Posts

Showing posts from August, 2017

Kisah postdated cheque

Image
Salam kawan-kawan!
Masih ingat lagi kisah ini?
Ahah, dah hampir selesai pun kisahnya!
Bagus betullah bank 'rimau' I ni.... kata hantar advice slip guna pos biasa tapi sehari selepas I telefon ,GDEX dah hantar ke rumah tau. I pun apalagi, dengan rakus membuka sampul surat tersebut. Memang sahlah, cheque tu postdated. Sebab itulah jadi punca masalah!
Ini bukti I 'menjelajah' KLCC semata-mata nak bank in semula cheque ni😊


Walaupun perkara begini mungkin jarang berlaku, I tetap jugalah nak kongsi cerita bagaimana nak menyelesaikan masalah yang timbul.
Okay! Since I memang tak perasan dan tak diberitahu awal-awal yang I akan menerima postdated (PD) cheque ni, I pun dengan super efisiennya teruslah ke bank dan deposit cheque ni menggunakan mesin sebab it's Saturday.  Everything was okay.  On Monday and Tuesday, I nampak cheque floating dalam akaun. Biasanya memang ambil masa tiga harikan; hari ketiga tu kira dah clearlah. 
Tapi dalam kes I ni, masuk hari Rabu bila I ch…

Kisah geram nasi lemak punya angkara...

Salam kawan-kawan!
Hari ni lewat sungguh nak mengupdate blog kerana sibuk dengan urusan kerja dan juga peribadi 😊
Memang saja pun nak up entri ni selepas selesai urusan barulah senang nak bercerita.
Alkisahnya, minggu lalu memanglah minggu 'naik angin' kaedahnya. Bukan sekadar kisah 'malang' ini sahaja, ada lagi kisah yang menyirap darah dibuatnya!
Marilah kita mulakan bicara ya...
Pada suatu hari, sedang saya....
Eh, silap!
Bukan nak tulis karangan UPSR rupanya I ni; nak up entri dalam blog aje 😊
I tak tahulah orang lain ya tapi I ni sejak-sejak meningkat usia, kalau bendera berkibar sampai hujung tiang, memang angin puspus menderu-deru datang. Memang kurang betul kesabarannya. Mulut pun boleh tahan, membebel tak boleh dibendung. Ada aje benda yang tak kena. 
Bukanlah nak kata kalau bendera tak berkibar, I sopan sesopan-sopan perempuan Melayu terakhir; kuat juga bebelannya tapi kalau time yang ini, aduhai.... siksalah sesiapa yang ada berdekatan. Yang malang memang …

Entri Lepas Geram

Salam kawan-kawan!
Alamak! Nak mencari emoticon yang sesuai dengan tajuk, tak jumpa pulak!
Tapi takpa, walau tanpa gambar mahu pun emoticon yang sesuai, entri ni tetap juga nak digarap!
Mulut dahlah sakit dek ulcer, tetiba hati pun jatuh 'sakit' juga dibuatnya...
Kalau ikutkan sakit mulut ni, mahu seminggu juga blog tak berupdate tapi dek kerana hati pun dah sakit sama, lain macam pulak kekuatan nak menaip entri katanya!
Pada kawan-kawan yang selalu mengikuti kisah di blog ni, tentu dah arif kemelut pembelajaran Adik Cute. Malaslah nak diulang balik ya. Panjang entrinya. Walaupun nak diulang-tayang kisahnya, jenuhlah I nak bagi jelas banyak perkara.
Ya, kisah tadika Adik Cute ni belum tamat lagi walaupun Adik Cute telah 'ditamatkan' dari tadika ni sejak bulan April lalu!
Dari April sehinggalah sekarang, I bukan main bergelut dok minta refund yang memang dah seciput aje dapatnya. Bayaran yang lain memang takda refundlah termasuk deposit bulan Disember 2017. 
Alasannya - seb…

Ini dipanggil entri baru ke?

Salam kawan-kawan!
Hari ni takda mood nak menaip entri sebab sakit mulut kena ulcer ...
Walaupun tak menggunakan mulut untuk menaip entri (😊), tetap jugalah takda mood kerana yang sebenarnya, sahajalah nak mencari alasan untuk malas update blog!
Sekarang ni pun I tengok ramai juga kawan-kawan blogger yang dah 'sendu' bila bab mengupdate blog ni. Betullahkan, perkara kalau dah jadi rutin, memang adakalanya agak membosankan. Nak mengekalkan momentum tu bukannya mudah.
Kalau dulu, I garu kepala yang tak gatal juga bila dengar kawan-kawan kata malas dan tak tahu nak 'berborak' tentang apa dalam blog. Tapi bila sendiri sudah melaluinya, memang tak dinafikan - sifat malas tu kalau dah berleluasa, tiada apa yang mampu menghalang.
Lainlah kalau kita cari makan dengan penulisan blog, dah tentu-tentu rajin bukan kepalang. Maklumlah, kalau tak menulis, kurang murah pulak rezeki nanti. Kalau setakat membebel macam I ni, memang ikut musim jugalah nak terus membebel atau bertapa ?…

Restoran Ulangan ^_^

Image
Salam kawan-kawan!
Hari ni hari Jumaat jadinya mood untuk buat segala perkara pun berkurangan sebab esok hujung minggu πŸ˜„ Maklumlah emak-emak ribena memang amat menyintai hujung minggu katanya...
Niat di hati macam tak mahu up entry hari ni tapi rasa tak seronok pulak kalau tak membebel dalam blog ni. Yalah, lama dah pergi bertapa menuntut ilmu; takkan nak disia-siakan aje ilmu membebel tukanπŸ˜†
Ini sebenarnya bukanlah cerita makan-makan terbaru, tapi takpalah demi kerana nak clearkan draft yang ada, kita tempek ajelah di sini. Nak baca, bacalah. Tak nak baca, tak payahlah ajar nak buat apa!
Ini makan-makan di Restoran Aroma Hijrah...

Lama sungguh tak makan di sini tau. Makin besar rupanya restoran ni. Habis semua lot kedai disapu bersih. Terimakasihlah pada pelanggan yang beri sokongan padu (Eh, eh! Dah macam tuanpunya kedai pulak!) termasuklah pelanggan yang pernah setia- tuan punya blog ni πŸ˜‰
Kalau tak kerana jauh, mahu juga kerap ke sini tapi nasib baiklah jauh 😊
Makanan di sini …

2M - MRT & Melawati Mall

Image
Salam kawan-kawan!
Jangan serik ya datang sini kalau asyik-asyik membebel kisah yang sama. Maklumlah, emak-emak (especially sayalah) memang over kalau berbicara tentang anak-anak sendiri πŸ˜ƒ
Lama juga my superheroes ni memujuk Daddynya nak mencuba naik MRT. Maklumlah, my anak-anak ni pengalaman naik bas sekali, pengalaman naik LRT sekali, pengalaman naik komuter tak pernah (πŸ˜‰), pengalaman naik UBER bersama MakNgah itu baru berkali-kali. Hahaha!
Emak macam I ni memanglah kalau boleh apa anak-anak nak, kita cuba tunaikan. Tapi bapa macam Daddy mereka ni tak semua suka nak ditunaikan. Jadi, pandai-pandailah mereka memujuk. Buat-buat muka comel dengan Daddy mereka tak akan pergi ke mana! Statik aje kat situ juga! Lainlah dengan Mommy; cepat 'mencair' hati dan perasaan bila tengok muka comel anak-anak 😊
Sekarang ni bila tiba hujung minggu memang kami dah tak tahu nak buat apa di luar sana. Asyik melawat shopping mall pun  bosan bedo'oh juga tau. Pendekata memang dah bosanlah …

Adik Cute dan Anais, si Adik Gumball ^_^

Image
Salam kawan-kawan!
Sejak dua menjak ni rasa macam malas aje nak bangun pagi. Sejuk😁 Dah jadi tabiat, sejuk macamana sekali pun memang mandi dengan air sejuk, takdanya nak mandi air panas ke apa. Langsung tak rasa segar tau pepagi mandi air panas. Tapi lately ni baru sentuh air dengan jari telunjuk aje dah menggigil satu badan. Kalau tak kuat semangat, memang rasa nak skip aje mandi pagi. Hahaha!
Kalaulah tak perlu pergi kerja dan hantar anak sekolah di pagi hari, bestnya alahai.... boleh sambung tidur semula 😁 Tak dapat sarapan, no hal. Kita brunchkan terus, jimat sikit masa untuk menyediakan sarapan dan makan tengahari. Untungnya alahai jadi surirumahtangga. Time table boleh manage ikut kemahuan sendiri. Tak mainlah nak mengejar punch card setiap pagi!


Berbalik pada kisah semalam, I sempatlah 'interview' Adik Cute sekali lagi tentang baby keluar dari tapak kaki. Inilah jawapannya...
Itulah Adik nak tanya... Mommy boleh tolong jaga tak?
Eh, Adik punya baby buat apa Mommy nak …

Hidup berblogging ^_^

Salam kawan-kawan!
Alahai, baru masuk hari kedua muncul di persada seni antarabangsa, dah tak tahu nak cerita gaya mana! Maklumlah, walaupun kuat membebel, kalau dah kena membebel sambil menaip tanpa gambar, tak keruan juga jadinya. Teruslah mood suam-suam kuku besi tu muncul makanya, penyakit malas pun melanda semula! Bukan senang nak kebah dari penyakit ni tau! Hanya yang memahaminya aje akan tahu siksanya πŸ˜‰
Agak-agaknyalah sekarang ni dah masuk musim hujan ke? Selalunya hujung tahun baru nak hujan ribut-petir, banjir kilat segala. Ini baru akhir bulan Ogos, cuaca dah tak menentu. Sejuknya terasa macam berada di negara four seasons (hahaha). Manalah tahukan dek kerana cuaca yang semakin tak menentu di seluruh dunia, satu masa nanti akan ada winter di Malaysia 😊 Oh, sila jangan berangan over-over dalam kepala dok tengah skiing pulak....  Melampau sih berangan!
Oh, ya sepanjang I bertapa di Kilimanjaro tu, ada jugalah adegan-adegan penting berlaku di blog. Kembang semangkuk kejap h…

Kembali bersiaran

Salam kawan-kawan!
Apa khabar semua? 
Lama sungguh rasanya tak bersiaran di alam maya ni ya.
Hmmm... ada kot dua, tiga bulan atau lebih daripada itu? Malaslah nak check bila I up entry yang terakhir tu! 
Alhamdulillah, I masih lagi di sini. Sihat macam biasa cumanya memang malas tu melimpah-ruah kedatangannya dalam diri. Sebab itulah blog ni sendu sesendu-sendunya! Nak buat macamanalah kalau dah ditimpa penyakit malaskan. Banyak cerita nak dikongsi bersama tapi nampak gayanya, adegan throwback pun macam malas aje nak berlaku di sini.
And for the stars of my blog, mereka baik-baik aje dua-beradik tu. Makin ligat, makin banyak cerita dan makin segala-galanya. Tapi apa yang pasti, mereka memang cepat membesar. Sayu rasa hati pulak bila mengenangkan nasib bahawasanya, anak-anak sudah semakin membesar dan banyak sudah kisah jadi kenangan dalam lipatan sejarah...
Sebenarnya, lama juga I nak mula aktif menulis kembali tapi bila log masuk aje ke sini, terus hilang mood dibuatnya. Entahlah …