila dengar kawan-kawan kata malas dan tak tahu nak 'berborak' tentang apa dalam blog. Tapi bila sendiri sudah melaluinya, memang tak dinafikan - sifat malas tu kalau dah berleluasa, tiada apa yang mampu menghalang.

Lainlah kalau kita cari makan dengan penulisan blog, dah tentu-tentu rajin bukan kepalang. Maklumlah, kalau tak menulis, kurang murah pulak rezeki nanti. Kalau setakat membebel macam I ni, memang ikut musim jugalah nak terus membebel atau bertapa 😊

Hujung minggu baru ni I terlepas ke Jalan TAR. Lama sungguh tak ke pasar malam di Jalan TAR tu. Teringinlah juga sesekali meninjau apa yang ada. Tapi itulah, masa hujan petang ni, masa itulah datang teringinnya!

My superheroes memang tak berapa sukalah nak membontoti Mommynya ke tempat-tempat begini. Memanjang aje penat. Tapi dah Mommy paksa ikut, terpaksalah akur. Nanti kalau ingkar kata Mommy, susah pulak tak dapat makan 😊 Lagipun MakNgah pun ikut serta, rugilah kalau tak pow MakNgah... Hahaha!

Hari Ahad kami jalan-jalan cari makanlah. Dari pagi dah keluar. Tapi takdalah pagi mana pun sebenarnya. Maklumlah kalau hujung minggu tu dah bangun,  tidur semula selalunya. Bila bunyi bipbip Whatsapp Aweks tu semua rancak, barulah tersedar 😊 Orang dah habis cerita sarapan, kita baru nak bangun cari brunch! Nasiblah...

Eh, tadi kata mulut kena ulcer lantas malas nak membebel dalam blogkan! 

Oleh itu, kenalah berpegang pada kata-kata πŸ˜‰

Kita jumpa lagilah esok ya!

Saja je nak suruh you all buang masa tengok kat tepi-tepi sidebar memasing ada entri baru padahal saja je nak pedajal orang tau!

Bye then!




Friday, August 18, 2017

Restoran Ulangan ^_^

Salam kawan-kawan!

Hari ni hari Jumaat jadinya mood untuk buat segala perkara pun berkurangan sebab esok hujung minggu πŸ˜„ Maklumlah emak-emak ribena memang amat menyintai hujung minggu katanya...

Niat di hati macam tak mahu up entry hari ni tapi rasa tak seronok pulak kalau tak membebel dalam blog ni. Yalah, lama dah pergi bertapa menuntut ilmu; takkan nak disia-siakan aje ilmu membebel tukanπŸ˜†

Ini sebenarnya bukanlah cerita makan-makan terbaru, tapi takpalah demi kerana nak clearkan draft yang ada, kita tempek ajelah di sini. Nak baca, bacalah. Tak nak baca, tak payahlah ajar nak buat apa!

Ini makan-makan di Restoran Aroma Hijrah...


Lama sungguh tak makan di sini tau. Makin besar rupanya restoran ni. Habis semua lot kedai disapu bersih. Terimakasihlah pada pelanggan yang beri sokongan padu (Eh, eh! Dah macam tuanpunya kedai pulak!) termasuklah pelanggan yang pernah setia- tuan punya blog ni πŸ˜‰

Kalau tak kerana jauh, mahu juga kerap ke sini tapi nasib baiklah jauh 😊

Makanan di sini memang tidak mengecewakan. Walaupun makanan Arabnya sudah diubah untuk menepati citarasa orang kita, rasanya memang lazat. Makan sedulang macam ni lagilah awesome.

Tapi itulah, dek kerana tempat duduk bersila tutup ke atau dah direserved dek pelanggan, terpaksalah makanan berdulang ini dihidang di atas meja. Kurang sikitlah keseronokannya.

Ini pulak di mana lagi kalau bukan Lobster Garden πŸ˜‰



Entahlah dah hilang percaturan ingatan berapa kali kami sudah ke sini. Senang cerita memang banyak kali. Tapi  setiap kali datang pun order menu yang sama juga. Side dish aje yang ada perbezaan satu, dua. Nak cuba bershell out di sini masih lagi tak dapat sebab shell out paling sikit pun untuk dua orang. Siapakah gerangan yang sudi bershell out bersama memandangkan my HD and superheroes semua pun tak makan siput eh.... seafood!

Ini pulak my favorite drink...



Tak tahulah apa kes setiap kali makan tak kiralah apa, tetap juga nak sirap bandung! Muak tak muak itu belakang cerita. Janji sirap bandung sedia terhidang!

Yang ini pulak kalau tak silap di Fuel Shack...





Inilah kali pertama kami cuba makan di sini dan rasanya memang tak akan kembali lagi kecuali memang merangkak kebulur tak jumpa makanan lain 😊

Semua menu memang not our type, taste and so on lah, senang cerita. 

Setakat kentang dengan sos bolognese tu, any time I boleh buat sendiri cuma MALAS jerk 😊

Restoran yang ini pula I boleh terlupa nama! Puas nak register dalam kepala apakah namanya  tapi tak juga muncul. Yang tahu ianya terletak di Bangi...

(Update : Dah ingat nama restoran ni. Namanya - Bunga Lawang πŸ˜ƒ )





Makanan semuanya dari Johor dan not badlah. Adalah rasa dan suasana dalam restoran pun amat santai. Tenang hati nak melantak tau!

Yang paling bawah tu kalau tak silap kari kambing tapi kata HD sikitlah pulak. Tak kenyang melantak macam tu...

Yang ini pun I tak pasti ler tapi rasa-rasanya dari Restoran Pormthip...





Harapnya betullah gambar-gambar ni dari hasil tangkap muat di restoran tersebut...

Memandangkan restoran ni terletak di belakang rumah aje, makanya kekerapan untuk terjah ke sini memang amat tinggi. HD terlalu suka tomyam ayam di sini. Kalau kata aje tak tahu nak makan apa, memang nama restoran inilah yang timbul di tangga teratas dalam kepalaπŸ˜‰

Dan yang terakhir sekali, bukan dibeli di mana-mana tapi pernah ke tidak you all tengok mangga sebesar  hampir seruas tangan? (Eh, betul ke perbandingan ni?)




I tak pernah tahu pun tapi ada sekali tu masa balik ke rumah Chik tengok ada mangga besar bagak macam ni! Hampir dua mangkuk hasilnya dari sebiji mangga aje! 

Rasanya tak payah cakaplah, satu kelas di bawah Harum Manis πŸ˜‰ Itu maksudnya sedaplah ya. Dapat pulak percuma, apalagi... silalah melantak dengan penuh nikmat selagi terdaya!

Dah di beri sebiji, dengan muka tak tahu malu minta kat Chik lagi 3 biji. Chik pun pergi minta kat besannya. Hahaha!

Sempat naik kapalterbang MH5592 sampai ke Uzbekistan ya mangga ni tapi malanglah, my brother in law lambat pi collect dari kawan HD makanya hanya lembu kambing aje yang dapat merasa. Busuk dah weyh! Mommy and Dada sempat tengok jerk bentuk mangga gergasi nih!

Eh, dah panjang dah I membebel! 

Oleh itu, jumpa lagi minggu depan ya!

Ya, ya! Kak Ton tak akan menghilangkan diri masuk gua/panjat gunung lagi buat masa ini 😊

Selamat berhujung minggu!
























Thursday, August 17, 2017

2M - MRT & Melawati Mall

Salam kawan-kawan!

Jangan serik ya datang sini kalau asyik-asyik membebel kisah yang sama. Maklumlah, emak-emak (especially sayalah) memang over kalau berbicara tentang anak-anak sendiri πŸ˜ƒ

Lama juga my superheroes ni memujuk Daddynya nak mencuba naik MRT. Maklumlah, my anak-anak ni pengalaman naik bas sekali, pengalaman naik LRT sekali, pengalaman naik komuter tak pernah (πŸ˜‰), pengalaman naik UBER bersama MakNgah itu baru berkali-kali. Hahaha!

Emak macam I ni memanglah kalau boleh apa anak-anak nak, kita cuba tunaikan. Tapi bapa macam Daddy mereka ni tak semua suka nak ditunaikan. Jadi, pandai-pandailah mereka memujuk. Buat-buat muka comel dengan Daddy mereka tak akan pergi ke mana! Statik aje kat situ juga! Lainlah dengan Mommy; cepat 'mencair' hati dan perasaan bila tengok muka comel anak-anak 😊

Sekarang ni bila tiba hujung minggu memang kami dah tak tahu nak buat apa di luar sana. Asyik melawat shopping mall pun  bosan bedo'oh juga tau. Pendekata memang dah bosanlah dok start enjin kereta lepas tu mundar-mandir keliling kawasan rumah sebab tak boleh nak buat keputusan mana nak pergi!

Jadi satu hari tu, anak-anak pun memujuklah Daddynya jomlah bawa mereka naik MRT. Timing bagus pulak sebab hati Daddy tengah berbunga mekar mewangi, kembang setaman bagai, lalu dapatlah peluang mereka mencuba naik MRT 😊

By the way, bapaknya dah naik dulu masa hari pertama MRT dilancarkan. Naik free gitu dengan kawan. Terus I sentap 24 jam sebab HD tak 'merasmikan' naik MRT dengan I dan anak-anak. Hahaha!

Kami naik dari Stesen MRT Taman Pertama ke Muzium Negara. Memandangkan tiket ada diskaun so cuma perlu bayar dua tiket dewasa berharga RM1.50 seorang, tiket kanak-kanak untuk Bubbly Abang berharga RM0.70 dan Adik Cute free jelah.



Tapi silaplah naik dari stesen ni ke stesen Muzium Negara sebabnya semua pun bawah tanah je. Nak tengok apa. Plan asal sepatutnya naik MRT nak makan sate Kajang tapi entah kenapa tetiba bertukar arah pulak... Biasalah tu!

Sampai kat stesen Cochrane, I pun katalah kat Bubbly Abang,

Nanti kalau dapat sekolah menengah kat sini, senanglah boleh naik MRT lepas tu jalan kaki...

Mommy beri ke Abang pergi sendiri?

Huh?

Oh, yalah! Lupa yang Mommynya ni kan terover protective banyak. Kemungkinan besar tak dapat naik MRT sendiri. Mommy akan stalk dari belakang... 😊  

Adik Cute pulak lagilah takda hairan walau seinci pun. Berpuluh kali tanya,

Mommy! Kenapa lama sangat? Bila nak sampai?

Sampai di stesen Muzium Negara, dialah yang paling gembira!

Kami tak buat apa pun. Jalan sampai ke KL Sentral lepak-lepak lepas tu patah balik ke Stesen Taman Pertama.  Nak ke Nu Sentral exercise jalan kaki memang bukan option pilihanlah... Hahaha!

By the way, tahu tak shopping mall baru namanya Melawati Mall (MM)?  

Gambar ni google aje ya ^_^

MM ni terletak di tepi highway MRR2 aje. Kalau rajin bolehlah terjah.



I dah terjah pun tapi well... mana-mana shopping mall pun sama ajelah kaedahnya. Cukuplah dengan IKEA, MyTown dan Sunway Velocity yang berada berdekatan, tak payah pergi mall lain lagi rasanya...

My superheroes suka terjah shopping mall baru ni sebabnya....

Asal ada dinding, boleh posing....πŸ˜„




Oh, ya! Gambar-gambar 'sandarkan ke dinding' di shopping malls yang lain banyak dalam draft. Masa bertapa dulu, manakan sempat nak update blogkan!

Lain kali kita sambung membebel ya!





Wednesday, August 16, 2017

Adik Cute dan Anais, si Adik Gumball ^_^

Salam kawan-kawan!

Sejak dua menjak ni rasa macam malas aje nak bangun pagi. Sejuk😁 Dah jadi tabiat, sejuk macamana sekali pun memang mandi dengan air sejuk, takdanya nak mandi air panas ke apa. Langsung tak rasa segar tau pepagi mandi air panas. Tapi lately ni baru sentuh air dengan jari telunjuk aje dah menggigil satu badan. Kalau tak kuat semangat, memang rasa nak skip aje mandi pagi. Hahaha!

Kalaulah tak perlu pergi kerja dan hantar anak sekolah di pagi hari, bestnya alahai.... boleh sambung tidur semula 😁 Tak dapat sarapan, no hal. Kita brunchkan terus, jimat sikit masa untuk menyediakan sarapan dan makan tengahari. Untungnya alahai jadi surirumahtangga. Time table boleh manage ikut kemahuan sendiri. Tak mainlah nak mengejar punch card setiap pagi!

Dalam ni pun boleh posing okay! Silalah tiru gaya Adik Cute bila membeli-belah yerk ^_^
Ya Adik Cute memang tembam sekarang ni sebab itulah dia paksa kita bawa dia exercise setiap hari. Nak kempiskan perut yang buncit katanya...

Buat CH, awat tak  terserempak dengan kami sekeluarga di Aeon Mall Shah Alam? Hahaha!

Berbalik pada kisah semalam, I sempatlah 'interview' Adik Cute sekali lagi tentang baby keluar dari tapak kaki. Inilah jawapannya...

Itulah Adik nak tanya... Mommy boleh tolong jaga tak?

Eh, Adik punya baby buat apa Mommy nak jaga! Mommy jaga Adik dengan Abang je. Baby-baby ni Mommy malas dah nak jaga!

Kalau macam tu, Mommy tolong buatkan susu boleh?

Pun tak kuasa! Buatlah sendiri. Mommy malas nak jaga baby lagi.

Adik tak pandai buat susu. Hah! Mommy ajar Adik buat susu boleh?

Pun tak boleh. Belajar sendiri! Jaga baby sendiri. Adik yang nak babykan!

Adik sukalah Mommy ada satu adik lagi macam Gumball tu! Gumball ada Darwin dengan Anais.

Anais tu gegirl lah, Dik! Adik nak adik perempuan ke? Nanti kalau ada Adik, Mommy dah tak sayang Adik dah!

Ya ke? Kenapa pulak? Tapi Adik nak baby boy!

Itulah pasal Mommy kata Mommy nak jaga Adik dengan Abang aje. Kalau Adik ada baby, jagalah sendiri!

Adik, Anais tu nakal! Lagi pun kesian Mommy kalau ada baby lagi. Nanti perut Mommy kena belah lagi. Tak kesian Mommy ke? 

Oh, ada strong supporterlah πŸ˜ƒ

Jadi, itulah kisahnya tentang 'baby'nya yang boleh keluar dari tapak kaki. Bukan I yang beri idea tapi dia sendiri yang cakap. I tak komen apa-apa pun tapi bab nak ada baby baru tu, silalah berhentikan niat di situ aje. Tak kuasa den, dah tua πŸ˜‰

By the way, bukan main ramai minta Adik Cute beri baby satu. Makanya I nak komersialkan projek producing babies dari tapak kaki ni. Sapa nak, bayar kat I dulu RM10, 000. By next year, billionaire ahkak terus! Hahaha!

Comel tak 'Baby Anais'? I  tak suruh ya. Dia yang perasan kata dia comel sangat kalau pakai cekak rambut macam ni!

And my anak bujang kekal tersado sepanjang zaman baru-baru ni balik dari sekolah sambil bercerita...

Mommy, hari ni ada timbang berat dan ukur tinggi...

Berapa tinggi?

154 cm.

Ohhhh.... lagi sikit dah nak sama tinggi dengan Mommy ler... Berat berapa?

Terus tunduk memandang lantai!

.... macam biasalah, mana pernah beratnya turun. Kalau turun pun adalah beberapa mg je kot. Tak sempat penimbang tu nak calculate berat yang hilang! Lepas tu nombor di penimbang naik balik! Terima kasih kepada Mommy/MakNgah jugalah sebab menghidangkan ayam goreng dan nasi putih setiap hari!

Errr... by the way, Bubbly Abang malu dah sekarang kalau kita mention beratnya. So keep it as a secretlah within the family aje 😍

Nah belanja satu lagi gambar buah hati pengarang jantung MD sempena pertama kali dapat naik MRT πŸ˜„

Jangan tinggalkan komen Bubbly Abang semakin sado ya, nanti dia tersayat hati dan perasaan. Hahaha!





Tuesday, August 15, 2017

Hidup berblogging ^_^

Salam kawan-kawan!

Alahai, baru masuk hari kedua muncul di persada seni antarabangsa, dah tak tahu nak cerita gaya mana! Maklumlah, walaupun kuat membebel, kalau dah kena membebel sambil menaip tanpa gambar, tak keruan juga jadinya. Teruslah mood suam-suam kuku besi tu muncul makanya, penyakit malas pun melanda semula! Bukan senang nak kebah dari penyakit ni tau! Hanya yang memahaminya aje akan tahu siksanya πŸ˜‰

Agak-agaknyalah sekarang ni dah masuk musim hujan ke? Selalunya hujung tahun baru nak hujan ribut-petir, banjir kilat segala. Ini baru akhir bulan Ogos, cuaca dah tak menentu. Sejuknya terasa macam berada di negara four seasons (hahaha). Manalah tahukan dek kerana cuaca yang semakin tak menentu di seluruh dunia, satu masa nanti akan ada winter di Malaysia 😊 Oh, sila jangan berangan over-over dalam kepala dok tengah skiing pulak....  Melampau sih berangan!

Oh, ya sepanjang I bertapa di Kilimanjaro tu, ada jugalah adegan-adegan penting berlaku di blog. Kembang semangkuk kejap hati rasanya bila diri masih diingati dan blog masih dikunjungi terutama para anon yang bermaharajalela meninggalkan komen.

Terima kasih pada Ira yang sudi melayangkan kad raya pada ahkak selebriti nih 😊 Walaupun itu aje satu kad raya yang I perolehi tahun ni, pun tak mampu nak dibalas. Harap Ira amat memahami kemalasan yang menimpa diri ini...

Terima kasih juga pada Cikgu Hazreen yang menghantar kad top-up kerana menang...errr... menang pasal apa ek? Tengoklah ni faktor usia, lupa dah kenapa dapat kad top-up πŸ˜“

Dan, yang paling terharu... dek kerana entri ini, tetiba dapat komen daripada tuanpunya restoran....

Terharu sangat weyh sampai rasa tak berhenti hingus meleleh nih!😎

Jangan ditanya mana gambar dan bukti semua sebab I malaslah nak upload. Gambar ada je dalam hae-ho (baca sekali lagi : handphone! *apahal depa ni tak khatam-khatam bahasa nih...) tapi bila dicari, entah mana perginya ...😩

And nak tahu entri apa paling banyak orang korek dalam blog ni?

Dah tentu yang inilah...
Gamaknya memang ramai juga kaum wanita Malaysia ni yang berkahwin dengan warga asing ya. Kasihan juga bila ramai yang minta pendapat. Ada yang sampai berbalas-balas email bertanya pendapat. I layankan ajelah sebab bila baca masalah mereka, timbul pula rasa kasihan...

Tapi apakan daya, kisah duka ahkak dah lama berlalu. Beri pendapat tu bolehlah tapi entah laku lagi ke tidak pada zaman ini entahlah...

Pada yang merindui Bubbly Abang dan Adik Cute, buat-buatlah bersabar ya. Baru nak kurangkan gambar mereka dalam blog ni tapi kalau ada masa terluang, nanti kita uplah satu, dua gambar ya!

Yang penting, setiap kali keluar gua, kena kemas-kemaskan rumah dan tukar header dulu. Hahaha!

By the way, Adik Cute sekarang tak sabar nak ada 'baby sendiri'. Dari mana dia nak dapat 'baby'?

Oh, no... bukan adik baru tapi 'baby' dia yang akan keluar dari TAPAK KAKI 😊


Monday, August 14, 2017

Kembali bersiaran

Salam kawan-kawan!

Apa khabar semua? 

Lama sungguh rasanya tak bersiaran di alam maya ni ya.

Hmmm... ada kot dua, tiga bulan atau lebih daripada itu? Malaslah nak check bila I up entry yang terakhir tu! 

Alhamdulillah, I masih lagi di sini. Sihat macam biasa cumanya memang malas tu melimpah-ruah kedatangannya dalam diri. Sebab itulah blog ni sendu sesendu-sendunya! Nak buat macamanalah kalau dah ditimpa penyakit malaskan. Banyak cerita nak dikongsi bersama tapi nampak gayanya, adegan throwback pun macam malas aje nak berlaku di sini.

And for the stars of my blog, mereka baik-baik aje dua-beradik tu. Makin ligat, makin banyak cerita dan makin segala-galanya. Tapi apa yang pasti, mereka memang cepat membesar. Sayu rasa hati pulak bila mengenangkan nasib bahawasanya, anak-anak sudah semakin membesar dan banyak sudah kisah jadi kenangan dalam lipatan sejarah...

Sebenarnya, lama juga I nak mula aktif menulis kembali tapi bila log masuk aje ke sini, terus hilang mood dibuatnya. Entahlah tak tahu kenapa. Kita tengoklah lepas ni boleh aktif 'menghasilkan' entri 2,3 novel sehari πŸ˜ƒ

Oh, ya... cerita yang lepas-lepas tu tak usahlah dikenang-kenang ya. Kalau rajin, jadi throwback, kalau tak rajin memang simpan dalam ingatan ajelah!

Jangan serik dok singgah sini melawat my 'rumah' ya! Manalah tahu tetiba time melawat tu, ahkak tengah rancak meroyan membebel dalam ni. Rugi tau tak join sekaki bergelak-sakan 😊

Nanti-nanti kita boraklah lagi ya!

Bye!

JJCM : Ana Ikan Bakar Petai

Salam kawan-kawan! Apa khabar semua? Seronoklah ya bercuti panjang hujung minggu baru ni. I lagilah panjang setengah hari sebabnya hari...